28 CommentsLeave a comment

 • Hejsan Martin! Går in ibland på yr.se norska väder sidan.
  Dem skriver bla.a en artikel om isen på antarktis. Skulle inte du kunna skriva lite om det. Medan Isen på nordpolen försvinner i snabb fart så är det rekordmycket is som bildas på Antarktis. I alla fall varit rekord 3 år i rad. Vad beror det på tror du? Rätt spännande o veta.

  • Emil, rekordmycket havsis och area möjligen, om man inte tar med återskapad data från Nimbus på 60-talet.
   Enligt cryosphere så har 2014 redan hunnit dippa under 2013 i area, nu när smältsäsongen startat.
   http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html
   Förutom varmare hav så bidrar starkare vindar och nederbörd samt att smältvatten har lägre densitet än saltvatten.

   Men det är volym och massa som är intressant.
   De gravitationsmätningar som gjort via satelliter visar på förlorad massförlust och volym, gjorde en kommentar här nyligen. Studien gäller tre glaciärer i västra Antarktis.
   http://martinhedberg.se/superstorm-sandy-del-2-klimatforandringar/#comment-35641
   Radarstudie av bl a Byrd, som förlorar massa, samt länkar till de siffror jag angav hittar du här.
   http://martinhedberg.se/superstorm-sandy-del-2-klimatforandringar/#comment-36002

   Det som kanske går hem direkt utan större förklaringar är att man vid land ser öppet vatten på flera ställen runt den Antarktiska kontinenten. Hade det enbart varit fråga om en påfrysning och ökning av massa/volym så hade vi nog inte sett öppet vatten där vintertid.
   Västa Antarktis från den 9:de via Modis/Worldview.
   http://1.usa.gov/ZU6JjE
   Samma fenomen har synts runt hela kontinenten, även östra Antarktis.

   Med några väldigt få undantag smälter alla glaciärer på planeten, Jakobshavn visade nyligen (via landsat) ett nytt rekord i sin kalvningsfront som förflyttar sig uppströms, förra rekordet sattes 2013.

   Det blir vamare helt enkelt. Vi skulle behöva se en avtagande kurva på våra utsläpp nu. Men vi lär få vänta minst 25 år innan det sker, som det ser ut just nu.

   • Trötter den outtröttlige har rätt, det är redan försent. Klimatet de närmaste 25 åren är redan skrivet i sten. Det vi gör nu syns först långt in i framtiden.

    • Förnekar du fortfarande ditt kylskåp, Anders? 😉
     Det vi gjort syns redan. Försent är det bara när man har gett upp.

     Du får glädja dig åt industrialismens framgångar i Arktis ett tag till samt fortsätta reta dig på miljöpålagor som du anser tömma din plånbok, det kommer garanterat fler.

     • Nej Trötter jag betalar mina skatter, men utan jubel. Men det verkar finnas gröna ministrar som fuskar med skatten, och kör sin båt på lågskattad eldningsolja. Jag är dålig på att hänvisa till andra sigter på nätet, men du kanske kan hjälpa till.

     • Nä, du gnäller högljutt i dina kommentarer och har dessutom visat ett direkt förakt mot vetenskapen som helhet. Att det finns enskilda människor som beter sig dåligt är alltså ett försvar för dig? Då finns ingen ände på eländigheterna, det finns mycket värre människor att falla tillbaka på.

      Min kommentar till dig tidigare om kylskåp och värmepumpar gäller ALLA förnekare, inte enbart dig alltså.
      http://martinhedberg.se/kallt-just-nu-och-varmt-klimat/#comment-28095

     • Nej Trötter, jag respekterar och beundrar de uppfinnare och vetenskapsmän som bidrar till välstånd och mänsklighetens hälsa. Däremot är det idiotiskt att satsa samhällets forsknings resurser på klimatforskning som inte leder till några uppfinningar. Att sedan låtsas som om kylskåpet TEX kommer från dagens klimatforskning är bara patetiskt. Sedan är en minister i vår nya regering inte en människa vilken som helst, utan en person som bör ha en högre moral än Svensken i gemen. Om mig får du tycka vad du vill, men påhopp visar bara vad du själv är för person.

     • Anders, Trötter älskar påhopp och på den här sidan får han hålla på utan att bli bortmodererad. Uppseendeväckande att ha så dålig hyfs när man är i pensionärsåldern. Det är sådant man brukar se hos ungdomar.

     • Underförstått i mitt korta svar till Anders, på vilket sätt hjälper era påhopp på mig Emil och hans fråga?

      Om er tro och medföljande åsikter inte stämmer mot den fakta jag länkat till, i mitt ärliga försök till ett svar till Emil, så är ni helt fria att ifrågasätta dem, men det gör ni inte, åsiktsryggdunkande imponerar inte.

      Och EJ, du brukar hoppa in i andras kommentarer med dina egna förvirringar, jag har kallat dig lögnare och det ber jag defintivt inte om ursäkt för, eftersom jag har bevisat det i de fall jag gjort så. Jag kan länka till det igen om du vill?
      Jag kan väl omöjligt rå för, att du anser att det är smutskastning att länka till felaktigheter du själv tidigare skrivit på bloggen, för att hitta förståelse? Du erkänner aldrig dina felaktigheter och kan därmed inte heller förklara ditt synsätt, eftersom det saknar en genomtänkt moral. Det i sin tur, är det som ofta saknas när man läser förnekares kommentarer på diverse bloggar och forum, förmåga att se helheten. Det är en förmåga som förhoppningsvis förbättras med stigande ålder.

     • Det är såklart fel på mig, Anders och alla andra du ständigt gör påhopp på! För inte kan det vara fel på ofelbara Trötter!

      Ditt påhopp precis ovan är bara ytterligare ett i raden. En massa ord som saknar verklighetsförankring, men som utmålar mig i en dålig dager. Lite snyggt formulerat så man får en känsla av att det kanske stämmer.

      Jag har modererat ett forum i ett antal år och ungefär vartannat år dyker någon som du upp. En person som ger sig på andra med diverse förolämpningar. För forumets trevnad (och för att inte ansvarig utgivare skall råka illa ut), så måste man plocka bort dem. Man tycker att en varning borde räcka, men hittills har det aldrig hjälpt. En av dem vet jag hade psykiska problem. Jag tyckte synd om honom då forumet betydde en del för honom, så han fick faktiskt mer än en varning. I slutändan var jag ändå tvungen att stänga av honom för övriga medlemmar skull. Ingen av de övriga medlemmarna ska behöva stå ut med förolämpningar.

     • EJ. Nej, jag är absolut inte ofelbar, det är ingen människa.
      Du har tidigare nämnt att du hade ”modereringsmöjligheter på en annan sida”.
      Vilket forum gäller det?

 • Det kommer inte o bli någon kyla i södra Sverige under hösten räkna med ca 9 grader varmt i november

  • Fascinerande med självstyrning, undrade just vad Musk skulle hitta på härnäst.

   Även om den kostar mycket pengar så är Tesla inte dyr jämfört med motsvarande prestandabilar (låt vara att de är fossildrivna) från leverantörer som Mercedes, Audi osv.

   • Det är grymt, men den klarar kanske bara Amerikanska skyltar… 🙂 Även bottendraget är grymt med en elmotor. Inga slöa fossilstarter där inte.

 • problemet är att vi i princip bara gör kostsamma miljöåtgärder. Titta på utsläppshandeln, tung och administrativ pålaga för värmeverk och industrier som gör el, värme och produkter dyrare men gör ingen miljönytta. Detta hade istället kunnat lösas med en EU-gemensam CO2-skatt. Förbjud energislukande bilar så behöver vi inte höja bensinpriset. Etc.

 • ENSO hackar vidare med neutrala förhållanden men September 2014 lik förbaskat varmast hittills enligt GISS.
  http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

  Kan väl ta med Harrsion Ford i den här tråden med tycker jag.
  http://www.youtube.com/watch?v=rM6txLtoaoc

  Om inte annat så håller farbror Ford på med inspelningen av Episod Sju av Star Wars nu. Tillsammans med de andra lönnfeta gamlingarna Carrie Fisher och Mark Hamill. Men den riktiga åldermannen i filmen är helsvensk, Max von Sydow.

 • Vad jag kan se handlar ingen av ovanstående kommentarer om julia-roberts-is-mother-nature-filmen från CONSERVATION INTERNATIONAL.
  Jag tycker att det alltid är intressant vilka personer och organisationer som ligger bakom olika påståenden eller ageranden.
  Filmen verkar proffsigt gjord, det går lätt att hitta information om Conservation International, en organisation som omsätter många miljoner dollar, lite intressant måste det sägas vara att sponsorer är bl a Shell, BP och Monsanto.
  Vad betyder det?
  Hör Conservation International till den ”onda sidan”?
  Man kan komma att tänka på professor Lennart Bengtsson som tvingades avstå från en plats i GWPF:s Academic Advisory Council med motiveringen att den organisationen fick bidrag från oljeindustrin. Eller finns det någon annan motivering?

  • Jag diskuterar gärna videon.
   Normalt brukar man titta på det som framförs i en video eller i ett dokument och kritisera innehållet om man hittar felaktigheter. Sedan brukar man kontrollera var det kommer ifrån och varför.

   Men för att återgå till själva videon.
   Vad i själva videon är felaktigt tycker du?

   • Det är absolut ingenting i den där videon som är felaktigt, har jag påstått det? Mycket vackra bilder och en vacker röst.
    Men om man är intresserad av vetenskapliga argument i klimatdebatten kan man bli besviken.
    ”Mother Nature” är inget naturvetenskapligt begrepp, det handlar snarare om mytologi och religion.
    Eller känner du inte till GAIA?
    http://www.theoi.com/Protogenos/Gaia2.html

    • Nej, men man ser givetvis till helheten i din kommentar. Vad vill du säga?

     Det finns massor av vetenskapliga länkar och information på denna blogg, jag har följt den sedan den startade.

     Länka till det du anser vara vetenskapliga argument istället för att vara besviken över avsaknaden av dem.

 • Martin hur mycket mildare blir denna vinter jämfört med förra årets vinter.Mad tanke på hur varmt det var i sommar o hela året

 • ’Nature is speaking’ BUT THE POLITICIANS ARE SHOUTING ’Its not our fault, its the others..’ or even worse they are silent..

 • Filmen handlar inte bara om klimatet, den handlar om hur allt vi gör påverkar naturen och de faktum att den enda arten på planeten vars utrotande vore av godo för alla andra, utom kanske råttor och kackerlackor, är människan. Ett faktum som är självklart, men som alltför få någonsin tänkt på.

 • Enligt videon verkar vi leva i det bästa av alla världar eftersom alla ändringar är av ondo för oss. Tur att den inte släpptes i slutet av förra istiden. Då hade vi idag insett att den var helt fel.

 • IPCC är för konservativa i sina projektioner. Hade IPCC varit ett försäkringsbolag så hade de garanterat betonat riskerna mer. Iom BAU just nu, så hade RCP8.5 varit den givna projektionen och de hade betonat risken för att det kunde bli värre.

  Vi arma evolutionära djur i västvärlden tillbringar hela våra liv med att betala försäkringar, bl a för våra hus. Mitt första var byggt på 1800-talet, det hade aldrig brunnit och har fortfarande inte gjort det, varför betalade jag försäkringspremier för det? Eller varför betalar jag mer i stan än på landet för bilen, när det enda inbrott jag råkat ut för skedde på landet? Svaren är givna.

  Man bör ha förståelse för att enskilda djur tycker att inget händer, speciellt de yngre. Det går långsamt jämfört mot våra korta liv. Men idag har vi, förutom det bästa system vi någonsin uppfunnit, vetenskapen, även Internet. Det enda man behöver lära sig är att vara källkritiskt. Men istället väljer en del de åsikter som känns skönast för stunden.

  Tyvärr så är AGW i sig, ingen åsiktsfråga.

  Några småsaker runt AGW, som ofta kommer bort.

  1. Hastigheten med vilken förändringarna sker.
  2. Hastigheten med vilken förändringarna sker.
  3. Hastigheten med vilken förändringarna sker.

  Om någon kan visa på en tidsperiod sedan Eocen för ~50 miljoner år sedan (då det växte palmer på Antarktis), där hastigheten överträffar nuvarande uppvärmningstakt så vill jag gärna läsa om det. Man vill ju helst se att det som händer, inte händer. Men eftersom det händer, så är det bara att gilla läget och agera utifrån det.

  4. Milankovic-cykler och kontinentaldrift (som konfigurationen ser ut idag) pekar mot att vi borde se en långsam tillväxt av is på planeten. Vi mäter istället accelererande massförluster av is, i takt med att det blir varmare.

  5. Om vi hade haft tusentals år på oss, som klimatet hade vid Eocen, så hade vi hunnit anpassa vår civilisation. Men med den hastighet uppvärmningen sker nu så går det mer än tio gånger så fort. Är vi snabba så löser vi problem med stigande havsnivåer och energiproduktion, men hur ska naturen och vårt optimerade jordbruk hinna anpassa sig?
  Speciellt när man redan idag har problem med vatten på många håll och pumpar upp fossilt vatten ur akvifärer. Skulle vi få problem med missväxt och svält framöver, så blir det inte roligt. Vi är fortfarande djur och i en sådan situation kommer vi göra allt för vår enskilda överlevnad.

  Några länkar med allmän info och lite historia inbakat.
  Först runt AGW och strålningsdrivning, förvisso gammal och siffrorna stämmer inte längre, av Ramanathan.
  http://www-ramanathan.ucsd.edu/files/pr72.pdf

  Dito om Arktis.
  http://bprc.osu.edu/geo/publications/polyak_etal_seaice_QSR_10.pdf

  Dito video om havsnivåer med Jerry Mitrovica.
  http://www.youtube.com/watch?v=RhdY-ZezK7w

  Om Antarktis har det kommit mycket på senare tid. Man skulle nog kunna skriva ett par tusen kommentarer, enbart om publikationer runt Antarktis och södra oceanen. Nu är t ex icebridge är på väg igen, för sjätte året i rad.
  http://www.nasa.gov/press/2014/october/nasa-begins-sixth-year-of-airborne-antarctic-ice-change-study-0/

  Ska bli intressant att läsa om resultaten framöver, eller har glaciärerna hittat en bromspedal? Man måste ju hoppas, så länge djuren på planeten inte hittar sin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *