Av Martin Hedberg
Utsläpp från kärnkraftverken i Fukushima som skett under natten och fram till kl 14 (svensk tid) blåser inte längre ut till havs.
Det är nu sydostliga vindar vilket medför att eventuella utsläpp i eftermiddag har drivit/driver in över det japanska fastlandet väster och norr om kärnkraftverket.
Det väntas lätt nederbörd i form av regn och snö. Temperaturen i Fukushima är mellan 5 och 10 grader, medan den i bergen i väster är ett par minusgrader.
Jag har gjort modellberäkningar över hur vindarna driver luften under söndagen och 24 timmar framåt i en-timmas steg. Utsläppet har jag lagt på tre olika nivåer, 100, 500 och 1500 meter över kärnkraftverket i Fukushima.
Sedan vrider vindarna.
Utsläpp från och med klockan 19 i kväll fram till klockan 01 i morgon bitti (måndag svensk tid) kommer att driva åt sydväst. Det medför att de kan komma in över Tokyo. En del av denna luften har då varit ute över havet en sväng innan den åter kommer in över fastlandet.
Det tar mellan 7 och 15 timmar för luften att nå fram till Tokyo efter ett utsläpp.
Nu vill jag åter påpeka att det krävs nederbörd och ett par faktorer till för att det skall bli något nedfall av jonisernade strålning från något ”radioaktivt moln”.
För att det skall komma fram partiklar med jonisernande strålning med ursprung i Fukushima till tex Tokyo (det finns många miljonstäder i Japan…) så måste det dels
-ske ett utsläpp i Fukushima
-blåsa på ett sätt som för utsläppet mot Tokyo
-inte regna eller snöa längs med vägen
-regna eller snöa när utsläppet nått fram till Tokyo.
Man måste även fråga sig hur utsläppet sker. Om det är utsläpp av ånga, en explosion eller en brand.
Riskerna med utsläppet är beroende på vad som släpps ut, om det är uran, plutonium (tunga partiklar) eller jod, cesium (lättflyktiga ämnen).
Olika källor har olika halveringstid och det är olika former av strålning, partikelstrålning eller gammastrålning.
Riskerna är dels relaterade till direkt strålning, tex om man får partiklar på kroppen, dels till intag genom livsmedel, tex om nedfallet sker i naturen och man får i sig det genom livsmedel.
Det är alltså rätt så många om-och-men. Det är inte enkelt att avgöra om det föreligger någon risk (eller om man behöver känna oro) bara för att vindarna blåser från kärnkraftverket. Man kanske skall vara orolig även om vindarna inte blåser från kärnkraftverket?
Men något som alla verkar vara överens om är att de som verkligen utsätter sig för risker är de som vistas i kärnkraftverkens omedelbara närhet, i synnerhet de som försöker få kontroll situationen rent praktiskt inom några hundra meters avstånd. Även jordbrukare inom ett par mils radie från kärnkraftverket har anledning att oroa sig.
/Martin
PS. Jag hörde en av journalisterna på SR Dagens Eko i veckan ställa en oavsiktligt (?) retorisk fråga: ”Kan man säga att kärnkraften blir säkrare för varje olycka som sker?” DS.
Är det vanligt att det bildas sådana här lågtryck över Japan eller är det en följd av det kraftiga högtrycket som drar sig bort österut? Är de här lågtrycken stabila eller kommer det att upplösas med en gång?
p.s. referens hit från http://sv.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_k%C3%A4rnkraftverk
d.s.
Och jag väntar förgäves på den globala uppvärmningen.
När kommer den? Det är kallare än det någonsin varit…
Det känns nästan ofattbart att någon överhuvudtaget kan vistas i närheten av reaktorerna. Nu har ju folk uppenbarligen redan dött av strålningsskador, men man hör väldigt lite om just detta, dvs. vilka strålningsnivåer finns det intill reaktorerna, och vilka klyvningsprodukter har kommit ut. Det är väl sådana uppgifter som man inte vill/vågar släppa ut. Sedan är det förvånande att inte väderförhållanderna rapporteras och diskuteras mer än som gjorts. Om svenska myndigheter anser att man bör befinna sig minst 25 mil från olycksplatsen, måste ju läget anses vara mycket allvarligare än det som framgår av många rapporter. Det har talats om att man drar fram en kabel och att den nu anslutits till reaktorerna. Det är ju bra, men det betyder ju inte att alla eventuella reaktioner i reaktorerna stannat av i väntan på att pumparna kanske kommer igång. Ja, det är många oklarheter. Nu ryker det uppenbarligen igen frå två av reaktorerna. Vi får hoppas på det bästa, vilket kan visa sig bli illa nog.
Björn: ”Det känns nästan ofattbart att någon överhuvudtaget kan vistas i närheten av reaktorerna. Nu har ju folk uppenbarligen redan dött av strålningsskador, men man hör väldigt lite om just detta, dvs. vilka strålningsnivåer finns det intill reaktorerna, och vilka klyvningsprodukter har kommit ut.”
Vem har dött av strålningsskador? Tre personer har lagts in på sjukhus, till min vetskap är det allt. Då jag besöker NHKs japanska webbsida flera gånger om dagen kan jag påpeka att västerländsk media sprider otroliga mängder felinformation och vinklade, subjektiva rapporter ämnade att skapa paniḱ snarare än att visa faktisk insyn i fallet. Detta fungerar alldeles utmärkt för att förvärra situationen på plats. (Följande är en lista på goda exempel: http://jpquake.wikispaces.com/Journalist+Wall+of+Shame)
Visst, den japanska regeringen ger inte alla detaljer om vad som händer inne i kraftverket, men i den position de befinner sig i är det knappast läge att underbygga sin egen trovärdighet genom att mörka dödsfall på grund av strålningsskador. Visa gärna pålitliga källor för sådana här påståenden snarare än tomma spekulationer.
Angående strålningsnivåer finns officiella mätningar i området tillgängliga här, under Hokkaido/Tohoku -> Fukushima.
http://eq.wide.ad.jp/index_en.html
De arbetare som sändes in häromdagen gav sitt frivilliga medlåtande, men även deras insatser tyglas av strålningsgränser. De evakuerades under gårdagen då röken brast ut. Se http://www3.nhk.or.jp/daily/english/21_h30.html
Vidare bör missförståenden undvikas angående strålningsnivåerna. De doser som har uppmätts i till exempel Tokyo är just det, tillräckligt stora för att kunna mätas – inte mycket större än så. Detta kan inte leda till cancer; vi upptar större doser från bakgrundsstrålning. Ett diagram som sätter olika doser i perspektiv: http://xkcd.com/radiation/ (notera att detta har källhänvisningar)
En fin översikt av problemet finns här:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704893604576198421680697248.html
Om intresse finns för mer tekniska genomgångar:
http://www.plainenglishnuclear.net/
Hej Mats; Beklagar att jag inte angav varifrån jag fått uppgiften Nu har emellertid det japanska kraftbolaget Tepco bekräftat fem (!) dödsfall i samband med arbetet vid det havererande kärnkraftverket.(enligt Expressens utsända reporter Mats Larsson)Vidare finns enligt samma källa 21 arbetare på sjukhus.
Att det som sker alldeles intill reaktorerna nu har lett till dödsfall och skador är ju på inget sätt förvånande, oavsett alla jämförelser med andra olyckor. Det verkligt allvarliga är spridningen av radioaktiva partiklar till omgivningar ganska långt ifrån verken. Att Tokyo med 35 miljoner människor nu fått så höga halter jod i dricksvattnet att barn inte bör dricka det ligger på själva gränsen för en verklig katastrof. Man har också mätt upp höga värden längre ut. Larsson skriver nämligen att ”Internationella atomenergiorganet IAEA uppger att man upptäckt
1600 gånger högre strålningsnivåer än normalt två mil utanför kärnkraftverken.
Mycket allvarligt, men vad kommer härnäst? Vi får se – och som sagt – hoppas på det bästa möjliga.
Det förekommer tal om återupbyggnad av de förstörda områdena. Menar man de tsunamidrabbade och de kring kärnkraftsverken?
25 år efter Tjernobyl är det förbjudet att äta vild svamp från sydöstra Tyskland och nordöstra Uppland lär fortfarande vara riskexponerade.
Hur länge kan det dröja innan marken i katastrofområdena är ok igen om de någonsin blir det?