Nu när regnet hänger i luften och temperaturerna här hemma blivit så normala att kvällstidningarna frågar sig om det är höst, då är det dags att ta en blick ut i världen.

Land and Ocean Temperature june 2014Det visar sig att klimatet fortfarande håller på att förändras, att permafrosten töar, att havsnivån stiger, det hydrologiska kretsloppet intensifieras, medeltemperaturen stiger och… Ja, på så sätt är förändringarna precis som vanligt. De fortsätter.

Men det är ju kallt ute?

Nej, inte riktigt. Här hemma i Sverige är det förhållandevis normala temperaturer, i alla fall jämfört med medelvärdet under 1961-90. Globalt sett är det varmare.

Tidigare i somras kom NOAA med en sammanställning som visade att juni 2014 var den varmaste junimånaden man noterat. Den var 0,72 grader över det 1900-talets medelvärde.

SMHI juni och Juli 2014Tittar man på detaljerna i SMHI:s sammanställning över Sverige i juni så finner man att juni var kallare än normalt (1961-90). De flesta minns väl vilken stil det var på vädret på midsommar och veckan därefter…

Desto varmare var det i juli och hittills i augusti.

(Obs, tycker ni att det är underligt att Sverige är rosa på NOAA:s karta och ljusblå på SMHI:s så är det till följd av att man använder olika referensperioder. Jämfört med snittet för hela 1900-talet var juni varm. Jämfört med 1961-90 så var juni kall)

Selected Climate Anomalies and Events Map NOAA:s sammanställning över klimatologiska avvikelser under juni är ju inte heller någon upplyftande läsning.

Sammantaget: Även om det regnar och är genomsnittliga temperaturer här hemma idag så betyder inte det att vädret är normal.

/Martin

246 Comments

  • Hej Trötter. Du skall då alltid ha sista ordet. Men trots alla länkar och hänvisningar VET inte heller du hur klimatet kommer att utvecklas. Det vi vet är att om Svenskarna dog i dag skulle ändå inte klimatet påverkas. Det blev blott en otrevlig doft över östersjön i någon månad.

    • Det vore väl trevligare om du och alla andra förnekare kom med länkar och hänvisningar som understryker och bekräftar dina/deras åsikter? Jag läser gärna.

      Det VI –>vetenskapen, vet är att om alla människor dog idag skulle klimatet förändras mot kallare. Doften bryr sig inte planeten om.

    • Moral är förmodligen något vi lär genom uppfostran. Vissa tar till sig uppfostran och blir genom detta förmodligen bra medborgare och ansvarsfulla föräldrar. Problemet med moral är att den fungerar bara på de som har någon. Det är därför som vi också har lagar i Sverige. Lagen gäller nämligen alla inte bara de som har moral.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: