Det är vinter, och sommaren är här!

Vinter sommar och vår samtidigt i Sverige

Just nu har vi tre årstider i vårt avlånga land!

Ja, att det är avlångt har ju egentligen inget med saken att göra. Hade Sveriges gränser varit längre öster och västerut så hade vi varit ett kvadratiskt land, men fortfarande haft tre årstider. Dessutom förmodligen oftare.

sommaren2014.001Årstidskarta, Grafik: SMHI

Nej, grejen är att vi inom våra gränser har en nord-sydlig utsträckning som är relativt stor och därtill har såväl kustklimat, inlands, lågland och högfjäll. Det gör att vi har möjlighet att vid vissa tider ha tre av fyra årstider på en gång. Det är dock inget unikt om man ser till vad andra länder ”presterar”. Men det är klart mer intressant än vädret i geografiskt små länder med mer monoton geografi.

Hur som helst, sedan i lördags den 19:e april, är det sommar i delar av västra Götaland, typ delar av Skåne och Halland!

[För att det skall räknas som sommar så skall dygnsmedeltemperaturen vara över 10 grader, fem dygn i sträck.]

Det höll på att bli sommar i i stort sett hela Götaland och Svealand. Det var varmt nog i fyra dygn, men dygn fem, i onsdags den 23:e, var det kallt nog för att dygnsmedeltemperaturen skulle stanna under tio grader. Detta ”punkterade” sommarens ankomst i Svealand och övriga Götaland och man får därefter börja räkna om från dygn ett igen.

Nu är det ju inte så att naturen är lika digital som den meteorologiska definitionen av årstider. Tittar man runt i naturen så är det uppenbart att sommaren har kommit till betydligt större områden än Skåne och Halland. Det knoppas och rör på sig bland växter och djur ”vet” att nu är det dags.

Samtidigt har vi alltså vinter på andra platser, närmare bestämt i Lapplands- och delar av Jämtlandsfjällen. Nu låter det kanske bistert med vinter samtidigt som andra njuter av sommaren. Men ”vinter” så här års är riktigt vackert i fjällvärlden. Mycket sol, gnistrande snö och ”lagom” kallt. Lägg därtill att det just nu är svaga vindar till följd av högtrycket över Skandinavien och ni har kanonfint skidväder.

Åter till sommaren i södra Sverige. Som jag skrev i förra artikeln så blir det nu varmare/fortsätter att vara varmt fram till och med tisdag (29 april). Därefter sker alltså ett omslag till svalare väder, lagom till Valborg. Återstår att se hur stora områden som hinner nå den meteorologiska sommaren innan dess. Hade värmen bara hållit i sig ett dygn till så hade det varit ett stort område.

Men det är fortfarande är april. Aprilvädret innehåller såväl sol som  frost, blåst och nederbörd i både fast och flytande form. Det kan uppenbarligen kan gäcka oss fortfarande. Och med tanke på det så kanske det är bra att vi inte för tidigt ställer in oss på sommarväder. För det blir inte precis sommarväder under Valborg och första maj.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hade Sveriges gränser varit längre österut och västerut hade vårt land INTE varit avlångt, då hade det ju som nämnt varit kvadratiskt.