Kan man se meteorregnet i kväll?

Meteorregn, stjärnbild

Just nu far jorden genom meteorskuren ”kvadrantiderna”. Det är något som pågår mellan den 1:a och 6:e januari och kan ses med blotta ögat. Just i år gynnas vi av att månens fas är ny och därför inte lyser upp natthimlen så mycket.

20140103_Meteorregn.005

Meteorregnet, eller ”stjärnfallet” som det ibland kallas har sitt maximum i kväll den 3:e januari, men de kommer även att kunna synas bra i morgon.

De rusar in i jordatmosfären med en hastighet av 42 kilometer i sekunden. Man skall titta mot Karlavagnen. Vi borde kunna se en eller två stenar brinna upp varje minut.

Om det inte är mulet förstås. Och tyvärr ser det ut att vara molnigt i stora delar av landet. Bäst förutsättningar, man trots det inte bra, har man i Jämtland, Småland, Östergötland och på Öland och Gotland. Där kommer det i alla falla att kunna vara en del gluggar i det annars rätt så kompakta molntäcke som ligger över Sverige.

Framåt midnatt kommer det att spricka upp i molntäcket över Västkusten och Skåne. Samtidigt mulnar det på ytterligare i Östersjölandskapen.

På lördag är det lite bättre förutsättningar. Då kommer det att vara stora revor i molntäcket i Götaland och östra Svealand.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment