Årets första dag

Välkommen till 2014. Årets första dag präglas av att… den ser rätt så lika ut de sista dagarna på 2013. Men/och varför skulle det vara annorlunda?

Hur som helst, det fortsätter att vara för årstiden milt väder. Vi har förvisso minusgrader i Norrland, men inte många och det är inte så kallt som det i genomsnitt brukar vara så här års. I Götaland och Svealand är det ett par plusgrader, även det mildare än normalt.

Och vädret idag, den första januari? Mest uppehållsväder, ett snöfall tunnas ut och drar bort från norra Norrbotten och ett regnområde tangerar under kvällen Västra Götaland och Värmland på gränsen till Norge. Annars uppehåll och moln med en del gluggar. Vindarna blir överlag svaga. Det är som sagt var fortsatt milt. Från Jämtland Medelpad och söderut är det noll eller ett par plusgrader. Norr om Jämtland och Medelpad år det ett par minusgrader.

Vädret i morgon torsdag liknar det idag. Men på fredag blir det lite omväxling med regn och snö. Välkommen 2014.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • Nu är vi trötta på det här. Gnistrande vit snö och 10 grader kallt är vad vi vill ha och behöver.

 • Hej martin.blir det någon snö inom närmaste veckorna för Stockholms del??.kan du nånting i sikte?börjar bli tomt i kassan.

  God fortsättning martin:)

  • Hej. Jag ser inget den närmsta veckan i alla fall. En del regn, möjligen med inslag av slask kommande vecka, men inget jag tror man behöver maskiner för att röja. Det blir lite kallare kring den 10:e och ett par dagar framöver, men å andra sidan inte mycket till nederbörd då.
   Kan du byta verktyg och göra andra jobb med maskinerna istället? Som det ser ut just nu utan vare sig snö eller tjäle så borde det tex gå bra att gräva och göra andra markjobb.

   • Okej Martin:( låter inge bra!!jajemen klart man kan byta plog mot skopor mdn tyvärr tror folk att man bara kan gräva på sommarn så jobben är därefter.man får hoppas på vårvärme så kommer jobben igång:)) tack för svaret Martin:))))

 • Jag är såå less på att det regnar hela tiden, det är för varmt! Har du någon aning om det kommer bli kallare i västerbottens kustland?

 • Hej, god fortsättning på det nya året!
  Finns det någonting att jämföra vår globala uppvärmning med, i av- seende på hur förra istiden började? Allt handlar väl om cykler som varierar tidsmässigt. Oavsett har vi mycket av hantera med miljö.
  M V H pensionär

  • Hej Erling.
   Ja, man ser att det går mycket snabbare nu än förra gången det blev varmare, dvs när vi gick ur förra istiden för ca 12.000 år sedan.
   Då handlade det om att temperaturen steg med med ca 4 grader under loppet av 5000 år. Nu är det 2 till 5 grader inom loppet av 200 år. Inte nog med att det är av storleksordningen ”en istid”, när det handlar om temperaturen så går det dessutom ca 20 gånger så snabbt som naturliga förändringar.
   Det är inte heller samma anledning som det var förra gången. Då var klimatförändringen orsakad av astronomiska betingelser, så kallade Milankovich-cykler. Dessa har en periodicitet på 20.000-400.000 år. Det som händer nu går betydligt snabbare. Man förstår dessutom fysiken och hur människans påverkan med växthusgaser och albedo (jordens färg eller reflektionsförmåga) påverkar strålningsbalansen. Detta gör att klimatet förändras.

  • Kan vara värt att veta att Milankovic-cyklerna bara har en viss korrelation till tidigare istider/varmperioder. Det har tidigare hänt att solinstrålningen på 65 breddgraden ligger på topp enligt Milankovic, men att det ändå varit kall istid. Det finns alltså andra ickemänskliga faktorer som påverkar klimatet i stort så pass mycket att den kan motverka dessa cykler.

   Ta en titt själv på diagrammen på denna sidan. http://www.climatedata.info/Proxy/Proxy/icecores.html

   Kan även vara värt att veta att människan ändrar jorden (och jordens klimat) på fler sätt än bara växthusgaser och albedo. Man förstår en del av fysiken bakom, men inte allt. Det är speciellt återkopplingen via vattenånga som är det fält som behöver forskas mest på. Tyvärr är det en nyckelkomponent i klimatberäkningar.

 • Till skillnad från kommentarerna här ovan tycker jag det är utmärkt att vi slipper den värsta kylan och snön. Finns det någon beräkning på vad vi tjänar samhällsekonomiskt på en mild vinter?

  • Niklas, elkonsumenter får väsentligt lägre elpris. Kostnaden för vägsaltning och snöröjning sjunker betydligt.
   Detta o fler faktorer resulterar i många miljarder, men kostnaderna riskerar att bli mkt större.
   Hela den svenska faunan tvingas till omställning på rekordkort tid. Vi vet inte om den klarar detta.
   Vi har haft många vinterstormar på otjälad mark de senaste åren. Men vad värre är, vi vet inte hur den svenska faunan reagerar på värmen.

 • Hej Martin .
  Hur ser vädret ut för oss i Avesta ? Får vi någon snö eller uteblir vintern ?. Börjar känna lite verk i gastummen och ett sug efter skoterföre.