Måste det fungera jämt?

Ostliga vindar och snöfall. Det är melodin för Götaland, Svealand och södra Norrland idag.

Det är ingen ide att varken klaga på vädret eller förneka det. Däremot bör man tänka sig för innan man ger sig ut i det, i synnerhet om man skall ut i trafiken.

Resandet lär bli knepigt idag, både avseende kollektivtrafik och egen bil. Det är bara att inse att vi inte kan förvänta oss att allt skall flyta på precis som det gör i juni. Klaga duger inte.

Visst skulle vi kunna bygga och satsa resurser på att ha ett system som fungerade 99,99% istället för 98% av tiden. Men vad skulle det kosta? Är vi intresserade av bygga -och bekosta det?

Är det inte bättre att hitta en lagom nivå och samtdigt ha lite flex för att hantera det?

Tag han om er och tag god tid på er om ni skall ut idag.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Helt rätt! Vädret gör att allting inte flyter på som vanligt, men också att det större möjligheter att upptäcka nya saker i tillvaron. Varför gneta på i samma spår som vanligt? Prova något nytt! Hur jobbigt det är beror på din egen inställning. Lycka till!

  / Martin A

 • HÄRLIGT ! Nu är det vinter för oss som bor här i detta avlånga land !
  Ordna era liv därefter 🙂 Bilen funkar perfekt med kedjor i drivorna på stan ….

 • Nej inte alls – men jag frågar ändå:Törs jag bila (m dubbar) Sthlm-Göteborg på torsdag. Eller är flyget bättre…?

 • Håller helt med tidigare talare. Det är inte fel på vädret. Det är fel på samhällets beteende. Lugna ner tempot en aning tills våren behagar återkomma, vilket vi vet att den gör. Talgoxen, fullproppad av solrosfrön, har redan med full kraft aviserat att något är på gång. Ta det lungt alla och var rädda om er.

 • Nej inte flyget, tåget är alltid bäst (för miljön och klimatet, och för resekomforten med för den delen)

 • Jag tycker det är konstigt att varje gång det snöar talar media om för oss att det är snöKAOS.
  Att varna för dåligt väder är bra, men 2 dm snö är väl inte kaos. Allt är relativt. Vi bor ju i norden och vi är mitt i februari.

  Martin säger: Håller med. Man bör spara ord som ”kaos” till verkliga tillfällen som tex stora olyckor, terrordåd, jordbävningar, krigstillstånd mm.

 • Det är inte fel på vädret bara på kläderna. Men man kan ju konstatera att vi på dom södra breddgraderna inte är vana vid den karga vintern vi fått över oss.
  Vi skottar inte undan första snön ordentligt för det brukar ju inte komma så mycket och för den delen så brukar ju snön försvinna efter ett tag. Men denna gång har det ju bara blivit mer och mer så man har fått lära sig på nytt och börjat skotta längre och längre ut på tomten.
  Men vi skall vara glada att snön har vart lätt att skotta, för med en medeltemp på 5-6 minus så väger ju inte snön så mycket. God vinter på er alla och tänk vad vi skall njuta av en fantastisk sommar.

  Hälsar Björn ifrån Sörmlandskusten

 • ja , jag är lite trött på snön nu för det är så väldigt mycket.

  Men jag tänkte lite på det där med folks beteende.

  När det är varmt på vintern och vi inte har någon snö så gnäller alla om att det är dåligt och om att vi är påväg mot världens undergång.

  När det nu blir en riktig vinter så gnäller vi på det också!

  Undrar hur folk vill ha det igentligen?

  Martin säger: Människan är rätt vilsen.
  Eller så är det kanske olika personer som gör sin röst hörd i de olika situationerna 😉

 • Gu´dagens på er !

  Jag håller med flera av er härinne!
  En reflektion är att det jag tror aldrig att jag har hört någon människa berömma meteorologer för att deras prognoser har varit RÄTT,någon gång !

  Nä, en annan lyfter på hatten och tackar för deras insattser!

  Ha alla en riktigt skön dag !

  Alexander från Skåne.

 • Hej!

  Härligt med vinter som vi i södra Skåne inte får så, ofta även om vi är vana vid ”Kaos” med jämna mellanrum här på Österlen.
  Men nu är det ljust, torrt och hästarna är rena och stortrivs. Visserligen är dieselkostnaderna högre när man ibland får köra men traktorn tre gånger om dagen för att hålla vår 300 m egna väg öppen.
  Med tanke på alternativet här nere med 2 dm lera, blött och mörkt….

  Är bara lite orolig om snösmältningen går lite för fort…..

 • De många klagomålen beror på att vi varit ”bortskämda” med milda vintrar, åtminstone kring Mälarlandskapen. Klagomålen gäller i hög grad den usla beredskapen för en riktig vinter, inte minst på kommunhåll och priset får många av våra gamla betala med svåra halkolyckor pga av klen eller obefintlig snöröjning.Södersjukhuset har i år haft fyra ggr fler patienter pga av halkolyckor än tidigare om åren.Snålheten bedrar visheten!
  För dom som händelsevis glömt bort det kan påpekas att Sverige ligger på samma breddgrad som Alaska och sydspetsen av Grönland!

 • Hej Martin!
  Kan du inte säga att kylan håller i sig till mitten av mars. Sen kommer en varmfront med tillhörande nederbördsområde in från sydväst. 12 grader varmt och 30 mm regn på ett dygn. Vicken häftig översvämning vi skulle få då!

  Tur att man har alla kossorna inne i vinter…

  Martin säger: Säga är en sak, leverera en annan. Men det skall bli intressant, och kanske dramatiskt, att se när snön till slut töar.

 • ja vill sätt igång min promnad, kommer snön att smältar lite i mitten av mars, hälsninga

 • Detta var det klokaste text jag läst på nätet på länge! Naturen lever sitt eget liv och vi kan och ska inte göra något åt detta heller för som oftast så slutar det illa.

 • Äntligen riktig vinter härnere i Skåne. Har inte upplevt att snön orsakat några större problem, fastän tidningarna varje gång det faller nederbörd talar om kaos och snöchock. Kommer förstås från Jämtland, men har inte upplevt att befolkningen härnere går omkring och är snöchockade. Nä – bara bra med skidsnö och att snön lyser upp. De enda som nu tycks ha problem är de vilda djuren. Rådjuren som brukar beta ute på fältet söker sig allt närmare mänskliga boningar då de har svårt att komma åt gräset under den hårdfrusna snön. Vid flera tillfällen har de faktiskt promenerat kring i min trädgård. Borde faktiskt stödfodra dem om man nu hade resurser. Men snart kommer ändå snösmältning och vår så allt ska väl ordna sig.

 • Jag undrar hur det kommer att bli vid snösmältningen?
  Åkrarna och markerna var ju redan mättade av vatten innan snön kom..
  (Västmanland)

 • Annica: Jag gissar att vi kommer få ”TÖ-KAOS” när vi väl får vår. Häromåret blev det kaos i vårfloden, i år känns det som att den samlade nederbörden kommer smälta tämligen fort. Detta kommer nog leda till massiv vårflod i södra Sverige, med översvämmningar och bortspolade vägar som följd.

  Kanske vore på sin plats att börja förbereda samhället för detta redan nu?

 • Ja, kommer det att bli några extrema översvämmningar? I ljungby händer det ganska ofta då Lagan rinner rakt igenom stan.

 • Helt klart det bästa jag hört under denna vintern. Jag är uppväxt med att vädret styr ens kläd val. Käns som en uråldrig bortglömd visdom när man tittar på hur folk här i ”malmö-området” klär sig.

 • Infrastruktur måste fungera och det måste få kosta.
  Tycker det är ansvarslöst av regeringen med deras skattesänkningspolitik.
  Det är klart att sänker man skatterna måste man snåla in på något.

 • det är ju inte du som bästemmer vad det ska bli för väder men när ska det bli vår

 • Solen skiner från en klarblå himmel. Småfåglarna,däribland en rödhake, kivas på fågelbordet. Börjat dagen med att bära in ved. Njuter av en härlig vinterdag, -2 och vindstilla.

  Lyssnar på nyheterna och funderar på vart vi i mellanmjölken och brunsåsens hemland är på väg. Politiker ur alla läger, skäller som bandhundar på varandra för att ha gjort för lite, för sent eller inget alls för att ha ”låtit vintern ställa till det”.

  Ta’ det lugnt, alla Ni därute, våren är i antågade och med den kommer översvämningar och nya tillfällen för politiker och andra ”gnällspikar” att tala om hur allt egentligen skall skötas.

  PS. Dagen idag har Du, det är det enda Du kan vara säker på, den kan Du fylla med vad Du vill använd Dig av det. DS