Sverige: Högtryck, nordliga vindar och varmare

Så där ja. Snart fylls lågtrycket ut, det nya över Baltikum och Finland snurrar vidare österut och de ersätts av en högtrycksrygg.

Det gör att vi får nordliga vindar över Skandinavien (när det finska lågtrycket fortfarande är i närområdet) och luften blir betydligt torrare… Men det här är från onsdag eftermiddag och framåt.

Men innan dess så så blir det rätt så mycket väder. I alla fall i östra Svealand/Götaland med kraftiga vindar och regn. Många i Uppland, Svealand, Östergötland, Småland, Blekinge, Öland och Gotland kommer nog att tycka att det är ett riktigt #%!-väder från tisdag förmiddag till midnatt tisdag/onsdag.

Men större delen av landet i övrigt kommer att ha en hel del sol från och med tisdag och … flera dagar framöver. Det kan förvisso bli kalla nätter, men å andra sidan riktigt soligt på dagarna.

20140825.001

25 tankar på “Sverige: Högtryck, nordliga vindar och varmare”

 1. Usch nu har det inte gått att tröska på åtta dagar, jag blir deprimerad. Brödsäd blir snabbt till foder. Det kostar naturligt vis ekonomiskt, men är ändå jobbigast med känslan av misslyckande. Ett helt år av arbete åt pipsvängen är känslan, fastän det inte stämmer riktigt.

  Svara
 2. Är det här en vädersajt eller en kvällstidning? Det kan man undra med tanke på att du alltid skriver när det blir varmare, men nästan aldrig när det blir kallare!

  Svara
  • Jag skriver om allt väder, vare sig det blir varmare eller kallare. Poängen med förra artikeln var att det blir varmare globalt -trots att det varit svalt här hemma i Sverige.
   Poängen med denna artikel är att konstatera hur vädret är. Det blir lite varmare och då skriver jag om det.

   Om du tycker att jag oftare skriver om värme än om kyla så kan det kanske bero på att det oftare är varmare än kallare.

   Svara
   • Haha, ja lyssna på den seriösa ”meteorologen”. Att skriva om värme säljer, tro inget annat. Växthuseffekten o.s.v.. Bara att kolla Top posts:
    Högtryck, nordliga vindar och varmareSverige:

    Högtryck, nordliga vindar och varmare

    Det är varmt nu

    Hur blir vintern? (varm) 😉

    Värmebölja ett tag till

    Sol och regn sedan mer värme.

    o.s.v.

    Svara
    • Säljer det att skriva om växthuseffekten? 😮

     Kom att tänka på en kommentar jag gjorde den 14 April och att det kunde vara roligt att se hur de ökat i antal visningar?
     http://martinhedberg.se/om-att-filma-smaltande-glaciarer/#comment-20003

     För varje video antecknade jag antal visningar eftersom jag ofta noterat hur lite visningar de får.
     Som referens en ’viral’ (som många ser) redan då. Vilken har ökat mest?

     1:a, 377 visningar nu 512 visningar.
     2:a, 14 visningar, nu 7068 visningar. Wow, vilken raket…
     3:e, 24 visningar, nu 180 visningar.
     4:e, 22 911 020 visningnar, nu 36370833 visningar.

     Det som är kul säljer och man väljer bort det som kan vara otrevligt att inse.
     The Power of Willful Ignorance.
     Det vet varenda reklambyrå och var anledningen till en kommentar jag gjorde nyligen.
     http://martinhedberg.se/det-ar-varmt-nu/#comment-30806

     Martin har, bland mycket annat, skrivit en serie med egna prognoser på bloggen. Så om han (som du påstår) vore oseriös och egentligen kanske står och kränger korv på Sveavägen, så döljer han det riktigt bra. 🙂

     Svara
 3. Jag hoppas att SMHI har lovat till 100 procent att det äntligen blir bättre och att det envisa lågtrycket som har bitit sig fast lämnat Sverige och rör sig åt Finland och Ryssland så att det blir soligt, för detta hemska väder har varit mycket deprimerande och man blir trött snabbare. Blir det bara sol och klart väder samt varmare blir det mer positivare och man blir mer piggare.

  Svara
 4. Det är lustigt det där med slumpen. Fram till slutet av juli hade alla områden med regn en förmåga att smita precis förbi Stockholm. Senaste månaden har det varit nästintill helt tvärtom.

  Svara
 5. Kallt här o varmt i världen, eller tvärtom. Ett sätt att koppla ihop föregående artikel och denna är att titta på en reanalys av/via NCEP/NCAR. Man kan göra det själv.
  http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/composites/day/

  Här är avvikelser i yttemperatur för 1-23 Augusti.
  http://goo.gl/UlHW78
  Jämför mot 9-31 Juli.
  http://goo.gl/wDpZvC
  Länkarna blir hysteriskt långa, så därför via goo.gl.

  Perioden i Juli var Sverige varmare än normalt, i Augusti tvärtom.
  Avsaknaden av kalla avvikelser i Augusti jämfört Juli, talar för att även Augusti 2014 hamnar högt på prispallen, globalt sett, när det gäller yttemperaturer.

  Svara
 6. Är det någon som vet hur det går med vulkanen Bardarbunga på Island ? Får den ett utbrott eller har den lugnat ner sig igen ? Det kan vara intressant att veta, eftersom Island ligger relativt nära oss .

  Svara
 7. Vilket odramatiskt väder vi fick helt plötsligt. På gränsen till tråkigt efter vad vi fått upplevt de sista händelserika veckorna.

  Svara
 8. Martin: kan du se när det blir svalare väder igen i Blekinge? Hört att det ska vara över helgen det här varma vädret. Är det så eller kommer det vara längre?

  Svara
 9. Markus: förvisso är det ju det, jag menade mest när kommer det bli temperaturer med ca 15 grader ellee under det igen istället för som nu 19-22 grader.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: