Av Martin Hedberg
Sådärja. Nu kommer regnet och det ostadiga vädret. Inte över hela landet på en gång, men på många platser (det började redan under natten i mellersta Norrland).
Under eftermiddagen och kvällen mulnar det på och drar in regn över västra Götaland och västra Svealand. Det rör sig under natten vidare norrut (Just denna mening känns som en riktigt klassiker. Om någon språkforskare analyserade fraser som vi meteorologer använder så torde den komma rätt högt på listan).
Det är inte otroligt att vi i samband med detta också få till en tidig säsongsstart på åska.
Förra helgen så var det högtryck som präglade vädret. Nu är det varannan-dans: Denna helg är det lågtrycken som sätter sin prägel på vädret. Men lite sol skall det bli, i alla fall i norra Norrland och allra längst i söder.
/Martin
Äntligen!
Bara att hoppas på att prognosen håller. Tycker mig se en tendens annars på samtliga sidor att nederbörden bara sjunker ju närmre man kommer….
Hej Martin!
Jag tycker liksom( utan någon som helst statistik ) liksom signaturen Nicke, att det är en tendens att ju längre fram i tiden, desto större extremer, både vad gäller nederbörd och även andra variabler, som sedan minskar ju närmare i tiden prognosen utfärdas. Detta för alla prognossajter.
Om detta är en riktig iakttagelse borde väl inte då i så fall prognosmodellerna modifieras? Självklart så ökar naturligvis den statistiska osäkerheten (spridning och standardavvikelse etc) med tiden, men det finns ju även meteorologer som
bedömmer utifrån erfarenhet. Man kan ju vända på resonemanget och utfärda en prognos för säg perioden 6-8 juni och med ganska stor sannolikhet påstå att det inte kommmer att komma 150 mm nederbörd den perioden. Fast man ska nog föra statistik på årsbas innan sista ordet är sagt.
Martin: Jag har även iakttagit denna tendens. Håller med om att man bör modifiera modellerna, men samtidigt så har vi haft andra situationer där modeller har missat eller underskattat extremvädersituationer.
Det är lite av en avvägning: Skall man låta modellen vara så känslig och därmed ge den bättre förmåga att fånga extremsituationer (med bieffekter som du nämner), eller skall man dämpa modellen, låta den vara ”trög” (stabil, svår att rubba), men med påföljden att den först i ett mycket sent läge identifierar extremväder?
Är 8-13 grader normalt i västra götaland i mitten av maj?
Undrar jag också, varför är det så svårt (både vinter och sommar) att hålla koll när och hur mycket nederbörd det blir. Vet att ni tidigare sa att det var lättare på vintern, men efter två vintrar där jag kollat sidan så är det samma stora fel på prognoser som är över 3-5 dagar. Har du någon kolla på hur bra prognoserna är.
Mvh Stefan!
Hej
Jag tycker ni är jätteduktiga på att göra långtidsprognoser på vintern men på sommaren blir det ofta fel. För en vecka sedan skulle det regna i onsdags men det var strålande sol. Regnvädret har ni sedan flyttat fram dag för dag och nu ska det tydligen kunna regna imorgon fredag. Problemet är att fastän man vet att prognosen kan bli fel ställer man ändå in sig på att tro på den. Egentligen vore det bättre om ni inte gjorde några långtidsprognoser på sommaren (förutom om det är ett stabilt högtryck) för de blir ofta fel.
Men tack för en enkel och tydlig karta över prognosen.
Mvh PerÅke C
Martin: Tack för feedback. Långa prognoser skall i betraktas just som långa prognoser. Är man intresserad av det längre perspektivet är det bra om man tittar mer på kartorna än på punktprognoserna. Man kan då få en uppfattning om själva dynamiken i vädret. Är det tex ett litet och intensivt regnområde som passerar så kan dess position ge stort utslag i vädret ett par dygn framåt. En liten förändring i sida kan göra att det går från soligt till skyfall eller tvärtom. Vet man om detta så har man mer förståelse för hur man skall fatta beslut i relation till prognosen.
Jag säger också äntligen, jag får hoppas att vi får dom där 22mm som utlovas till söndagen.
Det blev tidigt med åskvädret i år. Vaknade av att det mullrade ute i morse vid 04.00. Vi fick inte en droppe regn, men kanske 1-1½ mil norr om Nyköping låg åskvädret. Väldans massa blixtar men ganska sparsamt med muller.
Sådär ja, nu har regnet över Blekinge förskjutits ytterligare en dag. Är 100 på att det kommer försvinna helt inom ett par uppdateringar….
Jag ser med förtjusning att regnet väntar till söndag längst nere i skåne. Men sen får det gärna komma. Läste lite om dina inlägg från bondepraktikan precis. Kom att tänka på en sak som en bonde har lärt mig. Går det bubblor i vattenpölarna vid regn så blir det regn även kommande dag. Stämmer faktiskt väldigt ofta. Tack för en enkel och bra vädersida.
Ha en trevlig helg.
Mvh Andreas N Tomelilla
Tittar man Södertälje så är det en strålande sol och noll % nederbörd. MEN det har regnat heeela dagen här!! Lite fel.. :/