Det brinner i bastun

Ännu en rekordvarm månad. Och vi reagerar som om vi vore förvånade. Men hallå! Är det någon som på riktigt tror att temperaturen kommer att falla, eller ens plana ut!?

Bastuaggregatet har fattat eld, dörren är låst och vi tittar med förvåning på termometern.
Strömbrytaren sitter på väggen, men snart är det för varmt för att slå av den. Dessutom har det börja brinna i väggen och när det tar sig så blir det ännu varmare, med eller utan el i aggregatet.

Elektrikern har varit här en gång i kvarten och sagt att vi kör för hårt, men högljudda herrar närmast dörren var berusade och sa att han inte visste vad han höll på med, så hans goda råd rann ut i avloppet. De som kände oro gjorde vad de kunde, men de högljudda fyllona hade för mycket att säga till om.

Och nu när det börjar bli varmt och oroligt i lägret så hävdar fyllona att de skall ha bästa platserna där det fortfarande är lite svalka. Där har de i och för sig suttit hela tiden och skruvat upp temperaturen, men de har ingen förståelse för att andra vill flytta ner. ”Nä, ni får skylla er själva att ni hamnade på de varmaste platserna och att luften nu är förpestad av brandrök”.

Sannerligen så börja det bli hett om öronen. De som läser av termometern och försöker samla krafterna för att agera blir hela tiden hyschade av de feta herrarna närmast dörren. ”Termometern går fel och vi tänker ta ner den så ingen skall läsa av den och fatta åt vilket håll vi är på väg och hur fort det går.”

Metaforer och historier i all ära. Men jag som har följt klimatfrågor genom hela mitt yrkesliv är både förfärad och djupt besviken på mänskligheten. Vår kortsiktighet, egoism, självdestruktiva beteende, förnekelse och djupt irrationella beteende.

Det är som Paul Crutzen sade:

”We live today in what may appropriately be called the “Anthropocene” –a new geologic epoch in which humankind has emerged as a globally significant –and potentially intelligent– force capable of reshaping the face of the planet.”

”Potentially intelligent”. Vi gör så mycket tokigheter och vi undlåter att lösa problemen, trots att vi vet vad som behöver göras och att det inte är omöjligt att fixa (tex förnybar energi istället för fossil).

Nej, istället hittar vi på ”Key Performance Index” och så bestämmer vi att de är mer eller mindre heliga, tex tillväxt i västvärlden. Och om det bara finns misstanken om att något skulle kunna hota BNP-tillväxten, så är det ett stort NEJ.

Vad gör det om korallreven dör, fisken försvinner, haven försuras, det blir skyfall, torka, stormar och missväxt, skogen skövlas, havsnivån stiger och allt äter sakta men mycket säkert upp infrastruktur, kultur och livsmiljöer och den civilisation och välfärd som våra förfäder lagt grunden för och vi säger oss värdesätta högt?

Men egentligen skiter vi i framtiden. Bara jag får mitt, här och nu. Framtiden? Titta vilka fantastiska innovationer vi har fått, telefoner, titthålskirurgi och twitter. Vad skall komma härnäst? De fixar säkert klimat, mat och havsnivå. Vem vet, de kanske bygger ett gigantiskt kylskåp på Arktis, avsaltar och pumpar upp vatten så att hela Sahara grönskar igen och bygger en osmotisk koldioxiddammsugare?

Under tiden som lågorna slår upp mot taket så tittar vi på termometern och hoppas att elektrikern skall komma tillbaka och säga att allt är mätfel. Eller att det är en naturlig brand som hade inträffat i alla fall, att det bara är en slump att det inträffar nu när vi kör bastun mot bättre vetande. Som om det skulle göra saken bättre, skulle vi inte göra något då heller?

Nä, så här ligger det till: Så länge, och lite till, vi plockar upp fossilt kol ur marken och skövlar skogar som kommer det att bli allt varmare. Haven försuras, glaciärerna smälter, vädret blir mer oförutsägbart, mönster ändras, det blir torka och skyfall -på olika platser. mm

Högsta prioritet är nu att minska utsläppen av koldioxid med storleksordningen 10% per år! Och samtidigt ta hand om våra medmänniskor och anpassa oss till de förändringar som generationer före oss, och vi själva, byggt in i systemet. Vi skall inte göra saker som förutsätter fossil energi och vi skall satsa massivt på att bygga ut förnybar kapacitet.

Okay, det görs redan mycket. Då vänder vi blickarna åt de hållen och stöttar de som jobbar för att skapa en bättre värld. Men glöm inte bort att kolet måste vara kvar i marken! Solpaneler, närodlad vegetarisk mat och alla andra bra saker är till ingen klimatnytta om vi inte samtidigt ser till att kolet är kvar i marken.

Basta!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

62 CommentsLeave a comment

 • Bra metafor! Det är en konst att skapa bra metaforer och analoga situationer för att ge nya perspektiv. Kanske fler öppnar ögonen och inser vad som händer. Johan Rockström har lyckat ganska bra med sitt inlägg i DI – det ska bli intressant att följa den kommande diskussionen [http://www.di.se/nyheter/johan-rockstrom-vi-befinner-oss-bortom-ekonomin/].

  • Du får referera Rockströms inlägg här för oss som inte kommer prenumerera på DI. Såg att han började med en asteroid. 🙂

 • WMO skriver inte att det brinner i bastun, de brukar vara ganska milda i sina uttalanden.
  https://public.wmo.int/en/media/press-release/climate-breaks-multiple-records-2016-global-impacts
  “Even without a strong El Niño in 2017, we are seeing other remarkable changes across the planet that are challenging the limits of our understanding of the climate system. We are now in truly uncharted territory,” said World Climate Research Programme Director David Carlson.
  Men för att vara WMO är det där ungefär som att det brinner i bastun.

  Råkade ramla in på den här från Naturvårdsverket när jag letade efter uppdaterade siffror (hittade inga): https://youtu.be/OnDiW4Bxe1w

  Hur påverkar vi superduktiga och blygsamma Svenskar EPH så de låter kolet som vi sålde till dem ligga kvar? Men det räcker inte bara med att låta bli kol.

  Nu har jag ganska långt till ICA i Skara men de fick en laddstolpe i höstas. Inledningsvis skulle det visst vara gratis el, fantastiskt. Hade jag haft en elbil kunde jag kört dit, laddat och kört hem igen. 😮

  Bilförsäljningen går strålande i Sverige, fortsatta konstanta försäljningsrekord:
  https://s15.postimg.org/5pgbwg0qj/febr17manad_Bild1.jpg
  Men nu går även supermiljöbilarna strålande:
  https://s13.postimg.org/kyf15op8n/lanfebr17antalsuper_Bild1.jpg

  Tanten trodde hon såg en Tesla i helgen, hon frågade om märket såg ut som ett T. Ja, det ser ut som ett T men enligt Musk så ska det vara ett tvärsnitt av en elmotor, svarade jag.
  Antingen så har stackarn irrat bort sig här ute i skogarna eller så har vi faktiskt en Tesla i grannskapet. Wow.

  • Glömde att följa upp den strålande nybilsförsäljningen:
   https://s21.postimg.org/cg5o65qhj/mars17diagr_Bild1.jpg
   Bästa mars någonsin för nya bilar, 38387.
   Kraftig uppgång för lastbilar, 6418.
   Supermiljöbilarna ökade tolv procent i mars, från 1231 i Februari till 1380 i Mars.
   Resten finns hos bilsweden.se.

   Hoppar övriga miljöbilar, har en själv men det enda eko med den, är det som kommer ur avgasröret. Det bästa med den, är när den inte används och allt annat än en ren elbil som laddas hemma, får underkänt.
   https://s3.postimg.org/516u1hkir/Drivmedel-_WTW.png

   Vi tar täten och minskar koldioxidutsläppen med 10% per år genom att köpa fler nya bilar? Strålande tider, hycklande tider.

  • Som Elon Musk sagt tidigare, billig olja är ett hot mot billiga elbilar.
   Till de ”billiga” räknas då Model 3 som förmodligen landar nära en halv miljon i verkligheten här hemma. En räckvidd på 35 mil kan ju räcka för väldigt många. Vintertid är en annan femma men man Model 3 får bevisa sig då den dyker upp. Halverad räckvidd vintertid är dock inget ovanligt bland tidigare elbilar.

   I USA tog elbilarna 1,43% av nybilsmarknaden under rekordmånaden December med nästan 25000 sålda elbilar. Totalt 2016 blev det 159000 elbilar av ca 17,5 miljoner sålda bilar.
   http://www.fleetcarma.com/ev-sales-usa-2016-final/

   Men det finns rekord även bland dem som producerar olja. De gör det billigare och samlade därför in mer pengar än någonsin under första kvartalet 2017.
   http://uk.reuters.com/article/us-usa-shale-funders-analysis-idUKKBN17J0BK
   ”Centennial’s Papa expects the flood of fresh capital to push U.S. production up 23 percent to 11.3 million barrels a day (bpd) by 2020, based on strong demand for oil.”

   ”We’re still in a hydrocarbon-based economy,” said Papa.

   Det brinner och fyllona testar att släcka med olja. Skål, ta mig fan!

 • Riktigt bra metafor!

  Ett just sjösatt crowd funding projekt vill skapa en plattform för allmänheten att agera i klimatfrågan. Initiativet är ideellt. Om tillräckligt många lovar att stötta (med några hundra kr) så blir det av.

  Om inte tillräckligt många stöttar så blir det ingenting, och inga pengar alls dras. Det är så crowd funding fungerar.

  Kolla videon på:
  http://www.startsomegood.com/projects/my-climate-action-hub

  • Hmm, lät lovvärt och det där borde vara min grej, ska försöka förklara varför det inte är det.

   Förkortar de översta fem nyckelpunkterna ni anger:
   1. Databas över klimatvänliga produkter.
   2. App
   3. Betala för klimatkompensation via app.
   4. Samma som ovan men för små utsläpp.
   5. Se hur mycket man klimatkompenserat via app.

   På en personlig nivå så kommer jag aldrig flyga mer eftersom utsläppet aldrig går att göra ogjort, vi pratar tusentals år och hur kompenserar man det? Man kan även klimatkompensera sina fallskärmshopp, men det är samma sak där, jag får strunta i att hoppa fallskärm.
   Min stora utgift klimatmässigt, som jag inte kan undvara eller dra ner på själv, är bilen. Sitter fortfarande och önskar mig en elbil med räckvidd värd namnet, eller laddstolpar. Nu är marknaden nära med utvecklade batterier och jag kan, om jag vore miljonär, köpa en Tesla t ex med utökat batterikit. Fullknökad med en massa skit som jag inte behöver i form av prestanda, datorer och programvaror. Som fd IT-nörd borde jag jubla av lycka över alla gadgets? Nä. Vill bara ha det som är svårt, fysisk räckvidd.

   Hade min kommun eller handlarna på närmsta orter lagt ut några kronor på laddstolpar där de behövs, så jag hade kunnat använda en gammal Clio från förra århundradet. Det går givetvis inte eftersom ingen tror att de tjänar på det.

   Konsumtion och utsläpp i andra länder, har varit och är sannolikt fortsatt våra stora problem i Sverige. Vi lyckades sälja vårt kol till Tjeckiska EPH, de utsläppen var högre än hela Sveriges. Skönt för Vattenfall, men inte för planeten.

   Klimatkompensation, eller Cap and Trade, i större skala funkar bevisligen inte heller, då hade vi sett minskade utsläpp. Någon uttryckte det som att det funkar lika bra som att lägga ut en mogen tomat i fullt solsken på sommaren.

   Marknad och kapitalism löser inget. Vi behöver göra samma sak som man gör på personlig nivå när pengarna är slut en vecka efter löning. Men just nu sitter vi och beställer mer på nätet via kredit, för att slippa det onämnbara. Dra ner.

   Finanskrisen i slutet av förra decenniet är den bästa ”anpassning” vi lyckats med, titta på IEA’s graf jag länkade till ovan (felstavad EIA_2017) och modifierade lite.

   Reanalysen som Nick Stokes tillhandahåller av/via NCEP/NCAR visar återigen varmare än Januari 2016… Sista datum är 20:e Mars.
   https://s17.postimg.org/8pi0ljt2n/NCEP_NCAR_20.png
   Det finns ingenting som påminner om svackan efter den förra kraftiga El Nino’n vi hade 97-98.

   Bastun brinner, alldeles på riktigt. Utsläppen måste ner radikalt.

 • Det här måste göras.
  http://science.sciencemag.org/content/355/6331/1269.full
  https://d2ufo47lrtsv5s.cloudfront.net/content/sci/355/6331/1269/F1.large.jpg
  2017–2020: No-Brainers

  Annual emissions from fossil fuels must start falling by 2020. Well-proven (and ideally income-neutral) policy instruments such as carbon tax schemes, cap-and-trade systems, feed-in tariffs, and quota approaches should roll out at wide scale. Even these will be challenging in the emerging global political climate. The European Union emissions-trading scheme requires kick-starting through an appropriate floor price (>$50/metric ton CO2).
  Mer än 50$/ton kanske funkar för att tomaterna inte ska hinna ruttna i solen?

  Fossil-fuel subsidies, currently $500 billion to $600 billion per annum, must be eliminated by 2020, not 2025 as agreed by the Group of Seven (G7) nations in 2016.

  In the 2020s, carbon pricing across the world must expand to cover all GHG emissions, starting at $50 per metric ton at least and exceeding $400 per ton by mid-century.

  By 2040, oil will be about to exit the global energy mix. Several vanguard countries (such as Norway, Denmark, and Sweden) should have completed electrification of all sectors and be entirely emissions-free or close to it. Internal combustion engines for personal transport will have become rare on roads worldwide. Aircraft fuel should be entirely carbon neutral. Synthesized fuels, bio-methane, and hydrogen are established alternatives.

  By 2050, the world will have reached netzero CO2 emissions, with a global economy powered by carbon-free energy and fed from carbon-sequestering sustainable agriculture. Meanwhile, BECCS schemes have been scaled up and draw down >5 GtCO2/year. Alternatively, concerns may rule out such scale-up. Only deep emission reductions during 2020–2030 can enable BECCS to be scaled back or abandoned, while efforts to increase energy efficiency and DACCS continue.

  Ursäkta mängden citat men exemplen är vitala. Vi har inte tid att leka längre. Det är dags att börja jobba nu.

  Kommer det hända? Tror inte det.

 • Såg inte din tweet uppe till höger förrän nu, sorry angående min föregående kommentar.

  NSIDC har noterat det uppenbara.
  Arctic sea ice maximum at record low for third straight year
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/2017/03/arctic-sea-ice-maximum-at-record-low/

  Tog en bild från ADS:
  https://s3.postimg.org/ub6r39oir/Arktis__ADS-20170323.png
  Markerade förra rekordåret 2012. Den röda lägsta-linjen ute till höger var förra året. Lägg därtill att volymen är ruskigt låg. Blir det ett normalt högtrycksbetonat väder i Arktis har vi väldigt lite is kvar i September. Men får vi en ny El Nino senare så? Vad är normalt nuförtiden? Inget.

 • Apropå metaforer och liknelser.
  Hade lite Julafton igår då jag satt och läste igenom ett knippe papper av Anders Persson från föreläsningar han höll förra året i Ryssland. Hur jordens rotation faktiskt påverkar vatten och luftmassor i tre dimensioner med olika temperaturer i verkligheten, är inte direkt busenkelt att förstå. Kruxet är att man kan glömma tanken på förståelse i ett vardagligt ordalag.
  När jag läste termodynamik på egen hand för att kunna förstå mina värmepumpar så fanns en enorm fördel, jag kunde testa själv och övertyga mig om att allt fungerade i verkligheten. Bytte förra året den pump jag skruvat mest på eftersom den var helt sönderskruvad. Fungerade förvisso fortfarande men eftersom jag hade en likadan i reserv så bytte jag, hade räknat med det. 🙂

  Gravitationen är enkel att förstå, man står ju på Jorden med huvudet rakt ut i rymden. Samma sak med temperatur (tryck), luft och vatten. Även värmeöverföring via konvektion, konduktion och strålning. Allt går att testa, visa och övertyga sig om.

  Men hur f_n testar jag Coriolis-effekten?
  Det går inte, det finns hur många underliga liknelser som helst och i princip allihop är fel, på ett eller annat sätt. Det här är nog det bästa jag sett: https://youtu.be/OT7O_1MdFKc
  Men även det en liknelse som går bet…

  Termodynamikens lagar funkar, men strikt vetenskapligt är det inga lagar.
  Gaspard Gustave Coriolis funkade som ingenjör men var inte intresserad av atmosfär eller hav. Coriolis-effekten funkar men det är ingen kraft…

  Men om något funkar så går det att förstå.

  Ingenjörer kommer inte lösa AGW/ACC.
  Vetenskapen bidrar med förståelsen, även för det jobb som måste göras.
  Vanliga människor med ett socialt perspektiv och insikt om jämlikhet, måste vara de som gör jobbet.

  Foliehattar och populister kommer inte göra det, inte heller ett flertal av de ledare vi valt, eftersom de flesta sitter fast i samma ekonomiska fantasivärld med drömmar om konstant tillväxt, kopplat till ett fåfängt hopp om att ingenjörerna ska lösa problemet.

  Man skulle kunna göra en app som gjorde alla medvetna, men den skulle förmodligen bli lika populär som Anders Perssons videor på Youtube eller de andra jag normalt länkat till här. Den ovan om Coriolis-effekten är kanske undantagen eftersom den hade hela 636 visningar nu. 😮

 • Ramlade in det här av Bill McKibben:
  https://www.bostonglobe.com/opinion/2017/03/23/citizens-must-hold-government-accountable-climate/g2mCXt9rZZtrfiRZjNOs2O/story.html
  ”Citizens must hold government accountable on climate”

  Det gäller USA givetvis, men det är dags att alla visar att man fått nog nu.
  http://klimatsverige.se/event/mobiliseringsmote-28-mars-infor-peoples-climate-march/
  ”Den 29 april samlas människor världen över för att protestera mot den amerikanska presidentens klimatfientliga och krigiska politik. I Stockholm samlas vi tillsammans för en hållbar framtid. För att manifestationen ska bli en framgång vill vi mobilisera så många organisationer som möjligt. Kom till mobiliseringsmötet och bidra!”

 • Längst norrut, bortom bastu och jacuzzi-liknande metanstinna Arktiska sjöar, ligger Arktiska Oceanen. Det som händer där får vi tillbaka, hur fort det går beror till stor del på albedo under smältsäsongen. Den påverkan är större än koldioxidens. En yngre utvecklare från Glasgow som heter Nico Sun (faktiskt 🙂 ), har tagit fram en egen modell med grafik som jag tycker ska bli väldigt intressant att följa under kommande smältsäsong.

  Länken till Albedo-Warming Potential: https://sites.google.com/site/cryospherecomputing/warming-potential/graphs

  Som namnet antyder ska den visa potentialen och det är inte en komplett modell. Molnens effekt är inte medtagen men han skriver själv att chansen att få med det korrekt är så låg att det inte är lönt att försöka, när proffsen inte är överens än. Men att det givetvis är nästa på listan.

  Isdata kommer från NSIDC och lite kort om vad han skrev inledningsvis om modellen:
  ”Global surface radiation model details:
  The model calculates the incoming solar energy per day per m2 for all latitudes between 40N and 90N (0.2 degree steps). Considered are solar zenith angles, the atmospheric reduction (Air mass), Projection effect and water albedo for every 15min interval. If a grid cell has 55% ice concentration, then it is treated as a water area 55% the size of the grid cell.
  Man bör infoga en reservation för pågående förändringar. Han uppdaterade för ett par dagar sedan och nu verkar allt fungera som det ska. Det blir dagliga uppdateringar.

  Han fick med Antarktis i December, om man vill titta på utfallet för södra halvans smältsäsong:
  https://sites.google.com/site/cryospherecomputing/warming-potential/antarctic-graphs
  92-93 fick mig att höja ögonbrynen lite med tanke på ENSO då…

  Tror det här kan bli ett bra komplement. Om inte annat så gillar jag när människor som honom helt seriöst ger sig i kast med klimat och data på det här viset, vem vet vilka idéer som ramlar fram? Mer sånt.

  Vågor är nästa sak som käkar is och som bör förstås bättre. Surfskolorna lär få en boom runt Arktiska Oceanen framöver, alltid glädjer det någon.

  • Uppdatering eftersom mitt internetminne kom ihåg att jag lagt länken till AWP här.
   Nu är den nya sajten klar, som är mycket snyggare:
   https://cryospherecomputing.tk/awp
   Dokumentation längst upp för eventuella intresserade.
   Medel AWP för en isfri sommar är 3259 MJ/m².

 • Det kan ju inte vara normalt någonstans, att idag den 26/3 har vi haft uppmätta 18 plusgrader. Stäng av bastuaggregatet! Ändå är folk inte bekymrade utan postar glada vårbilden på facebook och andra sociala medier. Själv är jag måttligt road av maj-värme i mars..

 • Har inga sociala mediakonton, men skummade igenom en del positivt skrik i rymden nyss, utan att hitta något om vad som egentligen sades vid miljÖLpimlandet igår. Att Goldmann inspirerar och Aleklett inte, kan jag ana. Finns något dokumenterat?

 • Wow…
  http://www.huffingtonpost.com/entry/lamar-smith-science-magazine-us_us_58dbae95e4b0cb23e65d06f5?
  Rep. Lamar Smith (R-Texas), chairman of the House Committee on Science, Space and Technology, has challenged the credibility of Science magazine — one of the world’s most respected science publications.

  “That is not known as an objective writer or magazine,” Smith said during a hearing Wednesday on climate change, which Smith denies.
  😀
  Men det är sant, att han sa så, inte att det är så.

  Här hemma i duktiga Sverige då?
  http://www.affarsvarlden.se/ekonominyheter/stefan-ingves-vi-har-en-stor-huvudvark-i-svensk-ekonomi-6836133
  Tja, de viktigaste skulderna är de vi har till planeten. Den bryr sig inte ett smack om någon av oss.
  Tycker snarare vi beter oss som Gollum runt sin ring, när det gäller våra pengar.
  Pengar är inte och har aldrig varit, det viktigaste som finns. Utan människor finns inga pengar.

 • Apropå crowdfunding, här ett projekt som dragit ihop ~700000 spänn på två dagar:
  https://www.gofundme.com/BuyCongressData
  “The House just voted to pass SJR34. We will finally be able to buy the browser history of all the Congresspeople who voted to sell our data and privacy without our consent!
  Tänkvärt, det gäller ju även politiker. 🙂

  Det gäller den här:
  https://www.congress.gov/bill/115th-congress/senate-joint-resolution/34/actions
  Om Trump skriver på så kommer internetleverantörer i princip få fortsätta att likställas med Facebook och den enda garanterade rättighet en Amerikan har kvar till anonymitet, blir att inte använda Internet alls. Det blir isf inte det första beslutet som påminner om 80-tal.

  Arne Anka verkar inte ens veta vad Internet är.
  http://time.com/4150891/republican-debate-donald-trump-internet/
  “I would certainly be open to closing areas where we are at war with somebody,” Trump said. “I sure as hell don’t want to let people that want to kill us and kill our nation use our Internet. Yes sir, I am.”

  Det var väldigt länge sedan ARPANET var backbone och ägdes av USA, det var egentligen först när det delades upp 1983 som Internet “föddes”. En liten timeline via en gammal artikel från BBC:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/994700.stm
  En kul sidonotis anno 1996:
  “The internet now has over 16 million hosts and is growing rapidly.”
  Sen fick de problem med att mäta antal hosts så ingen vet exakt hur många som finns men IANA delade ut de sista adresserna i IPv4 2011, det är ca 4,3 miljarder adresser. Alla används inte men det är säkerligen över en miljard hosts.

  Men enligt Arne Anka som har stenkoll på invandrarna bland sin befolkning på dryga 320 miljoner, så är det förmodligen alla som vill döda honom och USA som stjäl adresserna för att infiltrera USA. Lösningen herr Anka, är att kapa alla anslutningar till USA och återställa ARPANET, precis som det var före 1983.

 • Ytterligare en sak att lägga till listan på Amerikanska produkter som man bör bojkotta, mandlar.

  Merparten kommer från Kalifornien. Inte nog med att ingenjörer förtvivlat försöker vinna en omöjlig kamp mot framtida torka i Kalifornien genom återfyllning av sinande akviferer, man vill samtidigt odla mer mandlar som kräver mycket vatten.
  http://www.cbsnews.com/news/epa-scott-pruitt-overrides-agency-research-under-obama-pesticide-chlorpyrifos-farmers/
  Citerar Kelley i artikeln ovan:
  “Did you ever worry about using it?” Blackstone asked.

  “No I didn’t. It’s been around since 1965 and I’ve found it to be not only very effective but very safe,” Kelley said.
  Hur ska han någonsin kunnat märka skillnad? 🙂

  Nåja, återigen en icke-viral video på youtube med 130 visningar, med Axel Mie från Karolinska:
  https://youtu.be/pPl_uElIw4Q?t=40m36s
  Om inte länken funkar så hoppa till dryga 40 minuter och spendera fyra minuter av livet för att bli övertygad om hur ofarligt Klorpyrifos är.

  Sedan kan man fundera över hur bra det känns att EU numer tillåter USA att kontrollera sina nötter och mandlar själva när det gäller cancerframkallande ämnen, när de har nötter som styr?

 • En liten video som kan passa in i Martins bild av klimatet.
  2016 var extremt sägs det i denna video:
  realclimatescience. com/2017/04/my-first-online-video/#comments

  • Hej oppti.
   tack för kommentar, men/och som du ser så har jag ”avlänkat” länken. Anledningen är för att den leder till en sajt som drivs av en person som är erkänd ”klimatskeptiker”, Steven Goddard.
   Jag är inte intresserad av att länka trafik till dylika sajter utan att ingående reflektera och ”debunka” deras budskap. Något som din kommentar, som är väldigt vagt hållen, inte ger mig anledning att göra eller följa upp.

   • Så bedrivs propaganda.
    Lycka till med din mission! Vi skeptiker får försöka övertyga dem med öppna sinnen!

    • Ett öppet sinne är att reflektera och argumentera. Inte att okritiskt sprida information som saknar förankring i objektiv vetenskap eller att försöka göra sig till martyr.

     • Videon som du inte ville sprida handlade om 1936 års värme och köld i USA baserad på tidningsklipp och temperaturserier.
      Den passade in här eftersom du i din iver att visa hur allt blir värre och värre kanske bör påminnas om att klimatvariationer förekommer och att allt blir inte bara värre och värre.
      Jag var inte medveten om att 1936 var det året då det både var extremt varmt och extremt kallt i USA. Eller är det en bluff jag utsatts för?

     • Det är klart att inte allt på hans sajt är båg. Men syftet med sajten är att sprida villfarelser.
      Om du hittar något som är korrekt och det stannar där så är väl det okay.
      Men poängen med en kommentar på min blogg är ju att även andra skall kunna ta del av länken, och i förlängningen all annan information som finns på hans sajt. Och saken är den att jag inte har vare sig tid eller lust att korrekturläsa det han skriver, för mig räcker det med att veta vad han står för.
      Jag vill inte heller bidra till att ge hans sajt SEO-kraft. (Sajter som har många länkar till sig hamnar högre upp i sökresultat när någon Googlar)
      Notera att länken ligger kvar som text i kommentaren, det går alltså väldigt lätt för vem som helst att följa den om man vill det, eller om man vill skapa sig en bakgrund till varför jag agerar som jag gör

   • Martin, varför avlänkar du inte tidigare ”tavla” ovan som går till notrickszone? Den artikeln baseras på ett gammalt papper av Soon & Conolly. Förvisso anstränger sig notrickzone, Soon och Conolly aningen mer än Tony Heller men det blir inte mer rätt av flera fel.

    Senaste ”rön” hos notrickszone är fåglar/vindkraft/ny istid osv, tröttsamt med samma gamla förnekarskåpmat årtionde in och årtionde ut. Man blir bara så Trötter.

 • Jag kan inte för mitt liv begripa vad 1936 års klimat i USA har att göra med det globala klimatet nu? Hur var 1936 i resten av världen och hur var 1935 och 37? Klimatförändringen är ett faktum, även om man bara ser till Sverige och utanför fönstret. Jag jobbar med växter, parker och vinterväghållning och för mig är det helt uppenbart att de sista 10 åren inneburit förändringar. Att vara skeptisk till det innebär bara att välja att inte se.

  • Nog ser man så fort man öppnar ögonen. När min käring plockade fram rosor ur vår jordkällare förra månaden så blommade vissa av dem. Odlingszon 4. 22:a December 2015 klippte jag gräsmattan. Osv.

   Tony Heller har hängt upp sig på den epoken, han har även en artikel med titeln: ”Förintelsen började med vapenkontroll – efter en skottlossning.”
   Det finns inga regelverk runt hur knäpp man får vara.

   Förnekare som ovan och de som länkar dit är inga problem eftersom de flesta inser hur vettlösa argumenten är. Ett större problem idag är snarare de som inte förnekar AGW men vill påstå att klimatfrågan är enkel att förstå och även enkel att göra något åt. De ägnar sig snarare åt greenwashing eller grön BAU. Även det finns exempel på längre upp bland kommentarerna. Man kan blunda på många sätt.

   • Det bästa för planeten vore ju att mänskligheten slutade existera. Det ger ju oss en särställning som kan vara svår att förlika sig med. Jag inser naturligtvis att det inte bidrar till lösningen, men alla måste ju förstå att ALLT man gör ju faktiskt påverkar. Jag försökte förklara för min 9åriga dotter att bilresan till leksaksaffären var ett mindre problem än de helt onödiga leksakernas miljöpåverkan. För att inte tala om I-paden… Hur förnybar vi än gör energin kommer den alltid att vara sämre än den vi inte förbrukar.

    • Exakt.
     Nu är jag förvisso en alien i många avseenden (inte bara på nätet) men inte hör jag diskussioner i vardagen om hur vi ska använda den energi vi har på ett smart sätt för att dra ner vårt energibehov (och sluta konsumera onödigheter av samma anledning). Vi hade lätt kunnat haft den inställningen i tio-femton år.

     Sverige framhålls av många som ett framgångsrikt västland när det gäller anpassning. Det är vi inte. Bättre än resten i väst men vad hjälper det? Kärnkraftsförespråkare använder oss som förebild trots att vi kör gamla kärnkraftverk in absurdum, som inte alls byggdes pga klimatanpassning, och så länge Svensson själv förbrukar mellan fem till tio klot pga sin konsumtion är vi inte duktiga.

     Naturvårdsverket har fortfarande inte uppdaterat men så här duktiga är vi:
     http://www.naturvardsverket.se/upload/sa-mar-miljon/klimat-och-luft/utslapp/bild-ny-johannes-tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp.png
     Enligt SCB ser vi ökande utsläpp för tredje kvartalet 2016 jämfört samma period 2015:
     http://www.scb.se/contentassets/069136623af34bd4950e0c16263885c3/di-sv.png

     Vi har likväl i särklass de bästa förutsättningarna bland alla västländer men tiden har runnit ut och planeten som helhet har i storleksordning tre år kvar av sin fossilbudget.

     Misstänker att mästarna i anpassning kommer tillbaka till Sverige vad det lider, krokodilerna. 😉

 • Under medeltiden kunde man odla vitlök i södra sverige. Kan dagens värme och torka i delar av norra europa vara en del av ett cykliskt återkommande mönster?

  co2science . org/articles/V12/N14/C3.php

  • Nej, det är inget cykliskt återkommande mönster.
   Sajten du refererar till säger sig vilja öka kunskapen kring koldioxid. Men de slår tidigt fast att:
   ”There is little doubt the air’s CO2 concentration has risen significantly since the inception of the Industrial Revolution; and there are few who do not attribute the CO2 increase to the increase in humanity’s use of fossil fuels. There is also little doubt the earth has warmed slightly over the same period; but there is no compelling reason to believe that the rise in temperature was caused by the rise in CO2. Furthermore, it is highly unlikely that future increases in the air’s CO2 content will produce any global warming”

   De två sista slutsatserna i direkt motsättning till etablerad forskning.

 • Om man inte tror på uppståndelse, men därav har lite extra tid just nu och vill få påsken att passera(?), så kan man titta på Noam Chomskys föreläsning från i Mars:
  https://youtu.be/Z5A8BVrjRfU
  Första ca femtio minuterna är han vass, sen sackar det lite. Men han är ju född 1928 så den skallen vid den åldern får de flesta av oss bara drömma om.
  Inleder mörkt men är väldigt påläst både om klimat och det som pågår i USA men det blir ljusare mot slutet. Det finns massor att göra men det är upp till alla vanliga människor, bara tillräckligt många förstår vilken destruktiv väg vi är inne på, så får populister och bibelviftande fundamentalister vika sig.

 • Polarvirveln i stratosfären vid 10mb roterar nu tom medsols och säsongen är över för att följa kopplingen till troposfären.
  https://earth.nullschool.net/#2017/04/15/0300Z/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-1.48,75.08,332
  Nu är det solsken dygnet runt och smältande havsis som står på menyn för Arktiska oceanen.

  Blir det en normal högtrycksbetonad sommar i Arktis eller inte? Vill man behålla 2012 som bottenrekord i September så får man hoppas på lagom lågtrycksbetonat med mycket moln och inga stormar. Inte bara isen är tunn, även de scenarier som ger så låg avsmältning som möjligt, tunnar ut. 🙁

  Vi går på lina och pimplar Jack Daniels.

 • Dagen för uppståndelsen. Hmm.
  Vad sägs om att byta ut Påsken mot något verkligt, t ex fyra helgdagar för Arktis?
  Det är vår i Arktis och tidpunkten hade passat bra.

  Ryssarna är där och har redan intagit 90° nord via Barneo:
  https://thebarentsobserver.com/en/borders/2017/04/russian-border-guards-conquer-north-pole

  De här tre har mellanhoppat via Barneos läger och Longyearbyen på Svalbard för att åka skidor de sista två graderna. De har givetvis valt 2 grader av en viss anledning.
  http://www.2dgrees.com/blog/
  Det är inte ens säkert att de lyckas den ”lilla” biten som är kvar:
  http://www.2dgrees.com/the-sound-a-locomotive-the-middle-the-arctic/

  I framtiden kan vi istället använda de här dagarna för att minnas Arktis, som det en gång var.

  Det finns hur mycket som helst att skriva om med anknytning till ett döende Arktis. Precis hur mycket som helst. Fyra dagar räcker inte, inte ens 365 dagar per år, räcker.

 • Apropå din tweet ovan Martin och länken till Thinkprogress, som även nämner och länkar till Washington Post’s artikel om sprickan i Petermann.
  Jag vet att Nico Sun, som jag skrev lite om ovan,
  http://martinhedberg.se/det-brinner-i-bastun/#comment-58468
  postade en satellitbild på den redan i December. Den är mao inte jätteny.

  Det är snudd på overkligt att sitta och följa en värld som smälter.

 • Suttit och tittat i den första(?) hydrologiska kartläggningen av Antarktis nu på morgonen:
  https://www.nature.com/nature/journal/v544/n7650/full/nature22049.html
  Man har kartlagt nästan 700 vattendrag och pooler. Pappret går att hitta utan betalning men under extended data hittar man större bilder.
  Tog Fig1 (som är ett kollage) från pappret och blåste upp den till 4168×3900 pixels. Men den blev givetvis för stor att lägga ut i det format jag ville, kollade runt lite o den här videon funkar:
  https://youtu.be/b07SyqVhGTo

 • Isande vindar, snöfall och minusgrader i maj… Kallaste natten på 70 år i Uppsala… Jag vet inte vilken planet ni bor på men jag tycker det är ganska kallt i “bastun”.

  • Bastun är stor. Det går alltid att hitta någonstans det är kallt. Men man får blunda rätt hårt för att inte se alla ställen det är varmt på.

   • Skilj på väder och klimat. Tokhett i indien, pakistan etc. Åk dit så ändrar du nog uppfattning. Däremot undrar man över de höga lufttryck och tryckskillnader som rådit över europa senaste månaderna. Atlantlågtrycken har verkligen haft svårt att bryta igenom högtrycksblockeringarna över västra och norra europa. Verkar som det azoriska högtrycket förstärkts åt nordväst och tidvis förbundit sig med högtryck över ryssland.