Orkanen Harvey och klimatet

Orkanen Harvey har nedgraderat från en orkan kategori 4 till en tropisk storm. Kraftigast vindar var det på kvällen den 25 augusti amerikansk tid (00:00-05:00 GMT 26 aug). Då uppmättes medelvindar på 49 m/s och byvindar på 59 m/s på mätstationer över land.

(Som jämförelse: Stormen Gudrun (Götaland januari, 2005) hade medelvindar på 25-30 m/s och de kraftigaste vindbyarna uppmättes till 42 m/s.)

När tropiska cykloner (orkaner, hurricanes, tyfoner…) kommer in över land så försvinner det som föder dem, nämligen avdunstningen av vattenånga från det varma havet. Det gör att de tappar kraft. Nu blåser det ”bara” 18 m/s.

Men det regnar. Och det har regnat. Det finns mätstationer som har fått 680 mm regn inom loppet av 48 timmar! När Harvey har kommit in över land har det också uppstått tornados, virvelvindar.

Och det har inte slutat regna. Harvey ligger i stort sett stilla och suger in fuktig luft från havet. Det skapar en situation som delvis påminner om våra ”snökanoner”, men med regn istället. Och ju varmare luften är, desto mer fukt kan den innehålla.

Prognoserna indikerar att det kan komma så mycket som 50 inches, ca 1250 mm regn fram till mitten av veckan när Harvey ger upp. Drygt en meter! Det är mer än hela årsnederbörden in om loppet av ett par dagar!

Nåväl, har det här något med klimatförändringar att göra?

Ja, det har det.

Varmare i havet. Klimatförändringar har gjort att vattnet i Mexikanska gulfen är ungefär 0,5 °C varmare än normalt, dvs som det var för ett par decennier sedan. Därtill är det just nu ytterligare lite varmare, ungefär 0,5-1°C. Sammantaget 1-1,5°C varmare.

Det gör att det finns mellan 5 och 10% mer vattenånga tillgängligt för kondensation. Denna kondensation frigör i sin tur energin som driver cyklonen. (Den som vill fördjupa sig i energiövergångar kan kolla upp Clausius–Clapeyron).

Källa: WeatherUnderground

Djupare. Dessutom är det varmt djupare ner i havet. Det gör att energin inte tar slut lika fort som om det bara är ett grunt lager med varm vatten.

Havsnivån, globalt sett, är ca 2 dm högre nu än för hundra år sedan. Det låter inte mycket, men det gör skillnad. Dessutom är höjningen olika stor på olika platser, och ja, den är kraftigare när ekvatorn, dvs mer än 2 dm.

Jetvindarna. Nu börjar det bli riktigt intressant, vädret på en större skala. Till följd av att de arktiska områdena värms mer än områden närmare ekvatorn, så minskar temperaturkontrasterna över globen. Det gör i sin tur att jetvindarna, kraftiga vindar på 10 km höjd, drar sig norrut (norra halvklotet) samt blåser långsammare. Dessa jetvindar styr mycket av utvecklingen av låg- och högtryck.

Vädersystem. När jetvindarna avtar så blir vädersystemen mer stationära. De flyttas helt enkelt inte runt lika mycket som tidigare (och ”tidigare” är 10-15 år sedan). Så när det väl har uppstått ett högtryck så kan värmeböljan ligga kvar i veckor och månader (Europa 2003, Ryssland 2010) eller lågtryck och regnområden även de i veckor och månader (Pakistan 2010).

Det får också till följd att sannolikheten för att cykloner, som tex Harvey, inte driver vidare till andra områden. Cyklonen tar över som dominant kraft över den lokala väderutvecklingen.

Ibland får jag och klimatforskare frågor som ”Är cyklonen X orsakad av klimatförändringarna?” Frågan är formulerad som en Ja/Nej-fråga, men svaret är inte så enkelt. För säkerhets skull svarar därför de flesta ”nej”.

Det är som att fråga om det var dopning som gjorde att Justin Gatlin sprang så snabbt. Gatlin springer givetvis snabbare än de flesta även utan dopning. Men han kanske inte skulle ta världsrekord. Eller om baseball-spelaren Barry Bonds verkligen skulle ha slagit världsrekord i antal homerun om han inte varit dopad. Vilka av alla hans 762 homerun var orsakad av doping, och vilka han han gjort även om han inte varit dopad?

Sannolikheter. Det handlar om sannolikheter för att en händelse skall inträffa. I och med att vi förändrar klimatsystemet så kan vädermönster förändras. Alltifrån var och när lågtryck, monsuner, havsströmmar osv skall inträffa till hur detta interagerar med växtlighet och människans anpassning till systemen.

Tillgänglig energi. Men det handlar inte minst om hur mycket energi som finns tillgängligt. I synnerhet när vi talar om stormar, nederbörd och värmeböljor. Klimatförändringar, global uppvärmning, är ett resultat av att planeten Jorden inte strålar ut lika mycket energi i rymden som vi tar emot från solen. Det finns mer energi i vädret idag är för ett år sedan, tio år sedan och tusen år sedan. Energi som omvandlas mellan värme-, läges-, latent- och rörelseenergi. Det är inte konstigt att det blir kraftigare oväder.

Ja, cyklonen/stormen Harvey har med klimatförändringar att göra. Det är människans påverkan på globala strålningsbalansen, dvs vädret/klimatet, som har bidragit till att skapa Harvey.

/Martin

21 tankar på “Orkanen Harvey och klimatet”

 1. Jo, har läst många som redan svarat ett kort och enkelt Nej, även Kerry Emanuel. Men ingen säger ju egentligen Nej, svaret blir dock alltid långt. Har folk i allmänhet ork att ta in det? Tror inte det.

  Varför inte bara våga säga Ja, om någon vill kritisera (och lyssna), utveckla svaret. Forskare och Fysiker är väl människor i första hand.

  Svara
 2. Om reservoarerna håller så tar det en till tre månader att tömma dem. Men de är nervösa nu då de inte är byggda för dessa regnmängder.
  http://abc13.com/dozens-of-neighborhoods-affected-by-flooding-near-reservoirs-/2348619/
  Harvey ligger kvar i golfen men det ser något ljusare ut.
  http://www.khou.com/weather/forecast-rain-could-clear-up-sooner-than-expected/468796837

  Med tanke på att orkansäsongen brukar ha sin peak i September så får man lita på hoppet, att det inte kommer en till…

  Svara
 3. Harvey har även matat sig själv med det vatten den redan dumpat över land. Det i sin tur ger nya frågor.

  Nåja lämnar dem därhän, Harvey och framförallt Houston ger anledning att dra på stora trumman när det gäller kopplingen till AGW med det som redan hänt.
  Man byggde reservoarerna (Barker & Addicks) pga översvämningar på 30-talet. Nu är det helt klart att de är otillräckliga. Det är bara minuter kvar tills Addicks svämmar över trots att man öppnade igår.
  https://www.harriscountyfws.org/GageDetail/Index/2110?span=24%20Hours
  De har ingen aning om vad som kommer hända när det rinner över eftersom det aldrig hänt tidigare, mer än att det kommer rinna ner i Brazos på något sätt.

  Varför i hela friden fortsätter vi bygga mer på ställen som vi vet är utsatta pga AGW?

  Svara
 4. Klarnar i Houston, bättre än prognostiserat. Addicks o Barker ser ut att hålla ihop.
  http://www.chron.com/neighborhood/katy/news/article/Predictions-for-Addicks-Barker-reservoirs-better-12159927.php#photo-14017992

  En femdagars radaranimation via NWS:
  https://twitter.com/NWSEastern/status/902710394250244097

  Beaumont och Port Arthur får mycket regn just nu. Nödnummer överbelastade.
  http://kfdm.com/news/local/port-arthur-in-crisis-mode
  https://twitter.com/TrillWandering/status/902766468319895557
  Flygplatsen i Beaumont visar över 43 tum regn nu.

  Svara
 5. Ett långt men bra stycke i Arstechnica av Eric Berger.
  https://arstechnica.com/science/2017/08/this-is-probably-the-worst-us-flood-storm-ever-and-ill-never-be-the-same/
  Två korta citat:
  ”What concerns me is that, in the coming weeks, state and federal leaders will frame Harvey as an unforeseeable, unprecedented disaster. An act of God.”
  ”Our state officials are going to have to recognize that these events will be possible again, especially in a warmer world. I’m not holding my breath for all that to happen.”

  Vad krävs för att de ska dra ut huvudena ur sanden?

  Det här händer nu:
  https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2017-08-30/oil-traders-grab-gasoline-tankers-to-restock-harvey-hit-u-s
  Port Arthur:
  https://maritime-executive.com/article/harvey-closes-americas-biggest-refinery

  Samtidigt sitter överpsykopaten Trump och öppnar för oljeborrning i Atlanten och Arktis samtidigt som han skrotar tidigare beslut som ska hjälpa till att skydda vid just översvämningar…
  Karln är helt från vettet. Ivrigt påhejad av människor som Eric Berger nämner i sin artikel ovan.

  Så vad krävs? Räcker det om Irma utvecklas och brakar in på samma ställe? Eller Jose? När Grönland blir en atoll och de stora kuststäderna är borta? Eller vad???

  Svara
 6. Håller väl med Martin om det mesta men att göra klimat av enskilda extrema händelser är lite i överkant. Harvey är ju inte ens på topp 10 när det gäller styrka men förmodligen i nederbörd. Men tittar man i statistiken är Texas känt för sina extrema regn långt innan talet om varmare klimat exponerades. Och orkaner har vobblat omkring förr utan det har med svagare jetströmmar generellt… Lyssna på denna orkanexpert med många år i branschen. Förvisso ”klimatmotståndare” men vissa fakta han säger är ju korrekta om orkaner och historiken… https://www.weatherbell.com/ rulla ner till Joe Bastardi saturday summary….

  Svara
  • Förnekare är rätt ordval, de brukar framhålla vissa korrekta fakta. Men vi har inte sett någon global nedkylning eller återgång till 70-talets temperaturer.

   Vet att Martin inte gillar citat men här kommer lite av Bastardi anno 2010:
   ”This past winter, now this summer and this hurricane season… well, I will never get a chance at hitting such major extreme weather events in the U.S. again. I don’t plan on dying anytime soon; it’s just that as far as the overall pattern recognition skills I use to come up with my ideas go, they will never line up like this again.”
   ”I realize there may have been individual events that outstrip individual events of this past year: bigger hurricanes, higher record highs, lower record lows, a snowstorm that might be bigger for a place, etc. But in terms of the frequency of headline-grabbing weather, it won’t happen again in my lifetime. Here I am with 35 years of experience with the weather (45–50 if you count all the schooling my dad gave me with his insight when I was younger) that has reached its peak.

   ? Sen kom 2011, 2012 osv…
   Han kanske har blivit bättre, men jag orkar bara inte lyssna i tio minuter och tjugo sekunder.

   Svara
   • Nä, jag prenumererade på deras sjat ett tag men tröttnade på hans eviga tjat och förnekelse men ibland är det intressant att jämföra händelser i realtid med det som tidigare har hänt. Och i detta fall tycker jag Martin drar på för mycket för en enskild händelse och missat en del i historiken…

    Svara
    • Ok, jag har nog aldrig sett Martin dra på för mycket. Med reservation för att jag bara läst vad han skrivit på den här bloggen sedan 2009. Det var mer livat i kommentarsfälten när bloggen låg under Klart och han jobbade åt Schibsted.

     Svara
      • Det märktes tydligt när du slutade hos Schibsted, tyvärr. Facebook är ett svart hål som jag aldrig nyttjat och Twitter påminde mer om en exploderande supernova, det la jag ner efter bara något år.

       Den kontinuitet som en blogg eller ett forum kan ge, förutsatt att det som en gång skrivits får stå kvar, är ovärderlig av flera skäl.

 7. Den här frågan har rört upp lite Amerikanska känslor.
  https://pics.me.me/everyone-ok-with-using-socialism-to-clean-up-after-harvey-27436326.png
  Man bör tänka på att socialism är liktydigt med kommunism för många Amerikaner.
  Killen som försökte sig på ett ambitiöst svar räknade upp ca 7-8 miljoner dollar i form av välgörenhet från några välkända företag. Ett litet problem är de uppskattade kostnaderna för Harvey. Enligt en artikel i NYT i Fredags låg de mellan 70-190 miljarder dollar.
  Alla som erbjudit hjälp och jobbat gratis under/efter Harvey?

  Nåja, en annan sak som är värd att nämna är att vindkraftverken i Texas klarade sig utmärkt, till skillnad från raff, oljeriggar och miljön runt dessa vid nödstoppen. Även elbilar var ett bättre val än fossilbilar vid den här typen av katastrofer. Precis som efter Sandy mao.
  https://wheels.blogs.nytimes.com/2012/11/02/electric-car-owners-unfazed-by-storm/

  Svara
 8. I väntan på vart Maria och Jose ska ta vägen kan man skänka en tanke till alla de oräkneliga som avlider varje år pga extremväder globalt. Vi har en förmåga att tränga undan och glömma, framförallt de fattiga, eftersom döden inte riktigt passar i marknadsanpassade finrum.

  De som avled vid Harvey är dock väldokumenterade även om de inte är populära på våra löpsedlar.
  http://www.houstonchronicle.com/news/houston-texas/houston/article/Harvey-s-human-toll-Each-victim-s-tale-carries-12203760.php
  Collette Sulcer är en av de avlidna ovan som synts än mer, tack vare att hennes treåriga dotter överlevde genom att klänga sig fast vid sin mammas kropp.
  http://www.houstonchronicle.com/news/houston-weather/hurricaneharvey/article/Family-memorializes-mom-who-died-carrying-toddler-12203208.php

  Stora framgångar i hur bra man hanterat evakueringar och hur få som egentligen dog under Harvey, men samtidigt så har vi kollektivt bestämt oss för att möta kraftigare extremer.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: