Av Martin Hedberg
Det storskaliga vädret över Japan präglas av vandrande lågtryck växlat med högtryck, ungefär på samma sätt som vi är vana vid här hemma i Skandinavien. Det ger vindarna en övervägande västlig komponent, men i vissa fall blir det ostliga vindar. Temperaturen kan, precis som i Sverige, variera en hel del. Överlag håller den sig mellan 0 och +10, men det har varit såväl -5 som +15 i området från Tokyo till Sendai den senaste veckan.
Under gårdagen så drev partiklar från de havererade kärnkraftverken i Fukushima in över det japanska fastlandet. Detta samtidigt som det snöade/regnade. Temperaturen var omkring noll grader.
Det är mycket troligt att radioaktiva utsläpp i samband med det föll ner till marken över det japanska fastlandet, även utanför den 20 kilometers skyddszon som upprättats runt kärnkraftverken. Stråldoserna borde vara låga, men fullt mätbara. Något förhöjda halter strålning har rapporterats från Tokyo, men nivån är jämförbar med den strålning vi har omkring oss i vårt dagliga liv från berggrund, radon, vid flygresor, röntgen mm.
Jag har gjort nya beräkningar av hur vindarna för eventuella utsläpp från Fukushima kommande tre dygn.
Det har nu börjat blåsa lite kraftigare och vinden kommer från nordväst. Det betyder att eventuella utsläpp snabbt driver ut över öppet hav.
På fredag förmiddag (svensk tid) kommer vinden att vrida på sydväst. Eventuella utsläpp fortsätter att driva ut till havs, men på en nordligare bana.
Beräkningen är gjord fram till och med lördag. Under dessa dagar beräknas vinden inte driva in luft från kärnkraftverken över bebyggda områden.
Samtidigt med de intensiva arbetet med att kyla kärnreaktorerna så pågår en humanitär katastrof i kölvattnet av tsunamin. Människor sörjer sina anhöriga. Människor är hemlösa och det råder brist på grundläggande resurser som mat, vatten, medicin, energi och skydd för väder och vind.
/Martin
Kärnkraften är ju det allra största miljöhotet.
På så sätt är det ju bra det händer flera mindre olyckor innan det blir någon helt okontrollerad
olycka i flera Kärnkraftverk samtidigt….
Lite ljumma vårvindar saknar vi .
Hej Martin….har du någon karta eller något som visar hur partiklarna från Tjernobyl kom över Sverige. Jag vet att jag såg något på nätet en gång men jag hittar inte sidan mera…kanske den är borttaget?
Torbjörn dettta är ingen liten olycka! Hoppas verkligen att de löser detta fortast möjligt.
En interaktiv vindkarta ligger här (prognos via pilarna längst upp): http://www.weather-report.jp/com/home/kishomap/fusoku/japan.html
Övrigt språktrassel får ni fixa själva! 😉
@Rolf: Ligger en liten karta på aftonblasket faktiskt: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article247417.ab
Länken funkar inte på aftonblasket men doktorsavhandlingen av Martin Tondel ligger här: http://www.diva-portal.org/liu/abstract.xsql?dbid=8886
Tack för inlägget. Det känns något betryggande. Har flickvän och många vänner i Tokyo.
Bor i Tokyo och kan inte riktigt förstå hysterin i Sverige, som förmodligen är större än den i Tokyo. Fukushima är inte Tokyo. Fukushima är ungefär 250 km från Tokyo. 30 km och därikring är farliga områden, men ingen livshotande situation. Forskare säger att det är helt omöjligt för ett nedfall i Tokyo trots att det skulle regna, eller blåsa hit. 500 upp i luften skjuts radioaktivitet upp i worse case scenario, jämfört med 10.000 meter under Tjernobyl. Reaktorerna i Japan är helt enkelt skapta på det viset. Sitter på jobbet, och det är vardag imorgon igen. Sedan allt snack i media är struntprat. Det är inte slut på mat i Tokyo. Dem syftar på mackorna och lite vatten på 7-eleven.
@Simon, läser man aftonbladet och liknande media kan man få den uppfattningen. Och vissa förlitar sig tyvärr enbart på vad som skrivs där. Annars finns ingen hysteri vad jag märkt. 😉
Kanske oroar vi oss för mycket – anläggningarna är skapade för att vara både jordbävnings- och tsunamisäkra.
Martin: Men de var inte säkra för bortfall av reservelkraft. Det gör att man nu har en okontrollerad situation i de aktuella kärnkraftverken i Japan.
Det är också det som gör att man måste omvärdera riskanalyser och infrastruktur även för kärnkraftverk som ligger utanför riskområden för jordbävningar/tsunami.
Det som de flesta glömmer nämna i detta fallet är att de drabbade kärnkraftverken är 40 år gamla konstruktioner. Och trots detta stod dom emot 9.0 jordbävning (dom stängdes ner automatiskt). Olyckligt nog slog ju vattenmassorna ut all backup el för nedkylningen.
Man kan tycka att dom för 40 år sen borde tänkt på att tsunamis av detta slag kan slå till. Men å andra sidan kan man även tycka att dom ska tänka på att imorgon kan Nord Korea släppa en atombomb rakt på ett modernt kärnkraftverk…
Allt handlar om sannolikheter, kostnader för att hantera mer eller mindre sannolika scenarion, och… öh nä kan stanna där vid pengar. 😉
Till sist: Tack för många intressanta blogginlägg Martin. har lärt mig massor om väder och klimat här. 🙂
OK
Mitt inlägg var lite sarkastiskt. Men att bortfall av reservelkraft kan ske borde väl rimligen vara något som ligger i ”farans riktning”. Att man måste omvärdera riskanalyserna p.g.a. detta är lite skrämmande. Remember Titanic.
Efter ”9/11” ställde jag en fråga till den svenska regeringen om våra kärnkraftverk skulle tåla en terrorattack genom kraschlandning av en jumbojet.
Jag fick svar av dåvarande miljöminister Lena Sommestad, bl.a. följande:
”Regeringen instämmer med SKI:s bedömning. För närvarande gör SKI en analys av konsekvenserna av sådana händelser som du beskriver”
Skrämmande nog tycks SKI inte ha gjort någon sådan analys tidigare. Jag har för mig att SKIs analys blev att svenska kärnkraftverk skulle klara en kraschlandning med en fulltankad jumbojet.
Inget av de tyska kärnkraftverken sägs nu vara tillräckligt skyddade för att klara en terrorattack, med till exempel en jumbojet.
Men tydligen de svenska ?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4400188
PS
Hittade SKIs utredning om någon är intresserad:
Kärnkraftverkens säkerhet och strålskydd, SOU 2003:100
Och ett remissyttrande från folkkampanjen mot kärnkraft:
http://www.folkkampanjen.se/dok1/ka20040301.html
I ett PM i samband med utredningen säger SKI:
”det vid antagandet att det största trafikflygplanet med fulla bränsletankar medvetet körs in i en reaktoranläggning (det) inte helt kan uteslutas att skadorna blir så omfattande att utsläpp av radioaktiva ämnen sker. Särskilt konsekvenserna av eventuella efterföljande bränder som kan följa är svårbedömda.”
Tydligen delade regeringen SKIs bedömning.
Slutligen ett svar som jag fick från Strålsäkerhetsmyndigheten idag:
”Vår myndighet är väldigt hårt belastad i dagsläget och något längre svar på din fråga kan jag inte ge.
Men det svar jag har fått är att Svenska kärnkraftverk inte är analyserade för om de skulle klara av en krasch med ett jumbojet (eller liknande trafikflygplan) Däremot finns det uppgifter om att de har analyserats för mindre plan (Cessna) och en krasch med ett sådant plan ska de enligt uppgift klara av.
Däremot ska de nya kärnkraftverken som byggs i Finland vara byggda för att klara en krasch med trafikflygplan.
Önskar du ett mer utförligt svar så får du gärna återkomma med frågor till myndigheten (till registrator) när krisen i Japan är över.”
??
Mvh