James Hansen vittnade den 13 mars (2014) i Amerikanska senatens utrikesutskott med anledning av oljeledningen ”Keystone XL Oil Pipeline”. På ett par minuter redogör han för hur USA nu står vid ett vägskäl. Antigen fortsätter man som tidigare och lämnar över enorma klimat- och energiproblem till kommande generationer, eller så väljer vi en annan väg som leder till jobb, renare energi, mindre klimatproblem och inkluderar ett samarbete med Kina.
Hansen lyfter fram Sverige som ett föregångsland när det gäller energiomställning, men konstaterar samtidigt att vi är små och knappast kan lösa alla världens problem eller teknikutveckling på egen hand.
Se videon, den är drygt sju minuter lång. (Fungerar inte videon ovan så når du den med extern länk här.) Målet för Hansen är att motivera varför man inte bör bygga oljeledningen. Men själva motiveringen till detta och hur man växlar upp energiomställningen är i mitt tycke värt mer än en transportsträcka fram till Keystone.
”We will either sink together or find a way to sail together”.
– Om vi skall undvika irreparabla klimatproblem så måste vi låta en väsentlig del av det fossila kolet ligga kvar i marken.
– Vi behöver skapa långsiktiga och rättvisa incitament för energieffektivisering och ”decarbonizing”. Det kräver ökade avgifter för utsläpp av koldioxid.
– Det är inte statskassan, utan medborgare som skall ta del av intäkter från dessa styrmedel. (Jim vädjar till att Republikaner borde gilla förslaget). ”Not one dime should go to the government”.
– Sverige har gjort ett bra jobb att minska ”the carbon intensity”.
– USA behöver samarbeta med Kina för att utveckla kärnkraft, förnybar energi och flytande bränsle från el.
Vi får se hur det går.
/Martin
Den läsbara varianten, http://www.columbia.edu/~jeh1/mailings/2014/20140313_SenateTestimony.pdf
Läste aftonbladet att sommaren skulle bli varmare än normalt maj juni o juli o augusti då får vi en mycket mild höst med om vi kan kalla den höst med en medel temp på 12-18 grader hela september fram till december som blir mycket mild med vi får nog räkna med en medel temperatur på pluss 8 grader med mycket regn så någon vinter med snö o minus grader kan vi nog glömma vi som bor i södrasverige är nog bara längst i norra Norrland som kan få någon enstaka minusgrad o snö
Gillar verkligen det nya formatet på bloggen. Det som skrivs lyfts fram bättre istället för vem som skriver.
Enda lilla problemet är när det blir flera kommentarer till en kommentar. Blir lite klaustrofobiskt. 😉
Då antar jag att du menar det format som jag ändrade till sedan i går, söndags 27/4, kväll. (?)
Själv uppskattar jag referensen till liknande artiklar som finns efter varje artikel. I databasen finns lite drygt tusen artiklar, så det finns en del matnyttigt att välja bland 🙂
Ja precis, det som hände medan jag sov. 🙂
Referenser och sökbarhet är jättebra, så man kan hitta det man vet att man läst någon gång. Det är inte det lättaste alla gånger att hitta tillbaka och alla sätt som man kan komma på för att lyfta fram gamla guldkorn är bra. Kanske en liten ’guldkornsavdelning’ tom?
Märkligt få kommentarer?
Sverige lyfts fram som föredöme. Hum…
Tittar man på fig 3 ser man andelen kärnkraft och vattenkraft globalt. Vi hade använt båda utan global uppvämning. Vi är inte i närheten så duktiga som vi borde kunna vara.
Statligt ägda Vattenfall drar ner sin satsning på vindkraft och satsar på kolkraft, eftersom utsläppsrätterna är så billiga.
Vi fick i dagarna ett uttalande från utredningen om nettodebitering som är precis lika obegripligt och världsfrånvänt.
Regeringen visar ingen vilja. Elbolagen visar ingen vilja. Kommunerna visar ingen vilja.
Idag kan man få en solcellsanläggning betald under åtta år med hjälp av lite egen vilja. Problemen som finns i Sverige har inget med teknik eller kostnader att göra.
Håller med om att vi skulle kunna göra bättre. Det är också lite orättvist ur det perspektivet att vi har betydligt bättre förutsättningar än många andra länder.
En intressant vinkel är dock att Sverige, uppenbarligen, används som referens för att förmå USA och indirekt Kina att göra betydligt större ansträngningar. Det tar udden av argument som ”Med 0,2% av de globala utsläppen spelar det ingen roll vad Sverige gör”. Det borde sporra såväl idealister som kapitalister, forskare mfl: Man får verkligen anstränga sig att blunda och förneka verkligheten för att inte se potentialen på många olika plan!
Vad sägs om att spara lite natur och tjäna pengar -samtidigt?
Ja, jag gör det sista du skrev. Givetvis vill jag spara pengar. 🙂
Tekniken har jag inga problem med efter ett liv med teknik och datorer. Det som verkar helt olösligt är saker som elbolagens regler med ursprung i förra århundradets begynnelse (utredning pågår), regeringens utredning om nettodebitering som hållt på i över sju år och kommunernas än mer divergerande regelverk för bygglov.
Det är populärt bland samma grupper att tala om att spara energi. Hyckleri.
Motståndet runt alternativ energi har varit så långvarigt, överväldigande otillfredställande och obegripligt att jag hunnit bli gråhårig och närmast flintis under tiden. 😮