Snökuliss

Av Martin Hedberg

Nåväl. För oss som är i södra Sverige så fick vi i alla fall en liten försmak av vad en vintersäsong kan innebära. några centimeter snö och någon minusgrad.

Tyvärr så kommer det tunna snötäcket att töa bort i samband med att temperaturen stiger till 5-6 plusgrader på fredag. Men det är klart, fram till dess så kan man njuta, eller i alla fall uppleva, vintern.

Det går inte att åka skidor på, men är tillräckligt halt för att ställa till med problem för gång-, cykel- och andra trafikanter.

Nä, skall det vara vinter så skall det vara det på riktigt, det här är bara en vinterkuliss. Och därtill mycket beklagligt att inte ens kulissen ligger kvar över julen.

Vi får väl se om det kan bli en nystart på vintern i södra Sverige i januari…

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Igår var jag i Skåne på morgonen. På förmiddagen åkte jag hemåt, och då varierade snötäckets utbredning markant.

  Från min stuga i Ingelsträde nära NV-skånska kusten och fram till Örkelljunga i norra Skåne var det helt snöfritt. Sedan var det lite snöfläckar här och var norr om Örkelljunga, men i södra Småland var det helt grönt. I Ljungbytrakten var det åter snöfläckar, och växelvis var det snöfläckar fram till Vaggeryd, varefter mark, träd och motorväg var helt snötäckt under ett några centimeter djupt snötäcke. Sedan var det slut på snötäcket vid Jönköping, och när vi åkte på E4 utmed Vättern upptäckte jag något märkligt. På vår sida, öster om Vättern, var det barmark, men på västsidan av Vättern var allt helt vitt. I Östergötland kom snötäcket och gick, innan det från Linköping och resten av vägen till Nyköping var helt vitt, och det snöade faktiskt mellan Linköping och Norrköping.

  Vet du var det finns snö förövrigt i Sydsverige?

 • Det verkar som att du vill vi ska må dåligt och inte glädjas åt tillvaron Martin.
  Det finns snö på andra håll i världen varje jul.
  Varför krångla till det.

  Martin: Eh? Jag vill verkligen att folk skall uppskatta tillvaron.

  Många frågar mig om det kommer att vara snö till julen. Jag försöker svara på var det kommer att vara snö och var det inte kommer att vara det. Alla varken har möjlighet eller vill åka till platser där det finns snö, det är dessutom en hel del andra personliga saker och traditioner som hör julen till som man kanske inte kan ta med sig till snön.

  Man skall varken över- eller underskatta snöns kulturella betydelse, men klart är att det är många som uppskattar om det finns snö just över julen.

 • Som att vinna 50 öre på Lotto.
  Eller 25kr på triss numera.
  Glädjen varar inte länge. När man väl löser in lotten tar man en till för att kanske vinna denna gång.
  Samma med för lite snö. Vackert men i övrigt till ringa nytta. Det blir halt men man kan inte åka skidor. Tur för en annan att man bor där snön finns i större mängder.

 • Hur skulle Martin påverka oss att må dåligt….?? Möjligtvis mår vi bättre av prognoser som stämmer och det har faktiskt Klart.se gett oss i högre utstäckning än SMHI iaf. Klart det skall snackas snö vid jul, tradition kallas det.
  Dessutom räcker det faktiskt med 2 cm snö för att glädja en 5-åring, pulkan glider bra på åkern ändå.

 • Snön hör till julen. Själv bor jag i mellansverige och det ser ut att vara vitt över julen iaf och det tycker jag är det viktigaste även om det sen kommer at bli upp till åtta plusgrader i mellandagarna enligt flera prognoser. Lite snö gör ju varken till eller från säger nån, men den lyser upp tillvaron och det blir inte så f-bannat mörkt.
  De två senaste vintrarna har varit onormala, detta är mer normalt…egentligen.

 • Eh Martin här i Norrahammar är det ungefär 1 dm snö och i Jönköping ( ungefär 1 mil från Norrahammar) är det ingen snö alls.
  Hur kan det skilja så mycket och tror du att den snö som kommit kan ligga kvar tills Julafton?

 • I Taberg ca 1 mil söder om Jönköping ligger det ungefär 10-15 cm snö. Det är vitt på träden och det är riktigt vintrigt. I Jönköping är det grönt och inte en enda snöfläck, iallafall inte i centrum. Tycker att det är riktigt konstigt, hur kan det skilja så mycket? Kommer det bli vitt på julafton i Taberg? Har en kompis som bor i Hovslätt ca 5 km ifrån Jönköping. Där ligger det ett snötäcke på ungefär 2-3 cm. Han undrar också om det blir vitt i Hovslätt på Julafton?

 • Victor och Daniel: Norrahammar, men framför allt Taberg, ligger ju betydligt högre än Jönköping. Därför är det ofta någon grad kallare än inne i stan, samt tätare snöfall och ofta snö när det i Jönköping är snöblandat regn eller regn. Taberg med omnejd är höglandet, Jönköping bara ca 80 meter över havet samt med Vättern som värmer så länge den är isfri.

 • Här i Nyköping skulle snöfallet ha dragit bort helt igår, men just nu vräker snön ned. Varför blev det så, och kan vi få uppleva samma sak imorgon?

 • Det verkar vara rejält med mildluft upp över götaland och svealand framöver. Det finns nämligen just nu rejält med varm luft ute på Atlanten. När det blir sydvästvindar gör det att den varma luften under avkylningen kommer in över oss. Den är då fortsatt väldigt mild. 5-6 plusgrader är att vänta på fredag i götaland och svealand. Den väldigt varma luften ute över Atlanten kommer fortsätta ligga där ute och när det råder sydvästvindar kommer den milda luften pumpa upp till oss återigen. På annandagen kan det vara tal om 8-11 plusgrader i götaland och svealand.
  Ingen kyla i sikte alltså.

 • Oavsett ! Vi har haft 2 rejäla vintrar..den förra att inte förglömma var rejäl kall flera månader i rad. Så om vi får en mild nu så tackar jag för det !!

  God Jul på er å ett gott nytt år !!

 • Daniel: Snöfallet drog bort helt igår. Dagens snö är ett nytt smalt område som kom in över västkusten och rörde sig åt nordost upp mot sörmland. Har alltså inget med gårdagens att göra. Du kan räkna med 1-3mm nederbörd i morgon. Troligtvis blötsnö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *