NAO, North Atlantic Oscillation

Av Martin Hedberg

Det har förekommit en del frågor kring ”NAO”, North Atlantic Oscillation idag. Vi skrev om det förra vintern (7 januari, 2010). Här nedan är en kopia av den texten:

En del frågar sig varför det är så kallt just nu (och många tycks nöja sig med att konstatera att det är kallt eftersom det är vinter).

Att vi har så kallt över oss just nu hänger, på en regional skala, ihop med att vi har ett långvarigt högtryck över oss. I högtryck sjunker luften sakta vilket gör att den torkar ut och luften blir fri från moln. Vintertid skapar klart väder kyla pga att energi strålar ut i rymden utan att kompenseras av inkommande solenergi.

På en större skala kan kylan beskrivas med att vi nu har en kraftigt negativ fas av ”North Atlantic Oscillation”, NAO (kallas ibland även ”Arctic Oscillation”, AO). 
NAO är ett index som beskriver skillnader i lufttryck mellan polarregionen och mellanbreddgraderna (ungefär 45 grader nord).

När NAO nu är negativ så innebär det att lufttrycket är högre än normalt över polarregionen och lägre än normalt på mellanbreddgraderna. Det här påverkar i sin tur vindar, nederbörd och temperaturfördelningen på norra halvklotet.

Det är kallare än normal över Europa/Ryssland och stora delar av USA. 
Samtidigt så är det varmare än normalt över nordligaste Amerika, Grönland, Nordpolen och östra Sibirien.

En mer utförlig beskrivning finner ni på National Snow and Ice Data Center: http://nsidc.org/arcticseaicenews/2010/010510.html
Scrolla ner till figur 4 för att se grafik/karta på hur mycket varmare/kallare det var på olika platser under december 2009. Grafiken visar skillnaden mellan dec-09 och decembergenomsnittet 1968-1996. Kartan kanske förbryllar: I mitten ligger Nordpolen, Sverige ligger uppe till vänster, ”halvvägs till kl 11″.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Jag har erfarenhet av dessa s.k prognoser. Jag är mest facinerad av vinteroväder då detta får mig att kolla ut genom fönstret av spänning för jämnan, om intensiteten ökar,bra,ännu bättre!

    Tillbaka till förra året för att dra en parallel ångånde förutspående av snöoväder nu när det är vinter är att jag har en bra sida där jag följer lågtryck, när kan väntas komma och med vilken intensitet,självklart med viss fördröjning/påskjutning.

    Jag kan härmed säga att detta oväder som vi fick i Småland och Svealand inte var någon tillfällighet.
    När kall luft förs ner och vädersytem bildas över Atlanten och för in med vindarna drabbar luftmassorna samman och det blir ett värre snöoväder än vanligt, än när tidigare ”vanliga” ganska ordinära vintrar har kommit till oss i Norden.

    Jag kan med viss felproccent säga att nästa snöoväder(säkerligen värre än detta vi hade nyligen)kommer komma in inom dom närmaste 2 veckorna. Vädersystemen ute till havs ”står på tur när kalluften ger vika ibland som s.k luftspjäll.
    När ovädret dragit förbi förs kall luft åter igen.

    Har jag sagt att jag gillar snöoväder;)
    Därmed inte sagt att jag gillar olyckor.

  • Hejsan, herr Hedberg!

    1: Jag förstår inte riktigt varför en negativ NAO inte skulle ha någon som helst effekt på vädret under sommaren? Jag menar att vi borde ju oftare slippa de svala västvindarna ifall graden av NAO minskar.

    2: Är det för att tryckgradienten minskar under sommaren och det är därför som NAO förlorar sin betydelse?

    3: Är det 100% givet att tryckgradienten minskar från vinter till sommar?

    4: Om arktikluft lätt kan tränga ner över Sverige på vintern vid en negativ NAO, borde då inte tropikluft på samma sätt lättare pressa på från ost och sydost under sommaren?

    5: Hur mycket beror väderförhållandena på en negativ NAO, respektive på ett köldhögtryck över Skandinavien/Ryssland? Jag menar att ett köldhögtryck kan ju snabbt breda ut sig i omfång även om normal NAO skulle föreligga.

    //////Vintriga hälsningar från Anders i Ystad 🙂

  • Hej!

    Jag fick sannerligen nog av den förra vintern utan att man ska behöva uppleva en vargavinter till…. burr!!!

    Vi är bara inne på 26 november o här ligger redan ett drygt dm tjockt snötäcke. Vad ska detta sluta med?

    Btw, stort tack för en underbar service.

  • Hej!
    Med NAO i en starkt negativ fas så vet vi nu tydligen att vi har en vargavinter att vänta. Även SMHI:s meteorologer tycks hålla med om det.
    Vad gäller sommarvädret är det däremot omöjligt att få någon indikation på om det blir kallt och regn eller varmt och sol. Har NAO ingen betydelse på sommarhalvåret?

  • I Trollhättan har vi mellan 50-70 cm snö nu.. Helt sjukt. Det är vänern som ställer till det och drar med sig fukt som övergår i snö. Det har snöat konstant i tre dygn nu..3 mil nordost iu Uddevalla har man ett par cm snö..

  • Hej!
    Om det här NAO-fenomenet har hållt ut rekordlänge så borde det väl teoretiskt finnas en möjlighet att den lägger ner snart? (hoppfull)

  • Tycks vara ett brinnande intresse när det gäller vintervädret i Sverige. Här vid Öresundskusten ligger snön nu decimeterdjup, men även om Skåne är litet till ytan kan snödjupet variera avsevärt mellan olika delar av landskapet. Måste bero på att landskapet är omgivet av hav och det skapar speciella förutsättningar beroende på vindriktning. Ostliga vindar och rikligt med nederbörd i form av snökanoner på Österlen. Sen så ligger temperaturen ofta kring nollstrecket vintertid, så någon plusgrad närmast kusten och regn och bara några kilometer inåt land någon minusgrad och snöfall. Har exempelvis åkt skidor i halvmeterdjup snö på Romeleåsen medan det bara varit några centimeter snö här hemma vid Öresundskusten.

  • Hej!
    Jag undrar,finns ett samband mellan:NAO,polarfront
    jetströmmar?
    Mvh

    Martin: Det var en lätt fråga: Svaret är ja. Men hur sambandet ser ut… Det kan ta lite tid, men jag skall se hur jag kan beskriva det 🙂

  • Hej!

    Man kan börja undra om den globala uppvärmningen har börjat påverka golfströmmen så pass att, i alla fall en del, av själva motorn i golfströmmen har rubbats – jag pratar om balansen mellan salt- och sötvatten. Kan det vara så att golfströmmen helt enkelt inte förmår vintertid att värma upp vårt kära Norden lika mycket just nu även om vi har ett av de globalt sett varmaste åren någonsin. Sedan håller jag med Anders Jinderbrik om att NAO torde medföra varmare somrar också då ostvindarna dominerat en stor del av året (om jag nu har rätt i det, -;)). Man kan alltid spekulera men kan det inte vara så att ju snabbare den globala uppvärmningen sker desto förr kommer vi att ha en istid igen på nästan halva det norra halvklotet. Visst, filmen ”Day after tomorrow” är en fiction och ska beaktas först och främst som en actionrulle men visst finns det viss verklighetsförankring i den filmen (även om själva ”köldorkanerna” kanske är enbart fiction. Vi vet ju sedan gammalt att golfströmmen är en förutsättning för våra varma temperaturer vi har här i bl a Norden, dvs att vi har klart uttalade årstider med kalla vintrar och varma somrar. Utan golfströmmen skulle vi haft ett istäcke liknande Grönlands … Jag vill inte säga att det skrämmer mig men inser att en istid kan bildas ganska snabbt. Det räcker med att snön inte smälter undan lika snabbt som nya snöfall kommer till förrän vi ska få en ohållbar icke reversibel påspädning av snö och is i det långa loppet. Vi i Norden skulle då bli flyktingar i länder som vi idag skickar tillbaka människor till. Människor som vi alltså idag nekar tillträde till vårt land (Sverige). Jag tror att vi i Sverige behöver vara ödmjuka inför att detta kan bli ett faktum – att vi i Norden kan bli klimatflyktingar – innan vi fattar ödesdigra beslut om att stänga våra gränser! Är själv fysiker (Civ Ing Teknisk Fysik) och tror att det finns en tröskeleffekt på klimatpåverkan som gör att olika förlopp kan accelerera om man kommer över ett visst tröskelvärde. T ex att koldioxidhalten i atmosfären överskrider ett visst värde eller att golfströmmen stannar av tillräckligt mycket – då har vi istiden här väldigt fort!

    Jag kommer att fortsätta läsa era spalter på klart.se med stort intresse – ni gör det BRA!

    Bästa hälsningar

    Totte

  • Hej!
    Jag saknar referenser till tidigare erfarenhet av negativ NAO-perioder – hur länge brukar de hålla i sig, när de väl har etablerat sig om man tittar bakåt i historien? Brukar en så här kraftig negativ NAO tidigt på vintern alltid leda till att hela vintern blir kall. Hur länge brukar en negativ NAO i medel fortgå? ett år? två år? tio? eller går det inte att säga, varierar det varje gång? Kort sagt – hur har det sett ut tidigare?
    Mvh Jan

    Martin svarar: Skulle vilja beskriva utförligare, men ett kort svar blir att Wikipedia har en del information att börja kring: http://en.wikipedia.org/wiki/North_Atlantic_oscillation

  • Hur är det med jordaxelns lutning ?
    Är den oförändrad eller …
    Det är väl en faktor som påverkar klimatet också.
    Hur stabila är jordens magnetiska poler ?
    Rör inte de och magnetfältet på sig ?
    Läste häromåret att de ”rör på sig ” och i framtiden
    (långt fram >1000år) skulle de magnetiska nord-syd polerna kunna ha bytt plats
    Vilken effekt skulle det ha på klimatet ?

    Men till slut så bestämmer väl solen vårt klimat ändå?
    Den har väl störst enskild påverkan av alla faktorer som verkar på vårt klimat, så varför är det så lite om solens effekt på vårt klimat i debatten om den ”globala uppvärmningen ” som verkar vara mer ”lokal” än global, med tanke på NAO.

    Hur skulle en lista med de 10 ”saker” som har mest påverkan på vårt klimat, se ut ?
    Då är solen etta men de nästa nio ?

    Martin svarar: Hej. Solen levererar all* energi till Jorden och därmed till vårt klimatsystem.
    -Albedot, dvs jordens förmåga att reflektera solljus, reglerar hur mycket av solljuset som blir kvar och omvandlas till värme.
    -Växthuseffekten reglerar hur Jorden strålar ut energi i rymden, dvs blir av med den energin vi fått från solen.

    Om någon av dessa ändras så förändras strålningsbalansen och därmed klimatet.

    Om man tittar på vad som har förändrats, tex de senaste 250 åren, så finner man att det som förändrats mest är Växthuseffekten, därefter kommer Albedot och på tredje plats kommer Solen. Dvs listan över vad som påverkat klimatet ser ut som följer:
    1. Växthuseffekten (ca +3,0 W/m2)
    2. Albedot (ca -1,5 W/m2)
    3. Solen (ca +0,1 W/m2)
    Förändringar av jordens magnetfältets samt Jordaxlens lutning är mycket små i sammanhanget. (Tex jordaxelns lutning varierar mellan 22,1 och 24,5 graders vinkel mot rotationsplanet kring solen, men en period tar 41.000 år.)

    (* En liten fotnot på plats: TIll jorden kommer även liten energi från andra stjärnor, från kärnreaktion och från friktion i jordens inre. Dessa är mätbara, men/och dock mycket små i jämförelse med den mängden energi som solen levererar till oss).

    /Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *