Lite väderstatistik från 2009.

Här är lite statistik från det nu svunna året.

Kallast hade Nikkaluokta i Lapplandsfjällen med 39 minusgrader den 19 februari. Veckan innan hade Svealand sin lägsta temperatur med 36 minusgrader i Särna i Dalarna. Götaland har haft ner till ca 20 minusgrader, t ex Eriksdal i Dalsland med -21 den 5 januari.

Årets högsta temperaturer fick vi under värmeböljan efter midsommar. I Götaland hade Hud i Bohuslän 32,5 grader den 28 juni, i Svealand Östmark i Värmland med 31,5 grader samma dag och i Norrland Skellefteå i Västerbotten med 31,6 grader den 27 juni.

Blåsigast var det i Stekenjokk i Lapplandsfjällen med 41 m/s i medelvind och 49 m/s i byarna den 9 september. Nämnas skall också en uppmätt byvind med 34 m/s på Hallands Väderö den 18 november.

Från SMHI:s månadsskrift Väder och Vatten hämtar vi också uppgiften om största snödjup med 154 cm som Katterjåkk noterade den 20 april. Mest nederbörd under ett dygn hade Munktorp i Västmanland med 90 mm den 8 juli.

Vi kan också konstatera att sommaren inte var någon direkt höjdare ur semestersynpunkt och att det blev en vit jul i praktiskt taget hela landet, vilket inte förekommit sedan 2001.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Sommaren måste ju varit en av världshistoriens sämsta förutom det goa vädret precis efter midsommar. Man kan ju undra hur mycket regn det kom egentligen under juli augusti.

 • Hejsan John!

  I Karlstad hade vi en vit jul 2005. Jag kommer ihåg det mycket väl, eftersom jag åkte hem till mamma på julen det året, och då hade vi snö!

 • Hej ”solman”
  Tänkte på dig när jag satt framför TV,n häromdan, men nu vet jag var Du finns.De är lugnt.
  Nu till vädret. I götaland hade vi under vintrarna
  40/41 och 41/42 extrema vintrar med mycket snö och
  stark kyla. Det är en del personer som påstår att
  det var upp upp till nästan -40 i Värnamotrakten.
  Har Du några uppgifter på detta.
  M.V.H. Håkan J./alias Pinebo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *