Sverige: Högtryck, nordliga vindar och varmare

Sverige: Högtryck, nordliga vindar och varmare

Så där ja. Snart fylls lågtrycket ut, det nya över Baltikum och Finland snurrar vidare österut och de ersätts av en högtrycksrygg.

Det gör att vi får nordliga vindar över Skandinavien (när det finska lågtrycket fortfarande är i närområdet) och luften blir betydligt torrare… Men det här är från onsdag eftermiddag och framåt.

Men innan dess så så blir det rätt så mycket väder. I alla fall i östra Svealand/Götaland med kraftiga vindar och regn. Många i Uppland, Svealand, Östergötland, Småland, Blekinge, Öland och Gotland kommer nog att tycka att det är ett riktigt #%!-väder från tisdag förmiddag till midnatt tisdag/onsdag.

Men större delen av landet i övrigt kommer att ha en hel del sol från och med tisdag och … flera dagar framöver. Det kan förvisso bli kalla nätter, men å andra sidan riktigt soligt på dagarna.

20140825.001

Detta inlägg har 25 kommentarer

 1. Usch nu har det inte gått att tröska på åtta dagar, jag blir deprimerad. Brödsäd blir snabbt till foder. Det kostar naturligt vis ekonomiskt, men är ändå jobbigast med känslan av misslyckande. Ett helt år av arbete åt pipsvängen är känslan, fastän det inte stämmer riktigt.

 2. Är det här en vädersajt eller en kvällstidning? Det kan man undra med tanke på att du alltid skriver när det blir varmare, men nästan aldrig när det blir kallare!

  1. Jag skriver om allt väder, vare sig det blir varmare eller kallare. Poängen med förra artikeln var att det blir varmare globalt -trots att det varit svalt här hemma i Sverige.
   Poängen med denna artikel är att konstatera hur vädret är. Det blir lite varmare och då skriver jag om det.

   Om du tycker att jag oftare skriver om värme än om kyla så kan det kanske bero på att det oftare är varmare än kallare.

   1. Inte tillräckligt oftare!

    Jag vill ha mera local warming! 🙂

   2. Haha, ja lyssna på den seriösa ”meteorologen”. Att skriva om värme säljer, tro inget annat. Växthuseffekten o.s.v.. Bara att kolla Top posts:
    Högtryck, nordliga vindar och varmareSverige:

    Högtryck, nordliga vindar och varmare

    Det är varmt nu

    Hur blir vintern? (varm) 😉

    Värmebölja ett tag till

    Sol och regn sedan mer värme.

    o.s.v.

    1. Säljer det att skriva om växthuseffekten? 😮

     Kom att tänka på en kommentar jag gjorde den 14 April och att det kunde vara roligt att se hur de ökat i antal visningar?
     http://martinhedberg.se/om-att-filma-smaltande-glaciarer/#comment-20003

     För varje video antecknade jag antal visningar eftersom jag ofta noterat hur lite visningar de får.
     Som referens en ’viral’ (som många ser) redan då. Vilken har ökat mest?

     1:a, 377 visningar nu 512 visningar.
     2:a, 14 visningar, nu 7068 visningar. Wow, vilken raket…
     3:e, 24 visningar, nu 180 visningar.
     4:e, 22 911 020 visningnar, nu 36370833 visningar.

     Det som är kul säljer och man väljer bort det som kan vara otrevligt att inse.
     The Power of Willful Ignorance.
     Det vet varenda reklambyrå och var anledningen till en kommentar jag gjorde nyligen.
     http://martinhedberg.se/det-ar-varmt-nu/#comment-30806

     Martin har, bland mycket annat, skrivit en serie med egna prognoser på bloggen. Så om han (som du påstår) vore oseriös och egentligen kanske står och kränger korv på Sveavägen, så döljer han det riktigt bra. 🙂

 3. Jag hoppas att SMHI har lovat till 100 procent att det äntligen blir bättre och att det envisa lågtrycket som har bitit sig fast lämnat Sverige och rör sig åt Finland och Ryssland så att det blir soligt, för detta hemska väder har varit mycket deprimerande och man blir trött snabbare. Blir det bara sol och klart väder samt varmare blir det mer positivare och man blir mer piggare.

 4. Det är lustigt det där med slumpen. Fram till slutet av juli hade alla områden med regn en förmåga att smita precis förbi Stockholm. Senaste månaden har det varit nästintill helt tvärtom.

 5. Kallt här o varmt i världen, eller tvärtom. Ett sätt att koppla ihop föregående artikel och denna är att titta på en reanalys av/via NCEP/NCAR. Man kan göra det själv.
  http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/composites/day/

  Här är avvikelser i yttemperatur för 1-23 Augusti.
  http://goo.gl/UlHW78
  Jämför mot 9-31 Juli.
  http://goo.gl/wDpZvC
  Länkarna blir hysteriskt långa, så därför via goo.gl.

  Perioden i Juli var Sverige varmare än normalt, i Augusti tvärtom.
  Avsaknaden av kalla avvikelser i Augusti jämfört Juli, talar för att även Augusti 2014 hamnar högt på prispallen, globalt sett, när det gäller yttemperaturer.

  1. Tittar man på siffrorna från länkarna ovan ser Augusti ut att kunna hamna som andra varmaste Augusti.
   Om året fortsätter med de avvikelserna kan det blir som nummer två, med lite hjälp av El Nino lika med 2010 eller knappt däröver.

 6. Är det någon som vet hur det går med vulkanen Bardarbunga på Island ? Får den ett utbrott eller har den lugnat ner sig igen ? Det kan vara intressant att veta, eftersom Island ligger relativt nära oss .

  1. Jag skrev lite här förra veckan.
   http://martinhedberg.se/det-ar-varmt-nu/#comment-30490

   Det fortsätter, diket är nu 40 km långt enligt.
   http://www.ruv.is/frett/intrusion-now-40-kilometers-long
   Uppdateringar från Islands Met Office.
   http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947
   Sen kan man titta på deras förstasida.
   http://en.vedur.is/
   Och framförallt Jökulsá á Fjöllum där man räknar med att flödet stiger vid ett ev utbrott. Det har gått up en aning nu men det är inget mot vad som kommer om isen börja smälta. Den är mellan 5-700 meter tjock över Bardarbunga så det blir lite vatten.
   Och en bra karta med namn.
   http://atlas.lmi.is/kortasja_en/
   Seismometerar från alla stationer.
   http://hraun.vedur.is/ja/oroi/allarsort.html
   Lågfrekventa vibrationer är det som talar för att magma tränger upp.

   Om det blir något? Tjaa. Det har hållt på länge nu och det är den tjockaste delen av jordskorpan på Island är där Bardarbunga ligger, 46km tjock.
   http://seismo.berkeley.edu/~rallen/pub/2001icecrust/Allen2002IcelandCrustJGR.pdf
   Om det flyttar isär det och fortsätter mot nordost där den är tunnare men kanske hårdare (enligt vissa), så börjar nog känslan för att det ska hända något infinna sig. Det har tryckt upp magma länge nu och kommer inte sprickan längre nordost så måste det gå uppåt och då kanske.
   Islänningarna är de bästa i världen tycker jag på vulkaner och de har stenkoll på dem, om de inte vet, så ska inte jag tro något.

   1. Tack Trötter ! Dej kan man lita på !!!

    1. Tack, det är ett gammalt intresse och jag är novis, där med. 😉

     Enligt den artikeln här från inatt.
     http://www.ruv.is/frett/seismic-activity-still-strong
     Så verkar sprickbildningen ha avstannat norrut, däremot är skalven större runt Bardarbunga… Igår 5,7 vilket är kraftigt, inatt ganska nyligen 5,1 och 5,2.
     Oavsett hur det går så är det som sker nu och hållit på ett tag, väldigt ovanligt. Slutar det inte så finns det bara en väg för magman att ta, uppåt.

   2. Tja, inte har det utvecklats till det bättre… 🙁
    Sprickbildningen har nått Askja som uppdaterats till gul.
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanic-eruptions/

    En del av uppdateringen idag.
    http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947
    ”Since yesterday, the length of the dyke under Dyngjujökull has increased by 1-1.5 km to the north, which is considerably less than in the last days. The dyke has now reached the fissure system of the Askja volcano and GPS measurements indicate that the area there is greatly affected.”

    Tittar man i PDFen ovan, Bardarbunga_kafli20140825.pdf, så ser man att Bardarbungas system överlappar Askjas. Två stora separata system förenas.

 7. Vilket odramatiskt väder vi fick helt plötsligt. På gränsen till tråkigt efter vad vi fått upplevt de sista händelserika veckorna.

 8. Fortfarande bubblande magma i underjorden på Island. Ideliga skalv av varierande storlek som detta mycket tydligt visar i realtid:
  http://baering.github.io/

 9. Martin: kan du se när det blir svalare väder igen i Blekinge? Hört att det ska vara över helgen det här varma vädret. Är det så eller kommer det vara längre?

  1. Det kommer nog o vara länge till det är ju fortfarande sommar

 10. Markus: förvisso är det ju det, jag menade mest när kommer det bli temperaturer med ca 15 grader ellee under det igen istället för som nu 19-22 grader.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: