Global uppvärmning? Det är ju kallt!

Temperaturavvikelsen från det för årstiden normala i Sverige den 9 maj 2016, samt den 9 april respektive 9 maj 2017. Grafik från SMHI. Dra inte för stora slutsatser om klimat baserad på en enskild dag! Vi har många fler varma än kalla dagar. Men allt väder, inte bara det varma, är påverkat av att vi förändrat klimatet. Även kalluftsutbrott. Tex till minskade isutbredning i Arktis och en allt mer meanderande jetvind.

Jag fick en kommentar igår som säkert kan sägas vara representativ för många frågor just nu. Hur ligger det till med den globala uppvärmningen, det är ju kallt ute?

Ja, har det gått över? Är vi på väg mot en ny istid? Eller är det så att det kan vara kallt vissa dagar på vissa platser, trots att planeten som helhet har en förhöjd medeltemperatur?

Lite som att man för stunden kan sakna kontanter för att betala parkeringsavgiften, trots att bilen man äger är värd hundratusen. Eller att man känner sig riktigt hungrig en halvtimme innan lunch och middag, trots att man övriga 23 timmar på dygnet är ganska mätt och belåten?

Det är väl ingen vettig som föreslår att avsaknaden av mynt för att betala parkeringsavgiften är ett tecken på att man är fattig, eller att suget efter mat innan lunch betyder att man svälter?

 

Global temperatur sedan 1890. Det tickar på uppåt. Från Japanska nationella vädertjänsten.

Men när det gäller klimat, då kan nattfrost i maj eller rekordsnö i november tolkas som ett bevis för att ”klimatskeptiker” har en poäng och att man inte kan vara säker på om det verkligen pågår global uppvärmning, än mindre om människan har någon del i den, om det utgör något hot mot oss eller om vi behöver bry oss för att minska på växthusgaser och andra saker som påverkar vår miljö och livsbetingelser.

Jag skriver detta nu, medan det fortfarande är kallt. Jag gör det för att upprepa vad jag skrivit tidigare i en liknande situationer: Ja det kan vara kallt en enskild dag även om det i medeltal är varmare.

Se tex:
Kallt just nu och varmt klimat
Helgvädret och kall global uppvärmning
Kallare lokalt och varmare globalt
Det blir kallare trots global värme

Vi skulle behöva fullfölja den planer och ambitioner vi åtagit oss, tex genom Parisavtalet. Vi behöver inte bara ”minska utsläppen”, vi behöver se till att halten koldioxid kommer ner på en nivå av ca 350 ppm. Hur svårt är det?

Halten koldioxid sedan 1700. Från https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve.

Jo det kräver att vi minskar utsläppen med ca 10% per ÅR med start idag, egentligen igår. Mer om det kan ni lyssna på i podden Beyond One Degree där jag intervjuar klimatforskaren Kevin Anderson.

Det kräver ett globalt och lokalt politiskt ledarskap och ansvarstagande som vi inte riktigt har idag. ”We choose to fail” konstaterar Kevin.

Halten koldioxid, metan, lustgas och freoner i luften är det som avgör hur kraftig växthuseffekten är. Givetvis har våra utsläpp av dessa gaser med det att göra, men så har även andra processer i atmosfären. Tex så binds en väsentlig del av luftens koldioxid i haven. Mängden råkar motsvara ca hälften av våra utsläpp (det som binds i haven är relaterat till halten CO2 i haven respektive koldioxidens partialtryck i luften). Btw, detta medför att haven håller på att försuras och det är ett annat gigantiskt problem.

Halten koldioxid skall alltså ner från dagens 400+ till 350 ppm. Slutsatsen är i vilket fall som helst att det är först när våra utsläpp är halverade som halten CO2 i luften kan förväntas plana ut.

Kommer vi att göra detta? Jag hoppas det, men tvivlar eftersom vi inte gjort i närheten av tillräckligt, trots all kunskap vi haft de senaste decennierna. Nåväl, framtiden är obestämd, men inte helt oförutsägbar.

Passa på att njuta av det regionalt kylslagna vädret vi har just nu. Det kommer att finnas gott om tid i framtiden att se tillbaka på det med längtan.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

  • Kan du utveckla det där med meanderad jetvind? Innebär det låsningar i vädret, såsom den högtrycksblockering som nu råder över atlanten? Måste verkligen vara ett ovanligt meterologiskt fenomen. Kan inte minnas att jag sett ett såpass långvarigt nordatlantisk högtryck förr.

  • ”Men allt väder, inte bara det varma, är påverkat av att vi förändrat klimatet. Även kalluftsutbrott. Tex till minskade isutbredning i Arktis och en allt mer meandrerande jetvind” Det är precis det jag grubblar över – kan den globala uppvärmningen på något sätt underlätta för extremväder åt ”båda hållen i temperaturhänseende?

    • Klimatet blir succesivt och kontinuerligt varmare. Men bara för att den globala temperaturen stiger betyder det inte att kall luft försvinner. Däremot är den kalla luften relativt varmare än den var för 50 år sedan. Ta förra veckan tex, bortsett från visby slogs inga långa temperaturserier. Skälet är att det inte är lika kallt vid nordpolen (där luften hade sitt ursprung) som för 50 år sedan.

      Som underlag för mätningarna av klimatet ligger globala temperaturmätningar. Sålunda kan det som exempel (inte helt realistiskt men bara för att illustrera) vara 5 grader kallare än normalt på 10% av jordytan men sålånge resterande 90% har mer än 0.5 graders temperaturöverskott är det globalt varmt. Sen kan denna kalluftspol röra sig runt jorden och just förra veckan råkade den träffa skandinavien.
      Då fick vi häruppe kallt väder i ett varmt klimat.

  • Vad säger dagens elever om oss, när de ser tillbaka om femtio år?
    https://www.instagram.com/p/BTWbmXCBMuG/
    Dagens faktaresistenta och självupptagna generation ser ju inte direkt till att kommande generationer får möjlighet att utvecklas på bästa möjliga sätt.

    För femtio år sedan jobbade jänkarna stenhårt för att nå Månen. De fixade det.
    Större engagemang måste gälla idag när det gäller att nå Jorden.
    Endast då kommer dagens ungar att kunna se tillbaka på oss, med förståelse.

    • Människan är bara beredd till uppoffring när själva uppoffringen blir ett mindre kompromissande än konsekvensen av det tidigare agerande. 

      • Mmm, personligen så upplever jag inte anpassning som en uppoffring. Det är en serie aktiva och förhoppningsvis väl pålästa val. Det uppenbart tråkiga är ju att man själv spelat med under så många år att man omöjligt kan göra det gamla ogjort. Saknar ett par saker men det väger ändå lätt mot att det är ungarna som får tackla konsekvenserna av våra handlingar.

  • Bra att du tar upp detta kalla väder.
    Vore även kul om du ser på isen i Arktis.
    Hur ser det ut efter en säsong med mer öppet hav än nånsin?
    Eller hur utvecklas temperaturen däruppe?
    Läser med viss förvåning en bok om klimatet som en historiker skrivit.
    Anbefalls för alla som tror att vi lever i en unik tid!

  • Vill gärna förtydliga min förra kommentar angående faktaresistenta eftersom den kändes lite negativ: Det känns verkligen innerligt positivt och inger hopp för framtiden att det faktiskt finns tredjeklassare som hanterar Pythagoras utan lärares hjälp!

    NSIDC erbjuder inte enbart textmassa, de har även fina bilder som denna:
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2017/05/Figure5.png
    Har man inte problem med textmassan bör man läsa hela:
    https://nsidc.org/arcticseaicenews/2017/05/warm-arctic-cool-continents/

    • Tack.
      Det var alltså den bilden som fick texten-flerårsisen under 12% i nyheterna.
      De menade inte det jag trodde-den is som överlever sommaren.
      Hoppas att Trötter hittar en bra bok om klimatets historia!
      Det är ett bra sätt att känna sin framtid att kunna sin historia!

      • Varsågod oppti. Håller med om att man ska kunna sin historia.
        Förutsatt att man är källkritisk så behöver man tro mycket mindre. Du har inte anammat det tidigare men återigen, om du känner för att bläddra bakåt i bloggens kommentarsfält så bör du fortfarande kunna hitta gamla kommentarer av mig med länkar till artiklar runt vår väderhistoria. Satt faktiskt ett tag och grävde i gamla inscannade tidningsartiklar och letade efter äldre skrifter runt vårt väder. Min bakgrund är från IT-branschen men klimatintresset tog fart efter jag läste termodynamik på egen hand (tack vare intresset för värmepumpar) och fastnade därefter för vetenskapshistoria.
        Ramlade in på den här bloggen för ca sju-åtta år sedan efter att Martin och John Pohlman börjat via Schibsted/Klart. Första åren var jag bara läsare men tröttnade radikalt på gänget av tidigare förnekare och tog helt sonika nuvarande alias från en av dem. Sedan har Martin och bloggens läsare tyvärr fått lida, kommenterar bara här och använder inga sociala media i övrigt. Försöker ransonera både länkar och kommentarer. Har även försökt att vara helt tyst, men det är svårt när man väl inser vad som håller på att hända och ser kopplingarna dagligen.

        Jag är helt för att alla ska få yttra sig men tycker även att alla bör vara varse om Dunning-Kruger effekten, eftersom alla kan drabbas av den, på olika sätt.

        Vad är din historia oppti? Är det den här:
        http://borssnack.di.se/diseconf/usersettings/showuser.aspx?showuser=oppti
        Om det är du som enligt beskrivningen är egen företagare med för mycket fritid och gillar Ryska aktier och energibolag, har du funderat över varför det gått sidledes sedan 2006?

        • Naturlig variation -det går upp det går ner.

          Martin vill inte ha referenser till sidor som visar på naturlig variation eftersom dessa är skeptiska till CO2 s betydelse.
          No tricks har annars just idag en bra sammanställning om detta och Arktis is.

          • Om du inser att människan är en del av naturen och att vad vi gör spelar roll, så blir det lättare att få ihop bilden som tecknas av verkligheten.
            Men om man på förhand bestämt sig för att vi inte kan ha någon större inverkan på klimat och miljö, om man köper lobbyisternas vinklade argument eller om man är så skeptiskt lagd att man inte lyssnar på etablerad vetenskap, då blir det svårt.

          • Sluta snacka skit nu, oppti. Du borde förstått vid det här laget att även jag läser på de sajter du vill länka till. De är svåra att undvika men det är skräp, man upptäcker det så fort man förstår ordet källkritisk.

          • Har ni något tips till sidor med mer seriös diskussion?
            Sidor där science inte är fastlagd?

          • Du menar där man ifrågasätter allt?
            Jorden kanske är platt i alla fall, Armstrong och Aldrin var nog aldrig på månen, vaccin fungerar nog inte och Elvis Presley lever?
            Det finns massor av såna sajter, men det känns mer meningsfullt att studera sånt som baseras på verkligheten.

          • Du dissar ju de flesta seriösa förslag och förklaringar du får här på bloggen.
            Det finns riktig vetenskap (som.inte nödvändigtvis är sann, men som representerar mänsklighetens mest geomarbetade kunskap) och så finns det dåliga kopior och rena lögner.

          • oppti, din attityd hjälper dig inte och du har aldrig velat diskutera efter dina kommentarer. Syns även ovan efter jag skrev lite om min historia. Du vill inte ens diskutera din egen historia. Du har fått mer svar än dina kommentarer är värda. Ingen kan hjälpa dig att läsa. Utförligare och längre svar läser du sannolikt aldrig. Så du slutar nog ungefär här?

            Jag fortsätter en bit till för skojs skull och för att det inte ska bli ett ”utförligt tomt svar”. Normalt vill man annars minimera textmassa eftersom den i allmänhet avskräcker.

            Om du inte gillar ”fastlagd” vetenskap bör du kasta ut dina datorer och värmepumpar omedelbart, eftersom de omöjligt kan fungera. Tyvärr för din del, så har båda funkat i många decennier och är två av de mer driftsäkra tekniska prylar människan har skapat. Första VPn med mekanisk kompressor byggdes av Rittinger i Österrike, den startades 1857 och var på 14kW. Den funkade dock inte så bra. Numer finns exempel på VP som snurrat i femtio år… Min just nu äldsta VP (kylskåp från 50-talet undantaget) är 13 år och har bara stått still vid strömavbrott. Kör kyla på sommaren och värme på vintern. Äldsta datorn som jag själv sparat är 28 år och fungerar felfritt fortfarande. Använde den dagligen i början av 90-talet med kalkylark, via modem osv. Synd att man slängt de äldre. De lite mer udda som t ex MSX eller klassiska som ABC80, hade varit kul att ha kvar idag.

            En liten quiz med tanke på att du lyfter fram historia och åtminstone har knappat flitigt på en dator sedan 2002 och jag har jobbat i Budapest -> ledtråd:
            Vad existerar inte fysiskt men likväl oumbärligt för; månfärden 1969, din dator, vetenskapliga modeller och väderprognoser?

            Namnet jag söker bör vara enkelt att hitta, hur det fungerar i praktiken är ohyggligt mycket svårare att begripa. Men det är lika självklart inte samma sak som att det inte fungerar.

            Koldioxid igen? Allt du behöver i form av papper och läsning finns bakåt i den här bloggen, även i form av diskussioner i kommentarsfälten. Till skillnad från en del av de sajter du deltagit på och velat länka till, så lämnar Martin gamla artiklar öppna för kommentarer. Vet att Martin för många år sedan hade flera långa genomgångar runt strålningsbalans mm med en mycket påstridig förnekare, som i vart fall försökte diskutera.
            Gör som alla andra, leta själv! Hittar du ändå inte ett svar du förstår, formulera en fråga och hoppas att någon orkar svara.
            Vi medverkar ju på (så långt vi vet iaf) Universums förnämsta informationsnät.

            Koldioxiden roll som växthusgas är lika uttjatad, säker och spikad som de termodynamiska huvudsatserna, fast enklare. I USA upptäckte man det rent praktiskt redan på femtiotalet när man utvecklade värmesökande missiler. Samtidigt som mitt antika Electrolux byggdes för övrigt.

            NASA’s månlandningar behöver man inte tvivla på om man tillhör den yngre generationen. Grejerna finns kvar där uppe, ingen har kunnat sno dem, typ. Det finns även prismor som fortfarande kan användas för avståndsmätningar med laser t ex.

            Börjar bli lite långt nu men kopplingarna finns överallt om man vill se dem. Om du söker seriösa diskussioner, sätt igång och diskutera! Rym inte, men försök ta avstamp i det man vet fungerar. Det finns fler kopplingar än de man hittar via datorer och värmepumpar, men det är en del av min historia. Det finns andra.

            Allt hänger ihop och allt som lever är beroende av resurserna på den här planeten.

            Det är i högsta grad nödvändigt att diskutera och utforska riskerna samt försöka ta reda på hur fort det kan komma gå framöver.
            För en sak är säker. Det blir ingen istid. Vi har redan åsidosatt nuvarande Milanković-cykel samt Solens nedgång i solfläcksaktivitet. Öppna ögonen och gilla läget.

            Hoppas du inte upplever svaret som ”utförligt tomt”. Jag är inte fysiker eller meteorolog, inte heller jobbar jag aktivt med klimatfrågor, är inte heller engagerad i Miljöpartiet eller någon annan miljöorganisation.

            Jag är bara intresserad. Men försöker att inte påstå något som jag inte kan styrka med egen erfarenhet eller via länkar till studier, mätningar eller bilder. Vill du ha länkar, be om dem.

            Vad är du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *