Patetiskt och roligt argument från ”klimatskeptikern” James Inhofe

Senator James Inhofe

Senator James Inhofe har gjort sig känd som klimatskeptiker. Han missar sällan en chans att ifrågasätta forskare och politiska motståndare i sin mission att ”bevisa” att klimatet inte förändras. Och om det trots allt skulle förändras så är det i alla fall inte orsakat av oss människor. Och skulle det mot förmodan vara så att det förändras till följd av oss människor så är det i alla fall inte så farligt. Och skulle det visa sig vara farligt så är det i alla fall för sent att göra något åt det.

Nåväl, trots att han blivit motbevisad hur många gånger som helst så ger han inte upp. Han tar varje tillfälle att plocka upp ett halmstrå, eller snöboll, som stödjer hans teser. I och med att han är senator (Republikan och ledamot av USA:s senat från delstaten Oklahoma) och därmed har både makt och ett visst legitimt inflytande så har han blivit en förgrundsgestalt för många andra ”klimatskeptiker”. Eller skall vi säga ”förnekare”, för det är ju trots allt det det handlar om.

Hans senaste argument, från i torsdags, bjuder till en del skratt och visar att han helt och hållet saknar såväl distans till sin egen förmåga till slutledning som till sina åhörares intellekt.

Jag har hört många konstiga argument från klimatförnekare, såväl vanliga lekmän som folk med fina titlar och positioner. Men Inhofe tar priset. Han plockar upp en snöboll, tillverkad av snö utanför senaten, och anför det som ett argument mot att 2014 noterades som det varmaste året hittills. Typ: ”Ni säger att forskare visat att 2014 var det varmaste året hittills. Men jag har en snöboll här! Alltså de måste ha fel.”

Det är så patetiskt att det saknar motstycke. Inte ens den bästa satiriker hade kunnat göra det lika bra.

Det kan vara svårt att bemöta någon som kommer med absurda argument. Man vet liksom inte var man skall börja eller utgå ifrån. Men Senator Sheldon Whitehouse (Demokratisk ledamot av USA:s senat från Rhode Island) gjorde ett bra jobb. Sansat och retoriskt elegant.

”…So you can believe NASA and you can believe what their satellites measure on the planet, or you can believe the Senator With The Snowball…”

”…You can either believe the United States Navy, or you can believe the Senator With The Snowball…”

”…Every major American scientific society has put itself on record — many of them a decade ago — that climate change is deadly real. They measure it, they see it, they know why it happens, the predictions correlate with what we see as they increasingly come true…”

”…So, you can believe every major American scientific society, or you can believe the Senator With The Snowball.”

Välformulerat och elegant.

Se den välformulerade repliken från Sheldon Whitehouse nedan eller läs den på Crooks and Liars.

Klimatförnekarnas argument tar sig allt lustigare uttryck. Men det är riktigt underhållande att lyssna såväl på dem som på replikerna.

Samtidigt är det riktigt skrämmande att män som Inhofe, som uppenbarligen saknar något väsentligt när det gäller slutledningsförmåga, sitter i maktens högborg och har stort inflytande över politiska beslut.

/Martin

                        

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Inhofe får flytta till Arktis, nääära nordpolen. 😉
  Angående Arktis så har påfrysningen inte ökat nämnvärt, utbredningen den 1:a Mars är 820000km² under medel för första decenniet på 2000-talet. Det är en rekordlåg påfrysning i Arktis nu och kurvan 2012 stack iväg uppåt vid den har tiden, men det har inte 2015 gjort.

  https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

  Som det ser ut nu så har vi snart ett nytt bottenrekord i September, frågan är om det kan ske redan i år? 😮
  Det vore en knall, framförallt otrevligare än Inhofes snöboll.

  • Februari månad ser ut att tom kunna landa som nummer två efter Februari 1998.

   Nästan läskigt eftersom vi inte haft en riktigt återkopplad El Nino än, det var ett monster 1998… Väntar fortfarande på nuvarande. Den kommer.

   • Ja, reanalyserna för februari visar 0,07 grader upp jämfört med januari, så det lutar definitivt åt en andraplats efter februari 1998. Jag tror att årets vinter har chans att bli varmast hittills i en del mätserier, t ex JMA

    • Jo det ser ut så, men det finns en liten möjlighet till tredjeplats pga den där dippen på slutet. GISS har DJF 2007 som klar etta. Men det spelar ingen roll egenligen, de sista löpande tolv månaderna M-F blir ruskiga. Och värre blir det, någon gång måste atmosfären återkoppla när det gäller El Nino.

     De som vill exploatera Arktis måste jubla högt med tanke på havstemperaturer, utsikterna för El Nino samt hur isen ser ut just nu. Det säger poff där uppe snart.

   • Isen i norr lär inte tillväxa under kommande vecka. Enligt CCI:s prognos http://cci-reanalyzer.org/Forecasts/ attackeras isen av ett antal stormar både från Atlantsidan och Berings hav. De skickar upp riktigt varm luft till nordpolen, med en anomali på + 20 grader där färgskalan knappt räcker till. Trots detta stannar de faktiska temperaturerna under noll, vilket antyder att den normala temperaturen vid nordpolen är neråt minus 30 så här års.

 • Stackars Inhofe har trots allt kanske rätt i detta: ”Och skulle det visa sig vara farligt så är det i alla fall för sent att göra något åt det.”
  Det är nog en övermänsklig uppgift att stoppa ångvälten fossil energi, som Martin medgivit i många inlägg. Själv försökte jag räkna ut mitt avtryck vg CO2, och konstaterade att jag inte har en chans att nå ner till hållbara värden, trots att jag lever enkelt. Det finns nog ingen radikal lösning på energiproblemet som i tid har hindrar CO2 att nå både 600 el fler ppm. Några radikala förslag, Martin, Trötter, el andra?

 • Jag skulle tro att det finns ett betydande överlapp mellan förnekare av antropogena klimatförändringar och kreationister, speciellt i USA.

 • Läste i tidningen att Wsi har sagt att mars till maj skulle bli mycket varmare än normalt med andra ord så börjar sommarn i mars gott det 2015 blir nog varmare.än normalt. Har läst att det kan vara varmare än normalt 2år på raken utan för den skull skulle ha något med klimatförändringarna o göra. Men nu kommer Martin o.säga att.det är fel o att klimatförändringar inte funnits tidigare.Utan det är bara dom senaste 80 åren som klimatförändringar funnits eller hur Martin

  • Macke ..

   http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4llh%C3%A4nvisning

   Det hade varit VÄLDIGT trevligt om du kan hänvisa till de ställen du omnämner;

   ”Har läst att det kan vara varmare än normalt 2år på raken utan för den skull skulle ha något med klimatförändringarna o göra.”

   Annars blir det ju väldigt lätt att avfärda det du skriver med ett ryck på axlarna..

 • Martin våga ju inte skriva hur denna vinter skulle bli som han bruka göra varje år. Det blev ju inte någon direkt vinter för oss i södrasverige bara någon dag vid jul. Det gjorde inte mig något men för andra vinter älskare blev nog sur. Det är härligt med en snabb vår sedan sommar. Martin varför skriver du att bara för att det är vår så betyder det inte att det kan bli en kallperjod detta är fel det kommer inte o bli några bakslag För det är ju konstartat att mars till maj blir.mycket varmare än normalt. O detta beror på dina klimatförändringar.

  • Jag kommer definitvt ihåg att Martin tippade på en mild vinter.

 • Som vanligt ägnar sig alla (båda sidor) åt att försöka förlöjliga andra debatörer. Jag tror att de flesta accepterar att med ökad CO2 koncentration i atmosfären ökar atmosfärens värmehållande förmåga. Man kan säkert diskutera hur mycket och hur allvarliga konsekvenser. Men som sagt varför chansa.

  Vi är alla lika skyldiga. Sedan Al Gores föreläsningsserie ” An Inconvenient Truth” 2004-2005 har koncentrationen av CO2 i atmosfären fortsatt att öka. Varje månad är ett nytt rekord. Jan 2004 var koncentrationen 375 ppm och jan 2015 var den uppe i 400ppm (se http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/ )

  Trots alla möten och tal har absolut INGENTING hänt och jag ser inget som har ändrat sig nu som skulle innebära att vi bröt trenden. Jordens befolkning ökar i snabb takt och vi är snart 10M och utvecklingsländerna fortsätter att utvecklas materiellt mycket snabbt. De är faktorer som snarare accelererar trenden än bromsar.

  Politiker och överstatligaorgan som FN har nästa alltid varit ineffektiva och verkningslösa. Det ända vi kan hoppas på är att verkningarna av CO2 koncentration ökningen inte är så allvarlig som vi befarar och att världens entreprenör kan komma upp med ny teknologi som kan rädda oss. Men att CO2 trenden skulle brytas snart tror jag inte på.

  • Det jag finner märkligt är att så få politiker och beslutsfattare antigen fattar eller törs säga det som är uppenbart: ”Vi kan inte utvinna allt det kol som finns intecknat som tekniskt och ekonomiskt utvinningsbart”.
   Nej, istället försöker man täppa till läckorna hos slutkonsumenterna. Föga effektivt.
   Det enda verkningsfulla är att begränsa utvinningen av fossilt kol. Ja, jag vet att det är känsligt, men det handlar inte om att stoppa tvärt. Men det handlar om att reglera flödet av koldioxid vid källan. Det är verkningsfullt och det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Men politiskt svårt att genomföra.

  • Tray Lee, om alla accepterat AGW och insett allvaret skulle vi sett dagens utvecklilng inom alternativ energi för femton år sedan, det som används idag är inget nytt.
   Då hade vi sett kraftfulla tag mot kylmedia, olja, kol och Stefan Lövfen hade inte försvarat Vattenfalls kolaffärer i Tyskland som han gjorde nu. Han hade verkat för att lägga ner skiten.

   När det gäller USA och kreationister, som Torsten Schütte kom in på ovan, så är det än mer intressant. Där åker t ex vetenskapshen (nytt ord? 🙂 ) som Katharine Hayhoe runt och föreläser, varför? Hon är kristen och har därmed vissa framgångar med andra kristna som hellre lyssnar på piiiiip som Inhofe pga sin tro. Men hon fick även, senast jag läste om henne, massvis med hatbrev från just kreationister.

   I dag är det så fantastiskt fånigt att vi tom har stora bolag från oljeindustrin som vill se koldioxidskatter, vi har stora ekonomer, stora försäkringsbolag och tom en svart president i USA som är med på banan.

   Nu börjar man (än mer) snacka om geoengineering. Vilket är komplett vansinne, speciellt när det gäller den delen som handlar om att begränsa instrålning, men tydligen har det iaf fått vissa att börja inse allvaret. Om inte människor vill anpassa sig så har vi snart inget annat val och vi byter ut en typ av vansinne mot ett annat.

   Sedan kan man titta på kommentarerna på den här bloggen. Några verkar ha avlägsnat sig numer men ett tag var det ett hysteriskt kacklande så man blev Trötter. 😉 Men jag tvivlar på att de ändrat åsikt, för åsikter har alla gott om tid till. Det hade var bra om alla även reserverade lite tid till att läsa vetenskapliga rön, men det gör de inte ens om de får det serverat.

   Men politkerna har inget folkllgt stöd, de som inser och vill göra något dvs… Själva beviset för det i Sverige är SD med 800000 väljare. Övergången från blå röra till rödgrön röra blev inte direkt bättre. Tittar jag runt mig här hemma så är det ingen som egentligen bryr sig. De sopsorterar möjligen. That’s it.

 • Natten till idag 3/3 kom det 14cm nysnö på Småländska höglandet . Pratade med en som jobbar på kommunen röjer snö bla på vintern . Han var riktigt förbannad på alla vädersajter ingen hade gått ut med några varningar att det skulle komma så mycket snö . Då får de ändå prognoser var tredje timme dyngnet runt . Några cm var vad som nämndes om ens de . Man kan undra om det finns någon som vet något om hur det ska bli, svar: NEJ! Men gapa om hur det blir i framtiden det gör många, gode gud man vet ju inte hur det är från dag till dag . Vet mycket väl att man inte ska blanda ihop väder o klimat men ändå det hänger ihop trots allt . En prognos är ju en prognos visst men någon koll bör man väl ha eller? Tidningarna har ju koll för det är ju alltid kaos på deras sajter vilket trams . Nä du Martin det är inte mycket som fungerar när det gäller väderprognoser det brukar vara fel det mesta . Vi är ju bara i början på Mars så att det kommer mycket med snö än är inget ovanligt våren är som vanligt nyckfull (men oj det kanske är växthuseffektens fel).

  • Det stora problemet är att ledningen (vår tex) vill art vi skall publicera både längre och mer detaljerade prognoser än vad jag som meteorolog kan stå för.
   Det får konsekvenser.

  • Lennart, även här kom lite snö i natt. Att det skulle kunna bli det konstaterade jag själv igår kväll, helt utan en enda meteorolog eller vädersajt. Den försvann fort under dagen givetvis. Vad det gäller min kommuns snöröjning så styrs den nog mer av ekonomi än risken för snö/halka.

   Det är enklare med klimat. Där kan man själv göra en del förutsägelser som novis. Titta på min kommentar ovan om den globala temperaturen för Februari.
   Vänta nu på att de officiella resultaten ramlar in och titta på var Februari hamnar.
   Eller grafen ovan om isen i Arktis, som tappar mer och mer flerårsis och att vi nu ser en rekordlåg påfrysning borde inte innebära en rekordutbredning i September, eller hur?

   Så här ser ”vinterlandskapet” ut i södra Sverige och Danmark enligt Worldview idag, det som syns bakom molnen dvs. Det finns satelliter med bättre upplösning (fritt tillgängliga för alla) men den här är enkel att använda.
   http://1.usa.gov/1GMxqGw

 • Svar till Trötter. Att det skulle bli snö i går kväll 2/3 såg även jag . 14cm är ju ganska mycket på kort tid så jag förstår att de som jobbar med snöröjning undrar varför det inte varnades för snön . Annars varnas det i tid otid. Jag vet inte var du bor men här i Nässjö försvann i alla fall inte snön.

  • Bor inåt landet men dryga 100 meter lägre. Så både du och jag förstod det, men inte snöröjaren som jobbar i Nässjö och borde vara van, med tanke på höjden? 🙂
   Såg via satellit att det var några fläckar kvar över Nässjö.

 • Oklahoma daily, om Inhofe.
  http://www.oudaily.com/opinion/editorials/inhofe-s-snowball-stunt-proves-nothing-but-ignorance/article_1350bc5a-c124-11e4-8a5f-5b066bfe35b5.html

  ”Rather, we see Inhofe’s position of power as the joke. And here’s the punch line: a man known for insisting — despite all logic and proof otherwise — that climate change isn’t real is the chairman of the U.S. Senate Committee on Environment and Public Works. Let that sink in for a second. The guy who childishly tossed a snowball in one of the most prestigious halls of America because he “disagrees” with the fact of global warming is in charge of a committee with ”environment” in its title. If that isn’t irony in its most painful sense we don’t know what is.

  The lack of logic behind Inhofe’s snowball-throwing tantrum is wacky enough to make you want to tear your hair out. Declaring global warming a farce because snow still occasionally falls from the sky is analogous to declaring world hunger solved because you happen to be holding a sandwich. It’s insane. It’s ignorant and a dangerous line of logic from someone in power to help make decisions regarding America’s stance on climate change.”

  Löfven stödde som bekant Vattenfalls koleldande och det rapporterades om, men inte så mycket kopplingarna till AGW och isen i Arktis, man kan fundera över hur mycket vi i Sverige får reda på via vår mediabevakning. Att en oljetanker höll på att gå på grund i Norge är tydligen inte väsentligt? Hittade exakt noll aritiklar via svensk media tidigare.
  http://www.nrk.no/troms/intern-rapport-avslorer_–gresk-oljetanker-naer-grunnstoting-i-nasjonal-laksefjord-1.12220710

  Eller tjafset i Norge med deras miljöminister Tine Sundtoft om var gränsen för iskanten går. Här finns faktiskt en artikel skriven på Svenska, men då på Greenpeace blogg.
  http://m.greenpeace.org/sweden/se/mid/nyheter/blogg/hur-mnga-norrmn/blog/51953/

  ”Bara några timmar efter att Tine Sundtoft, Norges miljöminister, ändrat iskantens läge, annonserade oljeministern att nu var det fritt fram för oljebolagen att buda om licenser för att borra efter olja halvvägs upp till Svalbard och långt förbi den gräns som regeringens miljöexperter har satt. Oljeindustrin önskade sig nya områden, och han gav dom ALLT de önskade sig. Licenserna ligger längre norrut och längre österut än någon gång tidigare i Norge. Inte särskilt diskret jobbat av norska regeringen..”

  Isen i Arktis har nu satt ett nytt rekord.
  https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N
  Den 4:e Mars, 13688997km².
  Om det inte ökar, så kommer den 15:e Februari att stå som max i historieböckerna med 13942060km². Det är i så fall första gången någonsin en vintersäsong inte kommer över fjorton miljoner kvardatkilometer.

  Att det finns skurkar som lobbar för fossilindustrin är en sak, men att världen har ledare som skiter i riskerna, är fullkomligt oacceptabelt.

 • Men kanske de har ett gemensamt , att dagens ’tänk’ kring mänskligt ledarskap är byggt på diametralt motsatta egenskaper för vad som gäller i övriga arter på planeten?

  • ”Eliten” rationaliserar bort långsiktigt tänkande till förmån för kortsiktiga vinster.
   Men vad i hela friden gör alla tokstollar som inte tjänar på det, men ändå förnekar vetenskap, fakta, foton, satellitbilder och mätningar? Försvarar sin rätt att kunna köpa nästa onödiga pryl?
   Tragiskt, om alla enskilda människor tog till sig, så skulle de utan problem kunna flytta på ”Eliten”. Men det är väl kanske så att den självpåtaget intelligenta Homo Sapiens måste köra skiten i botten för att begripa.