Japan: När vänder vindarna?

Av Martin Hedberg

Just nu blåser vindarna ut eventuella utsläpp från kärnkraftverken i Fukushima till havs. Det är nordvästliga vindar och de ser fortfarande ut att stå sig till i morgon fredag.

Då, i morgon omkring kl 12 (svensk tid), vrider vinden till sydväst och utsläppen rör sig på en nordligare bana. Men det är fortfarande ut till havs.

Nästa kantring av vinden ser ut att komma natten mellan lördag och söndag. Det blir då sydostliga vindar och eventuella utsläpp rör sig då in över fastlandet öster och norr om kärnkraftverken.

På måndag den 21 mars vrider vinden på ett sätt som hotar Tokyo. Vinden blir nordostlig vilket medför att eventuella utsläpp kan driva in mot det tätbefolkade Tokyo.

Bilden visar trajektorierna för utsläpp 250 meter över kärnkraftverken i Fukushima var sjätte timme från och med i natt fram till och med tisdag eftermiddag. Beräkningsmodell: NOAA, Karta: Google. De olika färgerna är för att skilja olika trajektorier åt.

För att det skall bli nedfall av radioaktivt material som hotar folks hälsa så krävs det givetvis att det även har skett ett utsläpp och det måste vara ganska stort för att det skall klara sig hela vägen utanför riskområdet utanför kärnkraftverket.

Vidare så krävs det någon form av nederbörd, regn eller snö, som tar med sig de små partiklarna från luften ner till marken. (De tyngre partiklarna faller ner i kärnkraftverkets omedelbara närhet)

Med reservation för att vi resonerar om väderprognoser som blir mer osäkra ju längre in i framtiden man skådar. Vindar, atmosfärens stabilitet, utsläppens storlek… Det är många saker som påverkar eventuella nedfall. Vädret kan förändra sig från modellen, både till det bättre och till det sämre. Men modellen ger i alla fall en indikation om risker och när man inte behöver oroa sig.

De mesta akuta problemen relaterade till vädret torde vara den kalla vår som överlevande och räddningsarbetare upplever. Temperaturen är omkring 0 grader. Det snöar, dock främst i väster. Det underlättar inte för de redan hårt drabbade.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Nu börjar det faktiskt kännas som vår ute…Det är ganska kyligt men ändå hyfsat varmt i solen.
    Ska bli riktigt skönt nu med värme och sol efter en så lång och sträng vinter.
    Trist skit det som händer i Japan.Hoppas nu att Kärnkraftskramarna får sej en rejäl tankeställare
    och röstar fram en miljövänligare politik i nästa val.
    Glöm nu inte bort….Man kan inte annat än tänka på Tage Danielsson som var en riktig intelligent och rolig människa.Nu har det osannolika hänt i igen….Fast det var osannolikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *