Vintervärme på väg

Av Martin Hedberg

Prognosen står sig. Det blir en varm julhelg i södra Sverige. I och för sig så ser det nu ut att bara bli +10 istället för +11 i Stockholm på Annandag Jul, men i gengäld så är det lite varmare både på Juldagen och de 27:e än vad prognoserna sade igår.

Så här ser tex prognosen ut för Stockholm kommande vecka:

Någon minusgrad på natten, men annars mellan 5 och 10 plusgrader dagtid över julhelgen!

Som sagt var, prognosen kan vara fel, men att den skulle slå tio grader fel, det tror jag inte.

Situationen är liknande på många andra platser i landet. Det är mild luft som idag och i morgon, men framför allt på måndag, förs in med sydvästliga vindar. Det berör främst södra Sverige.

Det är väl bäst att jag skriver det en gång till i bloggen: Detta är INTE bevis för vare sig att klimatet förändras eller att vi påverkar klimatet eller att koldioxid är en växthusgas. (Bevisen för detta finner man i observationer av vädret på global skala och längre tidsperioder.)

Det är däremot en KONSEKVENS (följd) av att klimatet förändras och att vi påverkar klimatet och att koldioxid är en växthusgas.

Och ja, de två senaste vintrarna i Sverige, liksom den statistiskt sett ganska normala sommaren i Sverige är också konsekvenser av att klimatet förändras. På samma sätt är torkan och bränderna i USA i somras, torkan i Ryssland i fjol och översvämningarna i Pakistan i fjol konsekvenser (följder) av klimatförändringarna.

Allt väder, både ”bra” och ”dåligt”, extremsituationer och statistiskt normala situationer, påverkas av att vi har förändrat strålningsbalansen till/från planeten jorden. Vi förändrar klimatet på planeten jorden utöver de förändringar som kan hänvisas till naturliga orsaker som solfläckar, vulkaner, kosmisk strålning, jordaxelns lutning mm

Och en sak till: Klimatet förändras ständigt och har så alltid gjort, genom alla årmiljoner. Dvs klimatförändringar är inget vi har hittat på eller som bara finns som en ”teori” i någon datormodell. Skillnaden är att just nå påverkar även vi människor klimatet. Det gör inte att klimatet förändras mindre eller står still. Det medför däremot att klimatet förändras MER.

Vår inverkan är stor och den förstärks av naturliga återkopplingar.

Det är inte underligt att vädret inte alltid är som det brukade vara.

Den stundande milda julhelgen hade kunnat inträffa för 400 eller 40 år sedan. Men sannolikheten för att den skall inträffa nu är mycket större eftersom medeltemperaturen på jorden har stigit markant.

Det är inte trolleri, religion eller påhitt. Det är vetenskap.

/Martin

                  

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Här i Arvika är det -4 och snöar lite lätt just nu, synd att snön inte kommer få ligga kvar till på julafton åtminstone 🙁

 • Hej martin isen i arktis har vuxit bra i år det är inte heller trolleri.Religoner som går utpå att ge alla skuldkänslor så att vi måste piska oss själva är rent medeltida.God jul önskar Anders.

  Martin: Att skuldbelägga får stå för andra. Jag tycker att det läggs för mycket skuld och ansvar på att individer skall lösa problemen. (Så skuldbelägg inte mig för att göra det 😉 )

  Det är mycket stora variationer av den arktiska isens utbredning beroende på vilken årstid det är. Att den växer just nu beror på att det är vinter. I höstas hade den dock sitt näst minskat utbredning sedan mätningarna började höstas. Isen krymper på sikt, allt annat vore trolleri.

  God Jul på dig med.

 • Det som blir lite otäckt med vädret som det är just nu är ju risken för halka. Så alla ni som ska ut i jultrafiken kör försiktigt o var rädda om er.Det positiva är att man har vädersidor att gå in o titta på så man kan få ett hum av hur vädret blir.
  God Jul och ett Gott Nytt År önskar Birgitta

 • God Jul Martin! Stort tack för att du så sakligt, välformulerat och uthålligt informerar om människans påverkan på klimatet. Jag studerade atmosfärskemi på 80-talet. Det vi då oroade oss för är verklighet i dag. Att det finns sådana som du ger mig en strimma hopp i allt utsläppsmörker…

 • Hej Martin ser du om det är nå kyla och snö på gång efter det här milda dagarna ? Eller är det helt enkelt så att vi inte får nån riktig vinter i Gävleborg i år ? Eller kan det helt enkelt bli så att vintern blir förskjuten till maj eller nånting istället

  Mvh Sebastian

 • Det är också så att vetenskapen brukar revidera sig själv då och då? ..eller att Vetenskapen var tvungen att revidera sin uppfattning på grund av nya upptäckter ..

  Martin: Jo man kan ju hoppas att det skall visa sig att…?

  Men fram till dess vetenskapen reviderar sina uppfattningar så gäller trots allt den senaste vetenskapen.

  Men det är inte så att vetenskapliga resultat kastar mellan olika ytterligheter. Det som händer är att man förfinar resultaten. Vetenskapen lyckas räkna ut pi med ytterligare en decimal, upptäcker att magsår kunde orsakas av bakterier (eller hur det nu var), visar att forntida människor som vandrade över Berings sund år X eller beskriver egenskaperna hos Higgs partikel…

  Det finns många många exempel på att vetenskapliga resultat stått sig tills vidare i hundratals år.

  Det är lite som Newtons mekanik. Den gäller fortfarande och fungerar som god approximation för de flesta vardagliga fall vi fattar beslut om. Detta trots att de senaste rören handlar om kvantfysik.

  Eller för att ta något väldigt vardagligt och konkret: Jorden är rund, men lite tillplattad vid polerna och bredare över ekvatorn (pga centrifugalkrafterna som ”drar ut” ekvatorn.

  Vi kan sluta hoppas på att jorden skulle visa sig vara äggformad istället för tillplattad vid polerna.

  På liknande sätt är det med växthuseffekten, klimatförändringar och en hel del annat. Vi kan sluta hoppas på att våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser inte skulle påverka klimatet.

  Forskarna kommer att förfina kunskapen. Men grunderna kommer inte att förändras.

 • Jag läste en liten artikel i AB häromdan gällande vädret i julhelgen, där du säger (enligt AB) att det blir kallare senare i julhelgen, vad hände med den prognosen?

  God jul!

 • Vad snällt att du tänker på andra människor, Birgitta? Jag skall tänka mig för jag med.

  God Jul på dig också!

 • Är landsvägscyklist och funderade innan vintern att köra alternativ träning på längskidor,höll på när jag var yngre och tänkte lägga 8-10 tusen på utrustning.
  Tur att jag inte gjorde det,snö lär vi väl få men någon vecka till är det redan Januari.

 • jodå,här i södra dalarna är de större vägarna rena från snö,men norröver lär det bli problem med halkan redan ikväll då det redan regnar där och det fryser när det når den kalla asfalten,bara nu på eftermiddagen har flera olyckor rapporterats från Västerdalarna och mellersta dalom!Det torde bli halast från Dalarnas mitt och norröver där det inte saltas vintertid nu när det ska regna inatt och imorgon,dubbdäck är väl det enda som gäller där då!Håll avstånden i trafiken,bättre att komma fram än att stressa upp varandra så att det blir en förstörd Jul både för sig själv och andra,Julen blir dyr nog ändå!Merry Christmas på er.!

 • Det positiva med uteblivet vinterväder är att man slipper läsa dessa AB-artiklar om is/ryss/arktisk/extrem-kyla. Å andra sidan kan det vara rätt roande emellanåt….

  Hur gör man förresten med vinterövergången om det, låt säga är 10-15 minus i 4 dagar för att sedan den femte snitta på 0,5+ . Så håller det på hela ”vintern”. Blir det ingen vinter då?
  Det skulle definitivt kännas som vinter iaf…
  ”Temperaturen varaktig under noll”, i ett sånt här (otroligt) läge, efter hur många ”perioder” skulle man officiellt förklara vinter?

 • Här i Taberg utanför Jönköping, ligger det ungefär 10 cm och fullt med snö på träden. Du skrev precis att det kommer bli varmt under julhelgen. Jag har svårt att tro att all snö smälter till Julafton, möjligtvis att den smälter till på juldagen. Vad tror du? Tacksam för svar 😀

 • Julfirandet borde återinföras till vintersolståndet.
  Det är en verklig händelse som inträffar och är något värt att fira.

  God Jul!

  ,–.
  ()
  /
  _/_______
  (__________)
  (/ @ @ )
  (`._,()._,’)
  ( `-’`-’ )
  /
  ,,,,,,/

 • Eller åtminstone en vetenskaplig teori..

  Martin: Gravitation, magnetism och en del andra saker är också vetenskapliga teorier. Och precis som med växthuseffekten så fungerar de och påverkar alla vare sig man förstår hur de fungerar eller inte. 😉