Högtrycket ligger kvar över Skandinavien. Det gör att förutsättningarna för kallt vinterväder består ett par dagar.

Hur reagerar ni på kylan hittills?

Hur ser er vardag ut när det är kallt? Vad gör ni annorlunda?

Vad önskar ni att andra gjorde annorlunda?

Skriv till oss och berätta! Jag och min kollega Martin Hedberg kommer att arbeta med dessa frågor. Vi vill att ni delar med er av era erfarenheter.

36 Comments

 • Tyvärr blir det så här när ett högtryck parkerar över norden på vintern.
  Det blir aldrig -4 grader kallt och solsken som vinterälskarna har för sig, utan det blir väldigt kallt.
  Dyrt för sammhället och för den enskilde individen är det också.
  Nej tacka vet jag lågtryck, regn, och västliga vindar på vinterhalvåret.

 • Här nere i södra Skåne så är det skönt med minusgrader även om det inte är så mycket (4-11°). Det innebär att vi har vit och torr vinter istället för blöt och lerig med betoning på lerig. Här på Österlen är vi vana vid snöoväder när det kommer, men än så länge har det inte varit några problem.

  Våra hästar som går på lösdrift är torra och rena och trivs bra i kylan och då vi har vattendrag genom hagen så är vattnet inga problem heller. Det är ljust på kvällarna tack vare snön, och hundarna och katterna drar inte in så mycket smuts heller.
  Får elda lite mer i kakelugnen så håller vi värmen bra med luftvärmepumpen.

  Så vi trivs bra här nere på landet i södra Skåne, våren brukar börja i mars-april så det är inte så länge det är vinter precis då betet räckte ända in i december förra året 😉

 • Sedan vintern, kylan, snön (och därmed ljusare ute) kom har jag och människor runt mig blivit gladare och piggare jämfört med den oerhört tunga, mörka, blöta hösten. Så är min upplevelse.

  Barnet i oss lockas fram tillsammans med pulkor, skidor och skridskor. Förra vintern var dock isarna bättre hos oss än i år. Men allt är vackert, rent och skimrande. Perfekt att det är så kallt att de inte saltar så mycket heller. När det är under -15 ungefär så är det dock svårt att vara ute och åka skridskor eftersom vinden gör sitt också. Det blir för kallt för ansiktet.

  Jag har överdragsbyxor när jag åker till jobbet. Ser till att ha varma kläder. På jobbet är det kallt inne också, det känns som man sitter i en pappkartong. Det är inte trevligt och så blir man trött av det.

  Hemma har vi satt på fjärrvärmen lite mer. Annars brukar det räcka med täljstensugnen.

  Personligen är jag är odelat positiv till kylan och vintern. Men jag lider med dem som inte har ett boende, utan tvingas vara ute i kylan (i dubbel bemärkelse)

 • Känns grymt tungt.
  Bara en massa jobb och slit, elda och oroa sig för bilen.
  Det räcker med några minusgrader.
  Nä tacka vet jag sommaren.

 • Har plogning o Sandning runt stöde trakterna väster om Sundsvall o ja tycker det är helskönt att de är riktig vinter med Mycket snö! 🙂 Kylan är väl lite väl ansträngande för allting o de blir så lite jobb i denna kyla men är ändå glad för SNÖN! 😀

 • Jag är less på kylan, i morse när jag vaknade var det -35 och mitt på dagen var det -28, och så här har det varit i snart veckor.

  Katterna vill inte vara ute, inte hunden heller. Har dessutom småbarn som behöver aktiveras, men inte så roligt att krångla på dem massvis med kläder när de vill in efter bara 10 minuter.

  Visst har jag varit med om kallare, men jag var lika less då också. Vill gärna ha lite mildare, -10 är ganska lagom, då kan man ju vara ute i T-shirt. Jag bor i Jämtland.

 • Hej! för mig får det va vinter året om 🙂 å jag bor i Skövde, det e så vackert nu när vi har mycket snö:)

 • Så fort det blir lite kallt får jag problem med läpparna som blir alldeles torra och spricker. Händerna blir också mycket lättare torra och nariga. Men vackert ute är det ju och klä på sig efter väderlek är nödvändigt; halsduk. mössa o vantar. Rejäla skor på fötterna. Jag bor i Sthlm.

 • Det enda positiva jag kan komma på med minusgrader är att man kan stoppa in ginflaskan i frysen (alternativt på balkongen den här hemska vintern) för att få sin dry martini riktigt kall och uppfriskande.
  Minusgrader utomhus är annars bara hemskt. Den här vintern har jag stannat inne så mycket som möjligt. Jag drar mig för att gå ut. Äter smulor från skafferiet och röker upp dyra cigarrer (egentligen avsedda för fina högtider) för att slippa gå till affären och handla.
  Tyvärr måste jag gå till jobbet större delen av veckan. Då klär jag på mig rymddräkten (de 10 extra kilona kläder som behövs) och vinglar iväg. En sträcka som normalt skulle ta 20 minuter att gå tar helt plötsligt 40 och det är jobbigt precis hela tiden. Mustaschen fryser till is och blir vild och buskig. Vaxet som normalt håller den fin rinner såklart bort när isen smälter.
  Huden blir torr som på en dinosaurie.
  Jag önskar att jag kunde gå i ide och sova från oktober till april. Önskar att alla andra gjorde samma sak. Önskar att alla överdrivet hurtiga skridskoåkare åker vilse och blir isbjörnsföda på Grönland. Alla utom en kollega som behövs för att lösa korsord.

 • Jag har verkligen fått möta min fobi för kyla i år! Jag får alltid en känsla av att vara utlämnad till krafter som gör mig rädd när det blir kallare än 20 grader minus.
  Har stirrat på termometern och sedan ut genom fönstret. Allt måste fungera, det är så sårbart, vi har byggt oss ett samhälle som inte klarar sig om teknologin inte fungerar.
  Den kalla jorden är vacker men för mig mest skrämmande. Stor respekt har jag för kyla, och bodde jag i sydliga ökenområden skulle jag säkert ha samma respekt för extremt höga temperaturen.
  Människan är bra liten ändå i jämförelse med naturens krafter.
  Carina

 • Hej! Det ar harligt med vacker sno som glittrar i solen och bitande kyla. Sa langa man har ordentliga klader och en brasa att komma in till. Dock foredrar jag att ha det riktigt varmt. Har bott bade i Brasilien och Las Vegas. Kan utan problem klara 30 + grader. Men vinter ute ar inget problem i Sverige, bara det ar sommar inne! Ska vara 20-22 grader inomhus! Tack for mig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: