Som påpekades av ”Trötter” så har även vi vi Sverige fått slut på färger för att markera värme.
Det blev en stor nyhet när Nationella vädertjänsten i Australien tvingades införa nya färger under värmeböljan för två år sedan. Då handlade det om absolutvärdet av temperaturerna som passerat +50 grader Celsius och att färgskalan som indikerar temperaturer ”tog slut” med färgen mörkröd vid +50. Man löste det genom att lägga till vinröd och rosa för temperaturer över 50 grader.
Grafik från SMHI samt The Guardian.
Här hemma i Sverige har vi en blekare variant av samma problem. Nu handlar det om den relativa avvikelsen. Dvs hur mycket varmare, eller kallare, är det jämfört med den för årstiden normala temperaturen.
SMHI:s skala räknar hela grader och sträcker sig +/- 10 grader. Men som synes så räcker den inte till.
Vid ett par dagar hittills under 2015 så var det för varmt för att skalan skulle kunna illustrera temperaturavvikelsen. (1, 2, 3, 7, 16, 17, 26, 28, 29, 30 januari samt 6, 7, 9, 10, 11, 12, 21 och 24 februari).
Har det inte varit så kallt att skalan inte räckt till under samma tid? Jo ett par dagar, men inte lika många. (Den 12, 19, 20, 21, 22 och 23 januari samt 4 februari.)
Har det här något med klimatförändringar att göra? Låt mig först konstatera att det inte är ett bevis för klimatförändringar. Däremot är det en konsekvens av dem. Det är inte överraskande att det blir fler varma dagar än kalla dagar om man beaktar att klimatet förändras och hur det sker.
Hansen och Sato skrev om detta 2012, bland annat i en artikel på NASA kallad ”The New Climate Dice: Public Perception of Climate Change”. samt i PNAS i en artikel med rubriken ”Perception of Climate Change”.
När det är extremt varmt så är det inte svårt att dra kopplingar till klimatförändringar, men ”extremt varmt” tenderar av naturliga skäl till att inträffa främst under sommaren. Hur är det alla andra årstider? Jo även då kan det vara ”extremt varmt”, men det måste då sättas i relation till vad som är normalt för den årstiden.
Det är det som Hansen och Sato gör. Man illustrerar det med att jämföra vilka temperaturer det brukade vara på en massa platser (alla väderstationer över norra halvklotet), med vad det har blivit.
Man räknar avvikelsen i ”standardavvikelser” eller normalfördelning. Det kan användas som ett mått på sannolikheten för hur vanlig en företeelse är. Se mer på Wikipedia. Ca 70% av händelserna inträffar inom +/- en standardavvikelse. 99,74% inträffar inom +/- tre standardavvikelser.
Det visar sig att det som var extremt ovanligt under perioden 1951-1980, temperaturer tre standardavvikelser bort, numera (2001-2010) inte alls är ovanligt. Sannolikheten för extrem värme har gått från 0,13% till 10% (det vinröda fältet till höger under grafen).
Det skall därför inte vara förvånande att vintern är varm, att våren kommer tidigt eller att sommaren kan bli het. Men vi behöver uppdatera väderkartorna med relevanta färger för att illustrera detta
/Martin
Hur kommer vädret var om hundra år tror du.
Känns som om palettproblemet är av underordnad natur ändå.
Hur många och hur ”extrema” dagar behövs innan politiker och företag börjar titta på katastrofplanerna? Hur stora klimatförändringar behövs för att folk ska lyfta blicken från bilens vindruta?
Jämfört med AGW så är det givetvis underordnat. Men det vore väl kul att se någon skillnad över +10°C?
Temperaturen här är inte det värsta, det behövs uppebarligen precis hur många extremer som helst eftersom våra ledare hellre satsar på ökad tillväxt och konsumtion samt stödjer Vattenfalls brunkol i Tyskland, samtidigt som Jakobshavn kalvar mitt i Februari, Helheim har tredubblat sitt flöde och Arktis knappt har någon flerårsis kvar. Det är snart isfritt sommartid där uppe.
Pine Island Glacier på Antarktis ska snart kalva igen, tidigare tog det decennier, nu ett par tre år. Den ligger ett par kilometer under havsnivån och kommer inte att sluta, snarare accelerera än mer framöver.
Vet du varifrån kylan kommer just nu? (21 april) Solen är jättehet men atmosfären jättekall! Förstår inte det här vädret just. Bor i Örebro.
Det är vår och väldigt låg relativ luftfuktighet just nu som får det att kännas kallare, hade själv igår 26%, förra året den 27 April 19%.
Annars så är det varmare än normalt nu.
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvvDay&yr=2015&mon=04&day=20
När förändringen går så snabbt så att inte färgskalan räcker till är väl den enkla lösningen att uppdatera referensperioden varje decennium. Just nu borde alltså SMHI m fl använda 1981-2010 som jämförelse och inte ligga kvar på 1961-1990.
Jag tycker det är enklare och bättre att behålla referensperioden och utöka skalan.
Martin skrev lite om det där tidigare, det är svårt nog för vissa (läs kommentarerna).
http://martinhedberg.se/darfor-har-man-1961-1990-som-referensperiod/
F.. också.. det går inte så bra detta ju.
Det som de flesta inte har klart för sig är att om en viss gräns överskrids , ja då kör allt på som tusan på alla kanaler i fel riktning.
Och om det gör det , finns inte något som tyder på att det skulle stoppas därefter.
Vår fina hälsosamma roliga och sköna värld den kommer ej åter i så fall någonsin .
Att denna planet skulle få en chans till att få allt på plats och att syre och vatten skulle komma i balans igen finns inte på kartan.
Detta är paleontologer som varnar för .. det är en oerhört hård tanke men inte desto mindre värd att ta till sig så man har lite realism med in i debatten och ej naiva överdrivna mys pys tankar pga mentalt självförsvar , skuld , medveten okunskap etc.
Även om kartan visar att temperaturen är hög i Australien, kommer det här landet att bränna kol fler decennier från och med nu och kommer att förorena atmosfären och miljön som förut.
http://www.alternative-energies.net/for-more-decades-since-now-australias-main-energy-source-remain-the-coal/
Då är vi helt körda, men vi borde rensa framför egen dörr och tvinga Vattenfall att lägga ner sina skitiga affärer i Tyskland, som släpper ut mer än Sverige.
Vattenfall har under femton år pratat om en färdig lösning till 2015 och nu är det 2015…
Ta smällen och lägg ner nu. Ju längre de väntar desto dyrare blir det för oss alla.
Istället försvarade vår statsminister nyligen fortsatt verksamhet i SR. Blåögd eller blåljuger? Kombination? Om han enbart är blåögd så finns botemedel.
Oskarshamn noterade 18,7°C igår.
Fräsigt.
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/ttdk_150308.gif