Vintern har inte riktigt fått grepp om Sverige den här säsongen. Inte nog med att det definitionsmässigt fortfarande är höst i Götaland och östra Svealand. Det är även ovanligt milt i hela landet. Det har flera dagar varit nollgradigt i södra och mellersta Norrland. Snön lyser med sin frånvaro och på många sjöar har isen inte lagt sig ännu.
När kommer då vintern på riktigt?
Det är fortfarande två-tre månader kvar av vintersäsongen. Så även om december inte riktigt blev den vintermånad den brukar vara, så finns det tid att läka såren. Det kan fortfarande bli kallt med ordentlig tjäle och en halvmeter snö.
Men sannolikheten för det minskar för var dag som går. Det måste dessutom överkompenseras en hel del i januari-mars för att årets vintersäsong skall betraktas som ”normal” avseende tex medeltemperatur, tjäle och snötäcke. Och det i sig gör ju att säsongen inte kan betraktas som ”normal”.
Men det är även så att det faktiskt inte måste bli vinter.
Vi kan ha en situation där det ett par år varit både kallt och mycket snö för att nu istället få en ”vinter” som knappt var värd namnet i Norrland/Svealand och som aldrig inträffade i Götaland. Det milda, mulna och blaskiga vädret skulle kunna sätta prägel på hela säsongen.
Inte så att det inte blev en enda kall dag, men att det överlag var milt, molnigt och kom regn eller blötsnö istället för kall snö.
När jag kollar ensembleprognoser så ser den sortens väder att stå sig i alla fall två veckor in på det nya året. Och när jag sneglar på säsongsprognoser så förkunnar de att det skall vara ett temperaturöverskott i januari, februari och mars.
Vi skall nog få till lite solsken som ju hör vintern till. Men snön och kylan låter vänta på sig.
Suck (igen).
Förhoppningsvis aldrig. Hur som helst, även om den kommer så blir vintern kort i år. Tack tack!
Heja växthuseffekten!!!
Hej! Den varmaste vintern på hundra år rapporteras det om.
Finns statistik för vintern 1914? Tiden för första världskrigets
utbrott. Hur var vintern då?
Man kan väl inte i början på januari veta om det blir den varmaste vintern på hundra år, den har ju precis börjat.
Det verkar som att man i östra USA och Canada har ovanligt kallt. Har detta något samband med den fina och milda vinter vi har i Sverige?
Japp. Jetvinden bildas ovanför zonen (fronter och lågtryck) som skiljer varm luft från kall luft.
Jetvinden ”meanderar” mycket just nu. Dvs den böljar norr- och söderut väldigt mycket istället för att löpa mer rakt från väst till ost.
Det gör att mild luft kommer väldigt långt norrut i dess ”vågtoppar”. Samtidigt kommer kall luft väldigt långt söderut i dess ”vågdalar”.
Jag undrar Martin om årsmedeltemperaturen skiljer sig mycket år från år. Har det förekommit nåt år som samtliga månader har haft temperaturöverskott. Det jag menar är att någon gång under året blir det underskott och det kan inträffa när som helst i år troligen April och Maj. Det behöver inte bli en tidig vår för att det är milt nu. Jag var inne på förut att vädret inte har nåt minne, men varma och kalla perioder har ju alltid avlöst varandra. Det är bara så Än har ju inte klimatförändringen gått så långt att det blir överskott varje månad.
Enl mina anteckningar var vintern januari-mars liknande som vi haft nu iFalkenberg så än är det långt till ev snöröjning och halkbekämpning här! Skönt!!
Martin: GFS med flera modeller har – dagtid ( Svealand,Norrland och även halva Götaland från och med den 13 Januari, vilket har varit fallet ända sedan Julafton mer eller mindre
Så dina påståenden faller tyvärr, och det är bara än så länge extremår som 1956 och 1973 som vintern uteblev i Stockholm. Så sannolikheten är bara 2%
Hej Albin.
Jag tror att vad du säger är att den amerikanska modellen (GFS) har minusgrader även dagtid from den 13 jan. (eller?)
Jag antar vidare att du beräknar sannolikheten till 2% för icke-vinter i Stockholm genom att ta två år av hundra.
För det första så är inte GFS den mest tillförlitliga modellen för Europa. För det andra så utesluter jag inte att det trots allt blir vinter även i södra Sverige. För det tredje så har det hänt en del med klimatet sedan såväl 1956 som 1973. Sammantaget anser jag att sannolikheten är större än 2% för att det inte blir vinter i Stockholm denna säsong.
Utöver det så har det redan varit en ovanligt mild, blåsig och snöfattig säsong -i resten av landet också.
Just så Zeppo! Klappar i händerna för växthuseffekten!!! Välkommen värme, palmer och t-skjortan året runt.
Och vad tjänar det till att diskutera om det blir vinter eller ej, titta ut i stället….. Gott Nytt År på er alla!
