Hur reagerar ni på kylan?

Högtrycket ligger kvar över Skandinavien. Det gör att förutsättningarna för kallt vinterväder består ett par dagar.

Hur reagerar ni på kylan hittills?

Hur ser er vardag ut när det är kallt? Vad gör ni annorlunda?

Vad önskar ni att andra gjorde annorlunda?

Skriv till oss och berätta! Jag och min kollega Martin Hedberg kommer att arbeta med dessa frågor. Vi vill att ni delar med er av era erfarenheter.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

36 CommentsLeave a comment

 • Njuter i fulla drag!

  Skrillorna används flitigt och hela familjen har rosiga kinder.
  Det är ljust och fräscht överallt, inget blask inget slask.
  Underbart!

  Tack för en bra site!

  Thene

 • Kylan gör mig glad och snön förstärker glädjen till lycka.

  Sen gäller det ju att ha lite koll. Klä sig med förnuft och alltid ha extrakläder med när man ger sig ut i bilen till exempel. Hellre varm och glad i fula kläder än fin, frusen och grinig.

  Sen finns det tillfällen när man saknar en bra braskamin att förstärka värmen inne med.

  När jag bodde i Norrbotten såg jag även till att ha värmeljus och tändstickor i bilen. Här i Stockholm slarvar jag med det.

 • Ingen direkt skillnad mot en ”vanlig” vinter. Med mössa på så är det ju nästan för varmt. När jag är ute och går åker handskarna av för att få lite svalka.

 • Hemskt med kyla. Finns inget positivt för själen där inte. Däremot så går kälen ner som den ska och det kan ju vara positivt för minskat antal kryp etc och sen är det ju kallt som attan Över Nordatlanten och är ju lugnade för oss som är rädda för att Golfströmmen ska vända…hualigen.
  Kyla och mörker är vidrigt för kropp och själ allt annat är ju bara nonsens.
  Hoppas det blir en stekhet sommar!!!

 • Vilken kyla? Det har ju bara varit några dagar kallare?. Har varit med om värre kyla förut många gånger. Nu är det toppenläge och vara ute och jaga toppfågel i skogen.

 • Hej.
  Trevligt med alla kommentarer. Berätta även gärna var ni bor.
  /Martin

 • Jag fryser oxå, men då tar jag på mig lite varmare kläder och då fryser jag inte. Jag tycker dock att kylan är viktig då den piggar upp och ger lite variation i vardagen.

 • Hej.
  En del frågar sig varför det är så kallt just nu (och många tycks nöja sig med att konstatera att det är kallt eftersom det är vinter).

  Att vi har så kallt över oss just nu hänger, på en regional skala, ihop med att vi har ett långvarigt högtryck över oss. I högtryck sjunker luften sakta vilket gör att den torkar ut och luften blir fri från moln. Vintertid skapar klart väder kyla pga att energi strålar ut i rymden utan att kompenseras av inkommande solenergi.

  På en större skala kan kylan beskrivas med att vi nu har en kraftigt negativ fas av ”North Atlantic Oscillation”, NAO (kallas ibland även ”Arctic Oscillation”, AO). 
NAO är ett index som beskriver skillnader i lufttryck mellan polarregionen och mellanbreddgraderna (ungefär 45 grader nord).

  När NAO nu är negativ så innebär det att lufttrycket är högre än normalt över polarregionen och lägre än normalt på mellanbreddgraderna. Det här påverkar i sin tur vindar, nederbörd och temperaturfördelningen på norra halvklotet.

  Det är kallare än normal över Europa/Ryssland och stora delar av USA. 
Samtidigt så är det varmare än normalt över nordligaste Amerika, Grönland, Nordpolen och östra Sibirien.

  En mer utförlig beskrivning finner ni på National Snow and Ice Data Center: http://nsidc.org/arcticseaicenews/2010/010510.html
  
Scrolla ner till figur 4 för att se grafik/karta på hur mycket varmare/kallare det var på olika platser under december 2009. Grafiken visar skillnaden mellan dec-09 och decembergenomsnittet 1968-1996. Kartan kanske förbryllar: I mitten ligger Nordpolen, Sverige ligger uppe till vänster, ”halvvägs till kl 11”.

  /Martin

 • Här är vi vana att ha det kallt, även om det inte varit så här pass långa perioder på flera år. Jag undviker att använda bilen, klär hellre på mig och går om det inte är för långt, det känns tryggare. Skönt att bo i hus där man kan hålla värmen gm att elda i vedpanna om det skulle bli strömlöst. Blir kortare promenader än vanligt med hundarna. Överhuvudtaget negativt att man inte kan vara ute så mycket som man är normalt, man blir lite otålig.

 • Verkar som om vinter och kyla är något nytt ”fenomen” i Sverige…

 • det är inte ”BARA KALLT” för att det är högtryck..men när det är klart sjunker tempraturen kraftigt naturligtvis.. vi har nämligen ishavsluft över oss.. nästa vecka blir ”lite mildare..

  Bor i Adolfsberg (Örebro) och det var bara -8.3 idag.

 • Jag tycker det är underbart med riktigt vinterväder. Lite svårt att ta sig fram ute när man måste ut innan dom har skottat på morgonen men det är det värt. Man får klä sig varmt bara. Är det bara en tillfällighet att det är så kallt eller är det på gång kallare vintrar, det är frågan.

 • Äntligen riktig vinter! Oerhört skönt att slippa slasket. 10-15 grader är lagom, senaste dagarna har det varit ner mot 30-32 grader, och det är lite i kallaste laget när man ska ut i skidspåret eller ut med skotern… Kylan ger hopp om att vi kanske slipper Göteborgsvintrar här i Dalarna och att klimatförändringarna inte går så fort…

 • Det är lite kallare än normalt i Lönsboda, Skåne. Man ska ha lite extra på sig, ett linne eller undertröja och kanske kalsingar-strumpbyxor. Högt tryck gör att jag mår bra, jag är typiskt ”barometer-människa” alltså en ”meteoropat”som jag hört utomlands. Jag fryser mindre nu än när det var 0 grader. Snön gör det ljusare, solen skinner oftare, härligt! Men jag längtar till våren och värmen!!!
  En fråga: varför i prognoser uppger ni inte lufttryck och dess förändringar, man gör det i andra länder? Det skulle underlätta för sådana som jag att planera dagen, det händer att ett plötsligt lågtryck kan får mig att somna när jag det minst behöver.

 • Hej.

  De flesta som skriver tycks uppskatta vintern. Men det finns många som har problem med kylan: Elpriset rusar i höjden, vattenledningar fryser, man tycker att det är obehagligt kallt ute mm.

  Andra tar det med ro. Jag pratade just med en bekant, Bosse i Salsån i Jämtland. Temperaturen har inte varit över -25 på två veckor. Han hade fullt sjå med att hålla värmen i det vedeldade huset. ”Men det är okay så långe det inte blåser. Och hellre 40 grader kallt än 40 grader varmt.”

  Bosse hade varit ute och kört häst nyss i minus 27. Han hade gammal militär ”MC-tratt” framför ansiktet. Den gör att det bildas en luftkudde framför ansiktet med stillastående luft och man slipper frostskador trots vinddrag.

  ”Det är också skönt att få lön för mödan för all ved jag högg i somras. Och så är det så vackert med riktig vinter.”

  ”Är man bara förberedd och vet hur man skall hantera kylan så går det an. Värre är det för stackarna i Polen och England där många inte verkar vara rustade eller förberedda för det vinterväder som drabbat dem.” avslutar han.

  /Martin

 • För oss som bor i svealand är inte vana vid dessa temperaturer under längre tider.
  Jag skulle inte tack nej till lite högre temperaturer än vad vi har nu.
  -5 är för mig optimalt.

  Längtar till våren….

 • Fantastiskt skönt med en riktig vinter även här nere i Blekinge för omväxlings skull. Luften känns fräschare, inget snöslask, och ett fint snötäcke gör att det ser mycket trevligare ut 🙂
  Trivs utomordentligt bra i kylan. Är ute och promenerar mer nu än när tempen ligger strax över nollan, och så slipper man bli genomvåt så fort en bil passerar…
  Så här skulle det vara varje år!

 • Det är bara att slå på elementen;)
  Det biter lite i kinderna när man går till och från jobbet, men efter att ha bott i vinterstaden Östersund hela sitt liv så är det inge ovanligt.
  Dock i kallaste laget för en skotertur men mildare väder kommer nog=)

 • Jag måste bara säga att allting har sin tjusning!
  Här i Pite-Långnäs är det -28, det är kallt men samtidigt så klart, snön lyser upp vintermörkret. Solen lyser och allt blir så vackert med snön som vilar tungt på träden, ett tjockt täcke av mjuka kullar av pudersnö som täcker marken. Det är bara att njuta av allt vad naturen har att ge!
  Inne är det till att elda lite extra i kaminen och njuta av värmen den ger, tvätta, städa, pappersgöra och en kopp te framför tv:n är inte så dumt att koppla av med.
  Allt har sin tid, vinter som sommar!

 • Tycker vinter är fullständigt vidrigt och i år värre än vanligt. Dyrt med uppvärmning, dyrt för kommunerna med snöröjning, dyrt med sjukhuskostnader för de som bryter armar och ben, alltså inget positivt.
  Hoppas snöeländet försvinner så snart som möjligt och det blir varmare och vi får en lång het sommar.

 • -18 till -10°C här i Götet. Perfekt! Ljust och fint.
  Alldeles för kallt för att salta vägarna –> Inget slask!! (Bara de kunde ploga bort modden också…)
  Önskar det kunde hålla sig så här till slutet av mars, men det är väl knappast troligt, tyvärr.

 • Jag bor i Svealand. Här har det varit runt -10 till -18 de senaste veckorna. Jag tycker att det är toppen med riktig vinterkyla istället för slask eller att det ligger runt -1 så att man inte vet om snön ska ligga kvar nästa dag.

  Nu har vi fått riktig vinter, klär man på sig ordentligt är det inga problem. För min del skulle det gärna få vara mellan -15 och -30 hela vintrarna. Jag tycker det är mysigt med kylan, härligt att vara ute och att vara inne i detta väder. Vackert i skogen med all snö, vackert överallt.

  Barnen uppskattar snön och kan åka pulka och skidorna kan plockas fram för hela familjen. Den enda som inte är nöjd hemma hos oss är katten som vägrar gå ut..

 • Jag som älskar vintern, tycker detta är en ren befrielse från den långa och blöta höst vi hade långt in i december. Passa på och njut av utsikten över vidderna under dessa otroligt vackra dagar.

  Visst, jag har full förståelse för dom som fryser och tycker väl själv att det är lite väl bistert när det går under 15-20 grader minus, men man får ta kortare stunder ute och det är skönt att vi inte haft någon vind att tala om.

  Tänker dock på de stackare i de länder där man inte är lika rustade för kyla som vi är, stackars mäniskor.

  Hoppas snön får ligga kvar ett tag, har man väl jobbat hårt för att skotta undan den så kan den ligga ett tag.

 • Visst är det kallt! Och visst fryser man! Men å andra sidan är det bättre med minusgrader än bara några grader plus och massa slask. Vi som bor på landet och eldar i spis och kamin för att ha husvärme ägnar väldigt mycket tid till ved och eldning just nu. I övrigt gör man väl som vanligt på vintern. – Boar in sig med familjen:-)

 • Tyvärr blir det så här när ett högtryck parkerar över norden på vintern.
  Det blir aldrig -4 grader kallt och solsken som vinterälskarna har för sig, utan det blir väldigt kallt.
  Dyrt för sammhället och för den enskilde individen är det också.
  Nej tacka vet jag lågtryck, regn, och västliga vindar på vinterhalvåret.

 • Här nere i södra Skåne så är det skönt med minusgrader även om det inte är så mycket (4-11°). Det innebär att vi har vit och torr vinter istället för blöt och lerig med betoning på lerig. Här på Österlen är vi vana vid snöoväder när det kommer, men än så länge har det inte varit några problem.

  Våra hästar som går på lösdrift är torra och rena och trivs bra i kylan och då vi har vattendrag genom hagen så är vattnet inga problem heller. Det är ljust på kvällarna tack vare snön, och hundarna och katterna drar inte in så mycket smuts heller.
  Får elda lite mer i kakelugnen så håller vi värmen bra med luftvärmepumpen.

  Så vi trivs bra här nere på landet i södra Skåne, våren brukar börja i mars-april så det är inte så länge det är vinter precis då betet räckte ända in i december förra året 😉

 • Sedan vintern, kylan, snön (och därmed ljusare ute) kom har jag och människor runt mig blivit gladare och piggare jämfört med den oerhört tunga, mörka, blöta hösten. Så är min upplevelse.

  Barnet i oss lockas fram tillsammans med pulkor, skidor och skridskor. Förra vintern var dock isarna bättre hos oss än i år. Men allt är vackert, rent och skimrande. Perfekt att det är så kallt att de inte saltar så mycket heller. När det är under -15 ungefär så är det dock svårt att vara ute och åka skridskor eftersom vinden gör sitt också. Det blir för kallt för ansiktet.

  Jag har överdragsbyxor när jag åker till jobbet. Ser till att ha varma kläder. På jobbet är det kallt inne också, det känns som man sitter i en pappkartong. Det är inte trevligt och så blir man trött av det.

  Hemma har vi satt på fjärrvärmen lite mer. Annars brukar det räcka med täljstensugnen.

  Personligen är jag är odelat positiv till kylan och vintern. Men jag lider med dem som inte har ett boende, utan tvingas vara ute i kylan (i dubbel bemärkelse)

 • Känns grymt tungt.
  Bara en massa jobb och slit, elda och oroa sig för bilen.
  Det räcker med några minusgrader.
  Nä tacka vet jag sommaren.

 • Har plogning o Sandning runt stöde trakterna väster om Sundsvall o ja tycker det är helskönt att de är riktig vinter med Mycket snö! 🙂 Kylan är väl lite väl ansträngande för allting o de blir så lite jobb i denna kyla men är ändå glad för SNÖN! 😀

 • Jag är less på kylan, i morse när jag vaknade var det -35 och mitt på dagen var det -28, och så här har det varit i snart veckor.

  Katterna vill inte vara ute, inte hunden heller. Har dessutom småbarn som behöver aktiveras, men inte så roligt att krångla på dem massvis med kläder när de vill in efter bara 10 minuter.

  Visst har jag varit med om kallare, men jag var lika less då också. Vill gärna ha lite mildare, -10 är ganska lagom, då kan man ju vara ute i T-shirt. Jag bor i Jämtland.

 • Hej! för mig får det va vinter året om 🙂 å jag bor i Skövde, det e så vackert nu när vi har mycket snö:)

 • Så fort det blir lite kallt får jag problem med läpparna som blir alldeles torra och spricker. Händerna blir också mycket lättare torra och nariga. Men vackert ute är det ju och klä på sig efter väderlek är nödvändigt; halsduk. mössa o vantar. Rejäla skor på fötterna. Jag bor i Sthlm.

 • Det enda positiva jag kan komma på med minusgrader är att man kan stoppa in ginflaskan i frysen (alternativt på balkongen den här hemska vintern) för att få sin dry martini riktigt kall och uppfriskande.
  Minusgrader utomhus är annars bara hemskt. Den här vintern har jag stannat inne så mycket som möjligt. Jag drar mig för att gå ut. Äter smulor från skafferiet och röker upp dyra cigarrer (egentligen avsedda för fina högtider) för att slippa gå till affären och handla.
  Tyvärr måste jag gå till jobbet större delen av veckan. Då klär jag på mig rymddräkten (de 10 extra kilona kläder som behövs) och vinglar iväg. En sträcka som normalt skulle ta 20 minuter att gå tar helt plötsligt 40 och det är jobbigt precis hela tiden. Mustaschen fryser till is och blir vild och buskig. Vaxet som normalt håller den fin rinner såklart bort när isen smälter.
  Huden blir torr som på en dinosaurie.
  Jag önskar att jag kunde gå i ide och sova från oktober till april. Önskar att alla andra gjorde samma sak. Önskar att alla överdrivet hurtiga skridskoåkare åker vilse och blir isbjörnsföda på Grönland. Alla utom en kollega som behövs för att lösa korsord.

 • Jag har verkligen fått möta min fobi för kyla i år! Jag får alltid en känsla av att vara utlämnad till krafter som gör mig rädd när det blir kallare än 20 grader minus.
  Har stirrat på termometern och sedan ut genom fönstret. Allt måste fungera, det är så sårbart, vi har byggt oss ett samhälle som inte klarar sig om teknologin inte fungerar.
  Den kalla jorden är vacker men för mig mest skrämmande. Stor respekt har jag för kyla, och bodde jag i sydliga ökenområden skulle jag säkert ha samma respekt för extremt höga temperaturen.
  Människan är bra liten ändå i jämförelse med naturens krafter.
  Carina

 • Hej! Det ar harligt med vacker sno som glittrar i solen och bitande kyla. Sa langa man har ordentliga klader och en brasa att komma in till. Dock foredrar jag att ha det riktigt varmt. Har bott bade i Brasilien och Las Vegas. Kan utan problem klara 30 + grader. Men vinter ute ar inget problem i Sverige, bara det ar sommar inne! Ska vara 20-22 grader inomhus! Tack for mig!