Tropiska cyklonen ”Marcia” slår till mot Australien

Tropisk cyklon Marcia

En kategori-5 orkan med vindstyrkor på 280 km/h har nyligen dragit in över Yeppoon i Australien. Havsnivån beräknas höjas med ca 3 meter förutom de mycket kraftiga vindarna.

”Hundreds of Yeppoon residents take shelter at evacuation centres as Cyclone Marcia heads south, bringing heavy rain, powerful winds and flooding.”

Tropisk cyklon Marcia

Grafik från Nationella vädertjänsten i Australien, BoM.

Det är mycket ovanligt med en så kraftig cyklon så pass långt söderut i Australien.

Länk till direktbevakning från Brisbane Times.

I takt med att cyklonen kommer in över land försvagas den. Detta då den inte längre föds med energi från det varma havet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Du borde ha skrivit att ”Marcia” var en kategori 5 ”Severe tropical cyclone” enligt det australienska systemet som skiljer sig från Saffir-Simpson skalan, dvs den skala som USA använder i Atlanten och delar av Stilla havet.
  Marcias högsta medelvindhastigheter beräknas ha legat på 205-215 km/h och hamnar då på gränsen mellan en cat 3 och 4 på Saffir-Simpson skalan.
  Försök inte att undanhålla information och förvirra folk Martin! Kanske har du något eget intresse av att framställa saker värre än de är pga din övertro på det s.k klimathotet?

  • Mattias, det där var ett fult och obefogat påhopp, och bortsett från Marcias medelvindhastighet inte en siffra rätt. Om du ska jämföra, lär dig då att skilja på 1 och 10 minuters medelvind, vindbyar, knop, miles/h och km/h.
   Jag kan inte se något annat än att Martin varit korrekt med informationen medan du själv avslöjat dig som klimatskeptisk dåligt påläst åsiktspolis 🙁

   • Martin skrev att Marcia var en kategori-5 orkan med vindar på 280 km/h, vilket är missvisande.
    Han borde dels angett att det rörde som en kategori 5-cyklon på den australiensiska vädertjänstens (BOM:s) skala. Normalt graderar vi ju tropiska cykloner enligt Saffir-Simpson skalan, som används av NOAA mfl. Det är också denna skala man går efter när man pratar om tropiska orkaner i Atlantiska bassängen samt Stilla havets Ö del.
    Vidare borde Martin inte blanda ihop byvind med medelvind, eller var har han fått siffran 280 km/h ifrån? Han anger ej om han menar medelvind eller byvind, vilket man självklart bör göra om man är en meteorolog.

    Sen kritiserar du Olle R mig på högst oklar grund. Vilken siffra syftar du på när du påstår att jag inte har en ”en siffra rätt” ? Det tycks snarare vara du som har problem med att skilja på olika hastighetsenheter?
    Man kan mäta medelvind på 1 min eller 10 min ja. NOAA mäter på 10 min, JMA och BOM 1 min.
    Det var därför jag skrev 205-215 km/h medelvind. Jag borde kanske ha angett att det var 10 resp 1 min medelvind.
    Snarare du som är dåligt påläst och antagligen Martins fanboy, eftersom man inte får komma med högst befogade invändningar. Du är bra på att kasta sten i glashus Olle R.

    • Vad är det som säger att ”vindstyrka” måste syfta på medelvind? Vad är det som säger att amerikansk orkanklassificering har monopol i hela världen?
     Varje normalbegåvad person som läser de länkar som Martin presenterar finner snabbt att det rörde sig om byvindar ( den mest destruktiva kraften) på upp till 295 km/h. Likaså kan man på BoM :s sida , FAQ definitioner punkt 2, läsa om den australiensiska klassificeringen jämfört med den amerikanska. Den normalt figurtolknings- och räknekunnige kan snabbt konstatera att Marcia låg på ca 4,75 på den amerikanska skalan , eller en klar femma på den australiensiska. I övrigt bör man tänka på konverteringsfaktorn på 0,871 mellan 1 och 10 min medelvind.
     Så återigen, Martins beskrivning var korrekt, medan du Mattias jiddrar på ett tendensiöst, illvilligt och felaktigt sätt..

     • Det borde som sagt framgått i Martins blogginlägg att det rörde sig om en kategori 5 -cyklon på den australiensiska skalan och att 280 km/h rörde sig om byvind.
      Jag tror de flesta som läser här inte är så bekanta med att det finns olika skalor och mätmetoder. De flesta är i så fall mer bekanta med Saffir-Simpson skalan med orkankategorier 1-5.
      se länk http://www.nhc.noaa.gov/aboutsshws.php

      Självklart har du rätt i att byvindstopparna ger mest skada men byvinden ingår eller definieras ej officiellt på Saffir-Simpsom skalan.
      Hur du kan få fram att Marcia var en kategori 4.75 vet jag inte. 10 min medelvinden låg ju på 205 km/h, vilket är en stark 3:a strax under gränsen till 4:a
      Även om vi räknar med 1 min medelvind på 215 km/h så hamnar vi på en svag 4:a på NOAA:s skala.

      Jag tycker Martins artikel var ofullständig och lite missvisande. Det blir mer som sensationsjournalistik istället för meteorologi.
      Det hade räckt med att skriva kategori 5-cyklon enligt den australiensiska skalan.
      Jämför det med att skriva en artikel om att temperaturen i Washington D.C just nu är hela 32 grader, utan att skriva att det gäller Fahrenheit och inte det som vi är vana vid, Celsius.

     • Mattias, i direktrapporteringen från Brisbane Times var den högsta uppgivna byvinden 295 km/h vilket motsvarar ca 210 km/h i 10 min medelvind. Här, http://www.bom.gov.au/cyclone/faq/index.shtml#definitions under punkt 2 kan man jämföra och läsa av mot olika skalor. 295 km/h i byvind kan man läsa av direkt som ca 4,75 på amerikanska orkanskalan. Alternativt kan man läsa av det som 130 knop i enminutsvind, alternativt dividera 210 km/h med 0,871 som ger 241 km/h i enminutsvind, sedan läsa av dessa värden på din NOAA- länk, vilket också ger ca 4,75 på USA-skalan.

      Det kanske är så att det är en annan ”orkankultur” i Australien än i USA för medierna verkar oftast använda sig av byvinden och inte medelvinden när de uttalar sig om vindstyrkan.
      Själv känner jag mig inte bunden till amerikanska normer när det gäller orkanrapportering. Det är helt OK om Martin exempelvis skulle ange stormskadorna i miljoner Australiska dollar och inte US-dollar, särskilt om orkanen härjat i Australien 😉

 • Så här ser skalorna ut i jämförelse.
  http://www.bom.gov.au/cyclone/images/faq/category-comparison.png
  Det var faktiskt två cykloner, Marcia och Lam.
  http://www.bom.gov.au/fwo/IDY00030.201502191200.png

  Via Brisbane Times.
  http://www.brisbanetimes.com.au/queensland/cleanup-begins-as-excyclone-marcia-weakens-and-heads-south-20150221-13kumf.html
  Förutom förödelsen och den där sharknadon(?) så fanns det vissa som surfade… 😮

  Om man är intresserad av skadorna efter så kan man läsa hos Weatherzone, det finns massor. Här ett exempel.
  http://www.weatherzone.com.au/news/tropical-cyclone-marcia-downgraded-to-tropical-low-small-towns-facing-evacuations-as-more-rain-hammers-south-east-queensland/245538
  Citat Ms Palaszczuk promised to send the Army to help communities to rebuild.
  ”What we are seeing here is complete and utter devastation – it has been absolutely horrific what these people have gone through,” she said.
  ”If you look at the devastation, people have lost roofs, they’ve lost possessions, but they haven’t lost their hope.”

  Men visst, det har inte varit en rekordsäsong och inte blev det en ny Yasi, som gick längre norrut 2011. Men Mars och April återstår…
  Det kommer större cykloner, om inte i år så framöver i takt med varmare vatten.
  Med tanke på hur det ser ut efter Marcia så tycker Australien har en bättre indelning på sin skala jämfört mot Saffir-Simpson. Får jag rösta så skulle jag ta ner storleken på kategori fem lite och lägga till en kategori sex.

 • Hej, undrar varför eller om det finns någon specialblogg/sida här som VM väder prognoser för Falun.
  Vore väl av mer intresse än Golfväder…………… Tacksam för ett svar