Vad är snö?

Snö är nederbörd som faller i form av iskristaller. Om iskristallerna är stora kallas de snöflingor.

Bildandet av snö börjar i moln med att vattenånga kondenserar i frusen form på en kondensationskärna. Det kan vara en partikel bestående av salt, damm, sandstoft, luftföroreningar eller en redan befintlig iskristall.

Det är inte ovanligt att det samtidigt finns både iskristaller och vattendroppar i molnet. Vatten kan förekomma i flytande form ner till 30-40 minusgrader i moln. När det förekommer både is och vattendroppar i molnet så växer iskristallerna snabbt på bekostnad av vattendropparna (Överkurs: Detta eftersom vattenångans mättningstryck är lägre över is än över vatten.)

Snöflingorna även genom att de häftar i varandra. När de blivit stora faller de sakta ner mot marken. Även om det är upp till 3-4 plusgrader så når de marken i form av snö. De smälter sakta i luften, men då vattnet avdunstar från ytan på dem så kyls samtidigt snöflingan.

Torr snö består av helt fruset vatten, utan något vatten i flytande form. Våt snö innehåller 3-6% vatten i kristallstrukturen och i hålrum mellan iskristallerna.

När snön väl har nått maken så packas den samman och blir mer kompakt. Det sker snabbare med våt snö än torr snö.

Smältning av snön på marken inträffar när temperaturen stiger över noll grader, antingen genom värmestrålning eller genom ledning (t.ex. i kontakt med mild luft). Om temperaturen växlar över och under noll grader så smälter och fryser ytskiktet varvid man får skare, ett lager med hård is över mjukare snö. Torr snö erbjuder bra isolering -många små djur lever hela vintern i gångar närmast marken under snötäcket.

Snöfall tillhör en del av de årstider som vi har här i Skandinavien. Många barn och vuxna tycker om att leka i snön. Om det kommer mer snö än man förväntat sig och planerat för så kan det ställa till med problem, t.ex för infrastruktur som tåg och bilar.

Om man smälter snö så får man flytande vatten. Flytande vatten rinner och kan frysa till is om temperaturen sjunker under noll grader. Det händer t.ex på hustak med dålig isolering samt i järnvägens växelsystem.

Vintern slutar genom att temperaturen håller sig varaktigt över noll grader. Då smälter snön. Det bildas såväl rännilar av vatten som vårfloder och översvämningar. De senare kan ställa till med problem om man inte är förberedd.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Hej.

    I väderleksrapporterna står nedfallet mätt i milimeter, mm. Jag antar att det är ”vattenmängden”.
    Men hur mycket motsvarar det egentligen i millimeter snö?

    Mvh Sofia

    Martin säger: Hej Sofia. Du har helt rätt, nederbörden mätt i mm gäller i smält form. Snön kan ju som bekant vara olika kompakt eller porös, men som tumregel kan man multiplicera med tio. Dvs. 1 mm vatten motsvarar ungefär 1 cm snö.

  • Hej.
    Jag tycker det är konstigt när det snöar vid -25 eller har jag fel??
    Bor i Åre kommun

    Martin säger: Det är vanligare med snöfall när temperaturen är mellan 0 och -10 än mellan -20 och -30. Detta då luftens förmåga att bära vatten minskar med sjunkande temperatur, det finns helt enkelt inte så mycket vattenånga som kan ge snö. När det är kallt blir snöfallet i form av små torra flingor eller isnålar.

  • Varför är snön vit? Borde den inte vara genomskinlig precis som regndroppar är?

    Martin säger: Fantastiskt bra fråga! Först tänker man att snön är vit för att den är… vit. Men varför? Och varför är det annorlunda gentemot flytande vatten?

    Jo det frusna vattnet i snön bildar kristaller. En snöflinga och i synnerhet snön på marken består av ett mycket stort antal kristaller. De små kristallerna släpper visserligen igenom ljus, men de påverkar ljuset genom att bryta ljuset så att det kommer ut i en lite annan riktning än ”rakt fram”. (Det är när ljuset åker rakt fram eller bara bryts en gång som vi upplever föremålet som genomskinligt)

    Så när något lyser på snön så bryts ljuset mängder av gånger i kristallerna och närliggande kristaller. Till slut lämnar ljuset snön i slumpvis riktning från ytan. Det gör att hela snöytan ser i stort sett lika vit och ljus ut. (undantaget direkt solblänk eller om snön är våt)

    Det vi ser som vitt i snön är solljus som studsat omkring i miljoner små iskristaller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *