Decemberkyla

Av John Pohlman

Årets julmånad har inletts med vinterväder i hela landet och det kalla vädret ser också ut att fortsätta minst ett par veckor till. Kan det kanske bli rekord om det består månaden ut?Om man letar efter de kallaste decembermånaderna under de senaste 110 åren får man fram två årtal som utmärker sig särskilt. För Svealand och Norrland är det 1915 och för Götaland 1981.

År 1915 tog kalluften befälet redan i slutet av oktober med rekordlåga nattemperaturer i Svealand. I november sattes nya rekord i nattkyla på en del håll i Lappland. Det var sålunda väl förspänt för en kall fortsättning och det blev också den kallaste decembermånaden i praktiskt taget hela norra och mellersta Sverige. Flera platser har också sina kallaste decembernätter 1915. Den 22 hade man i Stensele -45,5 grader och i Sveg -41 och den 26 var de -42 i Karesuando. Särna var kallast i Svealand med -42,5 grader den 22. Stockholm hade -21. Det var den 22-23 även extremt kallt i norra Götaland med lokalt ner mot 35 minusgrader i Västergötland, Östergötland och Småland. Göteborg hade -20 grader.

År 1981 drabbades södra Sverige i slutet av november av två kraftiga stormar med bara några dagars mellanrum. Efter ovädren drog kalluft ner över hela landet och större delen av Götaland fick sin allra kallaste decembermånad. Många platser har också decemberrekord i nattkyla. Till exempel hade Falsterbo som lägst -12 grader, Kristianstad -23, Ronneby -22 och Kalmar -24. I Halland var det 29 minusgrader i Torup och i Halmstad -23.

Låt mig nu i dessa dagar påminna om det svenska köldrekordet på 53 minusgrader i Malgovik i  södra Lappland på självaste Luciamorgonen. Tilläggas skall dock att den avläsningen skedde privat men termometern kontrollerades i efterhand. Bland SMHI:s väderstationer har Hemavan köldrekordet för december med 48,9 minusgrader dagen före nyårsafton år 1978.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

  • Hej John.
    Jag bor kustnära i blekinge, och här brukar
    det alltid stämma Anders braskar jul slaskar.
    I år braskade Anders aldeles förfärligt med
    en dygnsmedeltemperatur på – 7 grader. Den
    kallaste dagen i höst. Jag har för mig att
    1989 var mycket kall till Anders dagen (30 nov)
    minus 20 jönköpingsflygplats. För att sedan
    bli mycket milt till jul. Efter det blev hela
    vintern 1990 mycket varm. Jag hoppas på samma som
    1989 att vi har kallt 10 dagar till och att det vänder på Tomas dagen den 21 dec för att sedan hela
    vintern 2011 blir varm.

  • Hej!
    Hur kommer det sej att Snödjupet minskar när det inte ens är + grader? T.ex för några dagar sedan så var det runt 50cm och nu när det har vart riktigt kallt så har det minskat till Ca 40cm, vad beror det på?

    Martin säger: Det mesta i snön är luft. När flingorna just har landat så är de fluffiga och tar plats, men efterhand så ”sätter” de sig. Snön blir lite mer komprimerad helt enkelt.

  • Vet ni något om det som meteorologer i USA säger, att Januari kan bli varmare här i Skandinavien pga la Nina som kan uppstå för att havsvattnet är kallt vid tropikerna? Är det något ni kan bekräfta?

    Martin: Jag får undersöka vad kollegorna på andra sidan havet sagt.

  • Hej
    Jag undrar också hur de vintrar som börjar så här kallt, typ 1915, 1981, och i år, fortsätter framåt. Statistiskt och erfarenhetsmässigt?

    John svarar: Efter den rekordkalla december 1915 i särskilt Norrland och Svealand dämpades kylan när man gick in på det nya året 1916 och det blev också efter hand milt. Därför blev vintern december-januari-februari sammanlagt nära normal i stora delar av landet. Endast mellersta Norrland fick kallare än normalt.

    Jag kan tillägga att Finlands lägsta novembertemperatur är just från 1915. Sodankylä hade -42,0 grader den siste november.

    Den rekordkalla december 1981, speciellt i en stor del av Götaland, följdes av fortsatt kyla. I januari slogs lokala köldrekord för månaden i bland annat Ljungby med -27,4 grader och Torup med -31,4. Under februari fortsatte vintern med ymniga snöfall i Svealand och sydligaste Norrland. I Stockholm var snödjupet 64 cm och i Gävle 98 cm. Vintern december 1981 till februari 1982 var kallare än normalt i hela landet och i Götaland mycket kallt med rekord i bland annat Halmstad, Jönköping, Kalmar och Västerås.

    Kylan denna vinter drabbade också Danmark. Orten Brande har det danska köldrekordet för december med -25,6 grader den 17.12 1981. Danmarks allra lägsta temperatur uppmättes den 7 januari 1982 i Thisted med -31,2 grader. Båda platserna ligger på Jylland.

    Som du ser Ingemar, behöver inte en kall december innebära fortsatt kyla under resten av vintern. Men erfarenhetsmässigt skulle jag vilja säga att det är vanligare att det blir en lång vinter när den börjar tidigt.

    /John

  • Vintern 1981-82 var kall iallafalli kristinehamn där jag gjorde lumpen då från lucia till jul var det -20-25 grader hela tiden. efter jul var det kallt fram till februari i alla fall.
    Jag och farsan var i början eller mitten av februari i Oslo på skid vm och såg 3milen som Tomas Ericsson vann och då var det redigt sur kallt kommer jag ihåg

  • Hej!

    En liten bagatellfråga.

    Ni skriver att köldrekordet innehas av Malgovik i södra Lappland.Vad säger man i Laxbäcken och Vuoggatjolme om det? Är det samma notering -52,8 grader någon luciamorgon troligen på 50-talet?

    John svarar: Så här ligger det till.
    Den 13 december 1941 uppmätte man i en termometerbur vid Malgoviks folkskola i Vilhelmina 53 minusgrader. Eftersom postadressen för skolan var Laxbäcken förekommer det namnet ibland i samband med köldrekordet. Men Malgovik är rätta stället.
    Vid den extremt kalla februari 1966 avläste man den 2 vid SMHI:s meteorologiska station i Vuoggatjålme -52,6 grader. Då det mättes vid en officiell station brukar man sätta detta värde som det svenska köldrekordet, men ofta tillsammans med en fotnot om Malgoviks mätvärde.
    /John

  • Idag var det blask i Lidköping, isen kom fram och man halkade fram :S

    Nu ser det ut som det ska bli kallare igen, får hoppas det sandas bra. förresten.. kul du skriver John ..det uppskattas =)

  • Jag har också hört någonstans av både amerikanska och norska metereologer att denna kyla är tillfällig och att januari skulle bli 1-2 grader varmare än normalt p. ga den rådande la Niña.

  • Intressant! Jag har relativ gott minne och kan bekräfta kylan både 1978 och 1981. Nyårsafton 1978 hade jag varit på fest och när jag kom till mitt föräldrahem fram på småtimmarna, så hade låset frusit igen. Jag fick inte in nyckeln! Jag ville inte väcka mina föräldrar i onödan. Till slut lyckades jag lirka upp källardörren och tog mig in där. Jag minns att jag kollade termometern och den visade på -30 grader. Mycket för de breddgrader jag befann mig på. Det var nog det kallaste jag upplevt så långt i mitt liv.

    1981 kommer jag också ihåg, då jag bodde i en dragig studentlägenhet som låg på marknivå. Dörren var inte ens tät undertill, så varje morgon hade jag en lite snödriva innanför dörren! Men man var ju ung och frisk, har aldrig haft lätt för att frysa, så jag brydde mig inte så mycket!

  • Hej John!

    Från NV Skåne. Litet extrema vinterförhållanden har uppstått litet då och då. Eftersom jag sedan 1975 producerar grönsaker i växthus, finns det minne av några särskilt extrema förhållanden. Jag tror det var vintern 78-79, då det Nyårsafton var -15 grader och blåste 15 m/sek. Omöjligt att hålla acceptabel värme i bostadshuset, hade 15 grader. Växthusen stod inställda på frostfritt, men det gick åt ganska mycket olja under dessa förhållanden. Den värsta jag upplevt, var januari 1987, då temeperaturen föll till -25 grader i Viken. Fick sova i anslutning till ”pannan”. Vi eldade med stenkol på den tiden. Sen blev det ingen sommar och detta i hela Europa. Grönsaksproduktionen, i synnerhet den fältmässiga, slog alldeles fel. Men priserna skyhöga. Har som måttstock.Att börjar Öresund frysa till, kan vintern bli lång. Sundet har inte frusit till ännu.

  • Och ni snackar om global uppvärmning…struntsnack!

    Martin svarar: Jag rekommenderar att du läser några av de tidigare bloggarna och kommentarerna.

  • Vädret var bättre förr när John höll i väderrapporterna (ha ha) saknar dig i TV John du var suverän snacka om TV personlighet det var en fröjd att kolla vädret oavsett vilket det skulle bli.
    //Tommy.

  • Så här har decembervädret tett sig de senaste åren:

    Dec 2006: Milt och regnigt, med översvämningar och kraftiga regn längs Västkusten den 1-16. En grön jul i nästan hela landet.

    Dec 2007: Milt decemberväder, särkilt i norr. Inledningen började med snöfall, därefter med töväder med den högsta temperaturen i Nikkaluokta följt av den näst grönaste julen någonsin.

    Dec 2008: Mild inledning med vårflod i söder. Milt till den 19, därefter högtryck i söder och lågtryck i norr. En vit jul i nästan hela landet, i söder i form av rimfrost. Oväder till den 31.

    Dec 2009: Höstlik inledning med höga vattenflöden och solfattigt väder till den 10. Därefter omslag till kallgrader den 13-15 med s.k ”snökanoner” från havet följt av en vit jul i hela landet för första gången sedan 2001.

  • Mycket intressant läsning, i synnerhet då vår dotter Annalill föddes denna vinterrekorddag 17 december 1981 – i Norra Götaland!!! Hälsningar Bibi Linde

  • December 2011 var ovanligt milt över hela Sverige,med mycket regn,hård vind,och det milda vintern fortsatte in 2 veckor på det nya året 2012,och de 2 sista veckorna i januari 2012 kom vinterkylan med besked,och då var det ner mot 40 minusgrader uppe i Nikkaloukta den 30 januari,och nu i februari så har kylan hela Sverige i sitt järngrepp,och natten mot söndag uppmättes 26 minusgrader i Hagshult i Småland,och 28 minusgrader i Horn i Östergötland,och i Naimakka hae man ner mot 42 minusgrader,och en sån kall start på februari har man inte haft sedan 1982

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *