Under natten har det varit ett vulkanutbrott vid Bardarbunga (Bárðarbunga) på Island.
Utbrottet skall ha skett längs en 100-300 meter lång spricka norr om Dyngjujökull kl 00:02. Kl 02:40 skall aktiviteten ha avtagit markant.

BardarbungaDet har föregåtts av mindre skalv, jordbävningar, men inte så kraftiga som det förekommit tidigare dagar.

Man har inte detekterat någon markant förhöjning av aska i luften. Anledningen till att det inte bildats så mycket aska är främst för att utbrottet skett i det fria, inte under någon glaciär. Om/när utbrott sker under glaciärer så bildas det dels mycket aska, dels byggs det upp stort tryck vilket gör att aska kastas högt upp i luften när den väl slipper ut.

En del av luftrummet ovanför Island är avstängt vilket nedanstående karta visar.

Det påverkar med andra ord inte trafiken till/från Reykjavik.

BardarbungaÄven vägar är avstängda för trafik enligt denna karta från Icelandic Road and Coastal Administration.

20140829.003Det finns en rätt så illustrativ 3D-grafik (fortfarande 2D, men man kan rotera på den) över den seismiska aktiviteten på denna länk.

Alla minns säkert hur lamsklaget samhället blev förra gången Isländska vulkaner var på tapeten. Året var 2010 då vulkanen Eyjafjallajökull ställde till det för många resenärer i Europa.

Men som noterats tidigare så har dagens aktivitet avtagit, utbrott har inte genererat aska och dessutom blåser det ostliga vindar över Island just nu. Ditt flyg kommer med andra ord inte att bli inställt. Men vem vet, om några dagar när du skall hem så kanske vulkanen har ett utbrott under isen och vindarna vänt…

/Martin Hedberg

PS. Den seismiska aktiviteten på Island har även diskuterats flitigt på tidigare artiklar denna vecka. Men nu i och med denna artikel finns en naturligare plats att ventilera frågorna. DS

42 Comments

 • Tja, det är lite status quo över aktiviteterna runt Bardarbunga.
  Andra vulkaner på planeten får ursäkta men de gör som de brukar, mer eller mindre. Oroligheterna vid Bardarbunga började inte den 16:e Augusti, den seismiska aktiviteten började för sju år sedan. Om inte ännu tidigare, redan utbrottet vid Gjalp 1996 tömde en del av Bardarbungas magmakammare under senare hälften av det utbrottet, som senare fylldes igen.
  Tiotusenkronorsfrågan bland geologerna just nu är om det som håller på är stabilt och avtagande eller om det kommer utvecklas till ett subglacialt utbrott under glaciären eller Bardarbungas caldera. Ingen vet för det som pågår har aldrig hänt förut, man har ingen modern data alls från Bardarbunga och hur den eventuellt beter sig vid ett utbrott.
  Min första fascination över vulkaner kom 1973 med Eldfell på Heimaey. Det finns en periodicitet över utbrotten på Island och jag tycker faktiskt det känns mindre sannolikt att det här slutar, frågan är snarare när något annat händer? Magma forstätter tränga upp och det som kommer ut vid Holuraun är för lite enligt de tecken man ser på GPSer och seismometrar.
  Sprickutbrottet vid Holuraun ser jag snarare som en sidoshow, trots att lavafältet nu är runt 50km² stort och haft ett flöde större än Themsen.
  https://twitter.com/uni_iceland/status/517316507467251712
  https://twitter.com/uni_iceland/status/517318913806573568

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: