Året då solenergi tog fart på riktigt

Kommer vi att kunna titta tillbaka på år 2015, eller åren innan detta, då solenergi som allmän energikälla startade på riktigt? Mycket tyder på det.

Priset för att installera solenergi sjunker stadigt och har nu kommit ner till en nivå där den är jämförbar med traditionella energikällor som olja, kol och naturgas.

Cost of solar vs fossil energy
Grafik från Treehugger.com.

Dessa energislag är inte bara en referens för att de utgör ca 80% källan till vår nuvarande energimix, de är också roten till de enorma problem som klimatförändringar utgör. Detta är inga nyheter, forskare har flaggat i årtionden för at vi borde fasa ut fossil energi, men väldigt lite har hänt när det gäller att fasa ut det fossila.

Men moderna produktionsmetoder, volymökningar, nya marknader samt att nytänkande konsumenter och investerare fattat vartåt det barkar har medfört att vi nu ser en enorm tillväxt inom förnybar energi, i synnerhet solenergi.

Earth Policy Institute/Bloomberg
Grafik från Treehugger.com. Earth Policy Institute/Bloomberg

Vad vi har framför oss är exponentiell tillväxt. Och detta inom ett önskvärt område.

Kostnaden för att installera en viss effekt i solenergi är jämförbar med den för fossil energi. Nu kan marknaden ta fart ”av sig självt”, dvs med hjälp av vanliga marknadskrafter när de är som bäst. Det blir allt billigare med förnybar energi, samtidigt som medvetenheten om skadorna till följd av nyttjandet av fossil energi blir allt mer uppenbara.

I takt med att det finns alternativ så blir det inte lika svårt att tänka nytt. Man behöver inte stå kvar i fossilträsket för att få välfärd. Det är tvärtom så att man får mer välfärd om man ger sig i kast med den förnybara energin. Det är bara att gratulera alla som satsat sina investeringar inom rätt områden, förnybar energi, transition, hållbarhet, vett och sans.

Ett tag till kommer förnekare, ”skeptiker” och fossillobbyister att skrika sig hesa. Det kommer säkert att komma fram ännu mer absurda argument än att kasta snöboll i kongressen. Men det kommer inte att hjälpa dem eller deras bakåtsträvande målsättningar.

Ni som fortfarande har kvar kapital och förtroendekapital i fossil energi… Spänn fast skygglapparna, det kommer att bli en skakig resa utför. Läs gärna på vad ”stranded assets”, grundstötta tillgångar, betyder.

Ni som vill åka första klass in i framtiden, välj från smörgåsbordet ”förnybar energi”, ”ansvar”, ”vetenskap” och liknande.

Trevlig resa.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

45 CommentsLeave a comment

 • Det har hänt massor utomlands senaste året. Synd bara att det står 2015 i almanackan och inte 2000. Köpte precis oanvända solpaneler (vatten) för 30% av nypriset. Det går nog bara i Sverige.

  Har egentligen bara ett stort problem, zombie-bilen…
  Hade det funnits laddstolpar, så hade jag klarat mig med dagens elbilar. Men det finns inte i våra nämsta orter (räknar inte fyra uttag vid elverket flera kilometer bort), så jag måste vänta tills räckvidden dubblas eller att laddstolpar blir obligatoriska.
  Men nu bor jag inte utomlands, utan i ett land där elbolag tidigare har bromsat vad de kunnat, man fortfarande kan bli nekad att sätta upp solceller eller solpaneler på sitt hus, eller nekas använda vindkraft eller vattenkraft.
  Utvecklingen av batterier lär gå fortare. 🙁

   • Njä, ett par år till, som det har pratats om ett tag innan räckvidden ska vara dubblad och priserna närmar sig köpbara, hoppas jag fixa iaf.
    Hur det blir får vi se, men jag tror nog mer på Elon Musk och Nissans ambitioner än att jag hittar laddstolpar överallt här 2017.

    Vi var nära en Evalia för ett par månader sedan via det erbjudande de kört med (leasing). Hade vi haft laddstolpar så hade det blivit en eftersom det blivit mycket billigare än en begagnad zombiebil med ECO på bakluckan. Det enda ECO den ger ifrån sig är ljudet ur avgasröret. Visst har jag lyckats köra eländet på 0.38 men det är för mycket. Tråkigt att vara trötter på en bil redan från början. 😉

    • För ett antal månader sen hörde man om ett kinesiskt team som höll på med att testa snabbladdbara och energirika batterier, men jag hittar inte länken. Hörde du något om detta, Trötter el någon annan.

     • Den här kom jag att tänka på?
      http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141013090449.htm

      Tar vi något man kan köpa idag som bilen jag nämnde ovan, så kan du ladda på fyra timmar med 6,6kW (tillval 10.000 extra), med snabbladdare (50kW…) under 30 minuter.
      Vilken typ av laddare som krävs för att toppa upp de nyare lithiumbatterierna på neråt fem minuter vet jag inte. Har inga snabbladdare alls härikring, så det är ointressant för mig personligen som det ser ut idag och jag har inte undersökt närmare.

     • Det var exakt detta jag avsåg. Du är makalös på att hitta länkar! Jo, du har nog rätt, det här är för våra barn o ev barnbarn. Lite avundsjuk på dem blir man ju…

     • När har jag sagt att det här är för våra barn och barnbarn?
      Det jag varit irriterad på i femton år hur löjligt introverta vi är varit i Sverige när det gäller alternativ energi. Man kan faktiskt använda värmepumpar som analogi, före boomen vid sekelskiftet var värmepumpar något som inte fungerade enligt Svensson och därför var de väldigt få, nu har det här lilla landet med sina nio miljoner invånare över en miljon värmepumpar…
      Är bekymrad för mina barn och barnbarns framtid.

  • Vilken yta på solpanelen krävs för att ladda ett 10 kWh batteri på säg 5 tim? Försökte räkna grovt:
   Från solen ca 1300 W/m^2. Solcellseffektivitet ca 15-20 % vilket skulle ge ca 200 W/m^2 från 1 m^2 solcell. För 5 tim laddning krävs då ca 10 m^2 solcellsyta. Kostnaden vid 1$/W blir då 2000 $. Finns det någon verklighetsförankring i denna beräkning. Har bortsett från förluster vid laddning.

   • Nej det finns ingen verklighetsförankring i din beräkning. Du behöver nämligen inte kassera solcellerna efter första laddningen. 😉

    Du betalar dem en (1) gång och sedan fungerar om och om igen, utan att du behöver betala något. Räkna med en livslängd på 20 år. Så inköpspriset behöver du slå ut på all energi som du skördar från solen med dina celler.

    • Nja, du missförstod mig nog. Jag försökte bara på slutet beräkna anskaffningskostnaden för solcellerna. Priset per kWh Får man ju fram på sätt som du anger. Men är de 10 kvadratmetrarna solceller ungefär rätt?

     • Lasse H, vart vill du komma med din fråga om ytan?
      Varför räkna innan man vet fullständig spec på Powerwall?
      Varför ens förutsätta solcellspaneler för laddning?

      Anskaffningskostnad och yta
      (effektivitet på panelen) beror på vilka solcellspaneler du köper och var du köper dem så det behöver du inte uppskatta, bara hitta återförsäljare som matchar dina krav. T ex 2080Wp för ~13853kr ink moms plus frakt.

      Men för alla som verkligen vill kapa kabeln till elverket så är det här likväl något stort att se fram emot. Powerwall ska vara designad för att vara fullständigt skalbar.

      Men man kan sussa lungt ett tag till eftersom det inte kommer ut några Powerwall förrän tidigast till sensommaren. Men framförallt så kommer Teslas nya fabrik vara avgörande för pris och massproduktion och man säger att den ska vara igång 2017.
      http://www.teslamotors.com/sv_SE/gigafactory

     • Trötter, du som vet, är inte klassiska blybatterier fortfarande billigast? Ska man ha dem hemma spelar ju inte vikten nån roll. Visst är bly lite otäckare miljömässigt, men det är väl nära 100% återvinning på blybatterier, och relativt rena slutna processer för detta, antar jag?

     • Trötter, jag har ingen erf av solceller o försökte bara grovt uppskatta storl på solcellerna för att fånga 10 kWh på 5 tim. Ditt tips på ett kompl paket var bra (man kan lita på dig, Trötter 🙂 ) för där fanns spec på en colcell JAM6(BK) 60-250/SI som gav 250 W vid 1000 W/m^2 från solen. Med arean 1.6 m^2 på cellen blir det ca 156 W/m^2. Själv antog jag 200 W/m^2 men vid 1300 W/m^2 från solen, så omräknat till 1000 W/m^2 ger ”min” solcell 155 W/m^2 (samma som för JAM6) så då behövs ca 13 m^2 ist för 10. Nu är ju 1000 w/m^2 från solen ett max så i verkligheten måste ju panelerna vara åtsk större. Men som du är inne på, det finns ju flera sätt att ladda batterierna på, t ex billig nattel.

     • Olle R, med nuvarande prislapp så tror jag inte det finns blybatterier som kan mäta sig med dessa utslaget på livslängd. Det blir snyggare, kompaktare, billigare och effektivare, när de nu kommer på riktigt?
      Sedan finns det flera som jobbar på bättre batterier, t ex Fujis alu-batterier. Om alla kommer i närheten av vad de lovar inom ett par år så kommer priserna sjunka.

      Lasse H, man ska inte ladda batterier med nätel när det finns sol, vind och vatten lokalt!! 🙂
      Köper jag batteribankar så blir det fullt ut, samt avbokning av elbolaget samtidigt.

     • Ja, men lågt utbyte, förberedd för betydligt mer… Det är regelverk som hindrar, inte teknik, miljöhänsyn, ekonomi eller säkerhet.

     • Det verkar enl denna länk som att Powerwall-batteriet inte är lämpat för annat än reserv vid strömavbrott pga begränsat antal upp- urladdn per år, 50 st, o begränsad effekt, 2 kW. Men vad har man då för batterier i Teslabilarna? Där kan man ju inte nöja sig med 50 urladdningar per år! 🙂
      http://www.idg.se/2.1085/1.624441/teslas-batteri-fungerar-daligt-med-solceller?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=Teslas%20nya%20superbatteri%20funger&utm_campaign=IDG%20Express%202015-05-07%209%3A01%3A45

     • Om man tittar på den ynkliga spec som finns tillgänglig.
      http://www.teslamotors.com/powerwall
      Så står följande.
      ”Models
      10 kWh $3,500
      For backup applications
      7 kWh $3,000
      For daily cycle applications”

      Vad som egentligen skiljer dem åt blev något klarare idag iom denna artikel.
      http://arstechnica.com/business/2015/05/tesla-already-has-38000-reservations-for-the-powerwall-but-use-case-is-narrow/

      Citat 1.
      ”The two kinds of batteries differ in cell chemistry as well as size—the larger battery uses a nickel-cobalt mix and can only be used for backup energy storage as its chemistry won’t permit frequent cycling. The smaller battery is a nickel-manganese battery that is intended for daily cycling, and if you wanted to get off the grid entirely that would be the one you’d want for evenings after the sun goes down.”

      Citat 2 angående artikeln i IDG, som anger artikeln i Bloomberg, skriven av Tom Randall, som anger Jonathan Bass som källa. Phew…
      ”Musk was in part referencing an article written by Bloomberg that said Tesla’s batteries “wouldn’t work well with solar.” The report claimed Tesla’s main installation partner, SolarCity, was refusing to install 7kWh batteries for its customers. Jonathan Bass, Vice President of Communications for SolarCity, told Ars in a phone call this afternoon that the Bloomberg article was “completely wrong.” ”

      Så. 🙂
      Det jag själv är intresserad av är fullständig spec och framförallt för den inbyggda DC-invertern. Att man behöver ha en AC-DC inverter framgår, men mer än så har jag inte hittat. Än.

     • Ni-batterier trodde jag var passé. Kinesernas var någon typ av Li-jon. Men som sagt , det där blir något för mina barn.

     • I Trötters Tesla-länk ovan står det att båda batterityperna är litiumjon. Även om det är lite modernare än Ni-batterier så känns det inte direkt som framtiden. Det ska ju vara nya några nya lovande aluminiumbatterier på gång…

      En annan reflektion (ovanför specs i länken) är att amerikanska vitvaror drar ruskigt mycket ström. Nästan 5 kW/ dygn på ett kylskåp, vilket är mer än 5 ggr mer än ett modernt europeiskt (2 m hög kyl/frys)

     • 7kWh modellen bör fungera som ulovat, annars väntar ett otrevligt bakslag för Tesla med tanke på hur många de sålt och som litar på att det fungerar. Jag tror fortfarande att de kommer göra det. Framförallt bättre än blybatterier, men jag köper aldrig grisen i säcken heller.
      Nämnde Fuji ovan och Alu batterier men det är inget nytt egentligen, en gammal grej som man inte fått att hålla.

     • I Citat 1 från inlägg av Trötter läste jag Ni-Cobalt-mix resp Ni-Manganese, så vad skall man tro.

     • Lasse H, att det är lithium batterier och det finns iaf sex olika varianter som används idag och förmodligen många fler på ritbordet. Om dessa är en ny variant återstår att se, jag vet inte…

      Oavsett konstruktion springer de cirklar runt ett blybatteri när det gäller hur mycket energi man kan trycka i dem per kilo (framförallt den dyrare varianten som Tesla använder i sina bilar). En inte lika självklar del i detta är att det i sin tur bör ge en bonuseffekt när det gäller den energi man behöver plocka ur dem, dimensionerar man sina batteribankar korrekt så bör det ge en längre livslängd, precis på samma sätt som med blybatterier. Man vill aldrig ladda ur helt och bör ha Peukert-effekten i bakhuvudet.
      Problemet med blybatterier är att man då helt plötsligt har några ton batterier om man vill driva ett hus helt off grid.

      Det blir som att jämföra en Trabant(Pb) mot en Ferrari(Li), men i det här fallet blir Trabanten dyrare än Ferrarin. 😉

     • Det är som med äpplen, det finns olika sorter. Man måste välja rätt från början för att helheten ska funka.
      Våra träd är gamla men ger alltid frukt och vi har äpplen början till slutet på säsongen. Någon har tänkt på att de ska fungera ihop en gång i tiden. Nackdelen är det eviga krattandet varje år, det blir inte bättre av att jag saknar både gröna fingar och intresse. Det står min käring för. 🙂

     • Jo, att det finns olika äpplesorter har jag full koll på (har bl a ympat in 15 olika sorter på ett T B) men att Li-jon-batterier innehåller både nickel, kobolt o mangan, hade jag ingen aaaning om, som han sa. 🙂

     • Det enda ympverktyg jag använt är motorsåg, långt ner på stammen. 😉

 • Lite allokering i investeringsportföljen är på sin plats 🙂

 • Intervju med James Hansen från Australien.
  http://www.abc.net.au/radio/programitem/pgQk7ADKPV?play=true

  Citat av några lösryckta meningar.
  ”2°C is a prescription for disaster.
  Make the price of fossil fuels honest.
  Ice sheet disintegration is a nonlinear process.
  The ice sheets are losing mass faster and faster with a doubling time of about 10 years. If that continues, we would get sea-level rises of several metres within 40 to 50 years.”

  Vi behöver inte högre temperatur än vi har nu, vi har redan intiterat en framtid med ökande problem.
  Är inte mycket för det han nämner om kärnkraft, alternativ energi och att lyfta fram Sverige som föredöme. Vi har glidit fram på en räkmacka med våra nu föråldrade kärnkraftverk och vår vattenkraft. Anledningen till att vi använder dem har inget med AGW att göra.

  • Han borde ju ha lite bättre kunskaper om lösningar på världens energibehov än vad vi har, och behovet av framtida kärnkraft tror även jag på. Vår egen kärnkraft har väl redan haft sina glansdagar, men har på den tiden hunnit göra ovärderlig nytta. På andra ställen där man inte har vattenkraft i överflöd, behövs nog kärnkraft för lång tid framöver.
   Hansen verkade vara en högst realistiskt tänkande person. Och några meter högre vattennivå inom 50 år, ja vem vet om avsmältningen fortsätter att vara exponentiell som han påstår. Då borde havsnivåhöjningen vara 6 mm/år om 10 år, 12 mm om 20 år osv, sen går det fort…

   • Tja, lite uppkäftigt så skulle jag vända på det där. :)Hansen har åsikter om världens energibehov och angav inga källor, men hans gebit är vetenskapen och när det gällde havsnivån uppgav han faktiska mätningar som stöd för att det faktiskt kommer bli så om det fortsätter i nuvarande takt. På samma sätt som han gjort med den vetenskap han själv presenterat, där borde vi alla lyssnat för länge, länge sedan.

    Här är mina åsikter om kärnkraft. Vårt elberoende ökade med ”billig” kärnkraft, nu vet vi att den inte alls är billig. Vi hade en folkomröstning 1980 som inte var värd namnet, tänk tanken om det var Sverige som varit först ut istället för Tyskland idag?
    Lite mer här.
    http://martinhedberg.se/det-ar-varmt-nu/201406/#comment-30791
    8564 nya? Vem kan betala? Var ska de ligga? Hur fort kan de byggas? Hur många olyckor tål vi? Att multipicera fem stora historiska olyckor med antal nya verk blir tokigt värre men hur många klarar vi?
    Och sist, var ligger/byggs kärnkraftverk och vad håller glaciärerna på med nu som Hansen nämnde som stöd för sitt påstående om havsnivån?

    Är inte mot ny teknik, inte ens framtida kärnkraftverk, det är krigsrelikerna vi kan bygga nu jag är emot. Det finns ingen gratis lunch, all ska betalas på något sätt, tom Teslas batterier…

 • 12,43 miljoner km² igår var lägsta för i år enligt ADS för utbredningen i Arktis. Tidigare lägsta i början av Januari.
  https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N
  Nu börjar utförsbacken ner mot 3-4 miljoner km² i September. Med tanke på hur det ser ut nu med temperaturerna globalt så väntar ett nytt rekord, om inte i år så nästa.

  Senaste okorrigerade från CFSv2 för Nino3 och Nino3.4 knäckte skalan i förrgår.
  http://s3.postimg.org/bi9s8fxmb/CFSv2_Tue5_May_nino3_Mon.gif
  http://s27.postimg.org/ksbijnidf/CFSv2_Tue5_May_nino34_Mon.gif
  För gårdagen såg de ut så här.
  http://s16.postimg.org/6csjjdb11/CFSv2_Wed6_nino3_Mon.gif
  http://s18.postimg.org/tn5grkzvt/CFSv2_Wed6_nino34_Mon.gif

  Om det där blir verklighet så kommer landtemperaturerna stiga några år framöver, mer än tidigare dvs…

 • Konstigt då med den här hastiga uppvärmningen att det är så kallt ute, ovanligt kallt för årstiden faktiskt. Kan det möjligen vara så att uppvärmingen egentligen sker främst inne i huvudet på ett stort antal personer?

 • Apropå förnekare och lite mer relaterat till Tesla så verkar GWPF ha fullt upp med att förneka Teslas batterier. Ett axplock från Maj månads rubriker.
  ”Why Tesla’s Green Battery Is Just Another Toy For Rich Green People” Date: 01/05/15
  ”Why Tesla Motors May End Up As Roadkill” Date: 03/05/15
  The Silliness Of Tesla’s Battery” Date: 04/05/15
  Och sist artikeln från Bloomberg med en lite extra GWPF-twist.
  ”Oops: Tesla’s Green Battery Doesn’t Actually Work That Well With Solar” Date: 06/05/15

  Tänker inte länka till den sandlådan. De skjuter sig ideligen i foten, de hade haft större framgång om de satsat på att skjuta ner satelliter så inte vi vanliga människor kan ta del av det de förmedlar.
  http://youtu.be/MNQ9z_Eb-Jc