Det blir allt kallare!

Kommande dagar blir det i princip kallare för var dag som går. Högtrycket över Ryssland, med sin västra flank över oss i Skandinavien, består. Som det ser ut så håller det i sig i alla fall en vecka, möjligen längre.

Kylan orsakas av att… det är vinter. Nu kanske någon hävdar att det rimligen även var vinter även i december, och då var det minsann inte så kallt. Jovisst, är det så. På lite mer regional skala så orsakas kylan av att högtrycket blockerar lågtrycken från att komma in med mild Atlantluft. Istället är det kall rysk luft som förs in över Skandinavien med sydostliga vindar (det blåser medurs kring högtrycken).

Det är också kallt för att utstrålningen är större än instrålningen. Det är långa nätter och när det väl är dag så är dels solen inte så länge över horisonten, dels blir strålgången genom atmosfären längre, dels är det flack vinkel mot marken som skall värmas. (Men det faktum att jordaxeln lutar bort och vi är lite längre från solen under vintern är inte orsaken till att det blir kallt, det är för liten skillnad.)

Hur kallt kan det bli? Riktigt kallt, främst i inlandet! Två saker bidrar väsentligt: Dels om det är kall luft som transporteras in över oss, dels om molntäcket spricker upp nattetid och det är vindstilla.

Det första, transport av kalluft (eller advektion av kalluft som vi insnöade säger) kommer att göra att det blir ännu lite kallare med början den 2:a februari. Kalluften ligger sedan kvar och skvalpar över oss fram till veckoslutet. Då, i början på nästa vecka, blir det lite mindre kallt, dvs ungefär som nu.

Och hur var det nu med den globala uppvärmningen? Det är lätt att snacka om den när det regnar i december, men nu när kylan håller tom Skåne i sitt grepp? Gick det över?

Nejdå. Globalt sett är det fortfarande varmt. Ingen har sagt att det skall vara x grader varmare på alla platser under alla årstider. Klimat är statistik på väder. Jordens medeltemperatur är… jordens medeltemperatur. Det är just medelvärdet av alla mätningar. Och i medeltal så minskar antalet kalla dagar/platser samtidigt som antalet varma dagar/platser ökar.

När vi nu har det kallare än normalt här i Skandinavien så kompenseras det, med marginal, av att det är varmare någon annanstans. Detta ”någon annanstans” är större till ytan än det som täcks av vår kyla och/eller så är det ännu varmare än vi har det kallt. I medeltal ligger det i alla fall på plus.

Det svänger” sa katten i Aristocats. Det gör det, kring ett medelvärde. Och när svängningarna ändrar sig så mycket att dess medelvärde flyttar sig, då har något i grunden förändrats.

Den globala uppvärmningen har inte upphört bara för att det är kallt hemma på min gata i stan. En enskild gata är helt enkelt inget bra mått på en global parameter.

På samma sätt så är ”varmare än normalt” inte något bevis för global uppvärmning eller den förstärkta växthuseffektens verkningar. Men det är en konsekvens av det. På samma sätt är det med antalet dagar med sträng kyla. De har minskat, vilket är en konsekvens av en förstärkt växthuseffekt.

Det kan uppenbarligen fortfarande förekomma kalla dagar, även i en varmare värld. Passa på och upplev dem, för de blir allt färre.

/Martin

PS. Jo jag kan höra hur en del folk svär över kylan. ”Skall bli skönt att slippa den” (?). Kruxet är att man får en hel del annat jobbigt på köpet. DS.

39 Comments

 • Globalwarming är en bluff en slags domedags profetia som kuvar folk, till sin hjälp har Al Gore och grabbarna skatter och bidragsberoende forskare som lever en sagolik symbios. Och i varje enskilt land genererar skatterna ett överskott till politikerna.
  Personbilar tvingas betala skatter och montera katalysatorer, lastbilar slipper skatter och katalysatorer.

  Martin: Fascinerande retorik.

 • Säg mig Martin varför väderprognoserna som ges ut blir bara sämre och sämre trots super datorer som beräknar olika modeller? Litar man för mycket på datorer och glömmer bort sunda förnuftet? Kör själv sedan flera år en väderstation för några tusenlappar och får en mycket bättre prognos över kommande väder.

 • ”martin:”Den ”syntetiska energin” vi producerar är kortlivad jämfört med effekten av de extra växthusgaserna och förändringarna av albedo som vi åstadkommer””

  Dumheter. Hur lång tid tar det att göra en temperaturmätning, vem mäter, hur tillförlitligt är instrumentet, vilka hänsyn tas till vindstyrkor och solfläckar och var utförs den?
  Detta är avgörande parametrar för resultatet och seriositeten på utfallet är ett bottennapp.
  Det erkänner till och med de mest fanatiska förespråkarna mellan raderna.

  Vad ”växthusgaser” beträffar har perioder med avsevärt högra halter Co2 har förekommet tidigare trots lägre temperaturer.

  Och

 • Varför måste du pränta in budskapet om global värme varje gång det är kallt i Sverige? Är du någon missionär som försöker vinna över svenska folket till att börja tro på växthuseffekten?

  Martin: Jag skrev om det tidigare: Det är viktigt att förstå att det kan vara kallt lokalt, trots att det är varmt globalt.

 • Jag tycker det är bra att du Martin skriver och påminner om klimtförändringarna och växthuseffekten. Det kan inte sägas nog många gånger för att folk ska fatta och inte glömma det. Vi har ju redan klimatförändringar här även om vi Norden inte är såvärst drabbade. De som drabbas värst är de fattiga länderna söderut. Hur man kan hålla på att förneka något som så gott som alla klimatforskare är eniga om idag verkar bara vittna om vetenskapsförakt och är desutom djupt kränkande mot de människor som drabbas idag av översvämningar, torka mm orsakade av ett ändrat klimat pga av vår livsstil i den rika världen.

 • Marie, jag tycker du skall lägga ned en massa tid åt att förkovra dig i ämnet istället för att anta att en majoritet alltid har rätt. Historien är full av exempel där majoriteten haft fel! Låt mig tex översätta din ingångsmening till Keplers tid.

  ”Jag tycker det är bra att du och katolska kyrkan skriver och påminner om att jorden är centrum på universum. Det kan inte sägas nog många gånger för att folk ska fatta bibelns ofelbara innehåll och inte glömma det.”

  I just ”klimtförändringarna och växthuseffekten” är det väldigt osäkert vad som orsakar detta. En del vill påskina att det är kristallklart och hur bevisat som helst, men i verkligheten är det högst osäkert. Det finns lika många indicier för som emot. Dessutom saknas flera pusselbitar med kritisk förståelse i hur klimatets processer fungerar på vår planet.

  Martin: Du har helt rätt i att majoriteten inte alltid har rätt. Så var det tex i slutet av 1800-talet när det gällde klimatet. Då (1896) klev den svenske forskaren Svante Arrhenius fram och sade att människans utsläpp av växthusgaser troligen skulle komma att påverka klimatet så att det blev varmare. Han var relativt ensam om att inse det då och blev allmänt bespottad för sina slutsatser.

  Idag vet vi att han hade rätt.

  Men bara för att det finns såna berättelser så betyder inte det att de som ”går emot etablissemanget” automatiskt har rätt. Det finns många som stått ensamma mot majoriteten. Men det är bara ett fåtal av dessa som faktiskt har haft rätt.

  Det finns de som hävdar att människan inte kan påverka klimatet och känner sig styrkta av att ”stå emot etablissemanget” (jag har mött flera). Vad de egentligen gör är dels att luta sig mot kunskapsläget som det var för 150 år sedan och tidigare, dels att anamma det som representerade just etablissemanget vid den tiden. Fascinerande.

 • Idag vet vi inte alls om Arrenius hade rätt precis på samma sätt som vi inte vet om det du säger idag är rätt. Det saknas bevis. Det finns indicier för och indicier emot. Du går med skygglappar och ser inte indicer emot. Därför kommer ett antal befängda påstående från dig som tex att vi VET att han hade rätt. Du kommenterar inte saker vetenskapligt. Du kommenterar som en politisk agitator. Det tycker jag är mycket opassande på en sida som denna.

  Vilken tur att jag inte behöver vara ensam om min ståndpunkt om det nu är så att ju fler man är om en ståndpunkt så är det större chans att ha rätt.

  Martin: Ursäkta att jag lämnade fältet öppet för ännu en kommentar om en detalj. Forskningen ”vet” tills vidare, till dess någon annan forskare visat att det förhåller sig på ett annat, eller lite modifierat sätt.

  Så tills vidare gäller att koldioxid, metan, lustgas och freoner är växthusgaser och att netto utsläpp av dessa förstärker växthuseffekten. Det leder i sin tur till förändrad strålningsbalans. Även förändrat albedo påverkar strålningsbalansen. Detta leder i sin tur till klimatförändringar. Detta ”vet” forskarvärlden. Det representerar den senaste forskningen. Ingen forskare har bevisat att det förhåller sig på något annat sätt.

  Däremot är det, utanför forskarvärlden, en förhållandevis stor andelen individer som inte tror att det är så.

 • Nu skriver YR.NO att Nyköping onsdag-torsdag nästa vecka kommer få 2,5 dm snö, efter att tidigare sagt mest högtrycksbetonat väder. Dessutom verkar den ”mildluft” som tidigare idag omtalats inte vara aktuell.

 • En sista fråga: Varför skulle planetens temperatur plötsligt sluta vara nyckfull, och behålla ett stabilt klimat just nu, i den ofantligt marginella tidsera mänskligheten råkar finnas här? Det är väl snarare helt normalt med lappkast och snabbt accelererande temperatursvängningar, för att inte utesluta kontinetlaplattornas vandringar, vilka förflyttar sig i samma takt som naglar växer, förflyttar epi-centrum, eller snarare vår upplevelse av lokala variationer av väder och klimat.
  Varför inser inte fler att det bara handlar om profit, (Många driver egna bolag med frågan som affärsidé) att inte förlora ansiktet, (de flesta i förkunnarlägret har satsat sitt anseende på att ha rätt) ren dumhet (man har aftonbladet och miljöpartiet som enda informationskälla) Rädsla, (okunskap och brist på verklighetsförankring och rimlighetsanalys)eller helt enkelt inte gittat sätta sig in i ämnet.
  Det står var och en fritt att välja vilken grupp man tillhör…

  Martin: Ja varför skulle naturen sluta vara nyckfull just nu? Jag har inte påstått att den skulle sluta vara nyckfull. Tvärtom, naturen har uppvisat så många nyckfulla, snabba och olinjära skeenden att man bör beakta möjligheterna att det kan ske även nu.

 • Det vore ok om man ”vet”. Just nu är det ”gissar”. Skillnaden mellan ”vet” och ”gissar” är graden av bevis.

  Visst finns det forskare som tror motsatsen! Är det inte naivt att tro annorstädes?

 • EJ säger:
  Marie, … Låt mig tex översätta din ingångsmening till Keplers tid.
  ”Jag tycker det är bra att du och katolska kyrkan skriver och påminner om att jorden är centrum på universum. Det kan inte sägas nog många gånger för att folk ska fatta bibelns ofelbara innehåll och inte glömma det.”

  Detta är visserligen en väderblogg, men jag frågar, vad är centrum på det universu som jorden tillhör? Vet du EJ det?

 • Hej!

  En fråga, som kom upp, när vi lärare diskuterade ang. Klimat påverkan….

  Hur ska vi människor, kunna anpassa oss till klimatförändringarna?

  Har du något bra att komma med martin?

  Vad ska vi människor göra för att anpassa oss? Vi har nämligen kollat en del på Frozen plannet…Vad gör vi om isen smälter, hur kan vi anpassa oss?

  Martin: Alla kommer inte att kunna anpassa sig. Se tex på konsekvenserna av torka/bränder i Ryssland 2010 samt USA 2011, Översvämningar i Pakistan 2010, värmeböljan i Europa 2003.
  Men många kommer att kunna anpassa sig, även om det är tragiskt med de som inte har/kommer att kunna göra det.

 • Hej och Tack för ditt svar, jag undrar

  HUR kan vi människor börja anpassa oss till de förändringarna som sker i Arktis och Antarktis?
  Mvh:Peter Whilhelmsson

  Martin: Svaren är mycket längre än att det får plats i en kommentar. Men jag skall försöka belysa frågorna i en artikel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: