Vädret i Valborg

Valborg eld

Jag väntar ett ordentligt omslag i vädret kommande dagar. Om du uppskattar sol och värme så passa på att njuta idag (från Dalarna och söderut) och i morgon (Götaland). Svalare, eller skall man säga kallare, luft rör sig söderut med nordliga vindar.

Ett lågtryck befinner sig i skrivande stund väster om Lofoten. Kall luft kommer att breda ut sig över hela Skandinavien i samband med att lågtrycket rör sig österut. Det kommer in över Norrbotten natten till tisdag och drar vidare in över Finland under tisdagen.

Med ett lågtryck öster om oss så öppnar det för nordliga vindar att svepa ner över hela landet. Det gör att temperaturen sjunker med ca tio grader till på onsdag. Det har redan börjat slå om i Norrland och kalluften avancerar successivt söderut under måndag och tisdag.

Det blir också ostadigt med regn av och till eller tom snö (!) på vissa platser så långt söderut som till norra Svealand. Det här med snö i luften under Valborg är udda, men inte unikt. Men det kan givetvis kännas så med tanke på den känning på försommarväder som vi haft de senaste dagarna.

Just Valborgskvällen ser för närvarande ut att bjuda på svalt väder. Det blir inte så blåsigt men däremot kommer det regn, möjligen med snöinslag, av och till längs med Norrlandskusten, i Svealand och norra Götaland.

Det blir med andra ord inte något mysväder. Men rätt bra väder med tanke på hur torrt det har varit den senaste tiden, brandrisker i skog och mark och alla valborgseldar som kommer att tändas.

Det svala och lite ostadiga vädret fortsätter under första veckan i maj.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hade ett rekord på min egen väderstation i Söndags em, RH på 19% vid 20 grader ute.

    Finns det något Svenskt rekord för lägsta relativa luftfuktighet?