Halo kring vintersolen

Av Martin Hedberg

Många Stockholmare har idag uppmärksammat det optiska fenomenet Halo. Det bildas en ljus ring kring solen och två intensivare ljuspunkter på var sida om solen.

Halo över Källtorpssjön i Nacka

Halon bildas genom att solens ljus bryts i små iskristaller i luften. Att det bildas två intensivare områden på var sida om solen beror på att iskristallerna till största delen är orienterade ”liggandes”. Det är som små tunna nålar som sakta faller genom luften. Aerodynamiken kring dem gör att de orienterar sig horisontellt.

Att det finns iskristaller i luften beror på att solen startat en smålskalig konvektion i lätta stratusmoln (låga tunna dismoln) eller att de bildatas direkt ur övermättad luft. Iskristallerna faller ut som mycket lätt snöfall. Att de är så tunna  gör att de rör sig mot marken mycket sakta och ”hänger kvar” i luften.

Det är givetvis rimligt att anta att det idag bildats halo även på andra platser i landet. Liksom det förekommit tidigare under vintern och kommer att hända många gånger igen i vinter. Det är lika vacker var det än förekommer. Kanske allra vackrast när det är hemma och man känner igen sig.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Martin här. Kom på att en inte oväsentlig del av de iskristaller som givit upphov till halofenomen i Stockholmsområdet under dagen kan komma från snökanonerna på Hammarbybacken.

 • Läste i lokaltidningen att snökanoner håller på att laddas upp ute på Vänern. Finns det en stor möjlighet att snön vräker ner någon gång inom dom närmaste dagarna i Trollhätte område?
  Vi har ju redan väldigt mycket snö för att vara så här tidigt på året här i Trollhättan, men det skulle inte sitta fel om det kom någon halvmeter igen 😉

  Martin svarar: Obs, det är en annan form av snökanoner än de jag beskrev i min kommentar ovan. Och ”laddas upp” är väl snarare ett journalistiskt grepp än en beskrivning av verkligheten. När naturens ”snökanoner” ”laddar upp” så kommer det snö inom någon timme, det skulle vara den konvektiva process som föregår själva snöfallet. Det kan mycket väl komma mer snö, men har ni inte nog redan?

 • Men är det inte detta som kallas bisolar?
  Eller vad är skillnaden mellan halo och bisolar.

  Förklara också`”vertikala ljuspelare” då de också är brytningar i iskristaller.

  Martin svarar: Vertikala ljuspelare orsakas av reflektion av ljus i iskristaller. Alltså att iskristaller, antingen i form av ”plattor” eller ”stavar” reflekterar solljus på sin yta, som en spegel. Då de som tidigare nämnts faller ”liggandes” så kan de skapa pelare ovanför solen. Detta fenomen syns tydligast när solen står lågt.

  Halon bildas genom att ljus bryts inne i iskristallerna, de fungerar som prismor. Iskristallerna är sexkantiga med parallella ändar och vinkeln mellan solen och halon kan antingen vara 22 eller 46 grader. Tänk dig en avsågad bit av en blyertspenna, men av is och bra mycket mindre.
  Halon med 22 graders vinkel till solen bildas efter brytning igenom två av de sexkantiga ytorna. Halon med 46 graders vinkel till solen bildas genom att solens ljus bryts genom en av de sexkantiga ytorna och en av de ”avsågade” ytorna.

  Halo bildas som sagt var när solljus bryts i iskristaller. Dessa iskristaller kan finnas antingen nära marken (som i fallet som beskrivs i bloggen), eller i cirrusmoln, omkring tiotusen meter upp i luften. Det är inte alltid som iskristallerna är så homogent fördelade att halon utgör en cirkel inklusive de intensivare ljuset på var sida om solen. I synnerhet när halon bildas i cirrusmoln så uppstår det gärna bara de kraftigare bisolarna, men inte själva cirkeln runt solen.

 • Syntes fint hemma hos mig i Solna också. På min bild blev solen fyrkantig, såg kul ut.

 • Såg dessa här i Kungälv också. Fick dock inga jättebra bilder på det, men ändå väldigt fräckt! 🙂

 • nu är lyckan om snön tar en paus, det är lite väl mycket av det goda nu. Jag är slutkörd inom kort, plogat och sandat i 40 timmars pass, sova gör man 1 timme och sen på det igen. och ändå kommer det bara mera.
  En vecka utan snö skulle sitta fint just nu.

 • något som inte framgår av vare sig bilden eller texten är att brytningen även kan ses ovanför solen, dvs 3 stycken extra ”solar”. jag erfarde detta själv när det var halo dags för runt en vecka sen. kan till och med visa bild, för den som vill argumentera.

  Martin svarar: Du behöver nog inte argumentera för din sak. Någon timme efter att jag tog bilden ovan så inträffade det även här. Det hänger som sagt var på hur iskristallerna är distribuerade i luften. Vid tillfället för bilden så hade jag inte tillräckligt med iskristaller ovanför (eller under) siktlinjen mellan mig och solen för att pelare eller extra solar ovanför (eller under) skulle synas.