Kallt på midsommar

Växlande molnighet

Än har det inte bildats, det lågtryck som under torsdagen drar in och ger regn över södra Norrland och Svealand.

Det lågtrycket bildas under tisdagen. Det drar, i en cirkelrörelse, förbi Island för att sedan svänga in mot Norge och Sverige. Det gör att södra Sverige under torsdagen får blåsigt, moln och regn. Även i norra Sverige kan det bli en något regn, men inte lika mycket. Å andra sidan blir det ännu kallare i norr än i söder.

Midsommarafton: Prognoserna har svängt lite avseende var i södra Sverige som regnet kommer att vara mest intensivt. Just nu ser det dock ut att bli mindre regn än under torsdagen. Alltid något. Men samstämmigt förkunnar prognoserna också att det blir en sval midsommar. Eller skall vi säga kall?

Från att ha varit rätt okay junitemperaturer under onsdagen (10-20 grader i norr och 20-25 grader i söder) så sjunker temperaturen successivt. På midsommarafton (fredag) är det inte mer än 8-15 grader i Norrland (inklusive Gävleborg) och Dalarna. I övriga Svealand och i Götaland lite varmare, 15-20 grader. Men det är inte mycket att hurra för på en midsommar.

Nåja, det skall inte bli så blåsigt på midsommarafton (som det är och kommer att vara dagarna innan).

En fin sak med kyla och blåst är annars att myggen inte är så besvärande under de förhållandena.

Värmen då, när kommer den? Tja, det blir okay temperaturer på onsdag, men sedan faller den som sagt var tillbaka över midsommar. Och det håller i sig. Till slut blir det nog varmt även denna sommar, men prognoserna just nu förkunnar att det inte blir så många varma dagar i juni i alla fall. Kanske läge att kolla om det går att jobba en vecka till och ta ut den semestern i juli istället om man har möjlighet?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

 • Detta bara MÅSTE vara beviset för att den globala uppvärmningen inte drabbar oss i Sverige.

  Om man inte kan inse det och låta olje /kol/naturgas industrin forsätta med sitt generösa och sociala
  arbete med att stöta traditionella politiker och andra schyssta oldschool här och nu tänakre och lite business för skoj skull på sidan , ja då är man bra naiv.

  • Sluta blanda ihop väder och klimat.
   Klimatförändringarna som pågår påverkar hela världen på olika sätt, men det hela är mycket komplext, och inget som ”bevisas” genom en kall midsommar, eller en varm maj månad. Obildat folk på på båda ”sidorna” gör detta misstag (om man nu kan prata om sidor, när den ena sidan består av alla forskare och den andra av nötter). Lyssna på experterna och sluta proklamera utifrån gissningar.

  • Självklart drabbar det inte oss – det gör det aldrig. Och det är givetvis likadant i hela världen. Så ingen behöver bry sig. Eller?

  • Som vanligt är det ovanligt varmt på andra håll när det är kallt här:

   Värmerekord på Grönland

   På andra ställen på jordklotet är det frågan om andra väderfenomen. I Kangerlussuaq på Grönland var det 23,3° varmt under söndagen. Det slår med två tiondels grad det tidigare grönländska värmerekordet för juni från 1998 och 2002 noterat vid samma station. Det absoluta värmerekordet för Grönland är även det av sent datum. Den 30 juli i fjol noterades nämligen 25,9° o Maniitsoq.

 • Å andra sidan hade vi en mild vinter med ansenliga temperaturöverskott i hela Sverige, samt tidig vårvärme redan i mars, så detta borde definitivt motbevisa tesen om en utebliven temperaturstigning i Sverige. Vädret varierar efter luftmassornas placering, som för närvarande medför för årstiden mycket kylig luft i norra Skandinavien.

 • Vi har haft jättevarmt maj – juni så nån gång måste det bli lite mer normalt!

 • Just nu är det normal svensk sommar och med tanke
  på den milda vintern överlag och relativt varma våren
  så ska man nog inte förvänta sig för mycket hög-sommar värme.
  Vi har ju som sagt redan haft två årstider med
  kraftiga överskott.
  Jag vågar nog gissa på en sval sommar så vill man bada tropiskt så packa resväskan.

 • Det var väl inget nytt att det blir dåligt väder i midsommar? Prognoserna svajar som vanligt mest på klart.se eller oklart.se som någon skrev. Man kan ju undra om det ska vara så h-e svårt att med hjälp av satiliter o datorer inte få en vettig prognos nån jäkla gång. Kommer lågtryck från Polen får ni spelet kommer dom väster ifrån vet ni inte hur mycket heller var.Nä Martin det mesta tycks bli fel heller hur?

 • Eftersom midsommardagen är så viktig för oss betyder det att om det är kallt då, ja då vet vi med säkerhet
  att den globala uppvärmningen inte drabbar oss.

  Det är ju logiskt och skönt att veta , eller hur?

  • Sluta trolla! Du ger ju sken av att ha ingen koll på varken väder, vind eller klimat så sluta försöka vilseleda folk.

 • Håller faktiskt med ovanstående Lennart Strömberg, prognoserna verkar vara väldigt varierande just för kommande helg och det är ännu ett oskrivet kort vilken dag som kommer att få vilket väder. Man får gardera sig med alla typer av kläder och hoppas på att det fortsätter i samma stil för då kan vi ha tur att få toppenväder.

 • Det jag tänkte skriva här är inte en massa spekulationer och annat joll utan..TACK Martin Hedberg, alltid skönt att läsa det du har att informera oss om så att man har någorlunda koll på läget, det är toppen! =)

  • Hej Kattis! Vad är annat joll? Martin kan naturligtvis mycket, skräp vore det väl annars. Jag menar med den utbildningen han har. Men hans prognoser är inte bättre för det Trevlig Midsommar o titta inte för djupt i glaset

 • MEN om en kompetent meterolog ej kan leverera solig väder till midsommar afton har han eller hon ej jobbat på nog för att få ingå i förtaget Palneten och det innebär minst ett avdrag på lönen motsvarande det längsta dygnets ljusa timmars arbetestid.
  Åtminstone… någon ordning får det vara på företaget , eller hur?
  jag menar vad ska aktieägarna till företaget ’Svensk Sommar AB’ säga till sina familjer och barn?

 • Trötter,

  Du är en ’go to’ kille. du levererar.
  Men meterologerna de är väl ändå inget att ha om de ej kan ge oss en solig skön midsommarafton .
  De ska ju vara professionalla och eftsom liver är en fråga om tillgång och efterfrågan och vinnarskalle kan väl det inte vara acceptabelt att år 2014 inte ge folk vad de vill ha.
  Det är väl inte för mycket att be om , eller?

  • I morgon blir det knallbra i södra Sverige! Jag kan både lova och gissa för jag är inte meteorolog. 😉

   Men med tanke på människors krav så kan jag tänka mig att det finns fler som använt denna gest i smyg? Schafernaker misslyckades dock. 😀
   http://www.youtube.com/watch?v=svt6MTmTAKQsvt6MTmTAKQ

   Vi vore hopplöst förlorade utan duktiga meteorologer. Satelliter och superdatorer är inget utan rätt människor.

 • Hej Martin! Jag vaknade inatt natt mot måndag 30/6 av att det regnat konstant under en längre stund här i Gullspångs området intill vänern ! Kollade då prognosen igen och den visade uppehåll fortfarande hm verkade konstigt och kollade då på radar på smhi och ser då att ett lågtryck ligger och snurrar precis under oss så det regnar nåt ofantligt istället för uppehåll.
  Det här måste väl ändå vara en rejäl miss av i prognosen att inte kunna se lågtrycket det har nog kommit 100 mm snart istället för noll