Med högtryck på Atlanten och lågtryck över nordvästra Ryssland så får vi nordliga vindar över Skandinavien.

Det måste inte betyda kyla bara för att vindarna kommer från norr. Men just nu är det så, och det har väl inte undgått  någon att det är lite kyligt i luften. Extra trist med tanke på att det är midsommartider.

När jag tittar på lite längre prognoser så finner jag att temperaturen ser ut att sakta stiga. Det är dock inga jättekliv och hela resterande delen av juni ser ut att bli kallare än normalt. Och ostadigt med en del regn (och på högfjället blötsnö).

”Kan det vara så här nu när Martin och hela etablissemanget påpekar att vi har en global uppvärmning?”

– Japp, det kan det. Precis lika lite som en värmebölja bevisar att det håller på att bli varmare, precis lika lite är det kyliga vädret i Sverige just nu ett motbevis till den globala uppvärmningen. Klimatet är statistik på vädret och i medeltal så har vi sådant väder så att resultatet blir till det varma hållet.

Det är alltså inte så att vädret bevisar något specifikt klimat. Tvärtom: Klimatet är ett resultat av en massa väder.

Climate DiceOm man delar in de somrar vi hade för femtio år sedan i tre lika stora grupper beroende på temperaturer så hade vi 33% kalla, 33% normala, 33% varma somrar och 1% mycket varma somrar.
Men nu, femtio år senare, så har något hänt. Idag har vi idag 15% kalla, 25% normala, 50% varma och 10% mycket varma somrar jämfört med samma måttstock. (Se ”Perception of Climate Change”).

Det är alltså inte så att det inte kan vara kallt idag. Men sannolikheten har halverats.

Så om detta skulle slås ut statistiskt över sommaren i Sverige i år och sommaren kan sägas bestå av tio veckor så borde rent statistiskt 1,5 vara kall (istället för 3 på 1950-talet). Och halva sommaren, 5 veckor, borde vara varma istället för drygt 3 på 1950-talet. Vi får också en vecka med extrem värme istället för en ynka dag på 1950-talet.

Hur detta slår mot sjuka och svaga såg vi i Europa 2003, Ryssland 2010 och USA 2011. Men jag håller verkligen med om att det är trist att den kalla 1,5 veckan skall inträffa precis över Midsommar. Klen är trösten att det är mindre sannolikt, men hände ändå. Att vi tycker det är jobbigt, fast det händer allt mindre sällan nu för tiden, är ett tecken på att vi vänjer oss vid vissa saker. Får se om vi kan vänja oss vid värmeböljor och förhöjd havsnivå lika lätt.

Förresten, det våta vädret gör att elpriset faller just nu. Ännu en klen tröst, men kanske påverkar det terminerna så att man kan binda priset över vintern till lägre pris om man gör det idag än om man tar spotpriser året runt? Då gäller det att passa på just nu när det är dåligt sommarväder.

Nåväl, de som vill ha värme här hemma får ställa sitt hopp till juli och augusti.

/Martin

127 Comments

 • Hela Sverige har inte regn och rusk. På Kinnekulle har det i Juni, regnat knappt 20 mm och det var i början på månaden. Vänern sjunker med 1 cm/dygn och igår inhandlades en vattenspridare till trädgården, som ännu inte hämtat sig från fjolårets torka. Vill ni ha sol, torrt och hittils idag 22 grader i luften och 19 grader i närmsta Vänervik, så vet ni vart ni ska åka.
  Vill ni se konkret klimatpåverkan, följ feneloginätverket på er ort, påtagliga bevis!

 • Har uttryckt min åsikt tidigare om att projektionerna för havsnivåhöjning är för konservativa.
  Suttit och tittat i följande som släpptes igår.
  http://www.nature.com/nature/journal/v510/n7506/full/nature13456.html
  Mest för att konfirmera vad som sägs i den här artikeln där en av författarna citeras.
  http://www.oregonlive.com/environment/index.ssf/2014/06/greenland_ice_sheet_may_face_t.html

  Dokumentet ligger bakom en paywall, artikeln fri.

 • Här i N Bohuslän vid Idefjorden har det varit regnfattigt hela juni. Bara 13 mm totalt hitills, så gräsmattan är gulbrun. Det har inte varit en sådan torr period här på minst 10 år, förmodl mer. Det har varit kalasväder fr o m midsommarafton. Vattentempen är ca 20 gr, men har varit uppe i 22. Men man kan ana lokala variationer för på avstånd mullrar åskan.

 • Snälla, sluta säga att MÄNSKLIGT PÅVERKAD global uppvärmning är ett vetenskapligt faktum. Medeltemperaturen på moder Jord råder vi inte över i slutändan. Get over it. Annars kommer du och andra präster för den globalauppvärmnings-kyrkan att sprida verklig död till oss. Genom terra-forming(cloudseeding, Haarp-tech, chemtrails etc) och annat skit som ni(eller andra utifrån era råd och rapporter) rättfärdigar genom era databaserade(mänskligt skapade) modeller. Även om du inte har något dolt motiv så var väldigt försiktig med var du trampar… Att vi tar FN-rapporter som universal sanning är ett väldigt farligt spel. Deras gospel har blivit starkt kritiserat av tusentals vetenskapsmän, världen över, även deras förvridna temperatur-skalor. Och även om nu temperaturen har stigit så finns där inget slutgiltigt bevis som binder mänskligt utsläppt av CO2 till ökningen(även om det kan ha bidragit minimalt). Det kan lika bra vara solen, galaxen och UNIVERSUM som förändras, faktorer vi ALDRIG kan mäta eller ta in helt och hållet.
  Det enda jag ber dig är att vara öppen för möjligheten om att du kan ha fel… kollar vi historiskt så är där ganska många vetenskapliga faktum som varit helt uppåt väggarna.

  MVH henrik

  • Själv tycker jag att jorden förefaller vara platt och jag ifrågasätter därför kraftfullt alla FN-rapportet och forskare som lägger fram bevis för att jorden skulle vara rund. 😉

   • He, he! 🙂
    Bra där Martin!
    Men hur mycket högre var jordens medeltemperatur vid 1000-talet?

    • Jag har googlat lite på ämnet ”temperaturen vikingatiden”.
     ”Under de senaste 4 000 åren har medeltemperaturen successivt sjunkit på norra halvklotet. För Skandinaviens del rör det sig kanske om en sänkning av sommartemperaturen på 2-4 °C. Trenden har emellertid inte varit jämn och ett antal varma och särskilt kalla perioder har avlöst varandra.”

 • Ja Martin, det är inte lätt med alla som återuppfinner hjulet varje dag, som ser världen från sin egen balkong, som tror att vatten har minne eller kan påverka en pinne! Jag hoppas du lyckas få någon av dem att reflektera över sina egna trossatser, någon, någon gång ska inse att vetenskap är en kritisk metod att söka kunskap, inte en ”kyrka” byggd på anekdoter… Det gläder mig att du orkar stå emot all desinformation i kommentatorsfälten!

 • Henrik, en klimat-taliban, är och förblir en klimat-taliban, så ett råd om du vill diskutera klimat på en saklig nivå välj någon annan sajt.
  MVH Mats

  • ”så ett råd om du vill diskutera klimat på en saklig nivå välj någon annan sajt.”
   Var det ett råd till Henrik?
   Eller till alla?
   Menar du att man inte kan diskutera klimatet sakligt på den här sajten?

 • Klart att vetenskapen inte alltid har helt rätt men om vi tittar på vad som händer nu i värme ökning och havs försurning så har vi anledning att ta på allvar klimatlogernas kunskap innan det blir kedjereaktioner som gör det ännu värre.

 • Vd man glömmer bort är att CO2 halten har fluktuerat en hel del genom årmiljonerna. Hög CO2 tenderar att gynna växterna då de har svart att ta upp CO2, det är alltså en begränsade faktor i låga nivåer. En åkas CO2 kan ju både begränsas av ett ökar upptag och väst av gröna väster samt. För mig framstår klimatteorierna en aning överdrivna, såsom man på tex på 1600-talet trodde att jorden var ”trött” och väntade på dess snara undergång. Det globala klimatet kommer både med och utan människans påverkan förändras, utan att de för den skulle behöver innebära katastrof, men definitivt förändrade livsmiljöer för vissa. En ökad global temp (om nu så är fallet, vilket jag är skeptiskt till) skulle också göra fler områden på norra halvklotet, tex subarktiska områden, beboeliga. Kan bli ett nollsummespel och tom positivt. Snart är i vilket fall som helst oljan slut eventuella problem kommer att lösa sig av sig självt. Bästa sättet att lösa alla resursproblem är att försöka begränsa jordens befolkning på lite sikt, men det är knappast en liberal favorittanke.

  • Det finns för mycket lättillgängligt kol (stenkol) kvar för att peak oil skall lösa klimatproblemen.

   Klimatförändringarna är för övrigt inget nollsummespel.

 • V.g. framtida klimatscenarier: det är nog bara att vänta och se vad som händer. Ingen kommer att kunna förhindra ev katastrofer.

   • Jag försöker minimera mina CO2-avtryck:
    – kör på etanol (Volvo 745 -89)
    – äter minimalt med kött
    – klär på mig ist för att sätta på elvärmen i onödan
    – har flugit mycket sällan
    – köper minimalt m nya prylar
    Kanske tur att inte alla lever som jag för då skulle nog inte Sveriges ekonomi blomstra.
    Men enskilda initiativ räcker ju inte. Det måste till initiativ i större skala och jag kan inte inse hur dessa skulle komma till stånd.

 • Oj, vilka kommentarer…
  Hade tänkt dra ner på mitt eget kommenterande, men nu kan jag inte låta bli. 🙂

  Vulkaner gillar jag! Men det finns ingen anledning att vara rädd för att ett VEI-8 ska hända inom en så snar framtid som klimatforskare pratar om.

  Just nu, är det 26 vulkaner med pågående utbrott på Jorden som studeras mer i detalj. Utöver det, finns över ett dussin vulkaner som har haft mer eller mindre pågående utbrott under flera decennier som INTE ingår där. Den enskilt största vulkanaktiviteten med mest utsläpp studeras inte alls, eftersom den sker under hav.

  När det gäller Yellowstone (eller Toba, Tambora, Campi Flegrei, Taupo, eller vilken vulkan som helst) kan man t ex hoppa in hos Eruptions som drivs av Erik Klemetti och fråga. Där kan man frottera sig direkt med geologer vars passion är vulkaner. Vill man t ex veta något om Etna så har Boris Behncke deltagit med kommentarer och direktinfo under många år. Han är en Tysk Geolog som jobbar i Italien. Här ett nyligt exempel på någon som dragit felaktiga slutsatser och får två riktigt bra svar av ovan nämnda två.
  http://www.wired.com/2014/06/earthquake-swarms-at-mauna-loa-betray-magma-moving-deep-below/#comment-1434048183

  En tidigare artikel om just Yellowstone.
  http://www.wired.com/2014/02/think-yellowstone-erupt/
  Citerar första delen, ”The internet is a funny place. It is a bounty of incredible scientific information the likes of which the average person has never had at their fingertips. It is also a place where unsubstantiated and downright wrong rumors can catch fire and sweep people away in a fury.”
  Även resten av råden i artikeln funkar rakt översatt för info runt AGW.
  Det är helt fantastiskt, jag kan sitta och fråga geologer om vulkaner, eller glaciärforskare om glaciärer, eller meteorologer om El Nino, eller astrofysiker om universum. Jag kan sitta och plotta egna grafer eller titta på satellitbilder i närmast realtid, jag kan sitta och titta på animationer av prognosdata och modellkörningar över hela klotet.
  Just Här, på min rumpa i min sköna stol. Allt skapat med hjälp av vetenskap och teknologi.

  Det vi kan och bör göra något åt, är den av människan skapade globala uppvärmning som beviseligen pågår just nu. Det ramlar in nya undersökningar hela tiden, som försöker måtta in vad som kommer att hända framöver. Tyvärr lutar de oftast åt fel håll. Här är en till.
  https://www.climatescience.org.au/sites/default/files/Nature%20-%20Increased%20frequency%20of%20IOD%20events%20-%2010.1038%3Anature13327.pdf
  RCP 8.5 är snart en önskedröm.

  Förnekar man vetenskapen som helhet, tycker jag man bör vara konsekvent och göra sig av med allt som den och teknologi skapat, samt flytta ut i skogen och käka bär. Naken.

  • Missade visst slash/snedstreck för att avsluta italics taggen samtidigt med fetstil ovan.
   Det under fetstil är mina egna ord.

 • Jag har tidigare påpekat att havsnivåhöjningen är en bra måttstock på klimatförändringar. Här är en länk till en, som det verkar, tillförlitlig källa. I sista stycket säger man dock att haven har tagit upp mindre solenergi under de senare åren vilket inte stämmer med vad som getts som förklaring till den nuvarande temp pausen och även omnämnts i denna blogg. Lite förvirrande.
  http://www.columbia.edu/~mhs119/SeaLevel/

 • Jo, jag hänger med på det. Klimatet har blivit varmare vilket är orsaken till att vi har kallare temperatur.

  En stilla önskan kan då vara att klimatet istället skall bli kallare så att vi får varmare temperatur 🙂

 • Och varken jag eller ni som skrivet här har facit ens på morgondagen ! Och oväntade scenarior i framtiden !

 • Metan. Ett svart hål i klimatforskningen.

  Tur att det händer lite iaf.
  http://www.iarc.uaf.edu/research/highlights/2014/swerus-c3-cruise
  Länk till Stockholms Univeritet längst ner i artikeln.
  De ska använda vår största isbrytare Oden.
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-soker-svar-i-arktis

  En intervju med Natalia Shakhova.
  http://www.iarc.uaf.edu/en/people/nshakhov
  Tyvärr är ljudet riktigt jobbigt men eftersom det inte finns så mycket när det gäller just detta så får man väl lida sig igenom det om man är intresserad.
  1: https://www.youtube.com/watch?v=dQDVr1eMLK8
  2: https://www.youtube.com/watch?v=6BVsS6vo60Y
  3: https://www.youtube.com/watch?v=80ooWqpCdZE

  Det finns ingen historik att jämföra mot såvitt jag förstår, ingen uppvärmning har gått så fort som denna så man lär inte ha en aning om vilka effekter större metanutsläpp ger över kortare tidsperioder. Tundran tjuvstartade före människans bidrag.

  Ska man sluta prata om global uppvärmning?

 • Jag hittade följande text i länken nedan:
  ”Metan i luften reagerar med syre. Slutprodukten blir vatten och koldioxid. I dagens syrerika atmosfär överlever metan bara några veckor. Sen förbrukas det.”

  Innebär detta att metanet i luften aldrig kan nå några uppvärmande nivåer? Å andra sidan bildas ju mer CO2.

  http://www.boltzmann.se/page3/page36/page36.html

   • Metanhalten i atmosfären är 1.7 ppm och bidrar till ca 1-2% av ”växthuseffekten”.
    Något jag reagerar mot är propagandan mot köttätande där man påstår att detta är ett stort hot klimatet. Detta är ju nonsens. Inte ens en fördubbling av antalet idisslande djur skulle påverka växthuseffekten nämnvärt. Vilka är det som står bakom desinformationen: veganer, klimatalarmister…? Alla överdrivna varningar skapar misstro mot hela klimatvetenskapen.

 • Nu kommer värmen ja enligt tidningarna så klart. Aftonbladet o Expressen vet ju alltid bäst eller hur? Skitblaskor är var de är. Jag tror inte det blir någon stadig sommar förrän i mitten på Juli. Heller så blir det ostadigt o svalt större delen av sommaren. Nu börjar väl folk skruva på sej för så här dåligt har det aldrig varit, jodå det har det visst många gånger. Men det är väl som vanligt växthuseffektens fel eller? Så gott folk lita inte på tidningar o prognoser ( det gör inte jag) för de vet inte ett dugg. Trevlig sommar alla domedagsprofeter.

 • Hej trötter
  Du skriver att om jag förnekar vetenskapen i sin helhet ska jag inte få dra nytta av den. Jag avstår gärna från nyttan av klimatforskningen, då dessa forskare aldrig uppfunnit något och aldrig kommer att uppfinna något. Någon mer meningslös forskning kommer förmodligen aldrig heller att uppfinnas.
  Anders

  • Jag skrev att man bör vara konsekvent, ska utveckla det lite.

   Jag tycker du belyser det största problemet som den moderna (?) människan och vetenskap i allmänhet står inför just nu.
   Vi är så vana vid den teknologi vi har och den är så självklar för oss, att vissa kan sitta och pissa på EXAKT samma typ av vetenskap som de använder varje dag.
   Använder vi klimatforskning? Nä, men termodynamik som är grundläggande för fysik, kemi och vetenskap i allmänhet.

   Utan termodynamiken och alla de grenar som sprungit ur den så hade inte Martin varit meteorolog idag.

   Jag har sju värmepumpar i drift i mitt hus.
   Du har, som absolut minimum en, kasta ut den! Kasta datorn du skriver på, ta resten av dina elförbrukare med. Sen kan du skrota bilen. Med tanke på att dina kläder i sin tillverkning utnyttjat tekniska landvinningar som är baserade på vetenskap kan du slänga dem med. Handla inte på ICA för allt i världen!!!

   Sen kan du fritt ströva ut i naturen och fortsätta förneka vetenskap och samtidigt upprätthålla en god moral.

  • Man får inte säga sanningen, tycker du, torun? Vänsterns propaganda handlar om att västerlänningar ska känna sig skyldiga för att väst uppfann teknologi. Samma vänster som är tysta om världens största miljökatastrof, Sovjetunionen. Hela östblocket spydde ut gifter i sjöar och över skogar utan att vänstern har sagt ett dugg om det. Det fick vi aldrig se dokumentärer om i skolan, minsann.

   Det finns många forskare som påpekar att det inte har varit någon nämnvärd temperaturökning på SEXTON ÅR. Enligt Al Gores påståenden skulle polarisarna smälta senast 2012. Har det hänt, torun? Men media ser till att den långa raden av felaktiga påståenden begravs. Och att de i den akademiska världen som har sagt sanningen om miljön isoleras och stängs ute.

   • men du kan väl inte på allvar referera till uttalanden som Al Gore har sagt och se det som bevis för något…inget den karln säger ska tas seriöst..han är ju politiker. du får komma med ett bättre exempel.

 • Martin ”glömmer” att berätta att den största och mest omfattande studien som har gjorts visar att vi inte har haft någon nämnbar temperaturökning på SEXTON ÅR.

  Oops.

  De forskare som säger emot förlorar anslag och tvingas bort från universiteten. Precis som de som inte ville gå med på att proteinrik mat orsakade fetma, och istället varnade för att det var kolhydrater i pasta och bröd som var den stora boven – de förlorade också sina anslag och tystades. Det finns många sådana exempel.

  Martin Hedbergs socialistiska hjälte Al Gore ljög om att polarisarna skulle ha smält senast 2012. Det var vad vänstern påstod runt år 2000, och den som sade emot blev utskälld. Innan dess påstod vänstern att det skulle bli global NEDKYLNING till följd av ”kapitalisternas” industrier – det var linjen fram till mitten av 80-talet. Och så syraregn, exploderande kärnkraftverk överallt, slut på metaller redan på 70-talet, etc. Allt enligt strategin att västerlänningar ska känna sig skyldiga för att väst har uppfunnit teknologi och industri. En taktik vänstern bytte till när det visade sig att deras älskade Sovjetunionen kraschade ekonomin. Innan dess hade de varit för industri, och påstod att Sovjet skulle gå om väst. När det inte blev så måste de hitta ett sätt att vara emot industri, eftersom det var väst som var bäst på industrin. Och plötsligt kunde man då framställa diverse stenåldersfolk över hela världen som hjältar för att de inte lyckades uppfinna hjulet. De ”valde” att ”leva i harmoni med naturen” istället. (Sju av nio barn dör innan vuxen ålder, och svält och sjukdomar dödar de flesta innan åldersdöden. Visst, ”harmoni”.)

 • Hej kära Torun
  Jag tycker att vetenskap är intressant, särskilt om den leder till uppfinningar som gagnar mänskligheten. Inom klimat området omsätts miljarder utan att något åstadkoms. Det som skapas är politik och ett nytt troende, lite som en religion. Att jag skriver ett inlägg beror på att jag fick lust.

 • Det verkar som det finns en del som inte verkar förstå att det pågår en global uppvärmning av vår planet, i detta kommentarsfält. Med den statistik och forskning som finns borde det vara väldigt lätt för samtliga människor att konstatera att det existerar en global uppvärmning.

  Däremot ska man akta sig för att dra alltför långtgående slutsatser om vad denna uppvärmning kommer medföra i framtiden, i form av naturkatastrofer och liknande. Detta är något som många klimatforskare ägnar sig åt.

 • Jag förbehåller mig rätten att välja vilken forskning som jag anser skapar värden. Klimatforskning verkar lika meningslös som rasforskning, ändå var rasforskning helt legitim på 30 talet. Jag ser framtiden an med tillförsikt, med nio värmepumpar.

  • Du får ha vilka åsikter du vill.
   Det är när man försöker tillverka egna fakta, eller påstå att befintlig fakta är fel, där går gränsen.
   Sedan färgas mina kommentarer av vilka som kommenterar givetvis, eftersom vissa uttryckt tokiga saker tidigare. Men du har en poäng, man kan använda vilket användarnamn man vill.

 • Siffror och grafer funkar inte för alla men en video kanske? Detta gäller inte area eller extent (utbredning) utan volym.

  • Jag har nu tittat på din video.
   Blir du inte lite orolig av att volymen har gått upp ungefär 50 % från miniminivån?
   Jag menar hur kan det vara förenligt med ett isfritt Arktis inom kort? Vissa förutspådde att det skulle vara isfritt 2013, men det var ju fel.
   Sedan har jag en kommentar om ditt tidigare påstående att ökningen av isen (extent) vid Antarktis förutsades redan för 24 år sedan. Jag tror inte att du ljuger, men jag tror att det är något du har missförstått.
   Läs t ex vad IPCC AR5 skriver om detta (kapitel 10):
   ”Overall we conclude that there is low confidence in the scientific understanding of the observed increase in Antarctic sea ice extent since 1979, due to the incomplete and competing scientific explanations for the causes of change and low confidence in estimates of internal variability. …[and that] the shortness of the observed record and differences in simulated and observed variability preclude an assessment of whether or not the observed increase since 1979 is inconsistent with internal variability.”

   Men antag att du och andra alarmister har rätt om avsmältning av polarisarna, något som följer av detta är ju höjning av havsnivån.
   Nya studier har dock visat att havsnivån inte alls har ökat i den takt man tidigare misstänkte:
   http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818113002397
   http://joannenova.com.au/2014/06/sea-level-rise-less-than-1mm-for-last-125-years-nils-axel-morner/
   http://www.c3headlines.com/are-oceans-rising/
   De två sista länkarna är väl inte bra enligt din smak, men jag föreslår att andra får bilda sig en egen uppfattning om det.

 • Anders,
  Varifrån kan du rekommendera information om klimat som du som har gedigen kunskap om detta,
  ser som tillförlitlig och så?

 • Hej Torun. Jag rekommenderar bondepraktikan, den ser jag som lika seriös som klimatforskningen. Förmodligen klarar forskarna inte ens mäta vad medeltemperaturen är i jordens atmosfär just nu

  • Varför detta förakt? Har du samma inställning rörande annan forskning, tex inom medicin, matematik eller något så obskyrt som aerodynamik? Har du några egna huskurer?

   Det kanske är dags att se lite skeptiskt på den information som produceras av lobbyorganisationer och andra med särintressen som ger dem skäl att misskreditera forskare?

   • Fast man måste fortfarande förstå att det finns hål i förståelsen av hur klimatet fungerar. En massa forskning görs också inom området. En del mer seriös, en del mindre. Hade förståelsen varit färdig så hade inte pågående forskningen av förståelsen behövts.

    Klimatforskningen är inte riktigt jämförbar med medicin, matematik eller aerodynamik. Det är svårt att tänka sig att en forskare inom matematik eller aerodynamik skulle färga av sitt ideologiska tänkande på själva forskningen.

    Men visst; Säg att vi skulle ha en religiös rörelse som skall visa att talet 42 är svaret på allt. Då skulle det säkert dyka upp forskningrapporter inom matematik som på något sätt stödjer detta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: