Är ni beredda på strömavbrott?

Just nu är efterfrågan på el så stor att energibolagen får koppla in fler energikällor och elpriset stiger. Svenska kraftnät har satt in produktionsreserver. Priset stiger då den sista inmatade kWh sätter priset på hela tillgången (vilket påverkar de som har rörligt pris).

Men inte nog med att priset på energi är högt, riskerna har även ökat för strömavbrott. Är du beredd på det?

-Hur har ni förberett er inför ett eventuellt strömavbrott?
-Hur kan man hjälpa andra som inte är förberedda?

/John och Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

24 CommentsLeave a comment

 • Vi eldar med ved i täljstensugn för värmen.
  Vi har ett spritkök vi skulle kunna laga mat på. Jag skulle däremot gärna ha en järnspis i köket.
  Kylvaror är det ju bara att sätta ut.

  Viktigt att också hjälpa andra. Självklart skulle vi ta emot människor i vårt hem som behöver det i nödsituationer.

 • Tjenare Pohlis!
  Hemma eldas det i kakelugnen och där går det ju åxå att laga mat om man måste.
  Elverket står startklart i garaget!

  Tom

 • Hejsan, hejsan.
  Vi har direktverkande el så det enda vi kan göra är att tända mycket ljus och kura in oss i alla filtar.

 • Hej John!

  Vi eldar i sparspis i köket, kakelugn i sovrummet (skönt) och en vedspis i kontoret, dessutom har vi ett traktordrivet elverk hänger på vår gamla BM Viktor, det är bara koppla in på elsystemet med en europahandske. Vi är beredda!
  Att hjälpa andra i nöd om det blir riktigt kallt och strömlöst är inte helt enkelt, man har ju fullt upp med att hålla varmt i eget hus. Vi kan ju tillhandahålla ved att elda med.

  Göran

 • Då blir det till att elda järnspis,braskamin, spispannan och öppna spisar. Tända ljus eller dra i gång elverket som lurar i reserv.
  I glesbygd måste man vara rustad.

 • Eldar i kakelugnen och öppna spisen för värme och mysfaktor, har laddat med värmeljus och fotogenlampor. Har även spritkök som går att använda i nödfall, även gasol i husvagnen på tomten om så vore.

  Givetvis skulle jag släppa in behövande i värmen och lite mat om det behövs, en annan gång kanske jag behöver hjälp mot kylan så vi måste ju finnas för varandra. Är även laddad med torrvaror som soppor och nudlar mm.

 • Bra att höra att många är rustade.
  Men hur många är inte rustade? Hur resonerar man (inte) då?

  Och ni som tänker att ni ÄR rustade och har koll, hur vet ni att ni inte glömt någon viktig faktor?

  /Martin
  PS. Jag har mat, ficklampor, vedspis och torr ved. Har även ett reservkraftverk för cirkulationspumpen -men jag har inte provkört det systemet! DS.

 • Hóla!
  Braskaminen ger 1 kW och håller huset varmt och gôtt – där går det också att laga mat i nödfall. Värmeljus och oljelyktor står i beredskap liksom duktigt med ficklampor och tändstickor samt en liten elgenerator till avloppspumpen. Därutöver finns det givetvis varma kläder :).

  LINDA: några tips till er kan vara att så fort solen börjar gå ner – släng en filt eller så för fönstren. Det sparar oftast otroliga mängder värme och ni förlorar ju ändå inget dagsljus. Bjud över hinkvis med folk på fika/barn kan ha playdates hos er. En vuxen ger ca 70 watt värme, ungar ränner omkring = roterar varmluften ordentligt.

 • Hej
  Vid strömavbrott kan man ju säga att läget är väldigt ojämlikt! Den ene har vedspis eller kakelugn och egen ved, den andre bor i ”modernare” hus/lägenhet och är helt beroende av att systemen fungerar. Men något kan man ju alltid göra och förbereda sig på. Det är ju konstigt att vi är sämre ställda idag än förr när man levde mera primitivt, för då hände det knappast något när elen gick, om det nu fanns någon!
  /Kjell

 • Hej! allihopa. Vill säga att här i Södermanland är det riktigt kallt. Har läst att det kunde gå ner mot 25 – 30 minusgrader. Det är kallt och vi har mycket snö oxå, det börjar närma sig 4 dm men på juldagen töa’ det lite, så på julafton hade vi mycket mer snö. Det var ca 60 cm men 40 cm duger oxå. Det var längesen det var så vit jul. Jag har bara levt i 10 år så jag tror jag bara sett 3 vita jular om jag minns rätt. Hejdå!

 • Köp en gasolkamin med tillhörande gasolflaska så klarar man sig väldigt bra. En gasolkamin ger ca 4kW på full effekt.

 • Har en braskamin som ger upp till 9kW – tillräckligt för att värma hela huset (teoretiskt i alla fall). Stearinljus, ficklampor, pannlampor, gas- och spritkök, konserver och frystorkad mat. Finns några dunsovsäckar hemma också om det skulle krisa ordentligt. Det underlättar att vara friluftsmänniska! 🙂

 • Vi kör direktverkande elelement, luftvärmepump och en gammal kakelugn men den orkar inte värma hela huset. Så vi fär väl sova vid den.

  Jag tycker att man kan släcka ner affärer och köpcentran Jag har sett reklamskyltar som har halogenstrålkastare på flera tusen watt som står och brinner hela nätterna när ingen är intresserad av att läsa vad det står på skylten.

  Halvera gatubelysning. Industrier bara öser med strömmen, varför detta slöseri? Det tjatas på oss småkonsumenter (Har en årsförbrukning på 11000 Kwh) att vi ska dra ur laddare till mobilerna ur väggen, det måste väl ändå vara en droppe i havet.

  Jag är villig att hjälpa till (använder lågenergilampor, släckt i rum man inte vistas i, har bytt till laptop´s istället för energislösande stationär, AAA klass på vitvaror etc) men det hjälper ju föga när de som får billigare el (fabriker mm) slösar… Eller har jag fel?

 • För att hjälpa djuren ute samlar vi hushållsmatresterna och lägger ut i trädgården. Ett kålhuvud blev kvar några dagar, men sen försvann det också, så någon gillade det!

  För att minska risken för överbelastning i elnäten kan man minska duschtiden eller hoppa över den helt. Såg ett program om en man som styrde produktionen på en elkraftverk i Storbritannien, och det var en stor topp några sekunder efter slutsignalen i någon viktig fotbollsmatch, då några miljoner människor satte på tekokare samtidigt. Missade han att öka produktionen sekundrarna innan så vara risken för strömavbrott stor. Han klarade det 🙂

  Om man har det svinkallt, är det viktigt att använda mössa. Mycket värme försvinner från huvudet och mössan kan med fördel användas under nattsömnen också även om det kan kännas ovant för den som inte har provat. Lärde mig uppskatta det när jag tältade i minus 25.

  /Lennart

 • I min lägenhet har jag väl några ljusstumpar. Kanske kan hitta nån tändsticka också. Ostbågar lever man gott på.
  Annars är man ju ganska utsatt i stan.

  Tacka vet jag mitt föräldrahem i den s.k. glesbygden. Där kan man elda i pannan i källaren. Värmerören är så grova att det blir självcirkulation till elementen, i alla fall i bottenvåningen; och värme stiger ju som bekant uppåt… Gasolköket fixar kaffet.
  När jag växte upp var det snarare regel än undantag med strömavbrott på vintern, och det var aldrig några problem (vad jag minns).

 • Strömavbrott blir väl inte långvarigt i stora staden får man hoppas. Annars inledningsvis värmeljus och gasolvärmare (om det finns att köpa). Ett strömavbrott under lång tid skulle skapa problem i vårt hus med elradiatorer och luft/luftvärmepump som värmekällor. Vad gör man om det är dygnslånga avbrott? Glykol i avlopp, toaletter etc. Sen får man åka till landet och tända upp i spisen.
  Hjälpa andra? tja de får väl följa med till landet!
  Jag hoppas att alla kraftvärmeproducenter hjälper oss andra dvs att alla befintliga resurser går på vinterhalvåret, eller passar man på att begränsa kapaciteten för att höja priset med kondenskraft, gasgeneratorer etc?

 • Vatten var det ja, visserligen vet jag var jag kan hämta vatten men just då inser man hur mycket vatten en familj förbrukar. Kakelugn får stå för värmen och spritköket fungerar för matlagningen. Har ett starthjälpsaggregerat med belysning och cigarettändaruttag. Den får man ta med sig till arbetet och ladda där. Som tur är har man en fast telefon, den fungerar ju för det mesta även om det är strömavbrott. De som har IP-telefon blir nog förvånade för den fungerar inte när det strömavbrott.

 • Det e inte mycket jag kan göra om det blir strömavbrott. Jag bor i hyreshus, fast lite värme ljus har man ju 🙂
  Där jag bor har vi ett problem just nu med våra nyinsatta fönster (bytta i sommras), de håller inte tätt, det drar!
  Det är mer en hälften utav dom ca 145 lägenheterna som drar, så det har ju varit, och är, lite jobbigt. Men det ska komma gubbar nu i veckan å kolla alla fönster.

 • Hej det blir till ta fram vintersovsäcken o elda i köksspisen o övervåningen blir det långvarigt åker fjälltältets innertält upp över sängen o fram med trangia köket samt stormlampan o värmeställ på kroppen sen ska man väl klara sig o hänga för fönstren så man dämpar kylan den vägen också Häls en som bor på landet

 • Vi bor på landet och måste ha backup om strömmen går, har varit utan nästan 6 dygn som mest här på Österlen. Kakelugnen värmer hela huset om det skulle behövas och vi har egen skog att ta av. Vatten hinkar vi upp från brunnen på gården och maten lagar vi på gasolkök. När köket blir klart ska det bli gasspis och vedspisen ska monteras in. Djuren får vatten från vattendraget som flyter längs hagarna.
  Tycker det är märkligt att en del människor litar på att allt alltid ska fungera och när det blir strömavbrott står de och beklagar sig över att de har bara 10 grader hemma och i TV dessutom. Inser de inte hur handfallna de är egentligen 😉
  Vet inte om det är genetiskt eller miljö som gjort det med att vissa människor bara sitter och väntar på att bli hjälpta.
  Jag tänker på vad en som räddades från Estonia sa: folk sprang omkring och försökte hitta livbåtar och flytväst för att ha en chans att klara sig. Det som var anmärkningsvärt var att det var många som satt ner och väntade på att någon skulle hjälpa dem att bli räddade och de klarade sig oftast inte heller.
  Kan det vara samma attityd hos de som inte tycker att de måste ha kunskap och möjlighet att klara sig utan el? Hade de överlevt för 200 år sedan?

  Ursäkta om det blev lite filosofiskt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *