Nu kommer värmen tillbaka

Växlande molnighet

Värmen har ju lyst med sin frånvaro de senaste två-tre veckorna. Men nu kommer den tillbaka.

Det är främst från och med fredag-lördag som det kommer att märkas på lite bredare front. Nu är det inte någon tropisk värme, men i alla fall dagstemperaturer som på lördag når upp till omkring 25 grader i Götaland och Svealand och mellan 20 och 25 i Norrland.

Orsaken till värmen? Högtryck över Ryssland och lågtryck på Atlanten ger oss sydliga vindar i Skandinavien. De för med sig lite varmare luft. Därtill så blir det under fredag och lördag lite mer av högtryck än lågtryck vilket gagnar solinstrålningen.

Men lågtrycken och skurarna lurar i väster. Nåja, värmen ser ut att stå sig ett par dagar innan prognoserna divergerar igen. Men vi ser i alla fall ut att få lite mer normala temperaturer på sommaren. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Trevligt med lite värme och kanske uppehåll någon dag.
  Men det blir som vanligt inte länge. Skrev tidigare inlägg om att jag inte tror på något stadigare högtryck det står jag fast vid. Kanske det blir i mitten på Juli eller i Augusti om det blir något alls det är inte säkert. Varför är jag så säker på detta undrar nog många. Jag är inte ett dugg säker jag bara tittar hur vädret följer en del mönster under flera år. Skulle vädret slå om och bli varmt i början på Juli så brukar det hålla i sig ett bra tag. Men även i mitten på Juli om vi har tur. Kom ihåg förra sommaren då blev det varmt o soligt från mitten på Juli o hela sommaren. Men som sagt det kan också bli en skräpsommar vi får hålla tummarna att det blir en fin sommar av det som är kvar. heller vad tror klart.se

 • Här i Malmö har vi haft väldigt skönt väder. En eller annan kort, uppfriskande skur har det varit men varmt och skönt och mycket folk på uteserveringar och stränder men jag förstår att det varit betydligt sämre längre norrut

  • När det blir kallt blir det i allmänhet kallare i Stockholm än i Malmö. När det blir varma somrar blir det istället betydligt varmare i Stockholmsområdet.

  • Undrar vad du fått det från. Malmö ligger betydligt längre söderut än Stockholm och har så klart nästan alltid varmare, oavsett om det är varmt eller kallt, även om undantag såklart sker. Det händer ju till och med att Norrland har varmast i landet.

  • Större risk för mer regn. 🙁 Om stormen Arthur vid USAs östkust klättrar upp mot Grönland och lågtrycket över Island flyttar sig. Hoppas själv det där är helt fel, det har varit lite för mycket regn och åska nu.

 • Hur ser vädret ut på Böda sand nästa vecka?
  Enl er så ser det ljust ut om man jämför med andra väder sajter,hoppas eran stämmer

 • Ja, jag undrade just vart sommaren tog vägen. Nu kommer den igen efter några veckors uppehåll, dock bara någon dag tyvärr innan höstvädret ser ut att återvända med kyla och regn 🙁

 • Hej Martin.
  Undrar om du vet ifall det är fuktigare på Öland(östra kusten) jämfört med Stockholm då det är en ö? Är väl mer blåst och nederbörd, men i övriga fall?
  Vore intressant att veta mer!

 • Hej, noterar att er prognos för Öland den 13-14 juli skiljer sig dramatisk från SMHI. Ni visar soligt och 24 grader medan SMHI visar regn och 19 grader. Hur kan de skilja så mycket?
  MVH
  Jörgen

 • Verkar som det finns chans till en tropisk natt i Göteborg, natten till måndag?

   • Enlig SMHI blir det bara 16,4 grader natten till måndag men däremot 20,5 grader natten till onsdag. Ska bli intressant att se vem som har rätt.

    • Lite väl exakt angivelse med decimalerna kanske.
     Min tippning för Göteborg kl 02 blir för
     natten till måndag: 19 +/- 1 grad,
     natten till onsdag: 20 +/- 2 grader.

 • Hej !
  Vi har varit på Skulefestivalen på Fredag & Lördag , i Höga-Kusten , Ångermanland. Väldigt fint väder & trevligt överlag. Melissa Horn,Stiftelsen & Mikael Rickfors med flera artister. Lite kallt när solen går ner bakom Skuleberget men man får klä sig varmt så går det bra.

 • Ser ut att bli en riktigt varm dag över hela landet. Faktiskt rätt torrt i markerna här i Sydvästskåne. Får faktiskt tillstå att jag hoppas att det utlovade regnet på tisdag blir hyfsat rikligt, så att växtligheten får en skjuts. Men koll SMHI och betydligt mindre regn väntas nu i ny prognos. Däremot risk för skyfall över Danmark. Får se hur det faller ut.

 • Återigen verkar det som att prognostiserad värme överskattas och beräknas som för hög.

  Just nu strax före 8.00 på morgonen visar temometern här i Göteborg 14 plusgrader. PÅ SMHI står det att temperaturen i Göteborg skall bli 24 plusgrader klockan 14.00 och på klart.se står det att temperaturen i Göteborg skall bli 28 plusgrader klockan 14.00. Temperaturstegring kan såklart inträffa men vad som står beräknat ger intryck av att vara alltför kraftig beräknad temperaturstegring på en tidsperiod av 6 timmar.

  Igår stod det på SMHI att det skulle bli 27 plusgrader klockan 14.00 idag så man har justerat ned prognosen ned 3 grader sedan dess.

  Jag skriver som jag skriver för att jag upplever att jag ser ett mönster att det ofta prognostiseras för höga temperaturer. Ett mönster som framtäder när det innan diskuterats att temperatur varit låg.

  • När det regnar kraftigt kan man ju passa på att gå in och skriva en liten uppföljning.

   Efter att temperaturen kl 8.00 i morse var 14 plusgrader, smhi’s prognos sa 18 plusgrader och klart.se’s prognos sa ändå varmare, så letade sig temperaturen upp till 25 plusgrader vid 15-tiden då det var dags för nästa skyfall och temperaturen snabbt sjunk till 16-17 plusgrader. 28 plusgrader som klart.se säger lär det inte kunna bli idag och 24-26 plusgrader som smhi prognos tidigare sade kan man säga nästan uppnåddes under en kort tid. Noterar också att SMHI har under dagen ändrat sin prognos för eftermiddag och kväll till att visa solsken och 28 plusgrader, men istället blev det som sagt skyfall och fallande temperatur.

   Växlande väder som det står om i den andra forumsposten är det. Man kan utan att överdriva konstatera att prognoser överlag tenderar att överskatta hur hög temperatur det i verkligheten blir även att smhi’s tidigare temperaturprognos nästan visade sig stämma under väldigt kort tid (strax för eftermiddagens skyfall).

   Återstår att se om temperaturprognosen för morgondagen vilken som beskriver solsken och 28 plusgrader kommer att stämma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *