Natten mellan den 8 och 9 januari 2005 förändrade stormen Gudrun Sverige. Många fick sina livsverk förstörda.
I media debatterades samhällets sårbarhet, beredskapen inför svåra situationer, vårt elberoende och olika aktörers ansvar. Många blev personligt djupt berörda av både av stormen och av dess efterspel.
Alla har vi har sett bilder på stormfälld skog, men de bilderna visar inte känslorna hos människorna. Många som inte blev direkt berörda har bara vaga minnen. Andra tänker på stormen varje dag.
-Hur upplevde ni situationerna?
-Blev det som ni befarade?
-Hur har ni levt med, och hanterat följderna, dessa fem år?
-Har stormen förändrat er?
-Har er syn på omvärlden förändrats?
-Vad gör ni i kväll?
Skriv till oss och berätta. Jag och kollegan Martin Hedberg hoppas att ni kan lära oss och Klart:s läsare om vad ni minns och känner.
/John och Martin
Jag var utomlands då Gudrun slog till.
Så förutom de rubriker i svensk press man läste och det efterspel man såg i form av vindfälld skog när man kom hem påverkades jag väldigt lite av denna händelse.
Följderna där jag bor (Falköping i västra Götaland) var heller inte lika omfattande som på flera andra håll i landet. Detta gjorde att jag personligen inte har ägnat mycket tid såhär i efterhand o reflektera det som inträffade.
Något som är säkert är dock att man är väldigt elberoende! Detta blir dock först märkbart vid elavbrott.
Ikväll firar jag och flickvännen 5 månader tillsammans, samt tänder en eld i kakelugnen för o hålla kylan stången!
Som skogsarbetare har jag röjt upp efter många stormar och jobbat i ”plockepinnestormfälle”. Men skadorna efter Gudrun var en mardröm. Det gjorde ont långt in i själen att se förödelsen.
Jag hoppas vi vi aldrig får uppleva denna naturens våldsamma kraft igen. Men antar att det kanske kommer flera Gudrunnar i framtiden, eller vad säger du John?
Man kan ju i alla fall hoppas att skogsägarna lärt sig något och nyplanterar mer efter huvudet än plånboken! 🙂
Hej Carl.
Både Gudrun och Per (12 januari, 2007) visar att det kan blåsa kraftigt. Det lär nog bli fler stormar även i framtiden. Stormar/orkaner i Sverige är ju ingen ny företeelse, många minns tex stormen 1969.
Många skogsägare och skogsbolag har säkert ändrat strategi, men många fortsätter nog med ett skogsbruk som blir känsligt för framtida stormar.
Hej Martin!
Jo, det är sant. Men om man blandat in mer lövskog, ek, bok med flera i granbestånden hade de klarat sig betydligt bättre.. Men det är som du skriver..
Många ångar nog på ändå i samma spår och hoppas de slipper fler Gudruns!
Idag är det skördaren som rår och meteologen som spår! 🙂