Av Martin Hedberg
Så var det då dags igen. På söndag går starten i Vasaloppet. Det har i och för sig varit aktiviteter hela veckan, men det Riktiga loppet, det 87:e, går nu på söndag.
Hur blir vädret, hur blir föret, hur skall jag valla hur skall jag klä mig? Ja de tre senare frågorna tar jag inte ställning till, men jag kan säga något om vädret.
Vädret i hela Skandinavien präglas av att det ligger ett Lågtryck över nordvästra Ryssland och ett högtryck över Storbritannien. Vi, som ligger mittemellan, får därmed överlag nordvästliga vindar.
Luft passerar Skandinaviska fjällkedjan, den hävs (luften alltså) och en väsentlig del av vattenångan faller ut som snö på norra och västra sidan av bergen.
När luften sedan sjunker på södra/östra sidan om bergen så så är det torr luft. Den är ”klar och hög”. Det är den luften som strömmar in över oss samtidigt som högtrycket förskjuts något österut.
Så till själva vädret: Det blir klart väder. Solen kommer att stråla från en nästan klarblå himmel. Detta påverkar temperaturen kraftigt: Mätt i skuggan kommer det att vara 0 till -5 i Norrland och 0 till +5 i Götaland och Svealand, men det kommer att kännas i sex-sju grader varmare än så när man står i solen.
När så horisonten reser sig över solen om kvällen (ni vet väl att det är vi som rör oss, inte solen 😉 ) så sjunker temperaturen och under natten så blir det -5 till -15 grader.
Under söndag kväll så kommer fronter med moln in över fjällkedjan, men det vädret tar vi senare.
Under starten i Vasaloppet så kommer det att vara -10 till -15 grader, men när skidlöparna kommer upp i skogen och vidare ut på myrarna så är det inte fullt lika kallt, omkring -5.
Solen kommer att göra sitt till att höja temperaturen under loppet. När löparna går i mål i Mora så kommer det att vara omkring noll grader.
Vinden kommer att vara nordvästlig omkring 5 m/s och avta under dagen. Det handlar alltså om en svag till måttlig medvind.
Det ser med andra ord ut att bli riktigt vackert väder under årets Vasalopp. Temperaturskillnaderna under loppet och solinstrålningen kan säkert ställa till med lite vallabekymmer, men på det hela taget kommer det att vara goda vädermässiga förutsättningar.
Dessutom riktigt vackert väder för alla funktionärer och åskådare.
/Martin
Hej det var kul att läsa dina kommentarer om vädret och annat. Första gången jag ser detta, så nu ska jag läsa oftare. Jag åkte Vasaloppet när jag var lite yngre (född 1941) jag tror det var i slutet av 80-talet, början av 90-talet. Jag åkte 3 ggr.
Den sista gången var det rejält kallt – 30 gr. Starten sköts upp i en timme. Det var förståss riktigt svårt att tänka sig att ställa in. Återbetalningar o.s.v. Så vi väntade i en timmme vid stora eldar på startområdet. Sen åkte vi. Men det jag minns väldigt bra var att vi i början av loppet, efter backen och lite slätåkning var tvungna att passera en myr i en sänka. Där var det väldigt kallt, kallare än i starten. Alltså för kallt om man tänker på den uppskjutna starten.
Efter första kontrollen vid Smågan tog jag av mig min extra-mössa och extra-halsduk, men tvingades ganska snart att ta på mig det igen.
Så din kommentar om att det är ”varmare” på myrarna tror jag inte riktigt på.
Tack i alla fall för en fin väder-sida.