Superblodmåne den 28 september

Jag vet inte riktigt hur jag bäst sammanfattar orden Supermåne och Blodmåne i ett ord. Skall det vara Superblodmåne eller Blodsupermåne? Eller något annat.

Supermoon_lunar_eclipse_2015

Superblodmåne. Credit Wikipedia.

Hur som helst så sammanfaller två astronomiska saker som involverar månen nu på måndag.

(I och med att det inträffar nära midnatt så hamnar händelsen den 28 september i Europa/Afrika och 27 september i Amerika. Händelsen inträffar naturligtvis samtidigt, det är bara det att vi ställer våra klockor olika. I dessa, och andra globala, sammanhang är det bra att ha en gemensam referens. Det finns i form av Coordinated Universal Time, UTC. Mer känd som Greenwich Mean Time, GMT. Svensk normaltid är en timma före UTC. När vi har sommartid är det två timmar.)

  1. Månen, Jorden och Solen står nästan perfekt linje med varandra. Det gör att vi får en månförmörkelse. Månen kommer att bli mörkare och röd till följd av att solljuset som träffar den har passerat genom jordens atmosfär. De korta våglängderna (typ det blå ljuset) bryts av luftens molekyler och kvar blir de längre våglängderna, typ det röda ljuset.
  2. Månen är som närmast jorden. I sin eliptiska bana runt jorden så varierar avståndet mellan jorden och månen. Och nu på måndag inträffar tidpunkten när den är som närmast. Vi får en supermåne. Månen, sett från jorden, är 14% större än när den är som längst bort från oss.

Superblodmåne. Credit: EarthSkyVar för sig inträffar dessa lite nu och då, men det unika med situationen på måndag, klockan 02.47 UTC för att vara exakt, är att de inträffar samtidigt. Förra gången var 1982, nästa gång det sker är 2033.

Skådespelet varierar och varar under en tid tidigt på måndag morgon. Det är två timmar mellan svensk sommartid och UTC (Universal Time). Tidtabellen blir således:

Partial umbral eclipse starts: 1:07 UT (3:07 svensk tid)
Total eclipse begins: 2:11 UT (4:11 svensk tid)
Greatest eclipse: 2:47 UT (4:47 svensk tid)
Total eclipse ends: 3:23 UT (5:23 svensk tid)
Partial umbral eclipse ends: 4:27 UT (6:27 svensk tid)

En utförlig beskrivning av vad som sker finner ni tex på Wikipedia och EarthSky.

Det kommer att vara bra väder i hela Sverige, så det kan man inte skylla på. 🙂 Det är ändå måndag. Se till att ställa väckarklockan på tidig uppgång. Jag kollar från min horisont i Florida.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Man skulle varit några tiotals mil ifrån en stor stad istället för mitt i den.
    Effekten av månförmörkelsen var bara sisodär i Miami. Först var det svårt att hitta månen mellan alla hus, sedan var luften disig av partiklar (ack så lite spelar stor roll i detta sammanhang), dessutom gjorde alla stadens ljus och lampor att himlen inte riktigt var så mörk som den kan vara. Men okay, jag såg superblodmånen. 🙂

  • I media har det varit rena hysterin om denna ”superblodmåne”. Men- för en vanlig iakttagare såg den ju inte annorlunda ut än vid en total månförmörkelse, vilken som helst. Blodröda månar har man ju sett många gånger förut. Kunde dock själv inte låta bli att stiga upp i ottan och ta några bilder, tack vare helt klart väder. Passade dessutom på att glutta på en nästan bländande morgon”stjärna”,Venus”, och på pampiga Orions stjärnbild.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *