Var är våren?

Av Martin Hedberg

Det brukar gå fort efter Vasaloppet. Flera år i följd har jag noterat att det töat i Dalarna precis efter att Vasaloppet genomförts. Det är som om det var meningen att man skulle kunna träna så länge det bara gick under vintern för att avsluta hela säsongen med Vasaloppet.

Men nu verkar vintern bita sig fast någon vecka extra. Temperaturen kommer att vara två till fyra grader under medelvärdet (för landet som helhet) nu i mitten av mars.

Sedan kan man ju fråga sig vad som egentligen är vår. Den lite akademiska definitionen är att dygnsmedeltemperaturen skall vara över noll grader minst sju dagar i följd.

Men många skulle nog skriva under på att det är vår om det är +8, sol, svaga vindar och barmark. Även om det inte gått en hel vecka med temperaturer över noll.

Frågan är nu: När är det vår? Och då menar jag inte själva tidpunkten, utan: Vad krävs för att du skall tycka att våren har kommit?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

 • God Middag. Värme Sol Plusgrader Tofsvipan har anlänt.Vara ute i trädgården o sitta i lä med en
  kopp kaffe.
  Mvh: Hallandskusten

 • Våren är snart här och det känns att den är på väg.Våren är ljuset och en värmande sol och våren är också det första riktiga REGNET som spolar bort en del av vintern.Våren är rännilar av töad snö,Våren är en underbar tid.Full av förväntan och planering
  av vad man snart kan göra.Åka på semestrar…Åka och hälsa på vänner och bekanta.Våren är att ta ut motorcykeln…Starta den känna vibrationerna.Våren är när man plockar i fiskedragen…Lite stressigt kan det vara på våren.Så mycket man vill…Oj oj…

 • Vår är det när luften känns rund och mjuk och fuktig. Inga isvindar och inget krav på ständig sol. Att snön töar bort också bakom skuggande föremål. Plusgrader inte bara kl 13 utan HELA dygnet! Det doftar också annorlunda – lite ”Europa”. Inga nyspolade kanor nedströms varje stuprör på kvällarna. Ingen torr kyla!

 • För mig är det vår när skogsfåglarna börjar spela och när det går och köra med 4hjulinen ut till min stuga vid älven.

 • Satt och fikade på verandan i solgasset, det var som en varm sommardag, fast temperaturen i skuggan låg kring nollstrecket. Det kändes som vår!

 • Vår här i Stockholmstrakten tycker jag det är när det har blivit barmark, koltrasten sjunger, bofinken har kommit tillbaka och börjar kvittra runt den 1 april och skrattmåsarna börjar skräna på Strömmen. Tussilago och blåsippor gör också sitt till.
  En särskild härlig vårkänsla blir det när det, som i år, har varit en relativt hård isvinter och isen sedan går upp i skärgården. Men än så länge är det vinter i skärgården. Jag åkte med Waxholmsbåt Stockholm – Husarö t.o.r i går (rekommenderas, se http://www.waxholmsbolaget.se) Det var rejält med is ca 40 cm, kyliga vindar, sol/snöbyar och ganska segt i isrännan. Men en härlig dag !

 • Jag tycker att definitionen på vår borde förutom ett genomsnitt på över 0 grader är att den dagliga maxtemperaturen under en vecka ska överstig +5.

  anders

 • Barmark, ljusare mornar samt längre kvällar, snödroppar, fågelkvittar och solen som tittar fram även om det fortfarande är svalt. För ett år sen exakt (nästan på dagen) åkte jag till Göteborg och kände hur solen värmde i nacken. Det var inte helt fel även om jag är vintermänniska för att jag blir slö av värmen.

 • När koltrasten väcker en på morgonen vid 4-5 och när krokus och snödroppar börjar växa… <3 Då är det vår. Eller när tussilagosarna kommer…

  Som någon sa, när det inte är krav på ständig sol utan man kan vara i skuggan i en vårjacka utan att dö av köldfrossa.

 • Våren har kanske inte anlänt till Stockholm. Vårvintern har dock kommit med sol och snö. Härlig tid med bra luft och fint ljus. Snön får gärna ligga kvar ett par veckor till.
  Grilla i söderläge med sol och snö, kan det bli bättre?

 • Våren lämnar ,som ett minne blott,
  isande kyla, ensamma nätter bakom sej.
  Våren är förväntan,väntan
  på dimman i vassen,på ljumma vindar som smeker din själ.
  Att dörren öppnas på vid gavel.
  Nu lämnas vinter och mörker.
  Nu värmer solen med guldvarma strålar din hud
  din själ.

 • Jag använder gärna ordet vårdag när det är en härlig dag med sol och minst 3-4 plusgrader. Då tycker jag att man får strunta i om det egentligen är flera veckor kvar tills man normalt kan säga att våren har kommit. När det gäller vårens ankomst som sådan, tycker jag den meteorologiska definitionen är rätt bra.

 • Det är vår när isen ute vid kusten har försvunnit och man lägger första kastet i den där perfekta havsörings viken..

 • Nu är det vår på Kinnekulle! videkissarna slog ut redan i mildvädret i Januari, vi hade redan då 7d med över noll i medeltemp. Februari var för mig ett bakslag. Nu sträck flyger sjöfåglar förbi, över Vänern, Turkduvorna hoar, Rödhaken, Svarthättan och Koltrastarna sjunger i trädtopparna,snödropparna blommar,snart även krokus, flugor surrar i solen, vi sover med öppet fönster, vi har grillat flera ggr och ätit ute. Kaffet intogs hela helgen i solstol på altanen. Alla tacken finns här, våren är definetivt kommen!

 • Min definition blir när det luktar så där äckligt helt plötsligt, som gödsel. Det brukar komma någon tid efter att snön börjat försvinna och känns som en sån där lukt som man hatälskar. 🙂

 • Hej! Det är kallt på Orust. Vi har bra med frost på nätterna. Amerikanarna får nog tyvärr rätt när det gäller prognosen för oss.

 • Barmark.. sol som värmer.. bara minusgrader en liten stund på natten.. så snart kommer nog våren med expressfart.. jag har redan sett folk i t-shirt på dagarna då det varit soligt..

 • Tidigvår : tranor, viddekissar, snödroppar, tussilago, talgoxens vårpip, ljuset

  Vår : naturen helt explodera : gräset blir grönt, björklöven spriker, citronfjärilar, solen värmer på riktigt, det luktar tallkåda, planteringspade

 • Våren är dagsmeja, varmt i solhörnan, så varmt att inte tårna och näsan blir stelfrusna. Tjällossning, leriga skor, och en katt som kommer in med nyfångade möss. Det är henns vårglädje och min fasa.

 • Våren är här när fåglarna kvittrar ivrigt, det gröna gräset börjar sticka upp ur marken samt snödroppar o skillas börjar blomma.
  Det känns i hela kroppen som det spritter o något fint börjar hända. Man kan inte sluta le. Kroppen och sinnet vet. Hurra!

 • Våren kommer när ostlig vind blir varmare än västlig vind i Skåne 😀 Inte sant, Hedberg? =)

 • Intet är som väntanstider,
  vårflodsveckor, knoppningstider,
  ingen maj en dager sprider
  som den klarnande april.
  Kom på stigens sista halka,
  skogen ger sin dävna svalka
  och sitt djupa sus därtill.
  Sommarns vällust vill jag skänka
  för de första strån som blänka
  i en dunkel furusänka,
  och den första trastens drill.
  E.A Karlfeldt
  http://sv.wikisource.org/wiki/Intet_%C3%A4r_som_v%C3%A4ntanstider

 • För mig känns det som vår när man som nattjobbande lastbilschaufför kan ha fönstret nere utan att ha värmen på max i hytten. Lika så att man slipper mössan när man ska till och från bilen 🙂

 • Jaa Jag börjar undra var Martin är också.
  Våren dröjer nog lite i år,det har ju varit riktigt kallt länge och det tar tid att värma upp marken och
  isen i Östersjön kyler rejält.
  Antalet solfläckar tror jag har ganska stor betydelse faktiskt.Man har nog ”glömt” bort fläckarnas inverkan på klimatet just nu.Alla har haft fokus på koldioxid och metan och Gud vet vad.
  Men lilla istiden på 1700 talet var ju relaterat till det låga antalet eller nästan inga solfläckar alls.2008 2009 har det nästan varit ”tomt” på solfläckar.
  Man kan ju undra lite om det är så….att vi är på väg in i en kyligare period samtidigt som man får lite mycket växthus gaser.
  Hasse och Tage sa ju ”summan av alla laster är konstant”.Kanske liknande fenomen här nu.
  Meteorolog har blivit ett spännande yrke…Började inte det bli lite kuligare redan med Pohlman och även
  Gösta Ekmans härliga monologer Papphammar. ”från söder tränger det in”….”Det var allt från Läderveken” hmmm
  …..
  Tack för idag.

 • Vinterföret brukar hålla till påsken, oavsett när påsken infaller.

 • Regn och varma vindar så smälter det ganska fort. Ska bli väldigt skönt att höra koltrastarna, talgoxarna sjunga igen och veta att det är vår.

 • +8, sol, svaga vindar och barmark brukar vi då och då ha mellan augusti och februari, och inte f*n kallar jag den perioden för vår. Vad är det för fel på den ”akademiska definitionen” Alla som röstar på den räcker upp en hand