Nu blir det vinter, och sedan regn

Först snö, sedan regn

Jorå, vintern har redan kommit. Enligt den meteorologiska definitionen (medeltemp under 0, fem dygn i sträck) så är det nu vinter i Norra Norrland (undantaget en bit av kusten, men å andra sidan en bit in i norra Jämtland).

Det är ett omfattande lågtryck vid Island, i kontrast till ett högtryck över Ryssland, som gör att det matar in fronter med tillhörande nederbördsområden med främst sydliga vindar.

Först snö, sedan regnStundtals blir det ordentligt blåsigt, främst i fjällen och över Bottenviken, men även över Norrlands och Svealands inland.

Vintern har som sagt var kommit till stora delar av Norrland och den kryper kommande dygn allt längre söderut. Under torsdagen blir det tydligt på fler sätt än genom temperaturen: Det blir snöfall från Dalarna och norrut. Men det är inslag av regn i snön. I södra Sverige blir det regn som på en del platser kan ha inslag av blötsnö.

Men redan under fredagen blir det mildare. Det fortsätter att mata på en del nederbörd så mycket av den snön som faller under torsdagen kommer att töa eller regna bort under helgen.

När kommer då vintern att koppla ett rejält grepp? Det blir då inte denna vecka i alla fall. Oktober ut så kommer det att bli mellan 2 och 6 grader mildare än det klimatologiskt normala, dvs som det brukade vara.

Men vi har definitivt kommit in i den perioden på året då man bör surra fast saker som kan blåsa bort, leta rätt på kängorna samt byta till vinterdäck på bilen, eller låta den stå, när vädret så föranleder. För det kommer vädret att göra.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

37 CommentsLeave a comment

 • Det ser inte ut o bli någon snö i södra sverige i december så alla som hoppas på snö kan glömma det det blir en grön jul i år med

  • Det där var lite småaktigt av er barmarkskramare. Eller för att citera Robert Broberg;

   ”Bättre att vara ute på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja”

 • Martin: Vad menar du med att Oktober kommer sluta 2-6 grader varmare än normalt? Om du kollar på SMHI ser du att halva övre halvan av landet kommer få en något kallare än normal Oktober ( fram tills idag) och från Svealand och söderut 1-2+ Varmare än normalt. Inga direkt höga överskott och enligt mig ” grovt” felaktigt uttalande

  Länkar från SMHI
  http://www.smhi.se/sgn0102/maps/ttmk_141022.gif

  • Jag menar att dagarna som är kvar på oktober kommer att sluta med ett värmeöverskott. Jag inser nu att det kan missförstås, men det handlar alltså om det som är kvar av oktober.

 • Hej , jag undrar om ökad värme även ger ökad nederbörd , eller jag menar ger ökad värme ( som i år ) en potentiellt större mängd nederbörd än om det är 1-2 grader kallare i ett visst geografiskt område
  Kanske svår fråga men jag tänker framförallt på klimatet i våra trakter.

  • Japp.
   Enkelt uttryckt är det så att ju varmare luften är desto mer vattenånga kan den innehålla. Det säger iof inget om att det skall regna/snöa. Men på totalen så kan man säga att när det väl kommer nederbörd så kommer det mer.

 • Hej alla höstälskare ! Ja nu närmar sej vintern så småningom fö min del hoppas jag att vintern blir mycket mild . Okej lite snö till jul men sen räcker det

 • Fantastiskt. Då har vi tre årstider just nu.
  Jag njuter av att det fortfarande är sommar i södra Skåne. Blir intressant att se om sommaren dröjer sig kvar in i november. Kan nog bli så att vi sedan går direkt från höst till vår. Jag håller tummarna

 • Regnet har vräkt ner över Västsverige under natten mot lördag – och än är det värsta inte över.
  Klass 2-varningen ligger kvar och stora regnmängder är att vänta i Västsverige under förmiddagen – sedan drar sig ovädersfronten österut och ruskvädret väntas drabba stora delar av landet.

 • Går ju alltid att ha tankar kring när de första ordentliga höststormarna kommer. De verkar ju komma allt senare på året. Framförallt beroende på att värmen håller i sig längre på hösten med högre vattentemperaturer runt kusterna och ute på Atlanten. När det blir riktiga utbrott av arktisk luft skapas ju förutsättningar för rejäla stormar. Skulle inte förvåna mig om det blir rejäl stormigt här i Sydsverige sent i höst eller kanske i December.
  Själv passade jag faktiskt på att bada häromdagen i kanske 14 gradigt vatten nere i Ystad. Kanske ingen längre simtur – men ändå:)

 • Hej Martin har en fråga blir det någon vinter överhuvud taget i år eller blir det höst för oss i södra Sverige bor på Gotland .Skulle vara tacksam för ett svar

 • Hej Martin läst din kommentar till Ola lät inte övertygande när du skrev blir nog vinter i Norrland ja men södra Sverige då . Det värkar ju bara vara mildluft som kommer hela tiden över södra Sverige .O skulle det bli vinter så blir det väll bara någon dag eller så .Ser det ut o bli någon minus dag i december för oss i södra Sverige skulle uppskatta ett svar av dig Martin

 • En relevant fråga (kanske) är hur det Sibiriska snötäcket, som i år är större än någonsin, påverkar oss här i norden?

 • Hej martin! Jag undrar också när vintern kommer till södra sverige. Nu idag så har vi ca 14-15 grader. Jag är helt paff över så höga temperaturer i slutet av oktober! När blir det kallare igen? Hur länge kommer denna mildluft vara? Tycker detta var värre än förra året detta! När kommer vintern och kommer det vara barmark i år igen?

 • Jag hoppas att det blir en vit vinter som håller i sig länge. Alla barmarkskramare kan flytta till Gran Canaria istället

 • Nu sätter jag en tusing på El Nino.
  Om man sedan tittar på temperaturavvikelserna i Atlanten, så sätter jag en hundring på en vinter liknade 04/05 (Gudrun), blåsig inledning med en hel del snö under den senare delen. Spelar inte på en utebliven vinter (som i fjol) för oss sörbor.
  Kan väl slänga in en tia på att El Nino lyckas bidra med att knö på jetströmmarna och ger en riktigt isande avslutning. Burr!!! 🙁

  Ledsen smiley, eftersom en av de aktiviteter jag gärna slipper, är att skotta snö…
  Å andra sidan, ett ganska fegt spel eftersom jag kommer bli glad om jag slipper skotta. Win/Win scenario! 😀