Vintern har inte riktigt fått grepp om Sverige den här säsongen. Inte nog med att det definitionsmässigt fortfarande är höst i Götaland och östra Svealand. Det är även ovanligt milt i hela landet. Det har flera dagar varit nollgradigt i södra och mellersta Norrland. Snön lyser med sin frånvaro och på många sjöar har isen inte lagt sig ännu.

20140102-snow.004

När kommer då vintern på riktigt?

Det är fortfarande två-tre månader kvar av vintersäsongen. Så även om december inte riktigt blev den vintermånad den brukar vara, så finns det tid att läka såren. Det kan fortfarande bli kallt med ordentlig tjäle och en halvmeter snö.

Men sannolikheten för det minskar för var dag som går. Det måste dessutom överkompenseras en hel del i januari-mars för att årets vintersäsong skall betraktas som ”normal” avseende tex medeltemperatur, tjäle och snötäcke. Och det i sig gör ju att säsongen inte kan betraktas som ”normal”.

Men det är även så att det faktiskt inte måste bli vinter.

Vi kan ha en situation där det ett par år varit både kallt och mycket  snö för att nu istället få en ”vinter” som knappt var värd namnet i Norrland/Svealand och som aldrig inträffade i Götaland. Det milda, mulna och blaskiga vädret skulle kunna sätta prägel på hela säsongen.

Inte så att det inte blev en enda kall dag, men att det överlag var milt, molnigt och kom regn eller blötsnö istället för kall snö.

När jag kollar ensembleprognoser så ser den sortens väder att stå sig i alla fall två veckor in på det nya året. Och när jag sneglar på säsongsprognoser så förkunnar de att det skall vara ett temperaturöverskott i januari, februari och mars.

Vi skall nog få till lite solsken som ju hör vintern till. Men snön och kylan låter vänta på sig.

40 Comments

  • Hej Martin.

    I år säger Abborren att det inte skall komma någon Vinter, och jag tror med på honom än er som spår Väder nuförtiden. När man tittar på era prognoser så ändras de från minut till minut och det ger er ingen trovärdighet alls.

    Abborren spår även att Våren kommer tidigare än vanligt.

    Tack för ordet. – Meteorologer är en döende Kultur.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: