Vulkanutbrott på Island

Bardarbunga

Under natten har det varit ett vulkanutbrott vid Bardarbunga (Bárðarbunga) på Island.
Utbrottet skall ha skett längs en 100-300 meter lång spricka norr om Dyngjujökull kl 00:02. Kl 02:40 skall aktiviteten ha avtagit markant.

BardarbungaDet har föregåtts av mindre skalv, jordbävningar, men inte så kraftiga som det förekommit tidigare dagar.

Man har inte detekterat någon markant förhöjning av aska i luften. Anledningen till att det inte bildats så mycket aska är främst för att utbrottet skett i det fria, inte under någon glaciär. Om/när utbrott sker under glaciärer så bildas det dels mycket aska, dels byggs det upp stort tryck vilket gör att aska kastas högt upp i luften när den väl slipper ut.

En del av luftrummet ovanför Island är avstängt vilket nedanstående karta visar.

Det påverkar med andra ord inte trafiken till/från Reykjavik.

BardarbungaÄven vägar är avstängda för trafik enligt denna karta från Icelandic Road and Coastal Administration.

20140829.003Det finns en rätt så illustrativ 3D-grafik (fortfarande 2D, men man kan rotera på den) över den seismiska aktiviteten på denna länk.

Alla minns säkert hur lamsklaget samhället blev förra gången Isländska vulkaner var på tapeten. Året var 2010 då vulkanen Eyjafjallajökull ställde till det för många resenärer i Europa.

Men som noterats tidigare så har dagens aktivitet avtagit, utbrott har inte genererat aska och dessutom blåser det ostliga vindar över Island just nu. Ditt flyg kommer med andra ord inte att bli inställt. Men vem vet, om några dagar när du skall hem så kanske vulkanen har ett utbrott under isen och vindarna vänt…

/Martin Hedberg

PS. Den seismiska aktiviteten på Island har även diskuterats flitigt på tidigare artiklar denna vecka. Men nu i och med denna artikel finns en naturligare plats att ventilera frågorna. DS

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

42 CommentsLeave a comment

  • Den mest intressanta delen av ett vulkanutbrott tycker jag är tiden före det börjar. Jag var uppe vid halv tre och tittade. Tiderna i Martins arikel är Isländsk tid, två timmar före oss. Bardarbunga hade en M3.8 på 0.8km djup vid tjugo i sju, vår tid.
    Det som börjar nu kan i värsta fall hålla på i flera år.

  • Att tala i ”om” termer om eventuella framtida katastrofer har funnits sedan urminnes tider.

  • Den seismiska aktiviteten tycks fortsätta med en del lite större skalv. Är ju ingen seismolog eller geolog, men dessa skalv leder väl till sprickor så att magman i vissa fall söker sig högre upp och nu har nått marknivå med strömmande lava som följd. Lätt att följa utvecklingen på Martins länk ( som jag dock tar åt mig äran att först lägga ut igår). Såg ett inslag på CNN där en meteorolog lade fram ståndpunkten/teorin att magma förflyttade sig från skalvområdet under jökeln till skalvområdet i randområdet utanför jökeln ( med reservation att jag uppfattade det rätt). Återstår att se vad som händer framöver.

  • Holorauns lavafält skapades 1797. Det var där den andra mindre eruptionen skedde (första var under isen) och såvitt jag förstår så har det inte varit några utbrott där sedan dess. De större skalven fortsätter runt Bardarbungas caldera. Men det som antyder att det kommer mer är det seismometrarna säger, magma fortsätter att tränga upp. Framförallt intressanta är de vid Dyngjuhals och Askja eftersom de är två enorma separata underjordiska system som ser ut att förenas.
    Dyngjuhals.
    http://hraun.vedur.is/ja/oroi/dyn.gif
    Askja.
    http://hraun.vedur.is/ja/oroi/ask.gif

    Har länkat till den Engelska sidan med listan över seismografer förut, här den Isländska sidan där punkterna på kartan är klickbara.
    http://hraun.vedur.is/ja/oroi/index.html

    Det finns idag många, många fler utplacerade och inte enbart av Islänningar. Ett team från Cambrigde är där och den här artikeln kanske kan få upp folks ögon för hur stort det här egentligen är.
    http://www.cam.ac.uk/research/discussion/monitoring-bardarbunga
    Ursäkta om jag citerar ett längre stycke ur den, men med tanke på signaturen ’Jonas’ kommentar ovan som verkar vilja minimera betydelsen av vad som pågått nu i två veckor, så kanske det är upplysande?

    ”If the dyke continues northwards into the Askja system it could liberate a huge volume of melt that is hanging around there at several depths – this underground melt has already been mapped and published by our group. At present the dyke is headed straight for it. The massive eruption of Askja in 1875 led to the depopulation of northeast Iceland as ash-fall made subsistence farming impossible, so a repeat scenario of that massive eruption remains on the cards. But the future is uncertain and the dyke may not reach that far. That is why continued monitoring is so important. Professor Páll Einarsson, geophysicist at the University of Iceland, commented: “It is already clear that the event presently in progress is a significant magmatic and tectonic event. In terms of seismicity, volumes, and displacements involved only two events in recent decades are comparable to this one. These are the Gjálp eruption in the Bárðarbunga area in 1996 and the Krafla rifting episode of 1975-1989. The presently propagating dyke is superseded by only the initial dyke in the Krafla sequence of dykes. In fact, is resembles that event in many ways. The possibility must be seriously considered that we are witnessing the initial phase of a major rifting episode on the scale of the Krafla episode and the similar episode that began in Afar in 2005.””

  • Glömde en sak, skalven som nu pågått i två veckor är det mesta som någonsin uppmätts vid Vatnajökul och det har varit fler skalv än Island normalt har på ett helt år.

  • Lava fortsätter att trycka ut vid Holuraun.
    http://www.ruv.is/frett/close-up-view-of-fresh-icelandic-lava
    Det där pulserande lågfrekventa ljudet som hörs på videon går inte fram riktigt. I verkligheten är det ett av de mest skrämmande ljud man kan tänka sig. Den omedelbara reaktionen är att springa därifrån.

    http://www.ruv.is/frett/bardarbunga-slowly-sinking
    Calderan vid Bardarbunga sjunker vilket skalven igår skvallrar om (största M5.3), en snabb titt på GPS-mätningarna bekräftar.
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/gps-measurements/bardarbunga/
    Eller ännu hellre.
    http://strokkur.raunvis.hi.is/gps/#VATN
    Det förekommer även utsläpp av Svaveldioxid.
    http://www.ruv.is/frett/slabby-pahoehoe-lava-and-lots-of-it
    En snabb titt på satellitmätningar bekräftar. T ex.
    http://satepsanone.nesdis.noaa.gov/pub/OMI/OMISO2/Iceland/Iceland_OMI_SO2_20140901_1201.gif
    http://sacs.aeronomie.be/image/imag_Bardarbunga_MetOpB-Gome2.gif

    Så långt och med det som har hänt, är nyheter från de som jobbar med detta professionellt konfirmerbara för mig som enskild, med hjälp av tillgängliga mätningar, precis som med AGW.
    Den stora skillnaden rent generellt ligger i projektionerna eftersom man inte vet tillräckligt för att kunna beräkna och förutsäga ett vulkanutbrott.

    Man ser skalv ända ifrån söder om Bardarbunga till norr om Askja och personligen känns det som det är början på något större, men hoppas på att det avtar.
    Det som defintivt inte fungerar, vare sig det gäller AGW eller vulkanutbrott, är att köra huvudet i sanden och ignorera det som pågår.

  • En sprickdal har bildats söder om Holuraun och vidare minst ett par kilometer in under glaciären. En kilometer bred och några meter djup.
    http://earthice.hi.is/bardarbunga_2014
    http://www.ruv.is/frett/holuhraun-increased-tremor-unexplained
    Området det handlar om ligger ungefär mitt i denna kamera.
    http://www.livefromiceland.is/webcams/bardarbunga/
    Tittar man på gps och seismometrar så rör sig det mesta runt området, framförallt seismometern vid Dyngjuhals, det kan bli väldigt blött snart.

  • Hej Martin det är väll dags o skriva lite om den hösten o när den kommer på alvar.För det är ju sommar än eller är det så att det inte blir någon höst eller vinter i år

  • Polisen på Island arresterade människor igår som tagit sig in på det avspärrade området.
    http://www.ruv.is/frett/arrested-near-the-holuhraun-eruption

    Det tar tio timmar i bil från närmsta ort för att, som minst, bli arresterad och få ansenliga böter. Som mest kunde de fått en katastrofal översvämning med isblock stora som höghus över sig.

    De kanske tyckte att det lugnat sig, men det kan vara ett bedrägligt lugn…
    Det kan ta veckor eller tom månader innan vattnet letar sig fram efter ett subglacialt utbrott.
    Man ser att ledningsförmågan stigit i Jökulsá á Fjöllum, det monitoreras eftersom det kan vara ett tecken på kommande översvämning.
    Man har nu ett mindre utbrott enbart 2km från Dyngjujökull i samma breda sprickdal som dessutom sträcker sig flera kilometer in under glaciären. Dessutom har man noterat förändringar i glaciären efter de senaste händelserna, fördjupningen som bildats ser ut att bli djupare.
    Magma tränger fortfarande upp mer än det som kommer ut vid Holuraun.

    Jag skulle inte sätta min fot där, det finns mycket roligare sätt att riskera livet på.

  • Hej Martin läste att Aftonbladet tar sina långtidsprognoser från amerikanska väderinstetut .O enligt dom så får vi en mycket varm höst onåd meenar de med sommar temperaturer hela hösten .Sep -nov skulle medeltemperaturen ligga för oss i Sverige på ca 15 +- någon grad .O december skulle vara ca 10 grader varmare än normalt .

  • Det har varit en fantastisk vy via första live-kameran med månsken över glaciären i bakgrunden och en röd lavaflod som möter Jökulsá á Fjöllum, nu på morgonen. Vattenånga kommer upp bakom åsen ända till vänster om radarn de placerade ut förra veckan.
    Calderan har sjunkit mer, 18,5 meter igår.
    Men det som är intressantast just nu på morgonen är att något mer rör sig. Det syns tydligast på seismometern vid Vonaskard.
    http://hraun.vedur.is/ja/oroi/von.gif
    Återstår att se om det är vatten eller lava.

      • Jaha, den seismiska aktiviteten med de största skalven under själva glaciären tycks fortsätta och tydligen har det börjat bubbla upp en del magma under själva glaciären (om jag uppfattat det rätt) så att glaciären sjunkit ihop en del.

        Sen någonting helt annat. En klar felprognos för sydvästskåne idag. Regn och temperatur runt 13-14 C enligt prognos, men istället mest sol och runt 19 C. Ett regnväder iallfall just nu över mellersta Skåne, så kanske det letar sig hit under kväll och natt. Återsår att se.

        • Skalven har avtagit, som de brukar när magman hittat en väg upp och inte längre behöver spräcka berg. De större skalv som fortfarande förekommer runt Bardarbungas caldera antyder att hela calderan sjunker. Calderan täcker ungefär 80km² och är täckt med 700 meter is. Men förutom den så finns ytterligare två fördjupningar på Vatnajökull, varav en på den del som heter Dyngjujökull. Den ligger i den sprickdal som börjat söder om Holuraun och löper in några kilometer under Dyngjujökull. Området är enormt stort och har berört inte bara Bardarbungas system utan även Askjas. Enbart Holurauns (nya) lavafält är nu ca 16km långt.
          Här en karta jag länkat till tidigare.
          http://atlas.lmi.is/kortasja_en/

          Seismometern vid Vonaskard jag länkade till igår har åter börjat sticka iväg. De visar bättre de lågfrekventa utdragna vibrationer som förknippas med gas, magma eller vatten som rör sig.

          Skulle just Bardarbungas caldera få ett utbrott blir det inte alls roligt.

  • Ointresset här hemma, för det som pågår på Island, förvånar mig oerhört.
    Att herrar som Magnús Tumi Guðmundsson spekulerar om scenarier som inkuderar en calderakollaps är inte direkt normalt.

    Vill ändå länka till en par år gammal dokumentär från BBC (2012) som är full av magnifika bilder från Island och som fortfarande är aktuell med tanke på det som sker nu.
    Den är en timme lång, men väl värd att titta på.
    http://www.youtube.com/watch?v=blDXgde1Tpg

    • Nä, inte så stort intresse här hemma. Brukar rätt ofta följa nyheterna kvällstid på CNN. Meteorologen på kanalen brukar rätt ofta följa upp utvecklingen av vad som pågår på Island med rätt detaljerad information. Så en ganska så stor publik världen över får information om utvecklingen på Island. Men som sagt i svenska medier – tystnad.

  • Vad är den genomsnittliga sammansättningen va de gaser som nu åker ut ur vulkanutbrottet??

    Svaveldioxid är det den största gasen relativt sett ? vad hat´r den för potentiel påverkan?

    omjag inte missminner mig är den i isolation en kylande gas, korrekt?

    Krakatoa vulkan utbrotttet 1883 hade väl en kylande inverkan på det globala klimatet..

    • Partiklarna (aska, stoft mm) har till största delen en avkylande effekt.
      Växthusgaser som strömmar ut värmer. Men det är små mängder, i det närmaste försumbara i relation till vad vi människor tillför atmosfären

    • Människan är helt klart bäst på att släppa ut koldioxid och övriga växthusgaser.
      Vulkaner hänger inte med alls, men om de släpper ut stora mängder svaveldioxid (bildar aerosoler), kan de ge en avkylning upp till ett par-tre år.
      Det ska då ’helst’ upp till stratosfären vilket innebär att vulkaner på höga latituder har ’bättre’ förutsättningar att skapa avkylning.

      Men vad är stora mängder?
      St Helens 1980 (VEI 5) släppte ut ~1 Miljon ton SO2 och gjorde inte ett skvatt.
      El Chichon 1982 (VEI 5) släppte ut ~7-8 Mt och gav mätbara effekter.
      Pinatubo 1991 (VEI 6) är det största uppmätta utsläpp av SO2 vi har, släppte ut ~20 Mt.

      Historiskt så har vare sig Krakatau 1883 (VEI 6), eller Tambora 1812 (VEI7) har något att hämta mot det mer okända Laki (Grimsvötn) 1783 (VEI 4).
      Laki är vinnaren i modern historisk tid trots lägre VEI, just tack vare de enorma mängder lava och SO2 som släpptes ut. Lite märkligt eftersom det är väldigt väldokumenterat.

      En mycket bra artikel om Laki skriven av Erik Klemetti.
      http://www.wired.com/2013/06/local-and-global-impacts-1793-laki-eruption-iceland/
      Även en bra bild där som visar var Laki ligger, tillhör Grimvötn som är granne på Vatnajökull till Bardarbunga.

      En video från BBC om Laki.
      http://www.youtube.com/watch?v=anCsgtDPy64

      Med tanke på att mängden lava vid Holuraun anses stort, så ger följande bild lite perpektiv mot Laki.
      https://pbs.twimg.com/media/BxP6bo-IIAAanN0.jpg:large

      Men om Bardarbungas caldera fortsätter sjunka och vatten/is letar sig ner till magman i stora mängder, så har vi inte sett början än. Det kan bli en VEI 6, och på ’fel’ ställe ur flera perspektiv. Det har varit tre lite större skalv till i natt, som inte listats än, men som syns på seismometrarna. Det sista för knappt en timme sedan och just nu vid sju på morgonen visar seismometern vid Vonarskard ett utdraget brummande. Det är bara att hoppas att det lugnar sig…

  • GPSen vid Grimsvötn har fått spader och stuckit norrut samt uppåt.
    http://strokkur.raunvis.hi.is/gps/GFUM_3mrap.png
    Den har stigt ovanligt fort sedan utbrottet 2011 men får väl hoppas detta skutt beror på något annat.

    Apropå GPS, de har monterat en GPS på Bardarbunga för att ha koll på hur calderan rör sig. Ön är helt översållad med instrument och de flesta kommer man inte åt.

    • Skuttet på GPSen vid Grimsvötn berodde på isbeläggning på antennen enlig Institute of Earth Sciences. De meddelande för en timme sedan följande.
      ”Some might have noticed rapid chances in the last few days at a GPS site sitting at mt Grímsfjall, at the rim of Grímsvötn caldera. This is actually not a real response of the ground but rather the result of ice built up on the GPS antenna. We can tell the difference by looking closely at the data during the processing.”

  • Tja, det är lite status quo över aktiviteterna runt Bardarbunga.
    Andra vulkaner på planeten får ursäkta men de gör som de brukar, mer eller mindre. Oroligheterna vid Bardarbunga började inte den 16:e Augusti, den seismiska aktiviteten började för sju år sedan. Om inte ännu tidigare, redan utbrottet vid Gjalp 1996 tömde en del av Bardarbungas magmakammare under senare hälften av det utbrottet, som senare fylldes igen.
    Tiotusenkronorsfrågan bland geologerna just nu är om det som håller på är stabilt och avtagande eller om det kommer utvecklas till ett subglacialt utbrott under glaciären eller Bardarbungas caldera. Ingen vet för det som pågår har aldrig hänt förut, man har ingen modern data alls från Bardarbunga och hur den eventuellt beter sig vid ett utbrott.
    Min första fascination över vulkaner kom 1973 med Eldfell på Heimaey. Det finns en periodicitet över utbrotten på Island och jag tycker faktiskt det känns mindre sannolikt att det här slutar, frågan är snarare när något annat händer? Magma forstätter tränga upp och det som kommer ut vid Holuraun är för lite enligt de tecken man ser på GPSer och seismometrar.
    Sprickutbrottet vid Holuraun ser jag snarare som en sidoshow, trots att lavafältet nu är runt 50km² stort och haft ett flöde större än Themsen.
    https://twitter.com/uni_iceland/status/517316507467251712
    https://twitter.com/uni_iceland/status/517318913806573568