Någon här på sidan skrev förut att det kanske blir ett El Niño-år 2014. Två El Niño-år kommer jag ihåg vädret här hemma på sommaren och det var 1987 och 1998 då sommaren var usel med regn och åter regn. Hur är korrelationen El Niño mot vädret här hemma sommar/vinter? Kanske ett uppslag för en egen tråd?
Vintermånaderna är dec-feb. Mars räknas till våren kalendariskt, även om det kan vara meteorologisk vinter enligt SMHI:s definition.
Vid något tillfälle har säsongens största snötäcke inträffat först i april efter en mycket mild vinter.
Så om kyla och snö anländer först i mars-april så är det inte vintern som blir kall och snöig utan inledningen på våren….
Så var det ju förresten förra året då vi hade en mycket kall mars och halva april. Det var soligt men mycket kalla nätter och kalla dagar och väldigt torr luft, vilket gjorde att snötäcket smälte väääääldigt sakta. Vintern innan var väl mer normal el rätt mild men det upplevdes som om den aldrig tog slut pga den kalla inledningen på våren.
GFS-/Ensemble-/Säsong-/NAO-prognosmodeller användes ofta för att förklara den obefintliga vintern i Sydsverige. Vad är skillnaden mellan dem: meteorologisk eller statistisk eller bara tidsmässig?
På vissa håll är det glädjande nog vinter – och det med besked. Kung Bore har bara flyttat västerut. Det finns hopp!
http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/winnipeg-deep-freeze-as-cold-as-uninhabited-planet-1.2479967
Vi kanske kunde dela? Vi lite kallare, de lite mildare. 😉
Jag undrar om som det ser ut nu, kommer det komma någon snö/vinter runt Jönköpingsområdet?
Ser inte ut att bli någon som helst kyla närmaste 14 dagarna och därmed är detta året helt avvikande mot de allra flesta. Kylan har kommit sent ibland med i princip aldrig senare än i samband med övergången till ett nytt år. Så frågan är – vad finns det för statistik över år då kylan kommit som tidigast kring 17 januari i de södra och mellersta delarna av landet. Har de blivit något vinter överhuvudtaget – tänker bland annat på vattentempen och ev istillväxt som i år knappast för samma kylande effekt.
Det finns flera vintrar utan knappt någon kyla alls. 1930 och 38 är 2 av dom mildaste på 1900-talet. Flertalet vintrar på 30-talet var milda fram till 1940 då det bröts tvärt till rekordkyla. Flera milda i rad även i mitten på 70-talet, sen dom kanske mildaste av alla, 1989 och 90, även 92 och 07, så inget konstigt om det inte blir någon köldperiod alls. Källa: SMHI.
Det finns år då vintern har slagit till här i södra Sverige i slutet av Januari ( efter en mild Dec) och då har hållt i sig Feb ut t.om en bit in i Mars.
Statistiskt sett så är väl Feb månad den vintrigaste månaden med både snö och kyla, eller har jag fel?
Jag tror att det kommer en vinter i år men den blir antagligen kortvarig.
Men framförallt låt det bli en tidig vår! förra våren var ju hopplöst sen….
Martin, vintern kommer i slutet av nästa vecka till Götaland och Svealand. Håll ut!
var har du sett det??????
Jag kan i varje fall inte minnas något år/säsong där vintern helt uteblivit framför allt inte i februari eller mars och dessutom är det ju inget riktigt aprilväder utan inslag av snötäcke vilket troligtvis sker i år.En sak som ju är extremt ovanligt är ju snö på valborgsmässoafton men möjligheten finns och snackar vi norrland så är midsommar möjlig att dansa runt granen med snö på marken om än sällsynt, har väl bara hänt ett par eller några gånger i metrologisk historia räknat från 1700-talet i stockholm/uppsala.Vad jag vill säga är att chans/risk för snö finns fram till och med hela april även försödra sverige utom skåne då förstås och jag vågar nog satsa rätt stor summa på att snön kommer en kort period i alla fall annars blir jag högst förvånad.
God fortsättning på 2014, håll ut.
Håller med dig. Vi får igen detta till våren
1974 var det ingen vitnter alls + grader hela vinter.Jag satte potatis i mars 2 rader 0ch 2 i april (Är 80 år gammal),och hade färskpotatis i Maj.Färskpotatis skall direkt ur jorden och i kastrullen,då är den god (Den mans köper är för gammal och smakar inget!)Dessutom sill til och ett par ”Järn”till.
Vad säger nykterhetvännerna?
De flesta väderinstitut inkl. DMI.dk, YR.no och i viss mån SMHI visar på kallare väder mot 12 januari och senare. Även NAO-index trillar neråt. Kanske blir lite vinter till slut. Men lågtrycken har nog inte sagt sitt sista ord än.
Martin: Kan du, som foreca.se gör, visa en graf över ensembleprognosen? Tycker deras långtidsprognos visar jättebra hur mycket det är att ta hänsyn till och hur mycket eller lite osäkerhet det finns.
Ja, yr.no (norska vädertjänsten)varslar om ett omslag från torsdag, nedåt 20-25 minus i norr och frost ända nere i Skåne till nästa helg. Var kom det ifrån?
Enligt prognosen här på sajten blir omslaget dock inte alls lika markant i söder. Divergerande modeller nu Martin?
Denna ”vinter” har jag fortsatt att köra MC och förutom några få år har det varit normalfallet här i södra Skåne. Vi tycker alla olika men personligen tycker jag det är underbart med dessa milda, korta ”vintrar” som egentligen är en direkt övergång från höst till vår. Kanske är det så att södra Skåne faktiskt bara har 3 årstider. Jag åker gärna skidor också men då föredrar jag Alperna där det är ljust och varmt i solen. Just nu blommar faktiskt körsbärsträd och det är väl kanske lite väl tidigt.
Fredrik Oskar: Klart.se har vad jag har lagt märke till sedan jag började kolla på denna sida ( 2008) alltid överskattat dygnets högsta temperatur, speciellt vintertid vid SV och V vindar, oftast blir det ungefär 1-3gr kallare än vad Klart.se prognoser säger.
Martin bär dock inte ansvaret utan Foreca som modellerna är hämtade från, och i långtidsprognoser ( 7 dagar och framåt) har Foreca svårt att se anade väderomslag som sker, var precis samma sak vintern 2009/10 när det slog om snabbt till kallt väder i mitten på December, envist visade klart.se fortsatt + grader efter ungefär 1 vecka. Svaret blev -3 till -10 grader December ut.
Förra vintern (eller om det var för ett par år sedan) pratades det mycket på nyheterna om den Nordatlantiska oscillationen, att den påverkade oss och bidrog till en mildare vinter. I år hörs det ingenting om den. Påverkar den oss inte all längre?
Den påverkar absolut. Under större delen av November – December har NAO-indexet varit övervägande positivt. Det bidrar till det mildare vädret. Om trenden vänder och vi får en period med mer negativt NAO-index finns det chans till att det blir lite kallare väder.
här kan du se hur NAO har sett ut under hösten http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html
Och vad påverkar NAO?
Tycker mer det verkar följa hur vädret är än att förebåda hur det blir.
Min uppfattning är att det inte alls är den kristallkula som det utmålats som i media tidigare år.
Hej. Visst är det så: NAO beskriver skillnader i lufttryck mellan ungefär Island och Azorerna. Dvs hur det är just nu. Om man tillämpar prognosmetoden ”persistens”, dvs att vädret håller i sig så ger NAO en hint om att det fortsätter som det är. Men det har man ju redan sagt i och med att man tillämpar persistens.
Så NAO är inte mycket till kristallkula. Det skulle möjligtvis vara det om man gör väderprognoser och från dem mäter NAO. Men då har man ju redan gjort väderprognosen och kan lika gärna kolla på den hur vädret ser ut att bli.
Summering: NAO är en form av index som säger något om atmosfärens beskaffenhet just nu. Inte nödvändigtvis om hur den kommer att bli i framtiden.
Vi har skrivit om det tidigare: http://martinhedberg.se/nao-north-atlantic-oscillation/
och http://martinhedberg.se/nao-fortsatt-milt-sedan-kallare/
Tack Martin, den sistnämnda hade jag faktiskt läst. Men minnet räcker ju inte så långt. 🙂
Den nordatlantiska oscillationen är på semester på Bahamas denna vinter, och kan därför inte påverka oss som den brukar
Håller med ”Anna”! Underbart med det milda vädret som underlättar livet betydligt jämfört med när man ska skotta snö, skrapa bilrutor, försöka få upp frusna billås, ha problem med värmepannan, dra på sig en herrans massa ytterkläder så fort man ska ut, dra in en massa vatten i hallen, se bilen skitig och helt vit av vägsalt som fräter på den och som ”grädden på moset” få hem elräkningar på 1000-tals kronor i månaden. Fattar inte hur man kan gå och längta efter detta!!!
Detta är ju verkligen små problem, var glad att du inte bor i någon annan världsdel där naturens verkliga faror lurar, vilda djur, skyfall, torka, stormar mm. Det finns väl inget folk som har det så lättlevt som i Norden. Tre månaders vinter är bara trevligt och ger en skön kontrast till sommar.
Hej Martin.
I år säger Abborren att det inte skall komma någon Vinter, och jag tror med på honom än er som spår Väder nuförtiden. När man tittar på era prognoser så ändras de från minut till minut och det ger er ingen trovärdighet alls.
Abborren spår även att Våren kommer tidigare än vanligt.
Tack för ordet. – Meteorologer är en döende Kultur.