Positiv eller realist?

Hur positiv skall man vara? Michael Mann har stor koll på vad som sker, scenarier och vad som krävs för att undvika respektive uppfylla olika framtida situationer.

Intervju på ABC Morning

Mellan raderna formligen skriker han konflikter, katastrofer och misär.

Men han håller fanan högt och inger en bild av att ”jag tror fortfarande vi kan klara det” som om det stod 1-1 vid halvlek i en fotbollsmatch.

Till och med när de diskuterar utsläppen av koldioxid så fastnar de i bilden av att utsläppen av koldioxid planat ut. Han bara missar att säga att det fortfarande leder till att halterna fortfarande stiger i atmosfären.

Förvisso poängterar han att vi måste få ner utsläppen allt brantare ju senare vi agerar, men bilden är missvisande.

Vi har tidigare accelererat i fel riktning. Nu minskar vi på accelerationen, men rör oss fortfarande i fel riktning. Visst, vektorn som illustrerar förändring har rätt riktning, men i absoluta mått rör vi oss fortfarande i fel riktning.

/Martin

25 tankar på “Positiv eller realist?”

 1. Mann hoppas väl att vi kan lära oss lite mer om vad som styr klimatet !
  Han hade ju vaga kunskaper om hur klimatet varierat förr i alla fall.
  Eller var hans temperaturdata ett försök att påverka?

  Svara
 2. Realist tack.
  Har läst många Amerikanska kommentarer på nätet med samma positiva attityd, att nuvarande ledning inte kan undvika att uppfylla Paris och sjunkande utsläpp garanterat kommer.
  Det går ju strålande.
  http://climateactiontracker.org/countries/usa.html
  https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/coal.cfm

  Kina togs upp jättepositivt i intervjun med utbyggnaden av sol och vind.
  All heder åt Kinas satsningar inom sol & vind, som vida överstiger våra egna.
  Det går ju strålande.
  https://www.chinadialogue.net/blog/9933-Is-coal-making-a-comeback-in-China-/en

  Utsläppen har planat ut vad det gäller redovisade siffror.
  Men det är dessa som ska ner:
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/aggi.html
  Sen kan man fråga sig varför NOAA använder tio år gamla siffror för GWP? CO2-eq redovisas med 489ppm för 2016. Men för Metan och GWP100 använder de 25, inte 36 som är senaste maxvärde och Potential. Om det användes skulle de redovisat över 520ppm.
  Vi är över medianen för Eocen. Vi tror ändå att vi fixar det.
  Det går ju strålande.

  Det är helt klart ett mångfasetterat problem och inte en enskild sak eller tipping point kommer förstöra det samhälle vi byggt upp. Men precis som med värmepumpar och termodynamik, så kostar det mer och mer bara att upprätthålla komplexitet och ordning. Våra politiker fortsätter med en dåres envishet att lova mer tillväxt ur en utarmad planet. Vi skjuter oss själva helt medvetet, i hopp om att det går bra ändå. Vi vill ju bara ha lite till, en bil till, en flygresa till, en utlandsresa till. Bara lite mer.
  Det går ju strålande.

  Hur länge? Trettio år till? Det kan vara överdrivet positivt.

  Mina tyngre atomer är tillverkade i supernovor och alla sammanfogade är beroende av en levande stjärna och en planet med levande träd och växter, moln och vatten, varenda sekund året runt. Sedan behöver just den här kompositionen av atomer en stor bit medkänsla och en gnutta samarbetsförmåga. Det sistnämnda jobbar jag på fortfarande.

  Svara
 3. Det är ganska enkelt fixat om vi ALLA – slutar flyga, – om vi ALLA bara kör elbil om vi måste, och att vi ALLA beslutar idag att EU förbjuder all inport i EU av Fracking Oljeprodukter som skapar extra läckage strax över 10% metanutsläpp när de utvinns.(läs USA oljeboom) Historiska data behövs inte för att tolka de data vi redan har om vår kommande framtid på samma sätt som att stå längst ut på kantan på hopptornet och undra hur vi kommit hit istället för att fundera på hur det ser ut där ner om vi tar ett steg till ut i framtid i fritt fall mot en värld vi inte kan föreställa oss på annat sätt än att allt vi känner till faller samman… VAG är inte den konkreta kunskapen vi har att hantera i dag..

  Svara
 4. En realist som flyr stigande vattennivåer.
  https://twitter.com/FBCSO/status/900793654192869376
  I morgon blir det värre.

  Vi positiva människor lär passera 2°C inom tjugo år. Det är dags att titta längre bort i tiden, när Södra oceanen värms upp så hamnar kvarvarande civilisation i fritt fall.
  https://www.biogeosciences.net/14/3633/2017/

  Om inte krokodildjuren klarar sig så har människan lyckats med något alldeles enastående. Att utrota en art som existerat i 85 miljoner år. Yngsta oljan i Los Angeles är 10 miljoner år. Vi kommer bokstavligen att ha eldat upp dem.

  Svara
 5. Prognosen via ECMWF ser hemsk ut för Harvey, första landkänning vid Corpus Christi i morgon och sedan åter ut mot havet och upp mot Galveston/Port Arthur och gränsen mot Louisiana på Torsdag.

  Svara
 6. Bara en undran då oljan är kopplad till dollarn eller vise versa , vad ska grönt el vara kopplad till för valuta?
  Vill bara säga att all teknik och konsumenter finns för och snabba på omställningen till grönt el, men att det finns särintressen som bromsar upp oavsett om vi får mer föroreningar temperatur ökningar etc! Märkligt hur länge olje priset varit låg! Har för mig att elon musik nämnde något om lågt olje pris var ett hot mot dem. Elbil är ju heller inte bra i länder som producerar el på bla kol. Men och förneka att vi människor inte skulle påverka miljö och klimat är ju absurt! Sedan bör man ju fråga sig hur konsumtion påverkar klimatet.
  Sedan har vi ju ökningen av jordens befolkning fler som får en bättre ekonomi, äga mer kött, konsumtion etc. Då klimat och miljöpåverkan är så viktig för alla människors intresse så tycker jag att FN eller något liknande ska få makt och påverka , lagföra etc så att omställningen gå snabbare.

  Svara
 7. Jag blev förbannad när jag såg den här videon.
  https://www.washingtonpost.com/national/2017/live-updates/weather/hurricane-harvey-updates-preparation-evacuations-forecast-storm-latest/trump-wishes-good-luck-to-everybody-in-texas/

  Just Texas hade stor betydelse för honom i valet.
  https://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/2016_elections_electoral_college_map.html
  Men det enda som betyder något för Trump, är Trump själv.

  Grejen är den att man inte ens behövt vara halvvägs intelligent för att inse att just Texas skulle komma att drabbas av fler orkaner.

  Svara
  • Tittat lite på livesändningar och folk säger att det här är det värsta på 25 år. Men prognosen från ECMWF visar nu att stormen rör sig ut över Mexikanska golfen igen på tisdag/onsdag och Houston kommer isf att ligga kvar i stråken av nederbörd i flera dagar till. Radar via NWS:
   http://www.weather.gov/hgx/

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: