Vädret påverkar din och min ekonomi. Men det är inte så oförutsägbart som många vill ge sken av.
SvD skriver, med anledning av ränteläget och analyser från Fed, Vita huset och BNP-siffror att:
”Yellen håller kvar räntan på bottennivå
En usel BNP-rapport för första kvartalet satte definitivt stopp för eventuella överraskningar från den amerikanska centralbanken. Någon räntejustering blir det inte, men Fed drar slutsatsen att hacket i tillväxtkurvan är kortvarigt.”
…
”Från Vita huset kom försvar om att det var många extraordinära faktorer som spelade in. Det bistra vintervädret, en starkare dollarkurs…”
(svd)
Tänk om man kunde hantera vädret? Ha med dess variationer i beräkningarna, ta höjd för dem, parera, kompensera för konsekvenser… Typ som att sätta på sig en jacka när man vet att det skall bli kallt och ta med sig vatten när det blir varmt. Fast på en större skala. Inte bara säga ”ojdå, nu blev det väder och det hade jag inte tänkt på”.
Det finns sätt hantera detta. Prognoser på vädret, scenarier på klimatet. Man behöver också göra analyser av hur samhället påverkas av vädret. Därefter behöver man ha koll på handlingsplanen, vilka frihetsgrader det finns. Det man inte kan förhindra, skydda sig mot eller parera kan man i vissa fall kompensera för tex genom finansiella instrument. Det tar inte bort händelsen, men det sprider riskerna och gör dem hanterbara.
Det genanta är när stora institutioner skyller på vädret och sedan lastar över problemen på medborgarna.
/Martin
Lite fånigt kanske, men det är Medborgarna som väljer sina Ledare och kom att tänka på Denial101x som jag länkade till under någon tidigare artikel.
De fick dryga 10000 till kursen. En Svensk sådan kanske vore något? Har du massor av tid Martin? 🙂
Listan på tuben.
https://www.youtube.com/user/denial101x/
Tittat igenom några och man glömmer ofta bort människorna bakom, de reagerar precis som alla människor gör som blir hårt ansatta.
Här fyra med hårt pannben.
http://youtu.be/w3ZS0mgIfs4
”Externalitet” används inte som en ursäkt, det betecknar den transaktionskostnad som drabbar en tredje part (då det rör sig om en negativ externalitet). Det är faktorn som motiverar utsläppshandel, utsläppsskatter och liknande som utvecklas baserat på kostnadskalkyler som i sin tur grundar sig på naturvetenskapliga rapporter samtidigt som de relateras till de positiva externaliteter och den nytta vi drar av produktionen i sig. Du har uttalat dig knepigt om ”externaliteter” tidigare, men så är ofta fallet med naturvetare när de ska sätta dit ekonomer.