Branden: Varför är folk med makt och resurser så initiativlösa?

Saknas det initiativ?

Nu har det gått drygt en vecka efter det att en den stora skogsbranden i Västmanland tog fart.

Jag, liksom många andra, pratar givetvis om den. Dels för att jag följer och rapporterar om vädret i media. Dels för att jag har själv skog, låt vara utanför det aktuella riskområdet i Västmanland (Jämtland). Jag bävar inför stormar, men ännu mer inför skadeinsekter och bränder.

Saknas det initiativ?I veckan hade jag ett möte med en representant från ett av våra större försäkringsbolag. Han uttryckte förtvivlan över att saker inte flyter på så bra som det skulle kunna göra och frågade sig vad han och hans företag skulle kunna göra för att mildra skadorna och bistå verksamheten. Det intressanta var att frågan sträckte sig utanför individens och företagets kärnverksamhet, att främst se till sitt eget bästa. Han frågade sig vad han/de kunde göra utöver vad som förväntas av dem, bara för att: 1. de har resursen, 2. det skulle kunna vara till nytta för andra.

Han var även irriterad över att många med makt förefaller vara uppenbart tafatta och initiativlösa. Om du är chef för någon resurs som skulle kunna användas när samhället krisar, varför tar du då inte initiativ och agerar? Folk i beslutande positioner sitter och väntar med hänvisning till att det inte ingår i deras arbetsuppgifter, att de inte fått en formell förfrågan eller att de inte vill göra mer än de har befogenheter till.

Vi väntar till det är helt uppenbart att vi har en kris, vi väntar till dess någon annan leder. Kruxet är att vi med den strategin förlorar värdefull tid. Krisen blir svårare att hantera, skadorna blir större och det krävs mer resurser för att hantera problemen.

Men det gäller givetvis inte alla. Det finns personer med civilkurage och initiativförmåga, men jag tror att man främst finner dem på en lägre nivå i makthierarkierna. Det är enskilda som använder sin gödselspridare som brandbil eller ringer runt till bekantas bekanta för att fråga om någon vill nyttja hens stallplatser, lediga säng eller skogsredskap.

I media och kommentarer har framkommit såväl beröm som kritik och gnäll. Men om vi skippar det senare och fokuserar på det som varit bra respektive riktigt konstruktiva lösningar, vad har vi då att lära oss?. Det handlar om dels om det som gjorts, dels om det som kan göra ännu lite bättre. Hur blir vi bättre på att ta hand och hjälpa varandra? Hur kan vi lära oss att vi som individer gör skillnad? Hur kan vi skapa en miljö där vi tänker och agerar utanför vårt formella ansvarsområde, trots att ingen (ännu) begärt det av oss? Vi kanske saknar inlevelseförmåga, framför allt på organisatoriskt nivå?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

66 CommentsLeave a comment

 • Dom kanske tycker att det är ointressant mark som brinner och att det lika gärna kan brinna bort. Vi har för mycket skog i Sverige kanske de säger.

 • Kan jag dra en parallellitet med ”Vargfrågan”. Människan offrar mycket lidande hos folket på landet, för att bevara en kraftfull vargstam. Den naturintresserade Stockholmaren har en hytte i Dalarna. Tror att samma ”hen” tycker att naturen har sin gång och skogen Skall, brinna ner med jämna mellanrum. Blir kul att studera faunan. Liksom. Lantisarna lider även här. Nu har vi slagit fast att skogsbränder är en statlig och Europeisk ansvarsfråga. Staten och EU skola bekosta det materiella för dom som saknar försäkring. Lidande går inte att reparera. Detta var liknande som filmen ”Den perfekta stormen”. Alla klimatfaktorer spelade på det heta strängen samtidigt. EU är vår dirigent. Lite förslag. Euro-Pool med släckvatten och plan. Korkar och stoftfilter till fossila skorsstenar. Instrumenterad forskning från solen, stratosfären och ner till den flytande järnkärnan. (Sugen på Nobelpris för datormodell. Någon). Såg ni kamrater. Inte gnäll. Konstruktivt.

 • ’Vår beredskap var god’
  typ.

  Det som har hänt är långsmat men säkert. Man går baraa inför sådant som get cash på kort tid , snabb ROI.
  Tyvärr är politikerna som nu sitter som företrädare för företag med det som sitt motto.
  Ingen plan , ingen vision ingen koll. Sorry men de suger fett.

 • En del kan ha med den svenska jantelagen att göra – ”du ska inte tro att du är något”. Människor som visar initiativ, kraft och ansvar ses tyvärr inte alltid med goda ögon hos folket. Sverige har dessutom inte varit i krig på 200 år (som väl är vill jag dock säga) – det spelar roll – vi är inte vana vid alarmerande stora situationer. Minns när vi var i England för ett par år sedan och såg vaktavlösningen på Buckingham Palace. Den engelska polisen styrde upp allt på ett alldeles utmräkt sätt och trots att det var hur mycket folk som helst var det lugnt och polisen agerade bestämt men med respekt. England är också vant vid hårdare tider i förhållandevis närtid. En tredje sak är att civilbefolkningen sitter och väntar på att myndigheterna (”fabror myndigheten”) säger att de ska evakuera – kan de inte tänka själva när det brinner i skogen 500 m ifrån dem? Detta med anledning av att allmänheten i berörda områden tycker man fått för lite information. Kan folk inte tänka själva och dra egna slutsatser?

 • Glöm inte att studera Agenda 21, som kan ge en fingervisning om varför man vill få bort folk från landsbygden.

 • Tragiskt att vi inte har bättre beredskap. Lider med befolkning i dessa trakter. Politikerna är tandlösa och på kommunal basis så verkar samarbetet fungera bra nu men väldigt dåligt i början.

 • Lite samma problem har det redan blivit i södra Sverige
  i Skanör området har vill ägare med stora strandnära villor
  börjar fatta galoppen och rådfråga hydrologer från Lundsuniversitet om försvar mot vattnet och stormarna som blir värre pga uppvärmningen.

  Inte nån hjälp från de sombordeoch SKALL skydda medborgarna , de ’så kallade’makthavarna.

  Så ser det tydligen ut överallt…
  INGEN hlälp o beredskap FAST man vet vad som komma skall… Fy f.. vad dåligt.

 • Människor med makt bryr sig bara om att saker och ting inte får kosta, samtidigt som de själva lyfter skyhöga löner.

  • Exakt, de är så rädd om sin egen position/karriär så istället för att göra något, som senare eventuellt visar sig vara ”fel”, stoppar de huvudet i sanden och hoppas att ingen märker just deras tafatthet. I Sverige har det tyvärr blivit så att istället för att belöna initiativförmåga belönar man chefer som ”sparar” pengar, tragiskt. Det här gäller för övrigt även privata företag, tro inget annat…

 • Det kan vara som du, Martin, och försäkringsmannen säger, men det behöver inte vara det.

  Ni vill göra en personlig, rask insats, så det syns. Det är väl bra, men om inte räddningstjänst eller annat begärt hjälp av dig eller försäkringsbolaget, så är risken att ni ställer till mer än hjälper till.

  Som jag förstår det, tycker du handlingskrafts-resonemanget bör gälla även globala problem: ”Vi kan och vill och känner vi måste göra något, men myndigheterna är så tröga.” (Jag kan ha fel där.) Visst kan du och han göra nåt direkt som syns och märks: Avregistrera bilen!

  • Fredrik, du kan väl inte mena att det är fel att tala om vad man kan bidraga med för att avhjälpa situationen!!??

 • Det första gnäll man hörde kom från en LRF-direktör
  Han tyckte att räddningsledningen hade varit dålig och inkompetent. Det visste han innan alla andra..
  Märkligt med tanke på att en amerikansk observatör med stor erfarenhet bedömde räddningsledningen som exemplarisk. Tänk om det var Stora Enso som var orsak till hela spektaklet. Är det då verkligen rimligt att skattebetalarna ska betala för deras snikenhet.
  Tycker att skogsägarna ska skärpa till sig och fundera över sin del i katastrofen i stället för att kasta skit på människor som gör sitt jobb.

 • Martin, detta har inte direkt med ditt inlägg om branden att göra fast ändå till viss del då det handlar om luftfuktighet.
  Hur i sjutton gubbar, på ren svenska, kan det (iallafall enligt er tabell) vara så lite som20 % luftfuktighet här i Stockholm klockan åtta på morgonen? Är väl inte ens fysiskt möjligt i denna delen av världen?
  Det har ju dessutom regnat inatt(förvisso en del vind men ändå) och blivit fuktigare överlag sista veckorna, även på dagarna och morgnarna är ju alltid innan solen värmt upp tillräckligt, riktigt fuktiga (runt 70-80% )
  En förklaring på detta vore tacksamt, detta fascinerar mig!

  • Hej.
   Håller med om att det är osannolikt att det skall vara 20% luftfuktighet. Det ligger på 70-80 så här om morgontimmarna. Och, nej, inte ens mitt på dagen, när den relativa fuktigheten brukar vara som lägst, kommer det ner till 20%.
   Jag tror att anledningen till uppgiften helt enkelt är mät- eller datafel.

  • Är det ett enstaka mätfel eller är det en genomgående brist / oförmåga som har djupare orsaker?

 • Att myndighetspersoner ”sitter still i båten” och inte agerar beror på att man i det offentliga inte belönas för att man gjort en bra insats, men att man i stället kan tappa sin karriär om man gjort något fel. Att agera utanför sin befattningsbeskrivning är att ”begå fel”. Detta är det systemfel som gör att personer med handlingskraft slutar jobba i en myndighet, för att övergå till eget företagande eller till privat arbetsgivare (som inte har regler som styr vad man ska göra).

  • Helt korrekt analys, Om man inget gör kan man inte få kritik, det kan man däremot få om man agerar.

  • Systemfelet kan ju även fungera så att ”fel” personer befordras, då kompetens och initiativ inte ses som en merit. Snarare en belastning.

 • Martin. Du som matematiker har koll på den klimatiska påverkan av branden. Brunna skogen hade riktigt hög virkesdensitet. Vi sägen en gran/fura, på var femte kvadratmeter. Medeldiameter i roten 450 mm. Höjd= 32 meter. Har energimängden, x-Joule/Kg. Densitet= 0,8. Vissa stammar står kvar men har minskat i vikt. Fukt och fossilt.
  Vilken energimängd har tillförts atmosfären ? Hur mycket växthusgaser. Hur många liter vatten kan denna energi koka till ånga. Är detta försumbart i den globala värmen. Skulle ge lite perspektiv till oss nummer-bitare. Vårt eget kärnkraftverk/Vätebomb, (Solen), ger 900 Watt på en kvadratmeter. Kanske på en area på 33% av jorden projiserade front area. Sedan har vi ju den mekaniska friktionen i jordens flytande järnkärna. Fattar först nu att allt går att räkna fram med matematik som jag behärskar med vanlig ingenjörsmatematik. Reflektion från moln, borde kunna mätas med en tre strålars kolliderande radar från tre olika satelliter. Spektrumanalys. Hmm.

 • Man måste först veta hur stor del av träden som brunnit upp. På de bilder som visas står träden kvar, svedda men icke uppbrunna. Det är undervegetationen som brunnit/brinner. Om det är så i hela det brunna området blir naturligtvis mängden Co2 som skapats mindre än om alla trädstammar brunnit.

 • Att ta tag i detta vore ett medgivande till att vi har tuffa tider framför oss pga alldeles för mycket utsläpp..
  Helt utan rim och sans har man kör på och nu ger det resultat men dåligt sådant.

  Medgivandet vore en ’förlust’ för makthavarna och deras självbild skulle vittra och komma på sned.
  Men det vore starkt av dem att göra det. Jag tycker de ska göra det för jag har fått nog av fegheten.

  De enda som är konsekventa och kan och vill och har kompetens ja det är MP.
  SD gnäller över att flyktingar finns. De borde . för sinegen skull, se på att det är torka och krig kring olja som skapar flyktingar och då inse att bästa vis att minska detta är att ta tag i klimat och energi politiken. De skiter det i tyvärr just nu.Skit dåligt..

  Ungefär likadan är de borgerliga tyvärr.. jag gillar annnars kte go och ansvars tagande för sitt eget liv men det finns gränser , det färej bli viktigare än ekonomi,hälsa, framtid , välfärd och vår säkerhet.

  • Att du Torun är stark anhängare av MP är ju lätt att förstå, men det börjar bli väldigt mycket partipropaganda i dina kommentarer på en vädersajt.
   Kompetens finns hos alla partier, och den bästa kompetensen när det gäller miljöfrågor finns inte nödvändigtvis i ditt parti bara för att namnet antyder det! Finns väldigt många uttalanden från företrädare för MP som säger annorlunda!
   Mindre partipolitik och mera som hör till ämnet tack!

 • Mike ,ok men jag har ju rätt att tycka att de som har makten inte sköter sitt jobb så som det ser ut nu.
  De fick chansen men tog den inte.
  Då känner jag att när ämnet är makthavarnas oförmåga att ta initiativ att det är på sin plats att såga det. ..

  ps. rösta blått innan men nu blir det som sagt gönt!

 • ”Fredrik, du kan väl inte mena att det är fel att tala om vad man kan bidraga med för att avhjälpa situationen!!??”

  Har jag skrivit det?! Har Martin och försäkringsmannen sagt vad de kan bidra med för…? Jag tror du inbillar dig saker, Ulrik. Vänligen blanda inte in mig i de sakerna.

 • Martin!
  Jag har hört/läst andra som också har kommit med ospecificerade klagomål på brandbekämpningen, men inte sett så mycket konkret.

  Vad specifikt är det du tycker har skötts dåligt? Är det beredskapen som var dålig, eller är det den operativa fasen av brandbekämpningen som inte har skötts på rätt sätt?

  • Nej, de som har haft ansvar har, vad jag kunnat utläsa, skött sina åtaganden exemplariskt.
   Vad jag efterfrågar är vad som krävs för att folk som har resurser, men inte formellt ansvar, agerar.

 • I vintras var det flera häftiga bränder i ljunghedarna vid Norska kusten Kanske Norge, Sverige (och Finland) borde ha gemensamma plan för vattenbombning?
  Och: det brandskadade virke kan med fördel ersätta det stinkanded soporna som bränsle för Västerås Kraftvärmeverk!

 • Oj, vad människorna är kunniga i ” Gnällsverige”när dom inte är på plats !

 • När människor bryr sig händer saker helt automagiskt. Oavsett om det handlar om global uppvärmning eller skogsbränder. Men eftersom det finns ett samband, är följande något att bry sig om?

  +18°C ovanför Arktis [76N, 176E] känns rätt häftigt, även om yttemp är nära noll.
  http://ciresblogs.colorado.edu/icebreaker/2014/08/11/blob-of-death/
  Havsisen är rena skräpet voymmässigt och väntar egentligen bara på rätt förhållanden en säsong så har vi ’isfritt’ (~ en miljon km²).
  http://1.usa.gov/1pMFFe6

  En kul(?) graf som reality check.
  http://i.imgur.com/FeAC3zn.gif

 • Läs om Antarktis isar ! Allt jämnar ut sig ! Värmehöjning på jorden . Avstannat. Som Fn:s klimatpanel hade svårt att förklara.

 • En del politiker har blivit arga och lite sura för de menar att branden har använts politiskt.
  Dvs . om en kris uppstår är det inte bra att härleda sannlokia skäl till dess uppkomst.
  WTF.
  Lever vi i gamla Sovjet eller?

  • ”En del politiker har blivit arga och lite sura för de menar att branden har använts politiskt.
   Dvs . om en kris uppstår är det inte bra att härleda sannlokia skäl till dess uppkomst.”
   Menar du med detta att någon politiker krävt ett förbud för skogsmaskiner när det är torrt, eller ett allmänt förbud mot maskiner i skogen överhuvudtaget?
   Branden orsakades uppenbarligen av en markberedare, och enbart manuellt arbete utan maskiner funkar nog inte idag….

 • Läser på er väderleksrapport att det är Ingen risk för åska här i Laholm idag, den 13 augusti.

  Vad är det som mullrar på himlen då? Låter som åska, ser ut som åska, (blixtar)..

  Säg att man litar på er väderlekstjänst och inte drar ut elkontakterna. Därför pajar alla datorerna, tv och andra elektriska komponenter och apparater.
  Skickar jag fakturan till er? 😉

   • Jag vill inte se skogsbränder av den magnitud som man kan se i Sibirien, inte heller som den nu aktuella i Sverige. Det är WWF som vill se fler skogsbränder, dock inte heller stora okontrollerade.
    WWF:
    ”Paradoxalt nog har Sverige blivit så bra på att bekämpa bränder att vi behöver anlägga fler. Men katastrofen i Västmanland är givetvis inte önskvärd, enligt skogsexperten Linda Berglund”

 • Om folk bara kunde kliva ett steg ur sin bekvämlighetszon så kanske man skulle få se lite liv och rörelse i kategorin; beslutsfattande.
  Man måste våga ta tag i saker FAST man inte haft styrelsemöte där allas åsikter ska bedömas och inlyssnas. Brinner det så borde alla i närheten och närmaste allmänheten delta och visa engagemang. Vakna upp lite! ”Någon annan” kan inte alltid komma till undsättning!

 • Apropå min tidigare gissning om temperaturer i Juli.
  http://martinhedberg.se/atlas-of-mortality-and-economic-losses-from-weather-climate-and-water-extremes/#comment-29054

  Havstemp kommer på andra plats efter Juni enligt metoffice och haddsst3.
  http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/
  Data här.
  http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/data/HadSST.3.1.0.0/HadSST3_monthly_globe_ts.txt

  Snart släpper JMA och NOAA sina rapporter så får vi se var Juli landar totalt. En ny kelvinvåg är på gång i Stilla Havet och därmed även en El Nino framåt juletid.
  Det som händer i Stilla Havet styr mycket. Det finns tecken som tyder på att vi är på väg mot en upptrappning framöver som kan pågå under många år.

 • Var det inte en del som menade att det blev kallare och att vi var på väg mot en mycket snar istid ?
  Nån som minns?

   • Inget konstigt alls, ny istid kommer oavsett vad vi gör. Sett i ett längre än ”mannaminne” så är det ”normala” för jorden just istid. Interglacialerna mellan istiderna är betydligt kortare än istiderna.
    Vad solen gör bestämmer vad som ska hända, och det solfläcksmaxima vi just har passerat är det hittills svagaste under den här cykeln.
    Känns mera som att vi kanske är på väg mot ett långvarigt minima som ger oss ett kallare klimat istället!
    Är det då så att vår mänskliga påverkan kan bromsa en nedkylning så kanske vi borde vara tacksamma för det istället!

    • Ja, istider har varit det naturliga tillståndet på den här planeten sedan någon miljon år tillbaka. Det interglaciala perioderna som avbröt istiderna har varit betydligt kortare än istiderna. Men det är nya tider nu.

     Vi skulle ha gått mot en ny istid, men kommer kommer med stor sannolikhet att ”missa” den Detta eftersom vi kickar igång så pass kraftig förändring av strålningsbalansen att en minskad instrålning från solen inte förmår skapa omfattande glaciärer som är själva grundförutsättningen för istiden. Planeten kommer istället in i en situation där det är olika grader av varmt.

     Om vi hade varit intelligenta i vår strävan att undvika nästa istid så skulle vi ha pytsat ut lite växthusgaser om ett par tusen år. Inte kopiösa mängder nu.

     • Istiden kommer nog ändå i sinom tid, men ingen av oss nu levande behöver uppleva den, som tur är!
      Sedan finns det som vi alla vet, olika grader av helvete, själv väljer jag ett varmare klimat än en istid!
      Människans intelligens är väl knappast av den långsiktiga varianten, det är viktigare att leva nu än om 10 dagar.
      Orsaken till att vi nu är 7 miljarder individer är ju att vi har lärt oss använda/bemästra lagrad energi.
      Den har gett oss mölighet att producera livsmedel för alla.
      Om (när) detta i slutänden leder till en kollaps så har Moder natur återigen som alltid visat vart skåpet skall stå!
      Skall man se krasst på det hela så är jordens befolkning på tok för hög, men just den parametern tycks vara tabu.

     • mikethebike, du är ute hårt på din cykel när det gäller en istid inom en snar framtid och även när det gäller planetens befolkning och solfläckar.
      ”Kör tills skiten rasar” är inget bra alternativ när det bara finns en cykel att köra med.

     • Förstår inte vad du menar med uttrycket ”ute hårt på din cykel”, och var har jag skrivit en ”istid inom snar framtid”?
      Befolkningsökningen är ett problem för alla som gitter inse det. Om världens befolkning skall ha samma standard som vi i västvärlden har idag, och dom förtjanar det lika mycket som oss, så räcker inte klotet till, krävs ingen Einstein för att räkna ut detta.
      Solens skiftande aktivitet och därmed skiftande energiavgivning är i högsta grad avgörande för vårt klimat, är faktiskt vår enda energikälla!
      Har aldrig påstått eller använt den idiotiska frasen ”kör tills skiten rasar”, det överlåter jag åt andra utan djupare insikt om världen.
      Vad jag vänder mig emot är den ensidiga fokuseringen på CO2 som ett hot, en förorening och ibland i engelskan ”poison”
      Finns lika många röster för som emot när det galler CO2 inverkan på klimatet!

     • Att ”vara ute och cykla”, innebär att någon har fel, din signatur var anledningen till att jag valde just det uttrycket. Sorry.

      Citatet ”istid inom snar framtid” var från torun, som du kommenterade.

      Det var jag som skrev ”kör tills skiten rasar” och det är vad jag anser din kommentar andas.

      För att spara lite tid, hänvisar jag till ett par tidigare kommentarer.
      http://martinhedberg.se/tank-om-chefen-bad-om-goda-rad/#comment-19789
      Titta på Roslings föreläsning, sen finns länkar till solaktivitet och lite om koldioxid.

      Lika många röster för och emot(?), bland dina vänner kanske, men inte inte inom vetenskapen.
      http://martinhedberg.se/en-president-om-klimatet-2/#comment-26885

      Lite ”Einstein” behöver man vara när man tar till sig information för att söka djupare insikt om hur världen fungerar.
      Då menar jag metodisk och ifrågasättande, för jag anser inte att människan är speciellt intelligent.

 • Ja Mikethebike, hur är ditt tidsbegrepp egentligen?
  Vad är det som får dig att tro att det på något drömlikt vis blir så att globala uppvärmningen och kommande istid är på något vis i fas och relevanta för varandra?

  Sedan är det ett alibi default att peka på mängden snarare än aktivitet hos människor.
  Du vet väl att det inte är en speciellt hög procent som har utsläpp percapita som är problematisk?

 • Hel Martin läste på nätet att många väderinstetut säger att vi får en lång sommar o en varm höst.O kommande vinter blir mildare än förra årets vinter hela 5-9 grader varmare.o Martin har i Aftonbladet sakt att vintern 2014 blir mild .Det kanske är dax o ändra årstiderna o ta bort vintern o ha perioder sommar o regn o o storm perioder .med tanke på klimatförändringarna .Läste någonstans på nätet om att vi inte kommer o få vinter inom en snar framtid .sedan så skulle ju sommar värmen bestå flera månader framåt .

   • Hej Martin jo jag läste det någon stans.Sedan har ju många väderinstetut talat om att sommar temperaturerna ska vara i många månader framåt.Enligt många expetter så skulle denna vinter bli mycket mildare än föregående år upp till 9 grader varmare.Själv så tror jag på en mild vinter mildare än förra vintern.Knaske blir det 5 grader varmare denna vinter .Martin tror du som jag så är det nog slut på att vintrana blir kalla o snörika .Man ska nog inte hoppas på.Skulle tro att dom närmast 20 kommande vintrar blir milda o nu menar jag 5-8grader mildare

    • Kurt/Markus: Du får gärna skriva referenser till var du läser denna information. Jag vill också veta.

  • Kurt, långtidsprognoserna (t ex IRI) talar om något varmare än normalt. Samt tendensen från förra året med fastlåst varmt här och kallt i Nordamerika känns väl lockande att chansa på för många kanske?

   Men det finns något som skiljer sig från i fjol och ska jag dra en chansning, så kan det lika gärna bli precis tvärtom. Massor av snö och länge. 🙁

 • det är växthusgaserna som är orsken till den pågåend uppvärmningen . solens instrålning kan ej ’reflekteras ut igen /återvända’ utan blockeras av en atmosfärsom har en ovanligt hög halt co2 ekvivalenter.

  Så visst är solen den primära energin i klimatet men den har inte ökat sin output utan faktiskt om något minskat varför co2 ekvivalenter är orsaken.

 • Lite OT mitt i alla intressanta diskussioner:
  Efter extremt torra juni o juli, sammanlagt 40 mm regn, har det bara denna vecka kommit 90 mm o totalt hittills i aug 120 mm.Kan man hoppas på ett lite torrare slut på månaden. Idag var det världens kanonad här inkl regn o hagel, 25 mm på en halv timme.
  Här= N Bohuslän.

 • Grundfrågan; hur får man mer än de direkt ansvariga att agera och frivilligt hjälpa till? Lite mer övergripande så känns det som vi har haft det så bra så länge och lärt oss att någon annan tar ansvaret för samhället och varandra, att vi inte skall lägga oss i, det är enklast och säkrast så. Vi har också delat upp oss i vi och dom. Vi ser inte längre sambandet med mina egna insatser och det ständigt pågående samhällsbygget. Efter några generationer har vi utvecklat ett beteende där ingen vågar ta egna initiativ i rädsla att bli utpekade, utskrattade, avskedade, ruinerade eller dylikt. Vi har glömt att vi en gång för länge sedan var direkt beroende av varandra, nu förlitar vi oss på myndigheter och andra med makt. Även de som sitter på myndigheter och de med makt har vaggats in detta bekväma välfärdstänkande och glömt hur vi en gång byggde upp systemen med omtanke för varandra.

  När den stora utmaningen kommer, då samhället ”brinner” än mer än nu, då kommer solidariteten mellan oss att väckas och vi kommer alla att räcka ut handen, oavsett kön, religion, stad eller land, rik eller fattig, för vi vet att det vi ger andra ger vi också till oss själva och man inte blir lycklig av pengar och makt om man inte använder det till allas bästa. Och för att komma dit så måste vi nog var och en börja med oss själva och inte vänta på att någon annan skall göra något. //SOL