Hoppsan det blev vår, en månad för tidigt.

Vårens ankomst 2015

För en vecka sedan diskuterade vi om huruvida våren skulle ankomma till Skåne och Halland redan den 15 februari. Man kan ju inte veta säkert förrän de sju dagarna har passerat. Men det visade sig stämma. Det var någon vecka tidigare än normalt.

Nu står det även klart att våren gjorde entré betydligt längre norrut än så någon dag senare.

Grafiken visar hur långt våren hade kommit den 23 februari. Då hade det varit över noll grader, sju dygns i streck, inte bara i större delen av Götaland utan även i södra Svealand!

Vårens ankomst 2015Bearbetad grafik från SMHI.

I Värmland, Bergslagen, Uppland mm har det alltså varit vår sedan vecka tillbaka, dvs sedan den 17 februari (man räknar även den dag man börjar på). Gränslinjen mot ”vårtemperaturer” respektive ”vinter” motsvarar ungefär den linje som är vårens normala ankomst om en dryg månad, den 25 mars.

Våren gjorde med andra ord entré fem veckor tidigare än normalt. ”Normalt” är i det här sammanhanget den genomsnittliga tidpunkten under perioden 1961-1990.

Nå, att det skall vara exakt samma tidpunkt som medelvärdet, det vore osannolikt, variationer är normala. Men amplituden, 5 veckor tidigare än genomsnittet, är så stor att man får kalla den ovanlig.

Nu blir det ju väldigt ”digitalt” när man har en skarp linje som markerar ”vår” eller ”inte vår”. Men samma tendenser går igenom man tittar på absoluta värdet av temperaturerna. Det har varit en vecka med ovanligt höga temperaturer inte bara i södra Sverige utan även i norr. Och inte bara denna vecka.

Det ovanliga och osannolika är på väg att det bli det nya normala.

Som om inte det var skrämmande nog så kan man lägga till att forskare har gjort scenarier och påpekat detta sedan decennier tillbaka. Men det har inte riktigt tagits på fullt allvar. Beslutsfattare har resonerat i stil med att ”men tänk om de har fel. Vi avvaktar tills vi vet säkert. Vi lyssnar istället på de som säger att läget är lugnt.”

Kruxet är att när vi vet säkert, när vi är på plats på ett isflak som inte finns längre, då har vi förlorat mycket, om inte allt, handlingsutrymme. Det senare eftersom en stor del av klimatförändringarna är latenta, effekten av vad vi gjort manifesteras inte förrän långt senare. Vi har byggt in mängder av problem som ännu inte syns.

Är det rationellt att förneka och ignorera kunskap och obekväma fakta? Är det nödvändigt för att upprätthålla dagens samhälle? i så fall har vi inte kommit särskilt långt i byggandet av vår civilisation.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

39 CommentsLeave a comment

  • Guds vilja så klart. Precis som med ekonomin och livet i övrigt. Vi kan inte bestämma om vi ska spara eller slösa eller om vi ska bli i form eller bli tjocka ur form.
    Eller förlåt, marknaden styr ju också . de 2 naturkrafterna är de som vi människor följer utan att binka i det vi har som är så bra och fritt:)

  • Nu har du gett bekvämlighetsivrarna något att hugga på igen. Trist att vinterlovet i Värmland (v9) inte blev något vinterlov med pulkaåkning, längdskidor och fika vid en solig snöhög. Istället grått, milt och regn. Vintern var bättre förr ..

  • Du låter oroad och jag förstår varför. Tror världen skulle nå längre om vi inte la så mkt ansvar på politikerna och samhället ( som vi f.ö har en förmåga att alltid göra i det här landet!!) utan istället tog ansvar som individer. Själv har jag varken bil eller båt och cyklar till jobbet. Äter hellre kyckling än kött. Hellre tåg än flyg när så går. Vad kan du göra?

    • Andreas: Absolut bra att ”tänka globalt, agera lokalt”, men vad hjälper det att du cyklar till jobbet när USA åker SUV dit och Kina och Indien vill göra detsamma? Vi måste påverka USA, vi måste påverka hur Kina och Indiens utveckling till I-länder sker, men all sådan påverkan är politik.

      Vad vi behöver är politiker som står för något och håller fast vid det, oavsett hur impopulärt SIFO säger att det är just nu. Politiker som kan bygga upp politikens nedsmutsade bild hos folket och förnya förtroendet för demokrati och staten.

      P.S. Kyckling istället för (annat) kött gör ingen större skillnad. Fundera på soja istället, om miljöpåverkan och inte preferens är ditt riktmärke.

      • Åsiktsmaskinen, det vore bättre om vi städade vår bakgård och drog ner våra utsläpp i andra länder pga tillverkning och konsumtion, som stiger…
        Det finns bara en planet, du vet?

        Sverige är inget direkt föredöme, inte när det gäller alternativ energi heller, vi har dessutom ett statligt ägt Vattenfall som eldar kol. Både USA och Kina (och de flesta andra idag) springer cirklar runt utvecklingslandet Sverige. Oljestaten Texas t ex, är ljusår före Sverige inom alternativ energi.

        Lägg till att vi historiskt släppt ut mer än t ex Kina (mycket mer), har för mig de passerade oss -98 per capita. Med tanke på deras enorma satsningar inom alternativ energi så går vi nog snart om dem igen.

  • Det finns många enskilda invidider som försöker och har gjort så under tio år, eller mer. Allt beroende på när poletten ramlade ner.

    Barack Obama om Keystone XL.
    http://www.theguardian.com/environment/2015/feb/24/obama-vetoes-keystone-xl-pipeline-bill
    Citat.
    ”Climate change is real, it is caused by human activity and it is already causing devastating problems. Our job now is to aggressively transform our energy system away from fossil fuels into energy efficiency and sustainable energy.”

    Lycka till, kanske, kanske, mänskligheten närmar sig ruta ett i sin anpassning? Bättre sent än aldrig.

  • Om det är varmt på ett ställe så måste det vara lite kallare någon annanstans. Konstigare än så är det väl inte såvida det inte är en plötslig tempstegring globalt. Det är Martin själv som påpekat detta tidigare, tror jag.

      • Fast globala tempen har inte ändrat sig nämnvärt på 10-15 år, så min slutsats stämmer nog att det måste vara kallare just nu någon annanstans.

    • Det är ju en plötslig tempstegring globalt. Inte plötslig för dig och mig men för globen.

      Importantly, there is no evidence that a resurgent trend in cold Northern Hemisphere winters is ongoing. In fact, the winter of 2013-14, though desperately cold in North America, was the warmest ever observed in the 66-year time series.
      http://marrella.meteor.wisc.edu/Cold_pool_REVISED.pdf

  • En jävla tur att Obama tog sitt ekonomiska och moraliska ansvar och lade ett VETO mot den där idiot pipelinen Keystone XL igår…
    Tjärsandsolja är en kvicksand för oss alla .

  • ang. vårens tidiga ankomst.
    En sak jag funderat på är att det borde finnas statistik över standardavvikelsen för vårens ankomst.
    utifrån denna borde en statistisk sannolikhet för vårens ankomst en månad tidigare än normalt kunna göras.
    Har någon gjort det, med vilket resultat ?

  • Förtår inte detta. Som jag ser det kan inte våren komma för tidigt. Allra helst bör den inträffa direkt efter hösten.

    Sedan undrar jag om man inte borde justera kriterierna för när de olika årstiderna ska inträffa. Ett dyygnsmedel på plus tre och under känns varken som vår eller höst. Det känns som vinter. Ett dygnsmedel på under 14 känns inte som sommar utan som vår eller höst.

  • Och i delar av Skåne var det ingen vinter alls. Jag tycker det är skönt. Numera spelar vi golf hela året här. Vindsurfing är en annan vintersport nuförtiden. Finns otroligt mycket att göra när man slipper snöeländet och kylan.

    • Att kunna spela golf på vintern betyder att det är för varmt ute. Om sakkunniga nu förklarar hur värmen påverkar tror jag att golvspelandet ger en bitter eftersmak. Tragiskt att folk faktiskt ser värmen som något att fira.

  • Golf…
    Hört talas om HappoDammo Ratio?
    Det är Gifford Pinchot som uttrycker det så.
    http://www.pinchot.com/2010/02/the-happodammo-ratio.html
    Citat. ”As I put them back on, I realized that we had had a very happy afternoon and done a tiny fraction of the environmental damage done by a typical afternoon of golf followed by a dip in the club pool. No bulldozers were used to make the Linnaea course. No trees were cut down; no sand hauled in; no pesticides, herbicides or fungicides or irrigation were used. I guessed that we had achieved at least the same level of happiness with less than one thousandth of the environmental damage.”

    Själv är jag helt för en skönare och lyckligare tillvaro men golf gör mig ungefär lika lycklig som Vattenfalls affärer i Tyskland.
    Prylar gör mig inte lycklig. Satte upp ett par solcellspaneler igår, det förenar prylar, nytta och nöje för min del, men inte blir jag lycklig.

    Klimatförändringarna påverkar golf som allt annat, en del kan spela mer golf tack vare ökad temperatur medans andra får mindre tack vare ökad nederbörd och åska.

    På tal om Arktis, isutbredningen den 28:e.
    http://s7.postimg.org/c5hp28pvf/ASIE.png

  • Äntligen en tidig vår!
    Brukar önska detta varje år, men i år kanske det blir verklighet! Skriver f ö dessa rader medan snöflingor far i luften utanför fönstret, där vinden viner och tempen är max plus 1 grad.
    Just nu råkar det vara varmare än ”normalt” i södra delen av vårt land, men har ni glömt den osedvanligt kalla perioden som drabbade Sveriges nordligare delar tidigare denna vinter?
    Ni, som på dessa sidor ojar er över att klimatet förändras: När har det inte gjort så?
    När kan vi få ett avspänt samtal ang ”klimatet” och dess variationer? När skall den starkt politiserade klimatdiskussionen få en saklig innebörd?

    • När förnekare slutar låtsas att det regnar
      och inser att det är människan som gör att klimatet varierar utöver dess i övrigt normala variationer, samt att detta kommer att påverka naturen och våra samhällen i grunden.

    • Anders Mohlin, tycker du skriver en spänd politiserad åsiktskommentar utan att bidra med saklig innebörd.

      Det finns ingen klimatdiskussion i den mening du avser men på vår svenska klimatskam får man politisera hur mycket som helst utan förankring i vare sig vetenskap eller verklighet.

  • Att det är klimatförändringar råder det inget tvivel om. Jag har trots allt under mina 45 år sett det med egna ögon. Att jag dessutom kan ha fikon och olivträd på friland på Hammarö i Värmland, borde om något vara en ögonöppnare. Det har inte varit möjligt här uppe och för ett par decennier endast möjligt i Skåne, men mycket få undantag.
    Förra veckan var jag nere på Lanzarote och passade på att prata lite med personalen på hotellet. De berättade att de senaste 3-5 åren har det blivit märkbart kallare på vintern och även en del på sommaren. Alltså blir det varmare här och troligen kallare där. Det var rejäla stormar på iberiska halvön och på väg hem var norra Spanien helt täckt av snö. Enligt spansk TV var det en halv meter snö i bland annat Barcelona. Det hör inte precis till det normala. Något håller helt enkelt på att förändras.
    Det här är något som vi verkligen bör ta på allvar. Visst, en del säger att det är kul att vi äntligen får det varmare här i Sverige, men när vädret spårar ur i andra delar av världen med exempelvis missväxt som följd är det inte långt till folkvandringar och krig. Vår civilisation är snart på upphällningen om vi inte gör något.

    • Intressant. Ja, det bör ju som jag skrev tidigare vara så att om det blir varmare på ett ställe så bör det bli kallare på ett annat. Globala tempstegringen är ju så långsam, <1 grad på 100 år, < 1 hundradels grad/år, så det kan ju inte plötsligt bli varmare på hela klotet.

    • Härligt! Då kanske befintliga isar fryser på igen. Skidåkning är kanske inte att hoppas på. Fast för två år sedan var bästa skidåkningen i mars till början av april. Än är inte hoppet ute! 🙂

  • Nä jag hoppas innerligt att det inte blir någon kyla mer i vinter . Nu har snön smält bort även i Småland (syd svenska höglandet) finns bara små högar kvar underbart. Om du vill åka skidor kan du åka till Lappland hoppas isarna på sjön försvinner snart då blir vindarna mer ljumma . Till alla tokstollar som gillar snö o kyla, det är inte över än vi får nog en släng till av eländet innan det är slut.( jag hoppas vid gud att jag har fel,) mer sol o värme och lite ljummet vårregn och sedan en härlig vår och en skön sommar. Ungefär som 1989 då var det härligt

    • Lennart, ”eländet” du pratar om hann ju knappt börja i år så hur ska vi då kunna riskera en ”släng till”?
      / Tokstollen

  • Svar till Lasse H . kan inte säga på rak arm om sommaren 89 var bättre än fjolåret . Men Maj o Juni var varma de året . Sen vet jag att det var en riktig värmebölja i Juli med tempraturer en bra bit över 30grader . Varför jag minns det ? jo var i Italien just då och där åskade o regnade det nåt fruktansvärt i ett par dagar. Gissa om många hade roligt åt mej o min familj när jag ringde hem o sa hur det var. Inget är som den sanna skadeglädjen eller hur

  • […] Enligt klart.se bloggen så är våren 5 veckor tidig i stora delar av Sverige. Det är mycket ovanligt, tydligen och nu är det dags att bli orolig. Även om jag själv är oroad över klimatförändringarna så ser jag det än så länge som något tacksamt när vintern är kort och mild, våren kommer tidigt och vi slipper snö som jag nämnde ovan. Tyvärr har jag inga fotografier på vårtecken här i Växjö, eftersom jag inte sett några men så fort dem kommer så lär jag fota en hel del så håll utkik! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *