Lite väderstatistik från 2009.

Här är lite statistik från det nu svunna året.

Kallast hade Nikkaluokta i Lapplandsfjällen med 39 minusgrader den 19 februari. Veckan innan hade Svealand sin lägsta temperatur med 36 minusgrader i Särna i Dalarna. Götaland har haft ner till ca 20 minusgrader, t ex Eriksdal i Dalsland med -21 den 5 januari.

Årets högsta temperaturer fick vi under värmeböljan efter midsommar. I Götaland hade Hud i Bohuslän 32,5 grader den 28 juni, i Svealand Östmark i Värmland med 31,5 grader samma dag och i Norrland Skellefteå i Västerbotten med 31,6 grader den 27 juni.

Blåsigast var det i Stekenjokk i Lapplandsfjällen med 41 m/s i medelvind och 49 m/s i byarna den 9 september. Nämnas skall också en uppmätt byvind med 34 m/s på Hallands Väderö den 18 november.

Från SMHI:s månadsskrift Väder och Vatten hämtar vi också uppgiften om största snödjup med 154 cm som Katterjåkk noterade den 20 april. Mest nederbörd under ett dygn hade Munktorp i Västmanland med 90 mm den 8 juli.

Vi kan också konstatera att sommaren inte var någon direkt höjdare ur semestersynpunkt och att det blev en vit jul i praktiskt taget hela landet, vilket inte förekommit sedan 2001.

3 tankar på “Lite väderstatistik från 2009.”

 1. Sommaren måste ju varit en av världshistoriens sämsta förutom det goa vädret precis efter midsommar. Man kan ju undra hur mycket regn det kom egentligen under juli augusti.

  Svara
 2. Hejsan John!

  I Karlstad hade vi en vit jul 2005. Jag kommer ihåg det mycket väl, eftersom jag åkte hem till mamma på julen det året, och då hade vi snö!

  Svara
 3. Hej ”solman”
  Tänkte på dig när jag satt framför TV,n häromdan, men nu vet jag var Du finns.De är lugnt.
  Nu till vädret. I götaland hade vi under vintrarna
  40/41 och 41/42 extrema vintrar med mycket snö och
  stark kyla. Det är en del personer som påstår att
  det var upp upp till nästan -40 i Värnamotrakten.
  Har Du några uppgifter på detta.
  M.V.H. Håkan J./alias Pinebo.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: