Värme och kantareller

Av Martin Hedberg

Jag hoppas innerligt att prognoserna är fel.

Men idag, tidigt den 21 december, så finns det prognoser (från olika modeller) som anger att det den 26:e december, på Annandag jul, skall bli +11 grader i Stockholm! Vidare: +11 i Nyköping, +4 i Östersund, +3 i Luleå, +7 i Malmö och +9 i Göteborg.

Finns det några minusgrader? Jo, enligt prognosen skall Kiruna få -4 grader.

Skall det vara så här?

Man bör ju poängtera att det är nästan en hel vecka kvar till den 26:e december och att prognoserna kan hinna slå lite annorlunda till dess. Men ändå. December ser inte bara ut att bli mild, december kommer att bli rekordmild.

Min mor plockade kantareller på Ornö i Stockholms skärgård i helgen. Hon tyckte i och för sig att de var lite vattniga, men ändå. Kantareller den 18 december?

Det var en del tidningsrubriker i november som beskrev hur sen hösten var. Skall vi tippa hur naturen reagerar på +10 grader i december, kan det upplevas som vår? Vilket bakslag för växter och djur om det trots allt slår till och blir vinter i januari.

Hur långt vintern har kommit? Just nu ligger den i höjd med Värmland och Västmanland. I snitt under åren 1961-1990 var det så långt den hade nått redan den 13 november. Vintern är drygt en månad försenad.

Förutom att titta mer på säsongsprognoser, NAO mm så kan det vara dags att ta upp det där med klimatförändringar. Vad betyder det egentligen? Och varför är det så tyst om klimatfrågorna i media jämfört med för ett par år sedan?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

39 CommentsLeave a comment

  • varför är det så tyst om klimatfrågorna kanske pga dom 2 senaste vintrarna som var nästan rekordkalla!

    Martin: Här i Sverige var det mycket snö i fjol och förfjol. Men globalt sett var det varmt. 2010 var tex det hittills varmaste man uppmätt. Och det har inte precis varit någon brist på väderextremer med koppling till uppvärmning och intensifiering av den hydrologiska cykeln (avdunstning + nederbörd).

    Men som du säger så är det lätt blunda för problem så länge man inte ser eller upplever dem konkret/personligen.

  • Jag tycker det inte är på plats, att så fort vädret avviker från de senaste två årens elände, tala om klimatförändringar. En Julafton på sent 70-tal, upplevde jag +12 grader. I början av 90-talet kommer jag ihåg vintrar då det var snö och isfritt uppe i Stockholm. Hemma i Skåne började det att knoppas i buskarna. Var ungefär som nu och i Januari månad. Så länge man slipper vintern här, med snö och elände, är man tacksam. Ju längre, dess bättre. Då blir eventuell vinter ganska kort. Att det fryser till en period, är OK. Bra för jorden och eliminerar övervintrade skadegörare. Som du förstår, jag sysslar med grönsaksproduktion. Detta väder kan man ”jobba” i. Normal Skånsk vinter är kanske tråkig för den som önskar vit Jul m.m. men är ganska behaglig. Snön skall vara där de tjänar pengar på den. Kall-fronter bör stoppas söder om Småländska höglandet. Säkert blir vissa förbannade på mig. Men det blir som det blir. Tur är det.

    Martin: Håller med om att det finns vissa fördelar med ett varmare klimat. Men det finns även nackdelar. De är inte alltid lika lätta att acceptera. Men man måste förstå att de hänger ihop och på vilket sätt.

    Vi kan/bör tex vara tacksamma för vintern då den, på ett naturligt sätt, förhindrar många skadeinsekter att få fäste här i norr. Utan vinter: mer/helt nya problem för våra ekosystem.

    Eller vad sägs om havsnivåhöjning: 1-2 meter. Kanske så mycket som 4 meter inom hundra år och därefter fortsatt stigande. Det kommer också med klimatförändringar. Eller (söt)vattenbrist. Eller skogsdöd och därpå markant ökad risk för skogsbränder…

    Men nu skall man inte i för stor utsträckning skuldbelägga sig eller andra som individer. För vi väjer inte som individer, vi väljer som kollektiv. Hela mänskligheten tillsammans. Vi har slagit in på ett spå och det är uppenbarligen mycket svårt att ändra riktning.

  • Hej Martin. Usch det här gör mig riktigt orolig. Jag förstår inte varför det här inte tas på större allvar. Det här är ju ett stort bevis på att det inte står rätt till! Och Jag blir så förbannad på alla trångsynta människor som inte verkar fatta hur allvarligt det här faktiskt verkar vara. Jag ställer ofta frågan om jag kommer få leva tills jag blir gammal, och även om jag får det så känns det ju förjävligt att lämna över en planet till sina barn och barnbarn som är på väg att dö?!

  • När man söker på Vinter 2012, prognoser 2012, snö 2012 osv, så spekulerades det vitt och brett redan i sommras om att vargavintern va på väg för tredje året i rad.
    Ingenting har (förståerligt) stämt med verkligheten. Men varför har dessa spekulationer försvunnit vad det gäller första kvartalet av 2012. Det borde vara lättare nu att se på NAO och div vädermodeller, om det finns hopp om lite mer kyla ang vintern efter årsskiftet.

  • Hej Martin. Jag har funderat en del på den globala uppvärmningen. Man har ju läst en del prognoser med hur mycket temperaturen kommer att stiga om si och så många år. Samtidigt har man läst om forskare som säger att detta gör så att golfströmmen förändras. Detta gör i sin tur att klimatet i våra trakter ska bli kallare. Vad anser du om riskerna för att det istället skulle bli ett kallare klimat i Sverige?

  • Tyst om klimatfrågorna, inte så konstigt kanske.
    Gillar att jämföra mot att koka kräftor. De ligger där och har det mysigt tills det är försent.
    Tidsaspekten, som många verkar ha problem med, är tillräckligt snabb för att vi ska kunna observera förloppet med egna ögon.

    Homo sapiens största tillgång gentemot övriga djur är vissa individers intelligens. Och därigenom förmågan att förutse kommande skeenden som påverkat artens överlevnad.

    Historiskt sett har det ofta inneburit att flytta, om detta hot blir verklighet, kan vi inte det.

  • Men rekordmild? Nu tar du väl i Martin, december 2006 var, åtminstone i Stockholmsområdet, väldigt mycket varmare! Nästan +5…

  • @macke!

    Det är December…så Nej det är inte alls härligt 🙁 Nu är det ”fel” månad för dessa temperaturer!
    För övrigt så har vi redan haft ”Vår” hela Hösten.

    +11 på Måndag….det går åt fel håll det här!
    Men modellerna har haft fel förr……

    Martin: Visst har modellerna haft fel förr. Tex sade de för ett par dagar sedan att det skulle bli -15 i Östersund idag onsdag.
    Det blev -5. :/

  • Tror inte på växthuseffekten, vädret har alltid varit fram och tillbaka sedan urminnes tider och vad märkligt är så står vi i det här lilla landet för 0.2% av världens utsläpp och ändå är det sånt j.kla geggande om en effekt som mest vi svenskar tror på! Är det någon ny religon eller!

    Martin: Det står var och en fritt att tro på vad han/hon vill. Det är det som kallas tro, gissning eller i vissa fall religion.

    När det gäller växthuseffekten så handlar det om vetenskap.

  • Oro för den globala uppvärmningen är befogad! Men ska den rättfärdiga åtgärder som ger effekter vilka kan orsaka att människors liv slås i spillror? T ex vindkraftsverken olägenheter i form av buller, ljusfenomen och reducerade fastighetspriser som drabbar dem som bor närmre än 2 km från vindkraftverken. Brodde Almer har intervjuat 6 familjer som hamnat närmre än 2 km från vindkraftverken i Hishult i Halland. Bengt och Gunilla Waldeman som har 966 m till närmsta vindkraftverk skriver: oljudet är som från en torktumlare eller en lastbil på ojämn tomgång. Gunilla har fått sömnstörningar. Tillsammans med stora skuggor, då solen står lågt, från roterande rotorblad samt oregelbundet blinkande rött ljus om nätterna har hela vår livsmiljö mycket negativt förändrats. Vi känner oss som försökskaniner och rättslösa.- ingenting har hjälpt då vi överklagat till miljööverdomstolen och gjort polisanmälan. De övriga fem i intervjun säger samma sak fast med andra ord.
    Ett minsta avstånd mellan vindkraftverk och bostäder på 2 km måste lagfästas med det snaraste!!!

  • Hej Martin ser ut som våren har kommit till södra svrige sa ju att det skulle bli en tidig vår. o atlanten kommer o pummpa upp mild lunft hela januari o februari o mars . o väder prognoserna brukar nästan alltid stämma .hoppas att sommaren brir bra med .

  • Jag tycker att klimatdebatten har tagit för stort fokus från andra miljöproblem. Faktum är att CO2 är bland viktigaste som finns på vår jord. Det är nästan så att det är bättre att släppa ut farliga partiklar, tungmetaller mm. så länge du har ett lågt CO2 utsläpp…
    Jag skulle vilja ändra klimatfrågan till en miljöfråga snarare och även prata om andra miljöproblem.

    Sen kan man fundera på hur seriös klimatforskningen är… enligt boken The Delinquent Teenager Who Was Mistaken for the World’s Top Climate Expert så får man inget vidare intryck av FN:s klimatorgan.

    Martin: Klimatfrågor har exponerats på bekostnad av andra miljöproblem. Men det är inte så att det är antingen eller. Det är både och som krävs.

    När det gäller CO2 så är det faktiskt inte själva utsläppet som är väsentligt, det som räknas är hur stor koncentrationen är i luften.

    Och den koncentrationen förändras med hjälp av många små och stora utsläpp samt hur de står i relation till naturens förmåga att släppa ut och absorbera samma gas).

  • Visst är det milt,det får vi nog vänja oss vid,så är det bara!Vi kanske får vara glada så länge vi får åtminstone lite snö Vintertid!Om något år kanske vi sjunger ”Den blomstertid nu kommer..”redan vid Nyår!!Vem vet..!Hmm..?

  • Oroande! Förstår inte folk som tycker att detta är härligt? Jag tycker att det är mysigt med en riktig vinter, njöt här nere i skåne då vi hade 1 meter snö på baksidan… =D

  • Psst… går det verkligen inte att göra bättre modeller idag. Jag pryade lite på vädertjänsten på Landvetter för 10 års sedan, och enligt min ”inte vetenskapliga och långt ifrån fullständiga bokföring” så har träffsäkerheten inte ökat. Vad beror detta. Kansek var den mänskliga feelingen bättre förr…. Julhälsningar!

  • Hej! Vinterna verkar ha en tendens att ”jämna ut sig”, bra i norra europa, dåligt i sydvästra nordamerika, bra i nordöstra nordamerika, dåligt i södra europa, osv. men i år verkar det vara mildare i alla dessa regioner. Min fråga är om man kan se att det är kallare än nomalt på södra halvan av jorden, eller är det en kall start på vintern i asien? Så väldigt stora variationer kan det väll inte vara i den globala genomsnittstemperaturen?

  • Tack Martin för en bra blogg och för att du fortsätter att skriva om klimatförändringar.
    Det behövs fler som sprider budskapet, för vi får inte känna oss nöjda med de insatser som görs idag.
    Eller kanske snarare slå oss till ro är rätt ord…
    När det gäller media så känns det som en medveten strategi att undvika att nämna klimatförändringar.
    Tyvärr förefaller det som om flertalet tidningar har påverkats av alla mejlande klimatförvillare.
    Skribenter på vetenskapsredaktioner har till och med blivit hotade vilket är en bisarr utveckling.
    Det går ej heller att utesluta tanken att det har kommit direktiv från ägarna att tona ned frågan.
    Lyckligtvis så gör SVT och Sveriges Radio ett bra jobb och följer den vetenskapliga rapporteringen.
    Det påvisar värdet av fri och oberoende media…

  • Håller med, men förra vintern kritiserade du inlägg där personer enbart tittade på det småskaliga vädret i norden. Nu gör du detsamma. Intressantare är väl snarare att titta på hur vädret just nu är globalt innan man för in övergripande klimatdiskussioner baserat på vårt väder. Ser att kontinenten inte får en särskilt varm jul..
    Mvh

    Martin: Helt korrekt. Men notera att det väder vi har idag samt det vi hade i fjol inte är bevis för klimatförändringar, det är konsekvenser av klimatförändringar.

    Det jag kritiserade i fjol var att det kalla vädret användes av skeptiker som ”bevis” för att klimatet inte påverkades.

    När det gäller det resonemang om klimatet så börjar jag alltid med de globala situationerna. Därefter kan man säga något om lokala och regionala situationer. I det perspektivet är det inte förvånande att vi har en mild vinter.

  • Ja tiderna o vädret går upp o ner. En vinter kan vara iskall. Förra vintern var rekord kall. Varför kan inte en vinter bli rekord mild. Är så myget i det. Alla vet ju att sydliga vindar milt. Nordliga kallt. Mycket vindar som styr. Och Högtryck lågtryck i världen styr vad vindarna blåser. Frågar är varför det ofta är sydliga vinda en från norröver. Har väl med strömmen där haven o göra. Aboslut jag tror klimatändringar finns. Kommer nog bli varmare. Men det har också varit varmt förr i tiden. Kan nog gå upp o ner det här med klimatet. Vissa perioder. Men absolut på 2000 talet har det varit varma år. Kan ju komma några kalla ett tag vet man ej. Men vi jämför ju med 1970 1990…kanske det var en kall period den tiden mer. Vintern kommer nog. Januari feb är riktiga vintermånaderna här i sverige. Återstår o se hur dem blir…….Spekulera kan man alltid.

  • I förhållande till hur mycket vi i Sverige kan göra åt klimatförändringarna, tycker jag inte alls att det skrivs för lite om detta.
    Snarare tvärtom!
    Det ligger som alltid i den svenska mentaliteten att överskatta vår betydelse, både för planeten och sett ur andra länders perspektiv, hur/om de ser på oss.
    Att vi ska klä oss i ännu mera säck och aska, späka oss ytterligare för att ”rädda världen” är bara resultatlöst.
    Skicka istället klimativrarna till Kina, Indien, USA, eller kanske bara till några av våra grannar på andra sidan Östersjön, för att agera. Då, kanske, får vi resultat om 100 år.

    Martin: Men det kanske är på sin plats att i alla fall resonera lite om hur vi i Sverige skall anpassa oss till de rätt så omvälvande situationer som uppstår och drabbar oss? Eller är det också Kina, Indien, USA:s ansvar?

  • Hej Martin ser ut att bli vårtemperaturer här i södra sverig vad bra 8-9.o det kommer väll o hålla i sig så man tan lägga undan vinterkläderna nu o det fortsätter o strömma mild attlant uuft över sverige hela nästa år menar nu januari o feburuari o mars .

  • Så en svinkall december är väder, medan en varm december är klimatförändring. Det har vi ju hört förut.

    Julafton 2006 var det 10 grader hos mig. Julafton 2010 var det -27 grader mitt på dagen på samma plats. Så mycket kan julevädret variera.

    En varm december är inte en klimatförändring. Det är tack vare sådana som du som folket har tappat intresset/blivit skeptiska, och minskad rapportering i media är en naturlig följd.

    2010 var inte entydigt varmast. UAH, RSS och HadCRUT har alla 1998 som varmaste år. De senaste åren har den globala medeltemperaturen helt klart inte stigit. 2011 blir inget rekordår. Antagligen inte 2012 heller.

    Martin: Vill du debattera så kan du åtminstone, om inte annat för att vinna respekt, citera korrekt.

    Läs min andra mening, jag skrev: ”Men notera att det väder vi har idag samt det vi hade i fjol inte är bevis för klimatförändringar, det är konsekvenser av klimatförändringar.” Jag behandlade med andra ord vädret idag och det vi hade i fjol på precis samma sätt.

    Men du väljer av någon anledning att hävda att jag sagt något annat.

    Därtill lägger du att ”En varm december är inte en klimatförändring.”. Tack för upplysningen, men är det någon som har påstått det? Inte jag i alla fall.

    Du presenterar vidare uppgifter och drar en försiktig slutsats att ”den globala medeltemperaturen helt klart inte stigit”. Vilket tidsperspektiv har du valt att beakta? Temperaturen mellan 1998 och 2010, för att det passar ditt syfte? På samma sätt som förnekare fintat allmänheten att temperaturen sjönk under de tio åren som löpte mellan 1998 och 2008. Bara för att inte temperaturen i luften stiger linjärt så betyder inte det att det inte blivit varmare. Eller ännu värre (för det är väl det som insinueras?) att det blivit kallare.

    Energi ackumuleras i planetens Jordens klimatsystem. En del, ca 2,5 % av energiöverskottet, ackumuleras i atmosfären. Merparten, drygt 90%, ackumuleras i haven. Energi transporteras mellan hav, land, isar och luften. Det slår olika inom de olika elementen från ett år till ett annat. Men lägger man samman allt (återigen, genom att ta ett globalt perspektiv) så finner man att det blir varmare på planeten jorden.

  • Det var lite väl överdrivet skrivet, Emil.

    Förra vintern var inte rekordkall under hela vintersäsongen, enbart december var rekordkall på många håll i Sydsverige. En mild januari i hela landet, samt en intet allt för kall december i norr och normalkall februari i söder räddade de gamla rekorden från år som 1941, 1966, 1982, 1985 och 1987. Dessa år var underskotten för dec-feb i Sverige allmänt 3-6 grader, förra vintern 1-3 grader.

    Vintervädret varierar, och det att det normalt skall följa tre kalla vintrar på raken, det är inte sant. Oftast beror detta på en slump, eller så inträffar de tätt pga ett storskaligt väderläge, som oavbrutet, år efter år, hindrar varmluften att etablera sig i Sverige.

  • Instämmer helt med Mac! Martin, du låter mer och mer som en religiös fanatiker. Citat: ”Förutom att titta mer på säsongsprognoser, NAO mm så kan det vara dags att ta upp det där med klimatförändringar.” ”Och varför är det så tyst om klimatfrågorna i media jämfört med för ett par år sedan?” Martin, du menar alltså på fullt allvar att en varm höst + en varm december är bevis FÖR klimatförändringen, medan två kalla vintrar inte får tas som bevis MOT densamma? Jag är ingen klimatskeptiker, men jag bryr mig heller inte särskilt mycket, och för varje religiös predikan jag blir matad med (från de som gjort karriär på att upplysa världens alla blinda syndare) desto mindre intresserad blir jag av klimathotet.
    Sad but true…

    Martin: Jag vet inte om du vare sig läster vad jag skriver i bloggarna eller vad jag svarade i två kommentar nyss. Men jag påpekar väl det en gång till:

    Jag skrev: ”Men notera att det väder vi har idag samt det vi hade i fjol inte är bevis för klimatförändringar, det är konsekvenser av klimatförändringar.”

    Jag påpekar alltså, tycker jag rätt så tydligt, att en varm december INTE ÄR ETT BEVIS för klimatförändringar.

    Så varför påstår du att jag sagt något som jag inte har? Jag kan tänka mig minst tre förklaringar, det finns säkert fler:
    a) Du har, som många andra i fjol, argumenterat för att två kalla vintrar i Sverige skulle vara ett bevis för att vi inte påverkar klimatet/det inte blir varmare. Du har därmed själv missat skillnaden mellan ”bevis för…” respektive ”konsekvens av..”. Och när det dyker upp en mild vinter så byter du plötsligt fot och hävdar att en mild vinter är ett bevis för något.
    b) Du missförstod mig (i så fall ber jag om ursäkt för att jag tog i i mitt svar).
    c) Du förstår mycket väl skillnaderna mellan global och lokal, klimat och väder, orsak och konsekvens osv, men du tänkte att du chansar på att alla andra inte gör det.

  • Julen är en glädjens högtid med hopp om framtiden.
    Det blir inte enklare när predikanter förkunnar att du skall känna skuld för din existens.
    I media får man intryck av att det är fel väder varje vecka under hela året.
    ”Här går snögränsen!”
    Blir det några minusgrader?
    Rekord varm december!
    Eller
    Här finns solen på midsommar!
    Blir det någon sol i helgen
    Semestern regnar bort.

    SJ sålde sina ploglok. Nu har SJ köpt nya.
    Då blir det en mild vinter.
    Mest tjänar kvällspressen och ”alarmisterna”
    Inte konstigt att vanligt folk tappar intresset

  • Så skönt att slippa snö och kyla, hoppas det håller i sig hela vintern. Varför hoppas du Martin att prognosen är fel? Vi är många som hatar snö och kyla. Du säger att den globala uppvärmningen endast är människans fel, och förstås du är det Sveriges ansvar. Vi släpper ut 0.2 procent av världens utsläpp, varför ska vi göra mer än de länder som verkligen släpper ut massor. Dessutom ökar även medeltemperaturen på Mars, kanske har något att göra med solens inverkan. Kanske ska vi människor inte göra oss mer än vi är? Tempereturförändringar har alltid förekommit, kanske kan vi inte påverka dessa stora krafter alls?

  • Det har varit mycket debatt om klimatförändringarnas vara eller icke vara på denna blogg.
    Vi kan väl nog vara överens om att en klimatförändring sker, vad sedan orsaken till den är, är väl svårare att sia om.
    Vi vet att det har varit stora variationer innan människan kom in i bilden. Om den nuvarande förändringen är enbart människans fel, enbart naturens fel eller en kombination är nog svårare att avgöra.
    Även om en majoritet av vetenskapsmännen (och kvinnorna) förespråkar en modell betyder inte det att det är den som är den rätta. Majoriteten har inte alltid haft rätt.

    Martin: Bra och sansat. Den modell som forskarna har föreslagit är dock inte så kontroversiell. Det torde inte vara så svårt att komma överens om att modellen man arbetar utefter bör vara att det vi ser är resultaten av en kombination av människa och övrig natur.

    Varför skulle det vara bara Natur som påverkade (vi är väl för övrigt en del av naturen)?
    Varför skulle det vara bara Människan som påverkade (i synnerhet som vi vet att klimatet förändrats innan människor fanns)?
    Det enda rimliga, och dessutom rätt ödmjuka, är att se klimatförändringarna i ljuset av att det troligen är en kombination av Icke-människan och Människan.

    Ett par frågor av såväl filosofisk som praktisk natur inställer sig dock:
    1. Hur stor andel påverkar vi med?
    2. Vad blir följderna av klimatförändringarna? (oavsett av vad vi kommer fram till under punkten 1)
    3. Behöver vi och Hur skall vi anpassa oss?
    4. Om det skulle visa sig att vi människor har stor inverkan; Är det då värt besväret att försöka minska den inverkan? Hur och vilka följder får det?

  • Jag, undrar om och hur de gigantiska utsläppen från bränderna i oljefälten i Kuwait och Iran 1990,1991 påverkat vårt klimat? Jag har aldrig läst eller hört något om dessas eventuella påverkan på klimatet. Källorna brann ju i månader om inte längre. Måste ha varit många ton olja vars förbränningsprodukter direkt tillfördes atmosfären

  • Förlåt Martin om jag trampade på en öm tå. Jag beskriver bara hur jag uppfattar din blogg. Jag må vara en bitter cyniker, men historien slutar faktiskt inte med oss. Mänskligheten går inte under den dag Venedig förvandlas till Atlantis.
    Människan är mästare på att anpassa sig. Vi som bor efter norrlandskusten har utan knot anpassat oss till landhöjningen som skett/sker efter den senaste istiden. Och när klimatförändringen tvingar miljontals sydeuropeer norrut kommer vi att sälja vår i dagsläget värdelösa åkermark dyrt. (Jag längtar inte efter den dagen, men oroar mig inte heller särskilt mycket…) God Jul!

    Martin: Respekt. God Jul.

  • Efter att ha läst alla kommentarer, blir jag ärligt talat smått trött på responsen från en del människor här i debatterandet. Varför ska folk försöka motbevisa att det sker en klimatförändring… ? Vi alla borde vara överens om ATT det sker vid det här laget. Jag säger inte att jag kan mycket om klimatförändringar, snarare tvärtom, men herregud… ta åt er av vad Martin och andra medier skriver. De vet mer om det här ämnet än många av er. Var inte så trångsynta.

  • I förrgår (26 dec) plockade jag trattkantareller, röksvamp och gul trumpetsvamp i skogarna mellan Nyköping och Kolmården, och igår plockade jag trattkantareller och lingon i skogen norr om vårt villaområde i Nyköping. Dessutom många och stora. Har aldrig förr plockat svamp efter jul.

  • Riktigt sämst att vi inte har nån snö eller is. Jo, visst, vi har haft pytte lite, men det smälte sen senare på dagen!! :-(:-(
    Coolt att de
    din mamma plockade kantareller i december!

  • Ja, det är riktyigt dåligt att det inte finns nån snö! Bor själv i GBG! 🙁
    Coolt att din mamma plockade kantareller i December!!
    Jag trodde att de inte fanns då!

    / Sally

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *