Stilla natt, heliga natt.

I en blogg innan jul skrev jag om låten I´m dreaming of a white christmas. I rättvisans namn får jag därmed också skriva om ” Stilla natt, heliga natt” som kanske är den julsång som spelas och sjungs allra mest. Vid dess tillkomst lär också vädret haft en viss betydelse. Så här lyder legenden:

Dagarna innan jul år 1818 gick folkskolläraren Franz Gruber och prästen Josef Mohr på bygatan i den lilla orten Oberndorf utanför Salzburg. De var tystlåtna och bekymrade därför att orgeln i kyrkan hade gått sönder. Förutom knarrandet i snön när de gick var det alldeles tyst i den stjärnklara och vindstilla natten.

Tagen av det kristallklara vädret, sade Gruber plötsligt ”stilla natt, heliga natt”, varefter Mohr fyllde i med ”allt är frid”.  Båda tyckte det kunde vara inledningen till en julsång. Så Gruber skrev musiken och Mohr texten till sången som framfördes till gitarrackompanjemang i kyrkan på julnatten.

Sedan lagades orgeln och sången spreds över hela den kristna världen medan upphovsmännen glömdes bort.

Om det gick till så här, kan man möjligen betvivla. Men det är en vacker legend.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Ja det e en fin jul låt! hoppas man slipper för mycket smällare å annat oväsen på nyår, men en vacker dag så ska jag flytta långt ut på landet:) å bara njuta av livet!

 • Hej John!
  Vill bara berömma dig för klart.se som är en underbar vädersida och det är den som har fått mig att bli riktigt intreserad av väder.

  Jag har en liten fråga till dig!
  När man läser på klart.se om nederbörd och nederbörden står i millimeter , hur ska man tolka det om det gäller snö?

  Tacksam för svar!

 • Bästa sidan av alla!
  Håller på men snöröjning och har testat flera olika sidor men den här slår alla även betalsidorna, bra jobbat !!!!

  Ang. millimeter = centimeter när det snöar är det nästan det samma men liten skillnad på vad det är för temp.Blötsnö brukar sjunka ihop.

  GOTT NYTT ÅR !

 • Hej John!
  Som gammal flygofficer ligger väder mej varmt om hjärtat, detta är den allra förnämsta vädersajten helt klart! Jag vill också tro att legenden om Stilla Natt, Heliga Natt är sann, det är precis så texter och musik föds dvs ur tillfälligheter det brukar bli bäst så.

  Väder och musikintresserad

 • Jag tror att det är just så som betydelsefulla ögonblick uppstår,här i världen:
  Av en slump…Och med ett rent hjärta.
  Mindfulness?

 • Tumregeln är att en millimeter nederbörd motsvarar en centimeter snö.
  Givetvis är det stora variationer, tex om det är kompakt blö eller pudersnö. Men som tumregel är det en faktor tio mellan snö och samma mängd snö i smält form.

 • Ja ok nu vet man det också.. man lär sig saker varge dag.

  men påtal om snö ja , tycker det har kommit tillräckligt av den vita smutsen nu! hehe
  desutom kan man ju inte spela hockey på sjön när snön är ivägen.. usch.
  nu får du trolla bort snön John!. haha

 • Äntligen…riktigt kallt!! LÄÄNGE!! Åt blåsvedda med fästingar o myggdjävlar…ha. ha.
  Fast att sitta inne och elda för att inte frysa ihjäl har den fördelen att man kunnat städa åtta lådor med skräp i skrivbordet… ordning på torpet!! Allt uppeldat i kaminen.. Alltid fick man ut ett par kilowatt?
  Det enda som stör sinnesfriden är media som inte har svinflunsa eller annat att skriva om, har krigsrubriker om kylan… tocket fjant, det är bara bra att det är kallt, de svaga går under och då tänker jag på virus o fästingar, inte folk!
  Men det är nyttigt med svårigheter, det som inte dödar,,,det härdar o stärker!! Minns ungdomens dagar på -70 talet, byta insprutningspump på Mercedesen då det var -29 var inget man hakade upp sig på…efter någon vecka med -30-32 så svettades man ihjäl då det vart -15. Bara att ta på kortärmat o jobba vidare…
  Skit i media o kallgrader, fullt frisk kropp anpassar sig så småningom, efter någon dag.
  Njut av friden o knarret under skosulan!! Snart kommer man att svära över att det är för varmt…? och dessa miljarder mygg o knott..njut av nuet, helt enkelt.
  Man är back to basic, värme, mat…vad behöver man mer?? Kärlek, men nu har man massor av tid att odla relationerna, går du ut så fryser näsan av…passa på!
  Lev i harmoni med naturen och anpassa levandet och övningarna efter den, helt enkelt, skit i kravbreven..ha, ha. Det är sådan osannolik stress i dagens samhälle, allt går att skjuta upp till en annan dag, bara man pratar med varann, kommunikation är viktigt! så nu skall jag inte orda mer, tat lugnt, den sista snön smälter lagomt till midsommar, här hos mig, i norrsläntern.
  Se det positiva! Nu har det vänt och blivit ljusare för var dag! Snart är det vinter o snö igen…köp en skoter o njut så blir inte vintern långvarig, är mitt insidetips…köp en båt o njut av den, och det regnar hela sommaren…ha, ha!
  Ha det gott!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *