Om att ta ansvar

Martin Hedberg och John Pohlman

Om att ta ansvar

Efter vår gemensamma tid på Sveriges Television så arbetade jag och John Pohlman i vårt bolag Swedish Weather and Climate Centre, bland annat med att skriva och föreläsa om väder- och klimatförändringar.

År 2009 blev vi kontaktade av de svenska grundarna till en spansk vädersajt, El Tiempo. De ville anlita John Pohlman att representera en svensk variant av den populära spanska vädersajten, samt mig att hjälpa till med produktutveckling och kvalitetsgranskning.

John Pohlman på SVTJohn Pohlman framför väderkartan (chroma key) på SVT.

Först var jag skeptisk, rätt många ville komma i kontakt med John för att nyttja hans goda namn och varumärke. Jag fungerade lite som en dörrvakt som resonerade med John innan han tackade ja eller nej. I det sammanhanget hade jag även god nytta av en god vän som arbetade med PR och varumärkesfrågor. Det var tex okay för John att göra reklam för flytvästar, choklad eller försäkringar, men inte för flygresor, spel eller alkohol.

Produkter och tjänster som innebar ansvarstagande var bra, harmlösa saker var okay men vi sade nej tack till produkter som gick stick i stäv med ansvarstagande, miljö och god moral. Jag och John sade givetvis även kategoriskt nej till annonsörer som ville utnyttja eller på något sätt göra sig lustig över oss eller vårt yrke oavsett vilken produkt det handlade om.

Chefsmeteorolog

När det kom till saken om att vara Chefsmeteorolog och varumärke åt en vädersajt så var jag givetvis mer än skeptisk. Här handlade det om Johns och min kärnverksamhet och det fanns ingen chans att svära sig fri från det publika ansvaret om själva produkten.

Joh Pohlman föreläserJohn Pohlman under en föreläsning om klimatförändringar.

Därtill så hade jag och John under flera år framgångsrikt föreläst om klimat- och miljöproblem. I det arbetet värnade vi vår saklighet och oberoende. Vi svalde tex inte Naturvårdsverkets informationsmaterial med hull och hår, trots att vi de skickade oss på föreläsningsturné att representera dem. Nej, vi gjorde vårt eget material baserat på egen granskning av vetenskapliga underlag. I och för sig så landade vi rätt så nära Naturvårdsverket, men det var en viktig princip för mig och John.

När det gällde sajten klart.se så blev det dubbelt problematiskt eftersom affärsmodellen byggde på att sälja utrymme för annonser. Förutom att säkerställa att väderprognoserna höll god kvalitet så ville jag undvika att vi kopplades samman med företag, produkter och varumärken som antingen ville snylta på Johns och mitt varumärke, eller vars budskap vi inte kunde ställa oss bakom.

När vi tecknade avtalet med Klart så skrev vi därför även med en paragraf som gav oss vetorätt över vilka annonsörer och varumärken som kom in. Vi hade rätt att granska och godkänna alla annonser innan de gick live på sajten. Det fungerade bra. Vi styrde upp annonsörerna och förhindrade även visning av annonser som var grafiskt fula. Lite stil och estetik kan man avkräva de som skall annonsera. 🙂

Nu kanske någon undrar hur en kommersiell sajt kunde gå med på detta. Jo dels för att det var ett krav som vi ställde, dels för att det faktiskt även stärkte sajtens egna varumärke och möjligheter att göra goda affärer. Förvisso tappade man säkerligen en del snabba pengar, men å andra sidan så byggde man desto bättre varumärke och långsiktiga framtida intäkter.

Vägval och tillväxt

Tvärtemot vad många tror så har jag och John aldrig ägt sajten. Vi har bara varit anlitade på konsultbasis. År 2012 blev jag och en tekniker från Blocket anställda av Klart för att integrera bolaget med Schibsteds andra tekniska system, sköta dagliga driften och expandera verksamheten. I och med att Klart såldes till Schibsted, och trots att jag var anställd att förvalta sajten, så minskade mitt inflytande över vilka annonsörer och annonser som exponerades på sajten.

Allt sedan starten 2009 så har sajten vuxit. Sedan 2012 har vi ökat omsättning, antal anställda och vinst med en faktor fyra. En fördubbling varje år, det är rätt bra tillväxt. Men jag är övertygad om att vi förutom det, hade haft en mer långsiktig värdetillväxt och kunnat bidra till att andra företag och samhället rört sig i en mer hållbar utveckling och tillväxt om vi själva haft högre profil inom sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor även de senaste åren.

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att jag inte alltid varit nöjd med vilka budskap, varumärken och produkter som exponeras. Jag finner det hela problematiskt. Men/och det sätter fingret på en punkt som säkert är öm för många. Hur gör man för att framgångsrikt påverka en organisation eller verksamhet i en riktning som man själv brinner för, men ledningen inte känner samma engagemang för?

Insikter om klimat- och miljöproblem

När det kommer till klimat- och miljöfrågor så läser jag vetenskapligt material och resonerar med tillräckligt många forskare för att inse att vi alltför snabbt rör oss i en allvarlig och felaktig  riktning. Därtill är kunskapen hos beslutsfattare om vad som händer på tok för låg. Det är som om många tror att det ”gått över” eftersom det nu inte är lika stort massmedialt tryck som det var för ett par år sedan. Men situationen är etter värre idag.

Martin Hedberg och John PohlmanDet jag kan göra åt det är att i möjligaste mån sammanfatta och illustrera den situation mänskligheten befinner sig i samt försöka kommunicera det till så många som möjligt, i synnerhet till de som har makt och fattar beslut på påverkar många andra människor.

Men hur går det ihop med att Klart trots allt visar annonser för flygresor, spel och alkohol på sajten? Nej, det gör det inte. Jag är fortfarande kritisk till urvalet av annonsörer och annonser.

Potential i marknadsmässig lösning

För att råda bot på det funderade jag för ett år sedan på en marknadsmässig lösning som skulle kunna användas som murbräcka och i alla fall knuffa annonsmarknaden i lite mer hållbar riktning. Den skulle inte göra avkall på vinstintresse och den skulle dessutom kunna användas i PR-syfte.

Vi skulle ha en spärrlinje för vilka företag som överhuvudtaget fick annonsera. Jo en sådan finns idag också, men den har samma moraliska bevekelsegrund som kvällstidningarna. Som ni förstår vill jag att vi skall vara lite mer kritiska än så.

Dels, och här fanns det innovativa, så ville jag att kostnaden som annonsörerna fick betala skulle återspegla deras hänsyn för sociala, etiska och miljömässiga frågor.

Vi skulle helt enkelt relatera bruttopriset för annonserna till ett index som mätte just hur bra företaget eller produkten var rörande sociala, etiska och miljömässigt ansvarstagande (inte helt ovanligt tex när det gäller sparande i fonder). ”Smutsiga” företag skulle alltså få betala en avgift för detta, medan ”rena” företag skulle få ett lägre pris.

I en vanlig affär rörande annonser tillkommer därefter en process av köpslående och diverse rabatter. Man kan därför diskutera hur stor effekt åtgärden verkligen skulle ha på sista raden för våra annonsörer. Men det skulle i alla fall sända en tydlig signal: Vi bryr oss i de här frågorna!

Bortspolad väg i VärmlandNu frågar säkert någon om det överhuvudtaget är lagligt att ha olika prislistor till kunder beroende på deras verksamhets miljöpåverkan. Men vi kom inte ens så långt i diskussionen innan förslaget lades på is.

Vi kan inte lösa alla problem, men vi kan göra skillnad

Hur som helst. Människan sätt att hantera klimat och andra miljöfrågor gör att vi befinner oss på ett sluttande plan och det går utför. Det är sorgligt att så lite har gjorts trots all den kunskap som människan samlat på sig om hur såväl natur som våra samhällen fungerar.

Nej, det är inte ”för sent”. Fast i vissa aspekter har vi passerat punkter som hade förhindrat oåterkalleliga svåra konsekvenser. Vi kommer att få stora problem med havsnivåhöjning, försurning av hav, brist på dricksvatten, översvämningar, torka och skogsbränder mm. Nej alla kommer inte att drabbas av allt samtidigt, se det snarare som ordentliga nålstick på olika platser, något som redan har börjat och kommer att fortsätta många generationer in i framtiden.

Våra barn och vi själva, kommer att fråga oss/sig: ”Okay, du kunde inte förhindra alla problem, det kan ingen. Men givet de möjligheter du trots allt hade: Vad gjorde du för skillnad?”

Jag hoppas och tror att jag trots allt har gjort en del skillnad, främst genom att utbilda skolungdomar, allmänhet och beslutsfattare i frågor som rör klimat, extremväder och risk. Jag och John har även skrivit drygt tusen artiklar här på bloggen och tillsammans med er läsare och kommentatorer så har vi bidragit till att öka kunskapen och hålla frågorna vid liv. Bloggen har i snitt omkring 2500 besökare per dag, det är inte så illa.

Därtill söker jag fortfarande, och finner nu och då, nya vägar att dra mitt strå till stacken för att minska människans negativa påverkan på de ekosystemtjänster som vi är så beroende av, öka medvetenheten hos beslutsfattare samt förbereda och anpassa samhället till de förändringar som är oundvikliga.

Det kommer mer. 😉

/Martin Hedberg

                           

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

52 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin. All heder åt dig och ditt arbete. Jag följer dig och kommer att fortsätta göra det. Dina artiklar är intressanta och angelägna.
    Mvh Gunilla Nilsson, Torrevieja

  • Martin, du har gjort ett jättebra jobb vg Klart.se. Det är den enda vädersajten jag går in på dagligen. Fast ibland är jag otrogen och kollar på andra också.
    Men hjälp mig att förstå hur vi (i Sverige) skall kunna nå ner till hållbara utsläpp av CO2. Vad jag förstår får man bara äta och sen måste man ha på sig ytterkläderna inomhus på vintern.(Just nu sitter jag påpälsad i sommarhuset utan värme där det är 13 gr inne o ca 8 gr ute.) Vidare kan man inte köra bil om man inte har el- el etanoldrift. Ja, flygresor är inte att tänka på och konsumtionsvaror får man inte heller köpa.
    Hur ser din lösning på problemet ut, Martin? Hur skall man leva? 😉

    • Det finns inga enkla svar. Hade vi tagit tag i det på 70-talet när det ändå hade gått tio-femton år sedan de första rapporterna presenterats, då hade det varit enklare. Men nu är vi här och hela samhället har ett stort beroende av energi.

      Det finns en del tekniska lösningar, men också mycket stora ekonomiska intressen, inte bara oljemagnater utan även tex många pensionsfonder, vars värde är relaterat till att vi kommer att ta upp stora mängder olja, gas och kol. Hur vi än gör så finns det risk för problem. Det mest rimliga vore att relativt snabbt fasa ut det fossila, men inte för snabbt ty då uppstår andra stora problem relaterade till livsmedelsproduktion, ekonomi, geopolitik mm.

      Det var den stora skalan. När det gäller individer så kan det ju vara bra att minska sitt beroende av det fossila så gott det går. Dels för att man sparar pengar, hjälper andra och man minskar beroendet av naturresurser som varken man som individ eller Sverige som nation kontrollerar. Kan man ligga lite före resten av klungan så kommer man möjligen även att kunna utveckla system, tjänster eller kunskap som andra blir intresserade av att ta del av (köpa?) i framtiden.

  • växthus effekten….co2 i atmosfären`=0,04%
    0ch människans påverkan är 2% utav just 0,04%
    dvs. obefintligt! mkt värre med vulkanutbrotten..
    …vad säger du om chemtrails då?
    Varför tar ingen tag i det verkliga problemet?????

    angående havsnivån….0,5cm/år…..Sverige stiger med 1cm/år….pga inlandsisens påverkan för 10000 år sedan…..all is i nordpolen som smälter, har INGEN förhöjande effekt på havsnivån, för det vet alla som någon gång tagit en grogg med is i ! Isen som ligger på sydpolen ,Grönland,viss del i Alaska..har en viss påverkan då den…”rinner ner i smällt form i havet..men det är -55grader i borrkärnor, om nu temperaturen stiger med ett par grader…så att det blir .53Grader istället så innebär det ingen katastrof…eller hur Martin.
    -Nej STOPPA chemtrails från Natos plan i svenskt luftrum, dom vita konstgjorda strecken som retucheras ifrån satelitbilderna….där är orsaken till den ”onaturliga” uppvärmningen utav vår planet.
    Tack för ordet Martin…jag hoppas att du komenterar mitt inlägg…här eller mail…..väntar på svar från dig
    vänligen/Robert

    • Hej Robert.
      Före industrialiseringen var halten CO2 i luften 0,028%. Nu är halten 0,040%.
      Det är en ökning med 43%, inte 2%.

      Vulkaner släpper förvisso ut en del CO2, men människan släpper ut 150 gånger så mycket som alla vulkaner tillsammans.

      Havsnivån… Höga kusten har verkligen många fördelar, men det är bra många människor som inte bor där, utan bor på platser som definitivt berörs av en stigande havsnivå.

      Det verkliga problemet rörande klimatförändringar är utsläpp av växthusgaser och därmed människans beroende av fossila källor för de kvantiteter energi som våra samhällen kräver.

  • Nog talar naturen. Som här från Tisdagen, täcker norra Atlanten från kust till kust.
    Via Worldview.
    http://1.usa.gov/1w8c160
    Via Earth wind map.
    http://earth.nullschool.net/#2014/10/14/0900Z/wind/isobaric/850hPa/orthographic=-25.59,40.31,481
    Hur vanligt är det med den storleken?

    Oljeproducenterna visar ansvar för sin egen ekonomi genom att pumpa upp mer olja och sänker priserna, nu när efterfrågan sjunker. De har fortfarande inte insett att klotet inte drivs av vår ekonomi, det är vi som drivs av klotets…

    I Sverige visar vi ansvar för vår egen ekonomi genom att inte höja skatten på fossilsoppa samtidigt som man höjer skatten på tobak och förbjuder rökning utomhus. Hmm…

    Vi tillåter öppen försäljning av R-134a för att fritt ventileras i atmosfären av vem som helst, samtidigt som vi skyddar köldmedieoligopolet och förbjuder hantering av kylmedia för privatpersoner.
    Det sistnämnda en enorm global apparat, runt något som vi inte ens måste använda. Looney Tunes.

    Om man tar ut svängarna lite till, så kan man påstå att Människan, det primära rovdjuret för tillfället, snarare liknar en evolutionär bebis som inte lärt sig modersmålet än. 😉

  • Det var synd att man inte utnyttjade spillvärmen från Barsebäck. Det finns utredningar som visade att hela Sydvästskåne skulle kunna försörjas med värme och verket hade tagit vara på spillvärmen istället för att värma havsvatten.

  • Snön visade sej idag , det snöade inte mycket & temperaturen är runt nollan . Hälsningar från Höga -Kusten.

  • Jag längtar snö. Det blir så sakralt, oskuldsfullt med mjuka ljud.

    Nä, kan man inte avstå att köra bilen till flygplatsen för att ta flyget till Thailand för att köpa godis, är nog koldioxidsituationen ohjälplig.

  • Hej jo det är många som undrar om hur årets 3 sista månader blir vädermässigt .Om det blir regn o blåsigt får hoppas att Martin kan skriva lite om det Martin brukar ju ha rätt i sina långtidsprognoser .I Norrland är det vinterdäck på skulle tro att det kommer o dröja länge innan det blir minusgrader i södra Sverige skulle vara kul o få höra vad Martin har o säga om dessa sista månader

    • Hej Tomas.
      Jag såg just en långtidsprognos som sade att det var lite mer sannolikt för en mild vinter än en kall i Norrland och Svealand. I Götaland lutade det lite mer åt normala temperaturer. Får se om jag kan göra en mer djuplodad analys senare.

      • Hej Martin tack för ditt svar kan du säga hur mycket mildare denna vinter blir blir den mildare än förra vintern vad jag har läst ut av wsi så skulle denna vinter bli mycket mildare än förra vintern .Någonstans mellan 3-5 grader varmare än förra vintern

    • Satte mig och läste igenom hela nu, senaste tolvmåndadersperioden är den varmaste någonsin sedan 1880, citerar.
      ”The past 12 months—October 2013–September 2014—was the warmest 12-month period among all months since records began in 1880, at 0.69°C (1.24°F) above the 20th century average. This breaks the previous record of +0.68°C (+1.22°F) set for the periods September 1998–August 1998, August 2009–July 2010; and September 2013–August 2014.”

      • Det verkar ju då som om temp avvikelsen legat ganska konstant sen ca -98 -99. Alltid något positivt.

        • Det var en El Nino 1998, som jag skrev. Jag kan inte hitta något direkt positivt. Det finns däremot väldigt många tecken på att detta enbart är början på nästa skutt uppåt.

          • Men vi fick trots allt en frist på ca 15 år, och har vi tur kan det bli fler. Kunde den senaste ”fristen” inträffa så finns det ju klimatmekanismer som vi inte har full koll på och som förhoppningsvis hjälper oss även i framtiden så att vi får mera tid att anpassa oss till det framtida klimatet.

          • Nej, vi är helt rökta. 😀
            Skämt åsido Lasse H, visst hoppas även jag.

            Men vårt växthus har bara ett halvtaskigt kylskåp kvar i ena änden (Grönland), den största ACn i den andra (Antarktis) och det eländet läcker kylmedia (is), samtidigt som vi själva vägrar att öppna rutorna på växthuset. 😉

            Titta på temperaturavvikelserna på de södra latituderna så blir bilden lite mer nyanserad.
            http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.B.gif
            Trenderna är stabilare där nere, även för koldioxid.
            http://www.esrl.noaa.gov/gmd/webdata/iadv/ccgg/graphs/pdfs/ccgg.SPO.co2.1.none.discrete.all.pdf
            Enda växhusgas som viker nedåt är CFC.
            Nu närmar sig Antarktis sommar och den där berömda havsisen har redan tappat 1,7 miljoner km² sedan max.

          • Det förefaller ju som om den globala atmosfäriska medeltemperaturen påverkas av naturliga cykler i Atlanten och Stilla havet (AMO och PDO), som ger varma faser på 30 år följt av kalla faser på 30 år.
            På den globala temperaturkurvan kan man ju skönja en varm period 1910-1940, en kall period 1940 till 1970, en varm period 1970 till 2000, och just nu skulle vi befinna oss mitt i en kall fas som varar till 2030.
            En del klimatförnekare påstår ju dåraktigt att såna här naturliga cykler motbevisar antropogen klimatpåverkan, men den ökade växthuseffekten är oberoende av naturliga klimatvariationer, och kommer att överlagra dessa, vilket gör att den globala medeltemperaturen till synes ”böljar” uppåt.
            Att vi får ett temperaturrekord nu, mitt under en kall fas, ska snarare ses som bevis att klimatet är dopat, likt en Johann Mühlegg som furiöst drar ifrån alla i en uppförsbacke på 2000 meters höjd.
            Det som är synd och farligt är att folk kan få för sig att uppvärmningen inte är så farlig (just nu), inga åtgärder görs, och sen tar temperaturstegringen riktig fart runt 2030…
            Man bör också påpeka att 60-års cykeln märks i atmosfärstemperaturen, och inte det globala värmeinnehållet. När atmosfären skenbart inte värms upp under 30 år betyder det att havet suger upp den ”förlorade värmen ”, men de följande 30 åren ger havet tillbaka värmen till atmosfären och ökar på uppvärmningen ”med ränta”.

            Mina 50 öre, men i all ödmjukhet behövs mer forskning på området…

          • Något förvånande är ju att IPCC inte lagt in dessa 30-årsvariationer i sina försök till förutsägelser, eller har man inte trott på dem.

          • Jag tror att det är svårt att använda de oceaniska decennielånga cyklerna i klimatprognoser för att de inte är så klockrena som jag lite förenklat beskriver, vare sig i periodicitet eller styrka. Det är troligtvis ett antal olika cykler som samverkar på ett mer eller mindre oordnat sätt, och man kan ju inte heller vara säker på om dessa påverkas av den globala uppvärmningen. Det blir nästan lika svårt som att göra långtidsprognoser för väder.
            Däremot tror jag att klimatmodellerna träffar ganska rätt på ökningen av det globala värmeinnehållet. Ökad förståelse av cyklerna är nog främst viktig för att förstå variationer i hur värmen fördelar sig mellan hav, atmosfär och isar.
            Här beskrivs en annan cykel, AMOC, som också har period på ca 30 år: http://www.decodedscience.com/global-warming-ocean-heat-sink/49728

          • Lasse H, visst har IPCC skrivit om PDO.

            Men det går inte att förutsäga nästa svängning. Det är lite som att påstå att man kan förutsäga vårt väder mha NAO-index. Fast sämre.
            Under hela året så har PDO varit positiv, men inte ens det räcker för att påstå att vi är inne i en positiv fas. PDO och AMO är naturliga svängningar på mellan 20-80 år…
            http://jisao.washington.edu/pdo/
            http://www.cgd.ucar.edu/cas/catalog/climind/AMO.html

            Men ska man gissa lite så är det är fullt möjligt att vi nu ser PDO bli positiv, dessutom synkront med AMO under ett par decennier.

            Det väsentliga är dock skiten vi själva släpper ut i atmosfären. Såg något om en vikande kurva 2047… Ska se om jag hittar den igen.

  • Är en enkel amatör ! Men fäster mig vid sånt som är positivt och som finns facit på ! Ozonlagret på väg att repareras !

  • Hej Martin!

    Jag önskar att många människor som arbetar med affärer skulle ha ditt ”tänk”. Då skulle de som enbart har fokus på egna vinster, inte kunna styra allt med sina förutsättningar.

  • Kan inte nå fram med mitt budskap på annat sätt än detta. Något har hänt med ”fotosidan”. Kan inte lägga in mina bidrag. Kan inte heller lämna kommentarer å andras alster. Är det min dator som är boven i dramat?
    Fotohälsningar, Per S.

    • Hej.
      Helt ok. Vi har haft lite problem med servern som hanterar fotografierna (samt den som hanterar historiskt väder). Vi ser över det och jag hoppas att det skall komma igång inom någon dag.
      /Martin

  • De här timelapse sekvenserna av Reid Wiseman på rymdstationen, ger ett annat perspektiv på vad vi bör ta ansvar för.
    En underbar månnedgång över den tunna hinna som är det enda som skyddar oss mot evigheten.
    https://vine.co/v/Obpqxvvxbie/embed/simple
    https://vine.co/v/ObZYKjtj1lA/embed/simple

    En stilbild på Vintergatan tagen ovanför Sahara, över evigheten som inte syns så mycket av på sekvenserna ovan. En amatörastronom hade var ruskigt besviken över stjärnornas oskärpa, men skit i det, bilden är helt makalös iaf. 🙂
    http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss041e045469.jpg

    • Själv stod jag och glanade mot Orion i sydost sent igår kväll. Karlavagnen stod nästan på huvet i norr och för att hitta Cassiopeja måste jag nästan vrida nacken ur led. Men häftigt var det.

      • Finns mycket att titta på, speciellt med lite ögonhjälp. Plejaderna (M45) är en liten favorit, helst med en 20×80 kikare med 3° synfält. Sju små oansenliga stjärnor blir plötsligt grandiosa mot en stjärnspäckad bakgrund.

  • Att få politiker att förbereda sig för förändringar i klimatet kan gå, men att få dem att ändra klimatpåverkan till mindre går troligtvis inte. Det hade gått om det vore så enkelt att fossilt bränsle är hela orsaken till klimatförändringen, men nu är det inte så.

    Skogsdöden på 80-talet var ganska enkel. Det handlade om att rena utsläppen från försurade ämnen.

    Ozonförstöringen var inte lika enkel. Ozonskiktet är på bättringsvägen (tack och lov), men vi har fått en massa andra skumma långlivade ämnen i atmosfären som ställer till andra problem (tex klimatet).

    En del saker kan gå. Det går tex att ställa krav på att motorer blir snålare så länge som det är tekniskt möjligt. Dock kommer utvecklingen helt säkert gå den vägen i alla fall utan att politikerna behöver blanda sig i.

    Tyvärr blir den politiska debatten ideologiserad. Det handlar inte om att förstå eller göra det bästa. Det handlar om att ens ideologi skall förkunnas. Då blir det väldigt lätt att man byter ett problem mot ett annat. Det är snarare regel än undantag och det nya problemet kan mycket väl vara större än det gamla.

    Se bara på skoldebatten i kölvattnet av pisaundersökningarna. Ideologiernas kamp, men ingen av dem kommer att leda till att vi får samma resultat som tex Finland. Om 10 år så är debatten igång igen. Då kommer en pisaundersökning visa att Sverige inte fått något bättre resultat än vi har idag. Det är bättre att skolans sfär löser sina problem än att ideologiska förkämpar försöker lösa dem.

    Hur ska man då lösa klimatproblematiken utan att skapa ett DDT-problem? Jag gissar att geoengineering tillsammans med förberedelser kommer bli svaret. Alternativt ett tredje världskrig eller en farsot som decimerar befolkningen med 75% så vi kommer tillbaks i samma population som 1850.

  • Star Trek och Mad Max i all ära, science fiction är chanslöst mot verkligheten.
    http://www.banktrack.org/show/news/_record_year_for_bank_coal_financing_as_latest_un_climate_warning_looms
    Eller så tror bankerna att science i själva verket är fiction? Nu ska jag byta bank…

    Man ser ibland spikar i mätningarna som filtreras bort över tid. Här en från Mauna Loa som den 28/10 visade 398.68ppm CO2.
    http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/weekly.html

  • Apropå två graders målet, som för övrigt är rena skämtet.

    Det som skrämmer mig mest är inte AGW och att vi själva skapat dåliga förutsättningar för vår framtid genom våra utsläpp, där koldioxiden är den enskilt största av de antropogena växthusgaserna. Inte felslagna skördar framöver. Inte att vi nu lever i det varmaste året någonsin (även Oktober ser ut att ha en bra chans till att bli etta eller tvåa). Inte heller att vi med största sannolikhet redan befinner oss i början en tipping point. Hur bromsar man en glaciär med accelererande massförlust? Vi får hoppas att nya mätningar visar att det endast var en topp.

    Det som skrämmer mig mest är vanliga människors ointresse och närmast obefintliga åtgärder.
    Har länkat till ett antal videor tidigare med riktigt låga visningstal och jämfört mot poppisvideor. Ta länken från Olle R ovan till promon till nya Mad Max filmen, 11 251 921 visningar.
    Här en som berör verklighetens framtid, som när jag tittade på den igår morse hade 151 visningar, nu 153.
    Titta på den du med, så blir det 154…
    https://www.youtube.com/watch?v=6qZ8ATCIMoA

    Tydligare än så går det inte att säga. Vi har redan missat två grader och bör agera nu. Inte ha det som mål.

    Det är allas framtid, de som tjänar pengar på att förstöra den, har iaf lite roligt ett tag, men alla andra då?

  • Är det bara jag som tycker att klimatet har blivit bättre sista 40 åren här i Sverige ? Mildare vintrar, tidigare vårar, längre sommar, och höstar som sträcker sig långt över nyår. Ingen som ser möjligheterna, skogen växer fortare, nya grödor som inte kunnas odlas förr, mindre energi till uppvärmning, billigare snöröjning etc.etc…… För min del kan det få bli några grader varmare!

    • Det finns en del fördelar med ett varmare klimat, man skall inte förbise dem.
      Men också många obehagliga bieffekter. Inte heller de skall man blunda för.
      Lägger man ihop dem så hamnar man tyvärr på minussidan.

        • Nix. Kallare vore en katastrof. Men något som var i samma stil som det klimatet vi haft de senaste tusen åren vore fint. Det är helt enkelt det som livet på jorden har anpassat sig till. Det inkluderar såväl växter som djur och inte minst våra samhällen.

          • Under de sista tusen åren har väl klimatet varierat en hel del ? Är det medeltemperaturen under de senaste 1000 åren som är idealet enligt dig?

          • Det är det klimatet vi har anpassat oss till.
            Det fanns liv på jorden när det var såväl varmare som kallare klimat, men det tar tid att anpassa sig. I en varmare värld kommer tex havsnivån att vara ett par meter högre än den är idag. Det är klart att det fungerar att leva även då, men det är ju lite kostsamt att överge den infrastruktur och de städer som då hamnar under vatten. I en värld med surare hav kommer det att finnas liv, men inte tillräckligt för att förse oss människor med den mat som vi har vant oss vid. I en varmare värld kommer många växt- och djurarter att få stå tillbaka/dö ut till förmån för andra, det är klart att det det kommer att finnas liv, men stora ekonomiska och livsuppehållande värden kommer att gå förlorade. Det är inte bara förändringen i sig utan framför allt hur snabbt klimatförändringen sker som är förödande.

          • Senaste 1000 åren. Det är alltså från lite varmare idag till lilla istiden.

            När det gäller fisket så växer den andelen odlad fisken ganska kraftigt eftersom den viltfångade inte räcker till redan idag. Skulle tex laxen ha problem med ändrad pH, så kommer det att tacklas med förändring av arten antingen genom framavling eller genmodifiering. Så någon matbrist i form av fisk kan jag inte se.

            Fast stigande havsnivåer är inte till glädje för kuststäder såvida man inte har en landhöjning som tar ut det. Holländarnas vallbyggen har kostat slantar.

            Ser man verkligen på senaste avisningen som en katastrof? Flera arter dog ut här i Europa såsom ullhårig noshörning, grottbjörnen och mammuten. Eller räknas det bara som en katastrof om människan orsakar klimatändringen?

  • Kom att tänka på Fablernas värld…
    Även klimatarbetare har människors känslor. 😉

    http://isthishowyoufeel.weebly.com/this-is-how-scientists-feel.html
    Ett initativ som kanske kan få genomslag hos en del då de, istället för obegriplig vetenskap, får människans egna ord och känslor presenterade på en bit papper?
    Skummade igenom hela högen, bl a Kevin Trenberth (som uppenbarligen har oläslig handstil) och Michael Mann finns med, men den avslutande meningen av Will Hobbs var den som fastnade.
    http://isthishowyoufeel.weebly.com/this-is-how-scientists-feel.html#hobbs
    ”We need to stop thinking about the Doomsday and think instead of the Everyday.”

    En positivt attiyd som jag förtvivlat försökte upprätthålla i förrgår när jag monterade några nya solcellspaneler i blåst, regn och mörker. Vilken idiot sätter upp sånt i November? Tror det var därför solen tittade fram idag och sken på dem för första gången… 🙂

  • En lite annorlunda film om hur vi påverkar Arktis. Att späckhuggare börjat jaga där i takt med försvinnande havis sommartid är ingen nyhet, men här är de filmade under sin lek med en flock narvalar bl a. Helt utan chans mot dessa intelligenta rovdjur, som i filmen sägs vara det mest skräckinjagande sedan Tyrannosaurus Rex. Måhända, men vi är det effektivaste rovdjuret någonsin.
    Mot slutet även en snutt med isbjörnar som får lära sig fånga fisk istället.
    http://www.pbs.org/wnet/nature/invasion-killer-whales-full-episode/11322/

    53 minuter med bra kvalitet och fantastiska scener men ändå med en lätt fadd eftersmak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *